Kerry Blue Terrier

Caine Kerry Blue Terrier poza din lateral, gura intredeschisa stând pe un trotuarul asfalt în gard verde pe fundal toamna.

Kerry Blue Terrier standing on the asphalt sidewalk in autumn nature.

Kerry Blue Terrier este un câine de vânătoare și de pază recunoscut de FCI. În Irlanda, țara sa natală, a fost folosit cu succes pentru vânătoarea de vidre și bursuci timp de mulți ani. Cu toate acestea, nu este doar un partener hotărât pentru vânători, ci și un câine de familie iubitor.

Aspect: blana creață este o „marcă înregistrată”

Are un aspect unic, trăsătura sa caracteristică este blana ondulată până la buclată, moale și deasă. Lungimea acesteia poate varia.

Culoarea gri-albastră a blănii, pentru care standardul de creștere permite anumite nuanțe, este cea care dă numele câinelui. Sunt permise, de asemenea, marcaje negre din loc în loc.

Puii se nasc negri

Totuși, câinele nu ajunge la culoarea sa tipică decât la vârsta de 18 luni. Cățeii se nasc negri sau de culoare închisă, dar au o genă dominantă pentru schimbarea culorii.

Aceasta se declanșează în curând și face ca culoarea blănii să se estompeze treptat până când se obține nuanța dorită de „argintiu” sau „albastru”.

Știai că:

Nu îi cade aproape deloc părul, iar blana sa nu declanșează o reacție la majoritatea persoanelor cu alergii la câini.

Compact și puternic

Din punct de vedere fizic, Kerry Blue Terrier este un reprezentant tipic al terrierului cu picioare lungi. Cu o înălțime de aproximativ 47 de centimetri și o greutate de aproximativ 16 kilograme, acesta pare musculos și atletic.

Capul animalelor este puternic, cu blană groasă și adesea o barbă tipică, lungă, pe bot. Ochii de culoare maro ca nuca sunt pătrunzători și mereu vigilenți.

Urechile destul de mici, care stau proeminent în față și se pliază, sunt, de asemenea, deosebite. Linia terrierului coboară de la umeri spre șolduri pe un spate drept. Se termină cu o coadă înaltă și dreaptă.

Prim-plan al unui cățeluș Kerry Blue Terrier negru care se joacă cu sfoară verde pe gazon © A Berta-stenfors/Wirestock Creators / stock.adobe.com
Puii de Kerry Blue Terrier se nasc, de obicei, negri ca cenușa. Blana devine „albastră” doar odată cu înaintarea în vârstă.

Creștere: e nevoie de un părinte impunător

Este o rasă de câine de vânătoare activă și ar trebui să fie ținut de persoane care au deja experiență cu câinii. La fel ca toți terrierii, are nevoie de atenție sporită, dresaj și îndrumare.

Deși această rasă este foarte dornică să învețe, dresajul nu este întotdeauna ușor. Aici intervine încăpățânarea și voința puternică a animalelor!

  • Se recomandă o școală de dresaj, atât pentru câine, cât și pentru părintele animăluțului: nu îți fie teamă să ceri ajutor cu acest patruped exigent.
  • Ca părinte al unui Kerry Blue Terrier, va trebui să înveți să fii consecvent, dar iubitor. Un curs de dresaj este o modalitate bună de a învăța acest lucru într-un mod jucăuș.
  • În cazul în care comportamentul de vânătoare devine o problemă în viața de zi cu zi, de exemplu, deoarece câinele continuă să evadeze, încearcă dresajul special împotriva vânătorii.

Acest câine de vânătoare vrea să facă mișcare

Este un câine foarte agil care cere multă mișcare, exercițiu și activitate. Nivelul său de energie este destul de ridicat și are nevoie de o stimulare mentală regulată pentru a se menține echilibrat.

O plimbare lungă de două ori pe zi, cu sesiuni de joacă variate, va ajuta la menținerea echilibrului și a fericirii terrierului tău.

Din cauza instinctului lor de vânătoare, se recomandă întotdeauna prudență. În cazul în care un Kerry Blue Terrier detectează un miros, poate fi dificil să îl oprești să urmărească vânatul. Pe de altă parte, sunt foarte buni pentru sporturile canine, cum ar fi antrenamentul cu manechine.

Comportament: plin de viață, prezent și teritorial

Kerry Blue Terrier este un pachet de energie care este mereu în alertă și în mișcare. Ca toți Terrierii, strălucește prin comportamentul său plin de încredere în sine. Este foarte prietenos, gingaș și afectuos cu familia sa.

De fapt, este foarte concentrat pe oamenii săi și îi place să fie inclus în viața de zi cu zi. De obicei reacționează la fel de încrezător în fața străinilor, dar poate fi și rezervat și vigilent, în funcție de individ.

Agresivitatea sau lătratul persistent sunt rar întâlnite la această rasă. Însă acest lucru nu înseamnă că nu-și poate apăra limitele teritoriului cu încredere!

Este un câine de familie?

Spre deosebire de alte rase de terrier, Kerry Blue Terrier se înțelege foarte bine cu copiii. Îi place să se joace cu cei mici și dă dovadă de un grad neobișnuit de mare de răbdare și calm față de ei.

Obișnuiește câinele cu micuțul de la o vârstă fragedă, astfel încât să recunoască de la bun început copilul ca pe un membru al familiei.

Se înțelege Kerry Blue Terrier cu pisicile?

Uneori poate fi dificil cu alte animale de companie. Însă nu este imposibil să ții un Kerry Blue Terrier împreună cu un animal mic, o pisică sau un alt câine.

Încearcă să aduci animalele împreună cu răbdare și sensibilitate. Ține cont de faptul că e posibil ca blănosul tău să nu accepte alte animale lângă el.

Este Kerry Blue Terrier alintat sau jucăuș?

Un lucru e sigur, vrea să muncească. Dar după muncă iese la iveală latura lui gingașă! Poate fi ținut în casă, unde se simte parte din viața de familie și nu are nevoie să fie ținut ocupat tot timpul.

Patrupedul caută persoanele sale preferate, se lasă mângâiat sau trage un pui de somn în prezența acestora. Rasa nu se simte bine într-o volieră sau într-o anexă de grădină: are nevoie de oameni aproape.

Nutriție: ce mănâncă un Kerry Blue Terrier?

Nu este pretențios la mâncare, îi place să mănânce și va accepta atât hrană umedă, cât și uscată. Pe lângă asta, asigură-te că animalul are întotdeauna la dispoziție un bol cu apă proaspătă.

În orice caz, cantitatea de hrană ar trebui să corespundă nivelului de activitate fizică, vârstei și stării de sănătate a câinelui. Indiferent de cantitatea de hrană – hrănește patrupedul mereu înainte să se odihnească și niciodată înainte de o plimbare sau o după-amiază de joacă.

Împarte mâncarea în două porții pe zi, astfel încât stomacul să nu fie împovărat cu prea multă mâncare deodată.

Metoda BARF

Prin intermediul metodei BARF câinii sunt hrăniți cu carne proaspătă, preparată în casă. Aceasta este o dietă foarte naturală și sănătoasă pentru câini și evită aditivii inutili din unele tipuri de hrană completă.

Cu toate acestea, înseamnă și extrem de multă muncă suplimentară pentru părintele animăluțului, atât în ceea ce privește timpul, cât și costurile – așa că ar trebui să fie luată în considerare cu atenție.

Îngrijire și sănătate: Terrier robust

Îngrijirea blănii este ceva mai complexă decât în cazul altor rase. Ea ar trebui tunsă mereu, atunci când ajunge să îi intre animalului în ochi și să provoace inflamații.

Mulți părinți de animăluțe decid să tundă imediat întregul câine pentru a facilita îngrijirea. Dacă îți place blana lungă, periază bine câinele cu o perie potrivită pentru blană, mai ales după plimbări.

Pe lângă asta se recomandă o protecție bună împotriva căpușelor în timpul excursiilor regulate în natură, deoarece le va fi foarte ușor să se prindă de părul creț al unui Kerry Blue Terrier.

Există boli tipice pentru Kerry Blue Terrier?

Nu se cunosc aproape deloc probleme de sănătate la Kerry Blue Terrier. Sunt considerați a fi foarte rezistenți și sunt predispuși doar la probleme de piele și articulații la bătrânețe. Mâncarea în exces pe termen lung și obezitatea joacă un rol decisiv aici.

Fii foarte atent dacă observi un comportament atipic în cazul câinilor care au avut contact cu animale sălbatice și du patrupedul la veterinar. Ar putea fi vorba de boli infecțioase grave sau infestări parazitare.

Cât trăiește un Kerry Blue Terrier?

Reprezentanții rasei trăiesc în medie între 13 și 15 ani.

Origine: de unde provine Kerry Blue Terrier?

Rasa are o istorie îndelungată. Probabil că este atât de veche încât detaliile s-au pierdut în valurile trecutului. Ceea ce este cert este că Kerry Blue Terrier a fost folosit de generații întregi în fermele irlandeze în diverse scopuri de vânătoare, de pășunat și de pază.

Prima mențiune scrisă care îl descrie ca fiind un câine de vânătoare datează din secolul al XVIII-lea. Kerry Blue Terrier este recunoscut de FCI din 1922 și este supus unei creșteri reglementate. Încă se mai pune accentul pe aptitudinea sa ca și câine de vânătoare pentru vânătoarea de bursuci și vidre.

Mândria Irlandei Kerry Blue Terrier este unul dintre câinii naționali ai Irlandei.

Cât costă un Kerry Blue Terrier?

Dacă vrei să cumperi un Kerry Blue Terrier, va trebui să scoți între 1000 și 1500 de euro din buzunar. Stai departe de ofertele mult mai ieftine – e posibil să fie vorba de canise dubioase, fără o dovadă de origine corespunzătoare sau chiar de comerț ilegal.

Costurile veterinare și de întreținere pentru această rasă se încadrează în media normală, deoarece Kerry Blue Terrier nu este deosebit de sensibil și nici nu necesită cantități enorme de hrană.

O decizie bine gândită

Înainte de a cumpăra un Kerry Blue Terrier, îți recomandăm să te gândești cu atenție la decizia ta. La urma urmei, aduci acasă un nou membru al familiei care va fi complet dependent de tine.

Câinele va avea nevoie de îngrijire zilnică. Așa că cel mai bine este să te gândești de pe acum la un plan B, în cazul în care nu poți avea grijă de patruped. Cine se va ocupa de el? Ce se întâmplă dacă cineva se îmbolnăvește?

Găsirea unui crescător potrivit

Odată ce ești sigur că asta îți dorești, e timpul să alegi un crescător. În comparație cu alți terrieri, Kerry Blue Terrier este mai puțin răspândit. Prin urmare, ar putea dura ceva timp până când vei găsi un crescător potrivit. Orientează-te după premii, certificate sau apartenența la cluburi și ascultă-ți instinctul.

Vizitează canisa în persoană pentru a-ți face o impresie personală. Permite-i crescătorului să îți povestească fapte interesante despre rasă și despre programul său de creștere.

Probabil îți vei da seama rapid: ești pe aceeași lungime de undă cu obiectivele sale de reproducere? Dacă ai îndoieli, cel mai bine este să vizitezi și un alt crescător și să compari situațiile în mod obiectiv.

Concluzie

Kerry Blue Terrier este doar atât: un terrier. Ca atare, vine cu multă personalitate și tărie de caracter – așa că este mai degrabă pentru părinții de animăluțe cu experiență.

Cei care nu se sfiesc de acest lucru vor câștiga un companion curajos și atent. Reprezentanții rasei sunt considerați câini de vânătoare excelenți, care protejează și ferma și familia, fără a lătra excesiv sau a fi agresivi.

Patrupezii sunt potriviți pentru familii și sunt destul de robuști din punct de vedere al sănătății. Firea lor veselă și jucăușă este foarte amuzantă și este completată în mod plăcut de momente de răsfăț.

Profilul rasei

Particularități: Terrier de talie medie, musculos, cu instincte de vânătoare și de pază. Îi place să muncească și să se joace (chiar și cu copiii); curajos și orientat spre oameni, uneori încăpățânat.
Caracter: inteligent, încrezător în sine, iubitor
Înălțimea la greabăn: 45 – 48 cm femele, 48 – 50 cm masculi
Greutate: 14 – 17 kg femele, 15 – 18 kg masculi
Blană: Luxurioasă, albastră spre gri, creață
Îngrijirea blănii: Medie, nu prea îi cade părul
Nevoie de mișcare: Accentuată, minim 2 ore pe zi
Câine pentru începători: nu
Tendința de a lătra: medie
Speranța medie de viață: 14 ani
Boli tipice: Boli de ochi și de piele
Preț 1.000 – 1.500 €
Grupă FCI 3. Terrier
Origine: Irlanda

Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Încă de când eram copil, preferam să mă joc cu pisica noastră persană decât cu ursulețul de pluș. Mai târziu, i-am bătut la cap pe părinții mei până când mi s-a permis să adopt un cal. Am avut multe experiențe memorabile alături de animalele mele de companie. Și chiar dacă viața alături de ele nu este întotdeauna ușoară, nu aș lua în considerare altă opțiune, pentru că nimic nu îmi ajunge la suflet precum companionii mei. Simt această magie chiar și atunci când scriu despre ele și sper ca o parte din ea să vă atingă și pe voi.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.