Brac german

Brac german pe fundalul unei pajiști verzi

Bracul German cu păr scurt este un câine de la vânători pentru vânători.

Scormonire, pontare, aportare – această rasă este unul dintre cei mai versatili câini de vânătoare. Cu toate acestea, Bracul German cu păr scurt are, de asemenea, cerințe ridicate pentru căminul său. Pentru că, fiind un câine muncitor, are nevoie de activități pentru trup și minte. În orice caz, atunci când este bine întreținut, este și un câine de familie loial.

Cât de mare crește un Brac German cu părul scurt?

Masculii ajung la o înălțime la greabăn de până la 66 de centimetri, în timp ce femelele au o înălțime cuprinsă între 58 și 63 de centimetri.
Capul este înconjurat de urechi lungi și lăsate. Botul lung și lat îi permite Bracului German cu păr scurt să aporteze vânatul.

Coada și tăierea acesteia

Coada sa naturală conică, care ajunge până la picioare, este de obicei tăiată la jumătate pentru vânătoare. Cu toate acestea, în conformitate cu legea privind protecția animalelor, tăierea cozii este interzisă în multe țări. Acesta este și cazul României.

Are un Brac German substrat de păr?

Blana scurtă are un strat inferior de blană și poate fi maro sau neagră, cu sau fără părți albe. Are o textură deasă, nu prea moale.

brac german poza din profil - caine brac german cu par scurt, maro cu pete albe pe corp ochi si zgarda bleu, pe fundal de frunze

Caracter: un patruped muncitor și simpatic

Pentru vânători, Bracul German cu părul scurt este un vis pe patru labe. Este considerat un companion curajos și de încredere, care se atașează strâns de „haita” sa cu două picioare.

Natura sa echilibrată înseamnă că nu este nici prea timid, nici prea agresiv. Cel mult, manifestă o anumită reținere față de străini.

Câine de muncă cu ambiție

Mai presus de toate, este un câine de lucru dornic de muncă, foarte energic și absorbit de sarcinile sale solicitante din pădure și de pe câmp.

Pe de altă parte, între cei patru pereți ai haitei sale, este calm și drăgălaș, cu condiția să fi avut suficientă activitate în prealabil. Un Brac German cu părul scurt plictisit își caută rapid ocupație pe cont propriu – iar acest lucru nu este, de obicei, pe placul stăpânilor săi.

2023_06_FreeDelivery_1000x160_RO

Dresaj: dresaj pentru câini de vânătoare

Bracul German cu păr scurt poate fi uneori puțin încăpățânat, dar în general îi place să își asculte stăpânul. Deoarece este foarte inteligent și curios, învață repede și cu încredere.

Asigură-te că patrupedul este bine educat și socializat încă de mic, astfel încât să se înțeleagă bine cu alți câini din aceeași rasă. Bineînțeles că dresajul pentru câini de vânătoare face parte din educația sa, așa că îți recomandăm să cauți un club adecvat încă de la început.

Abilitatea de a se întoarce la comandă este esențială

Pune mult accent pe abilitatea câinelui de a se întoarce înapoi la comandă încă de la o vârstă fragedă și dresează patrupedul în mod constant, dar întotdeauna cu dragoste. Pentru că o legătură de încredere este o condiție prealabilă pentru un câine loial.

Sănătate: atenție la torsiunea gastrică

 

Acest iubitor rezistent al naturii poate avea cele mai bune condiții pentru o viață de câine lungă și sănătoasă, dacă provine de la un crescător serios.

La ce boli este predispus câinele de vânătoare?

În conformitate cu regulamentele cluburilor, numai câinii cu șolduri sănătoase pot fi admiși pentru reproducere, pentru a minimiza riscul de displazie de șold. Nu ezita să ceri să vezi rezultatele examenelor relevante. Un crescător responsabil va fi fericit să ți le arate.

În plus, Bracii Germani cu părul scurt pot fi predispuși la atrofie progresivă a retinei și epilepsie. Discută cu crescătorul despre măsurile de combatere din cadrul canisei sale.

Tendință la torsiune gastrică

Rasa poate fi predispusă la distorsiuni gastrice care îi pun viața în pericol din cauza staturii sale. Acestea pot fi prevenite dacă animalul este lăsat să se odihnească după fiecare masă.

Pe lângă asta, este indicat ca acesta să primească mai multe mese mici pe zi decât una singură și mare. El nu trebuie lăsat să se „dezlănțuie” nici măcar imediat după ce a băut o cantitate mare de apă.

Controlarea pielii după vânătoare

Fii cu ochii pe pielea patrupedului, în special în zona capului și în jurul gurii. Aici se pot forma rapid răni mici în timpul misiunilor de vânătoare și se pot infecta.

Cât trăiește un Brac German cu părul scurt?

Un Brac German cu părul scurt poate atinge o vârstă de doisprezece sau chiar mai mulți ani.

Nutriție: hrană naturală cu multă carne

Pe lângă creșterea responsabilă și exercițiile fizice adecvate, nutriția este o altă piatră de temelie pentru o viață lungă și sănătoasă a câinelui.
Prin urmare, cel mai bine este să îi oferi o hrană de înaltă calitate, care să îi furnizeze suficientă energie. Conținutul ridicat de proteine – în general, provenit din carne – este decisiv pentru calitate.

Cât de des ar trebui hrănit un Brac German cu părul scurt?

Oferă-i câinelui minim două mese pe zi, urmate de o pauză de odihnă. Câinii tineri au nevoie de până la patru mese pe zi.
Dacă mergi într-o excursie mai lungă cu animalul, cel mai bine este să iei cu tine o sticlă de apă cu bol integrat. În acest fel patrupedul poate bea cu ușurință apă pe drum.

Gustările potrivite pentru dresaj

Dacă vrei să îi oferi Bracului German cu păr scurt o gustare, îți recomandăm gustări naturale sănătoase, cum ar fi urechile de vită sau oasele de ros și bucățile din piele de vită. Acestea susțin, printre altele, îngrijirea dentară. Biscuiții pentru câini sunt potriviți în mod special pentru antrenamente.

Blana: îngrijire simplă

Îngrijire necomplicată a blănii

După cum sugerează și numele, Bracul German cu părul scurt are o blană scurtă, foarte ușor de îngrijit. Este suficient să îl periezi o dată pe săptămână sau să îi îngrijești blana cu o mănușă de periat pentru a desprinde firele de păr mort.

Cu cât mai des periezi câinele, cu atât mai puțin păr vei avea prin casă, mai ales în perioadele de schimbare a blănii. Pe lângă asta, sesiunile regulate de îngrijire întăresc legătura dintre tine și Bracul German. Verifică animalul de căpușe după ce mergeți împreună la plimbări prin pădure, mai ales vara, pentru a elimina imediat „oaspeții nepoftiți” cu cleștele de căpușe.

Curățarea urechilor lăsate

Profită de ocazie și aruncă ocazional o privire la urechi, pentru că infecțiile de ureche se pot răspândi rapid și neobservate în climatul cald și umed al urechilor lăsate.

Poți îndepărta eficient orice murdărie cu un dispozitiv de curățare a urechilor pentru câini. Însă în cazul unei inflamații sau a unei infestări cu acarieni, consultă un veterinar cât mai repede posibil.

Fă-i baie câinelui doar dacă nu mai poți îndepărta murdăria uscată cu peria. Folosește apoi un șampon blând pentru câini, care nu afectează pielea patrupedului.

Ocupație: sporturi și jocuri de vânătoare

Locul unui Brac German cu părul scurt este în mâinile unui vânător, unde își poate urma pasiunile în viața de zi cu zi. Este un câine excelent și versatil, care își susține partenerul cu două picioare peste tot. Fie înainte de împușcarea prăzii, prin căutarea și pontarea persistentă, fie după aceea, când recuperează cu bucurie sau își desfășoară cu încredere activitatea de urmărit.

Bracul German cu păr scurt este, de asemenea, pasionat de vânat și este excelent pentru a lucra pe lângă și în apă. Vânătorii profesioniști îi pot oferi acestui câine ceea ce are nevoie: multe sarcini și, de asemenea, câteva ore de exerciții fizice pe zi.

Jogging și ciclism în compania animalelor

În afară de vânătoare, Bracul German cu părul scurt se bucură și de jocurile de urmărire și de recuperare, precum și de sporturile canine. El este potrivit ca partener de jogging sau pentru a alerga pe lângă bicicletă.

Nu uita că micul tău atlet ar trebui să înceapă sporturile canine doar de la vârsta de un an și după ce a primit acordul veterinarului. Înainte de asta, prea multe exerciții fizice ar putea afecta oasele și scheletul său.

brac german negru care alearga in gradina

Considerații preliminare: mi se potrivește un Brac German cu părul scurt?

Doar pentru persoane cu experiență

Această rasă este în primul rând un câine de la vânători pentru vânători. Acesta este motivul pentru care, de obicei, vei fi fericit alături de un Brac German doar dacă ești vânător.

Pentru că cel mai important lucru pentru a trăi cu această rasă este să îi împărtășești pasiunea pentru vânătoare. Dacă face suficientă mișcare zilnic în păduri și pe pajiști, poate fi un câine de familie iubitor și echilibrat.

În plus, ar trebui să ai deja experiență cu câinii de vânătoare și cu dresajul acestora, dacă vrei să îți iei un câine de vânătoare atât de versatil. Rasa nu este neapărat potrivită pentru începători din cauza încăpățânării sale.

De câtă mișcare are nevoie un Brac German cu părul scurt?

Dacă ai posibilitatea să îi oferi Bracului German cu păr scurt câteva ore de exerciții în aer liber pe zi și alte sporturi canine, nu trebuie neapărat să fii un vânător profesionist pentru a deține această rasă.

Cu toate acestea, încearcă să verifici înainte în mod foarte critic dacă mediul în care locuiești este potrivit pentru acest câine pretențios, în cazul în care mergi la vânătoare doar ocazional.

Ținerea câinelui în casă și în grădină

Locul acestui patruped este într-o casă la țară, de preferință cu o grădină împrejmuită, unde să se poată relaxa și el.

Gardul trebuie să fie sigur și înalt, astfel încât câinele să nu poată pleca singur la vânătoare. El va păzi cu încredere casa și curtea.

Este un Brac German cu părul scurt un câine de familie?

Această rasă este foarte devotată haitei sale cu două picioare. Lasă patrupedul să fie aproape de familie și să locuiască cu tine în casă. Nu se pune problema unei voliere permanente pentru sociabilul Brac German.

Dacă ai copii, învață-i să trateze câinii cu respect de la o vârstă fragedă. Atunci nimic nu va sta în calea unei prietenii minunate, mai ales având în vedere că rasa este renumită pentru că este prietenoasă cu copiii. În orice caz, nu lăsa niciodată copii mici nesupravegheați în preajma câinelui.

Conviețuirea alături de alte animale

Este de la sine înțeles că este foarte greu să ții acest câine alături de alte animale de companie, pentru că Bracul German le va considera ca fiind pradă.

Pisicile pot fi o excepție, de exemplu dacă patrupedul le cunoaște de când e mic. Cu toate acestea e foarte posibil ca el să urmărească o pisică care o vede alergând prin grădină.

Istoric și obiectiv de reproducere: un câine versatil pentru păduri și pajiști

Originea exactă a Bracului German cu păr scurt nu este cunoscută, pentru că mai multe rase au fost implicate în dezvoltarea sa.

Combinație de diferiți pointeri

Bracul German cu părul scurt este rezultatul încrucișării pointerilor italieni și spanioli mai greoi, de la curțile nobililor germani, cu pointerii englezești, mai eleganți și mai agili, precum și cu English Foxhound. Scopul era un câine care să răspundă mai bine cerințelor vânătorii.

În 1897 a apărut prima carte despre Bracul German cu părul scurt, anunțând reproducerea pură a rasei cu standardele înregistrate acolo. Sportivul Brac German a fost folosit drept câine de sanie încă din anii 1950 în nordul Europei.

Bracul German cu părul scurt a cucerit SUA

Datorită versatilității și aspectului său grațios, rasa a căpătat o anumită faimă și în SUA.
Apropo, în limba engleză el se numește „German Shorthaired Pointer”, ceea ce subliniază relația și asemănarea cu Pointerul englez.

De unde îți poți cumpăra un Brac German cu părul scurt?

Cei mai mulți reprezentanți ai acestei rase – după cum sugerează și numele – se găsesc în Germania. În ultimii ani, s-au născut aici anual între 1.100 și 1.200 de căței înregistrați.

Dacă ești în căutarea unui cățel, îți recomandăm să apelezi la organizațiile chinologice specializate din zona ta. Acolo vei găsi o listă cu numeroșii crescători de Braci Germani cu părul scurt. La nivel internațional, organizația specifică rasei se numește „World Union Deutsch Kurzhaar“.

Cățeii se dau în general doar vânătorilor

Majoritatea crescătorilor își vând cățeii doar vânătorilor dintr-un motiv întemeiat. Dacă nu ești vânător și totuși îți dorești neapărat să ai un Brac German cu părul scurt, nu fă greșeala de a cumpăra un cățel fără acte de la un comerciant dubios.

În general, nu numai că vei face o afacere proastă, dar vei susține niște comercianți de câini fără scrupule. Ei cresc animale fără a avea cunoștințele necesare și le vând fără controale de sănătate, ca să nu mai vorbim de socializare, pentru a face profit.

Cât costă un Brac German cu părul scurt?

Cățeii proveniți de la canise serioase pot ajunge și la 1.000 de euro sau chiar mai mult. La asociațiile pentru Braci Germani cu părul scurt vei găsi și câini mai în vârstă cu acte, care își caută un nou cămin din diverse motive și care, de multe ori, au beneficiat deja de antrenamente de vânătoare.

Un Brac German cu părul scurt dresat pentru vânătoare poate ajunge și la 2.500 de euro. S-ar putea ca ocazional să găsești la adăposturi câini care nu sunt potriviți pentru munca de câine de vânătoare.

Acest lucru ar putea fi interesant pentru tine dacă nu ești un vânător și îți dorești un Brac German cu părul scurt. În orice caz, informează-te în detaliu despre istoricul câinelui pentru a găsi tovarășul care ți se potrivește.

Câini de la adăpostul de animale

Dacă nu vrei neapărat un Brac German cu părul scurt, s-ar putea să găsești patrupezi cu trăsături de caracter similare și la adăpostul de animale.

De multe ori va trebui să ai răbdare și să te ocupi de dresajul acestora, însă îi vei oferi unui câine șansa la un nou început – o experiență care este, de obicei, foarte satisfăcătoare pentru ambele părți.

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.