Cane Corso

Câine de rasă Cane Corso Italiano

Cane Corso Italiano este un bun câine de pază, datorită instinctului său puternic de protecție a teritoriului

Încrezător și calm – așa arată un Cane Corso Italiano. Rasa, provenită din sudul Italiei, este cunoscută neoficial și ca „Mastifful Italian” sau ”Cane di Macellaio”. Treptat, câinele Cane Corso Italiano devine tot mai cunoscut în afara țării de origine. Acesta este un companion potrivit mai ales pentru cei care fac sport, care au mult spațiu în locuință, precum și experiență cu câini.

Aspectul câinelui Cane Corso

Cane Corso este un câine mare, puternic: masculii pot ajunge la o înălțime de 68 cm până la umeri, iar femelele la 64 cm. Impresionantele specimene cântăresc maxim 50 kg și ar trebui, conform standardului, să aibă o lungime un pic mai mare decât înălțime. Din cauza frunții proeminente și a arcadelor pentru sprâncene, Cane Corso arată mereu un pic gânditor. Capul este lat și are urechi triunghiulare care atârnă. În Italia, țara sa de origine, acestea sunt deseori tăiate – la fel și coada – dar acest lucru este interzis în multe alte țări. Blana scurtă și lucioasă este foarte deasă, cu un pic de subpăr și poate fi neagră, gri, cafenie sau roșie, deși sunt posibile și varietăți în toate culorile.

Proveniență și utilizare

La fel ca ruda sa apropiată, Mastino Napoletano, despre Cane Corso se spune că este unul dintre descendenții vechiului canis pugnacis. Vechii romani foloseau aceste puternice creaturi drept câini de război sau pentru păzitul turmelor. Ca descendent al acestor câini Molossus, robustul Cane Corso a trăit în principal la fermele din sudul Italiei. Aici a fost folosit drept câine de pază și de turmă, motiv pentru care și astăzi este considerat un câine utilitar. Originea exactă a numelui de „Cane Corso” este necunoscută: „cane” vine de la cuvântul italian „câine”, „corso” ar putea proveni din cuvântul celtic „corso”, care înseamnă „puternic”. Dar este posibilă și o legătură cu termenul latin „cohors”, adică „paznic”. FCI a recunoscut Cane Corso ca rasă independentă abia în 1996. Impresionanții câini pot fi întâlniți astăzi ca și câini de pază, de poliție și de urmărire, precum și de vânătoare. Cane Corso preferă să lucreze în haită. Foarte rar poți vedea acești patrupezi masivi în afara Italiei.

Caracteristici Cane Corso

Dacă sunt dresați cum trebuie, Cane Corso pot avea foarte multe trăsături bune de caracter: ei sunt docili, jucăuși, iubesc copii și sunt loiali. Fiind câini buni de pază, ei nu tolerează străinii pe teritoriul lor – fie că sunt oameni sau animale. În afara acestuia, sunt relativ rezervați, preferând să ignore străinii. Familia reprezintă o prioritate pentru ei și o apără în caz de urgențe. Un Cane Corso nu este niciodată agresiv fără motiv, dar este dispus să își apere teritoriul și pe cei dragi fără nici un compromis. S-ar putea ca instinctul puternic de protecție să fi contribuit la faptul că această rasă este trecută pe lista câinilor periculoși în unele țări, iar cei care dețin un Cane Corso trebuie să îndeplinească anumite condiții. Însă, prin dresaj, Cane Corso devine un tovarăș încrezător și loial.

Catel Cane Corso pui

Sănătate

La fel ca multe rase de talie mare, Cane Corso are o tendință să facă displazie de șold și de cot. Crescătorii de încredere încearcă să elimine acest risc pe cât posibil – în orice caz, înainte să cumperi un cățel Cane Corso, întreabă crescătorul ce măsuri de precauție a luat. Câinii mari nu ar trebui să urce scările frecvent. Un regim echilibrat și mișcarea adecvată (fără prea multe sărituri și întoarceri) ajută la menținerea articulațiilor sănătoase.
Unii reprezentanți ai rasei sunt predispuși la boli cardiace – și în acest caz crescătorul poate reduce riscul printr-o selecție corespunzătoare. Semnele de boli de inimă pot fi oboseala, dificultățile de respirație sau tusea. În aceste cazuri trebuie să vorbești cu veterinarul, pentru că un tratament medicamentos administrat la timp poate reduce problemele și deseori poate face ca boala să încetinească sau chiar să stagneze pentru o perioadă de timp. Câinii Cane Corso au deseori ochi sensibili, așa că ar trebui să îl protejezi de aerul cu umiditate redusă, dar și de ventilatoare și aer condiționat. Poți întâlni și Cane Corso complet albi, dar fii atent: acești câini pot fi surzi din naștere – nu degeaba această culoare nu corespunde standardului. Un Cane Corso sănătos poate trăi până la 12 ani.

Alimentație Cane Corso

Valabil încă de când sunt mici: nutriția contribuie mult la sănătatea și bunăstarea patrupedului tău. Dacă crescătorul a obișnuit cățelul cu o anumită hrană, iar tu vrei să o schimbi, introdu treptat noua mâncare în alimentație. Cel mai bine este să îi dai hrana obișnuită atunci când îl iei, ca să nu îl stresezi cu prea multe schimbări. Odată ce nou venitul se simte bine în noua casă, poți amesteca timp de câteva zile un pic mai mult din hrana nouă în cea cu care este obișnuit. De exemplu, pentru căței este recomandată hrana uscată specială pentru juniori de rase mari, pentru că aceștia au riscul de a crește prea repede dacă conținutul de proteine din mâncarea lor nu este potrivit, lucru care poate duce la afecțiuni ale oaselor. Un regim adaptat fazei de creștere este un mare avantaj în acest caz. Fii atent și la un conținut mare de carne, indiferent că alegi hrană uscată, umedă sau BARF. Evită hrana pentru animale care conține cereale. Ar trebui să incluzi și gustări în rația zilnică, pentru a preveni îngrășarea. Câinele ar trebui bineînțeles să aibă mereu apă la dispoziție.

Îngrijire

E suficient să perii câinele o dată la câteva zile, pentru a îndepărta firele de păr în plus. Poți să și tunzi Cane Corsoul în perioada în care își schimbă blana. Câinii nu au nevoie să fie spălați de obicei – dacă blana rămâne murdară și nu poți să rezolvi asta prin pieptănare, îl poți spăla cu un șampon delicat. Având în vedere că „Mastifful Italian” are piele fermă în zona fălcii și a botului în comparație cu alți Mari Danezi, acesta nu prea lasă bale. Este recomandat să îi dai gustări speciale pentru îngrijirea dinților sau produse uscate de ros.

Dresaj

Cane Corso are nevoie de îngrijire atentă, consistentă și clară. E nevoie de multe cunoștințe despre câini și multă răbdare pentru a crește acest patruped majestuos. Nu ar trebui să ajungă pe mâinile unui începător, pentru că dacă nu e dresat corect, va fi greu de controlat, din cauza instinctului său de protecție și a mărimii sale. Dresajul corect al unui Cane Corso presupune multă responsabilitate și consecvență și poate fi realizat cu succes doar de către persoane experimentate. Socializarea din timp a cățeilor și a câinilor tineri este importantă, motiv pentru care tu, ca stăpân de Cane Corso, ar trebui neapărat să mergi la o școală de dresaj pentru câini.

Ocupație

Doar un Cane Corso ocupat este echilibrat – reprezentanții rasei sunt și vor rămâne câini utilitari. În ciuda aspectului său masiv, Cane Corso este un câine sportiv, căruia îi place să își însoțească stăpânul oriunde merge: odată ce a fost dresat cum trebuie, acesta poate, de exemplu, să alerge lângă o bicicletă și este un excelent tovarăș atunci când mergi la călărit. Este foarte potrivit pentru Obedience sau drept câine salvamontist. Nu trebuie să încurajezi și mai mult instinctul protectiv deja puternic al unui Cane Corso. El nu este potrivit pentru Agility din cauza greutății sale.

cane-corso-apa

Mi se potrivește un Cane Corso?

Înainte de a decide să îți iei un Cane Corso ar trebui să te gândești bine dacă poți avea grijă de acest câine încăpățânat. Rasa nu este adecvată pentru viața în oraș sau drept câine de apartament: are nevoie de mult spațiu și de propriul său teritoriu pe care să îl păzească. Dar nu ar trebui lăsat prea mult timp singur în acest teritoriu: patrupedul are nevoie de afecțiune din partea familiei și de multă activitate sub forma mișcării și a diverselor sarcini. Un stăpân de Cane Corso ar trebui să fie activ fizic și să îi placă să petreacă mult timp cu patrupedul său – de preferat în aer liber. Se zice că majestuoșilor italieni le plac foarte mult copiii. Copiii mai mari în mod special, care știu să se comporte respectuos cu animalele, pot fi foarte buni prieteni cu un Cane Corso. Dacă patrupedul a cunoscut pisici și alte animale de când e mic, poate trăi liniștit cu ele.

E important să nu uiți că un câine Cane Corso va avea nevoie de multă atenție zilnică timp de un deceniu – ar trebui să planifici cu grijă până și ce faci în concedii sau dacă se îmbolnăvește. Înainte de a îți lua unul, ocupă-te de echipamentul de bază, adică o zgardă, o lesă sau un ham, pături și/sau culcușuri de câine, jucării, centuri de protecție pentru mașină, boluri, perii și alte lucruri ajutătoare, cum ar fi o perie de îndepărtat părul sau clește pentru căpușe. Patrupedul de până la 50 kg îți va cauza bineînțeles cheltuieli regulate: are nevoie de hrană pentru câini de înaltă calitate cu un conținut mare de carne, precum și o consultație la veterinar minim o dată pe an.

Din păcate, aspectul incredibil al rasei a atras în trecut și stăpâni care au ținut câinele mai mult ca pe un simbol al statusului, decât ca pe un prieten. Combinat cu confortul și lipsa cunoștințelor despre câini, aceasta este o combinație în care instinctul de protecție și încăpățânarea unui Cane Corso pot fi destul de periculoase. Având o atitudine bună și responsabilă, puternicul italian este un membru de încredere și deloc agresiv al familiei. Cu toate acestea, Cane Corso este considerat un așa zis „câine periculos” în unele cantoane din Elveția, în landurile federale ale Bavariei, Brandenburg și Liechtenstein, iar cei care vor să aibă un astfel de câine trebuie să îndeplinească anumite condiții și posibil să plătească impozite mai mari. În cantonul elvețian Geneva este chiar interzis să ai un Cane Corso.

Cum să îți iei un Cane Corso

Dacă ești în căutarea unui Cane Corso pui de vânzare, poți începe să cauți un crescător potrivit. Rasa este cel mai des întâlnită în Italia și mai rar în alte țări, chiar dacă numărul de crescători este tot mai mare. Este posibil să nu găsești crescători în apropierea ta și trebuie să iei în considerare distanțe mai mari. Oricum, ar trebui să te uiți atent la potențialul „tău” crescător: îl poți vizita acasă pentru a vedea unde trăiesc cățeii și părinții lor? Răspunde acesta cu răbdare și cu profesionalitate la întrebări despre creșterea și sănătatea patrupezilor? S-a ocupat de socializarea cățeilor? Îți lasă părinții puilor de Caine Corso impresia că sunt sănătoși și echilibrați ? Și nu în ultimul rând: e interesat crescătorul și de condițiile pe care i le vei oferi animalului acasă? Ar trebui să poți răspunde cu „da” la toate aceste întrebări înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare. La predarea unui cățel care a fost deparazitat intern de mai multe ori, ar trebui să primești o porție din mâncarea sa obișnuită pe lângă carnetul de sănătate și certificatul de pedigree.. Un crescător bun este persoana de contact pentru întrebări despre rasă, chiar și după ce dă cățeii și este bucuros dacă îi trimiți poze cu cățelul în timp ce crește.

În orice caz, evită crescătorii care nu aparțin unei asociații și care oferă un așa zis Cane Corso de rasă la un preț mic. Creșterea cățeilor necesită multe cunoștințe despre rasă și o selecție exactă a animalelor în ceea ce privește caracterul, tipul și sănătatea, pentru a evita surprizele negative – o investiție de timp și bani pe care crescătorii neserioși de obicei nu vor să o facă, pentru că vor să își umple propriile buzunare cât mai repede. Nu veți avea de suferit doar tu și puii, care deseori au probleme de sănătate și nu au socializat cu alte animale cum trebuie – o problemă mare cu o rasă atât de neconvențională – ci și părinții, care de obicei nu sunt îngrijiți bine.

Dacă vrei să oferi o casă unui Cane Corso adult, va fi greu să găsești un patruped, mai ales în afara Italiei. Din cauza distribuției sale limitate, rasa este rareori întâlnită „din greșeală” la adăposturi locale de animale. Cele mai mare șanse le ai pe internet, unde există numeroase asociații pentru animale care oferă Cane Corso sau metiși de Cane Corso cu transport internațional. Deseori aceste asociații sunt specializate și pe Mari Danezi și alți câini Molossus. Organizațiile pot în general să evalueze caracterul câinilor mai bătrâni și să afle dacă patrupedul se potrivește stilului tău de viață și experienței tale cu câinii. Deși există cu siguranță numeroși Cane Corso cuminți, care și-au pierdut casele de exemplu, din cauza unei mutări, există și câțiva care au ajuns la protecția animalelor din cauza cerințelor excesive ale stăpânilor anteriori și care ar trebui să ajungă doar pe mâinile unor cunoscători de câini.

Îți dorim să fii cât mai fericit cu neobișnuitul tău Cane Corso!

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.