Jack Russell Terrier

Câine Jack Russell Terrier adult

Jack Russell Terrier

Mică, inteligentă și plină de viață – această rasă încă tânără are un număr considerabil de fani printre iubitorii de câini. Jack Russell Terrier este o rasă independentă, cu rădăcini britanice, care a fost recunoscută de FCI începând cu anul 2000. Acesta se deosebește de ruda sa apropiată, Parson Russell Terrier, prin faptul că are picioare scurte.

Istoric

Rasa a fost numită după primul său crescător: John (poreclit “Jack”) Russell (1795-1883). În 1819, cățeaua Fox Terrier „Trump” a ajuns la casa sa din Oxford. Este considerată mama tuturor Jack Russell Terrierilor din zilele noastre, precum și a Parson Russell Terrierilor.

Rasa în forma sa actuală provine din Australia, în ciuda rădăcinilor sale britanice, deoarece câinii au fost crescuți în principal aici. Motivul pentru aceasta este domeniul de utilizare a rasei: Jack Russell Terrier este un câine de vânătoare tipic, ai cărui strămoși au fost folosiți în principal pentru vânătoarea de vulpi în Australia. Acest lucru a devenit necesar deoarece, în jurul anului 1850, imigranții englezi au eliberat două vulpi pe cel de-al cincilea continent – câinii Dingo de acolo nu erau o pradă atractivă pentru vânătorii umani.

Dar vulpile s-au înmulțit în mod spectaculos fără dușmani naturali și în curând au apărut solicitări pentru decimarea lor. Prin urmare, a fost nevoie de câini de vânătoare care, datorită dimensiunii lor mici, să poată intra în vizuinele de iepuri sau de wombat locuite de vulpi și care să poată parcurge distanțe lungi. Având picioare scurte, Jack Russell Terrierul are un avantaj față de Parson Russell Terrier cu picioarele sale lungi. Istoria oficială a rasei Jack Russell Terrier a început abia în 1972, odată cu înființarea „Jack Russell Terrier Club of Australia”.

Chiar și astăzi, Australia este cea mai influentă țară în ceea ce privește dezvoltarea rasei. Micile pachete de energie au dobândit faimă și prin intermediul serialului american „Frasier”, în care câinele Moose a fost văzut pe numeroase ecrane în 192 de episoade și a devenit astfel un star hollywoodian cu patru picioare. Jack Russell Terrier este folosit și astăzi pentru a vâna vulpi, bursuci și marmote. Acești patrupezi cu mintea deschisă sunt acum foarte populari drept câini de companie și de familie.

Aspect

Structura corpului: mică și agilă

Fiind aproape de sol, un câine Jack Russell Terrier adulmecă mereu drumul la plimbare: înălțimea acestor câini plini de viață este de 25-30 cm conform standardului de rasă. Greutatea lor ideală este cuprinsă între 5 și 6 kg. Din cauza picioarelor scurte, câinii sunt mai degrabă lungi decât înalți. Circumferința pieptului este cuprinsă între 40 și 43 cm și este relevantă pentru această rasă, în special în ceea ce privește utilizarea sa ca vânător de vizuini: un piept mai mare l-ar împiedica pe terrier să alerge prin vizuinile de vulpe. Câinele din rasa Jack Russell Terrier are urechile în formă de V, îndoite în jos. Atunci când câinele se mișcă, lucru pe care îl face adesea, coada este dreaptă, iar când este în repaus este îndreptată în jos.

Blană și culori

Combinația tipică de culori, predominant albă, cu marcaje sau pete în diferite nuanțe, cum ar fi negru, maro și cafeniu, este și ea caracteristică rasei. Petele pot fi distribuite ca petele vacilor sau concentrate în câteva locuri – un ochi pătat de jur împrejur este deosebit de remarcabil și îndrăzneț – dar partea albă trebuie să domine întotdeauna. Textura blănii poate fi netedă, sârmoasă sau „cu țepi”.

Caracterul unui Jack Russell Terrier

Un câine Jack Terrier poate părea mic și drăguț, dar de fapt are o inimă de vânător harnic. Această combinație duce, din păcate, la faptul că atitudinea rasei și dorința sa de a se mișca sunt adesea subestimate. Patrupedul este plin de viață, foarte activ și nu este deloc un animal care să lenevească toată ziua pe canapea. Câinele temperamental se caracterizează de asemenea printr-o voință puternică. Deși, în general, se consideră că această rasă este iubitoare de copii, îți sugerăm să ai grijă, în special cu copiii mici.

Ceea ce are nevoie mai presus de toate cățelușul, în afară de un dresaj consistent, este: mișcare, mișcare, mișcare! Cu o socializare corectă de mic, el este de obicei deschis față de alți câini, dar cu animalele mici sau pisicile, mai ales cele care nu fac parte din familia „sa”, instinctul de vânătoare preia rapid controlul. Un cățel Jack Russell Terrier echilibrat este o adevărată bucurie pentru stăpânii săi: este prietenos, deschis la minte, neînfricat și dornic de muncă.

Dresarea unui Jack Russell Terrier

Dresajul ar trebui să fie afectuos și consecvent și să țină cont de instinctul puternic de vânătoare al unui Jack Russell Terrier, care este plin de viață. „Nu” ar trebui să însemne întotdeauna „nu” – câinelui inteligent îi place să se folosească de un dresaj inconsecvent pentru a prelua controlul asupra relației om-animal. Cel mai bine este să obișnuiești câinii cu alte animale mici încă de când sunt pui – odată ce sunt adulți, vânătorii pasionați sunt foarte greu de socializat cu potențiale „prăzi”, cum ar fi pisicile.

Precum câinii adulți, cățeii Jack Russell Terrier au nevoie de o reacție imediată pentru a învăța care este comportamentul dorit și care este cel nedorit. Consecvența este cheia aici. Important: stabilește ce înseamnă comportament nedorit cu restul membrilor familiei încă de când patrupedul este mic: dacă lași câinele în pat când e pui, el se va aștepta să aibă mereu voie acolo; dacă reacționezi atunci când cățelul latră ușor, riști să te alegi cu probleme privind acest aspect odată ce e mare.

Îți recomandăm să mergi la un curs de dresaj. Aici noul membru al familiei tale nu doar că va cunoaște câini de alte rase și va învăța cum să se comporte față de ei, dar va exersa și comenzile de bază, cum ar fi „șezi” sau “stai”, precum și să vină la tine când îl chemi, ceea ce îți va face viața de zi cu zi mai ușoară. Apropo, cursurile împreună întăresc legătura dintre tine și câinele tău. Ideal ar fi să începi să cauți un dresor sau o școală de câini bună înainte ca noul patruped să se mute la tine. Dresorul îți poate răspunde mai clar la orice nelămuriri ai și-ți va explica mai multe despre joaca controlată și procesul de învățare.

Activități pentru acest câine plin de viață

Aceste mici pachete de energie iubesc acțiunea! Dacă aceasta lipsește, ei sunt predispuși la probleme de comportament sau la obezitate. Pe lângă plimbările lungi, cu suficient timp și spațiu pentru săpat și adulmecat, sporturile pentru câini, precum Agility sau Dog Dancing sunt foarte recomandate pentru a ține câinele ocupat, mai ales că aici are ocazia să îți folosească și mintea isteață. Jack Russell Terrierul va fi fericit să te însoțească la sesiunile de jogging! Acești detectivi buni apreciază jocurile de adulmecat în care scopul este acela de a găsi obiecte sau recompense ascunse.

În ciuda energiei sale, e important ca patrupedul să se și odihnească. Mai exact, acest lucru înseamnă: jocuri cu mingea – sigur că da! Dar de preferat într-un mod controlat, adică animalul ia mingea doar la comanda ta. Jocul controlat împiedică câinele să se entuziasmeze prea tare. Exercițiile pentru minte sunt și ele importante pentru a ține câinele ocupat, dar și pentru a vă ajuta pe tine și pe animal să deveniți o echipă strânsă. Bineînțeles că puteți învăța multe trucuri împreună – antrenamentul cu clickerul este deseori foarte distractiv pentru câini! Un Jack Terrier bine dresat și bine educat este un companion excelent în orice situație.

Pentru a te asigura că ai un Jack Russell Terrier bine educat, citește și articolele zooplus despre primele comenzi pentru câini și cele mai populare trucuri pe care câinele tău le poate învăța.

Câine Jack Russell Terrier adult se joacă afară în iarbă © alexei_tm / stock.adobe.com
Un cățel Jack Russell Terrier are mereu chef de joacă.

Nutriția și sănătatea unui Jack Russell

Alimentația câinilor este influențată de mai multe aspecte, cum ar fi starea de sănătate, vârsta și nivelul de activitate. Cel din urmă, în mod special, este ridicat la acești patrupezi plini de viață, motiv pentru care câinii din rasa Jack Russell Terrier au nevoie, de obicei, de un aport energetic crescut. Însă acest lucru nu poate fi generalizat.

De obicei regimul ar trebui să conțină aproximativ 70% carne. Depinde de tine dacă îi oferi animalului hrană uscată și/sau umedă. Însă fii mereu atent la calitatea alimentelor. Regimul BARF (hrana crudă adecvată biologic) este o altă opțiune de hrănire potrivită pentru Jack Terrier.

În magazinul nostru pentru câini vei găsi hrană specială pentru Jack Russell Terrier.

Jack Russell Terrier sunt predispuși la afecțiuni alergice ale pielii, care, în unele cazuri, se datorează intoleranței la anumite ingrediente alimentare. În cazul observi semne de intoleranță alimentară, cum ar fi reacții cutanate sau afecțiuni gastrointestinale, va trebui să cauți factorul ce le-a declanșat. Cea mai ușoară metodă să faci asta este printr-un regim de excludere. Elementele alimentare care cauzează alergii trebuie apoi evitate în viitor. În cazul intoleranței la cereale, de exemplu, poți trece la hrana de câini fără cereale.

Ține cont de nivelul de activitate și de un regim adaptat la greutatea corporală redusă, în caz contrar micuții tind să devină rapid supraponderali.

Cât trăiește un Jack Russell Terrier?

În principiu Jack Russell Terrierul este un câine robust care, cu o îngrijire bună și o dietă adecvată, poate trăi peste 15 ani.

Boli tipice rasei

Din păcate, există câteva boli tipice pentru această rasă. Cu toate acestea, riscul poate fi redus la minimum dacă apelezi la un crescător responsabil. La fel ca alte rase de terrier, Jack Russell este predispus la ataxie și mielopatie. Simptomele acestor boli neurologice pot include tulburări de mișcare și tremurături musculare. Pot apărea și boli alergice ale pielii (atopii). În cazul unei luxații de rotulă, rotula se deplasează, iar câinele merge, de obicei, doar pe trei picioare. Aceasta se rezolvă printr-o operație.

Îngrijire: sesiuni săptămânale de „wellness”

Blana câinelui este formată din strat superior și strat inferior și necesită îngrijire regulată. Cel mai ușor este în cazul câinilor cu păr neted și fin, pentru care este suficient periatul – cu toate acestea patrupezii lasă mai mult păr prin casă decât rudele lor cu păr sârmos. Cu cât îl piepteni mai des, cu atât mai puțin păr veți găsi în casă.

Pe lângă pieptănarea săptămânală, tunsul regulat – de preferat de către un profesionist care să te îndrume dacă e cazul – ar trebui să facă parte din programul de îngrijire. Acest lucru presupune eliminarea firelor de păr moarte și căzute, astfel încât blana să se poată reînnoi. Ochii, urechile și ghearele trebuie verificate zilnic, pentru a putea acționa imediat în cazul unor schimbări, de exemplu la infestarea cu acarieni.

Mi se potrivește un Jack Russell Terrier?

Ești activ și îți place să petreci timp afară? Atunci un Jack Russell Terrier este tovarășul perfect pentru tine! Un exemplar bine dresat al acestei rase pline de viață este ideal drept câine de familie: excursii lungi, ture de jogging, joacă cu copiii – micul membru al familiei este fericit să ia parte la toate activitățile! Dacă preferi să faci plimbări scurte, cel mai bine este să alegi o rasă mai calmă, pentru că Jack Russell Terrier trebuie să fie mereu în mișcare. Ai deja alte animale de companie? Terrierii care au crescut cu pisici se pot împrieteni cu siguranță cu feline noi. Dar îți recomandăm să fii atent atunci când vânătorii pasionați locuiesc sub același acoperiș cu o potențială „pradă”. Jack Russell Terrier este potrivit pentru cei începători în creșterea câinilor doar dacă au studiat rasa, cerințele sale și, în special, cel mai bun mod de a o dresa. Asociațiile locale de crescători și, bineînțeles, alți fani de Jack Russell cu experiență, sunt o bună sursă de informații.

Înainte de a-ți lua câinele

Având în vedere că un Jack Russell Terrier are o speranță de viață de până la 15 ani, mutarea trebuie să fie bine gândită din timp. Interesează-te cine poate avea grijă de câine în caz de boală sau de concediu. Dacă ai deja copii, gândește-te la niște reguli clare înainte de aducerea câinelui acasă și învață copiii cum să se comporte în mod responsabil cu noul prieten. Dacă cel mic îl tratează cu respect pe noul venit, de obicei nu există nimic care să împiedice o lungă prietenie: copiii și câinii pot deveni o echipă grozavă!

Îți poți imagina o vacanță cu patrupedul tău? Există numeroase hoteluri care îți primesc cu plăcere familia, inclusiv câinele! Pe lângă echipamentul de bazălese, culcușuri, piepteni și perii, foarfeci pentru gheare, pături, accesorii pentru transportul în mașină etc. – vor apărea și costuri regulate pentru hrana pentru animale de companie și pentru consultațiile veterinare. Bineînțeles că cele din urmă pot fi și mai mari dacă animalul tău se îmbolnăvește pe neașteptate. Pe lângă asta ar trebui să clarifici dacă vreun membru al familiei este alergic la câini și, dacă este cazul, dacă proprietarul te lasă să ai câini în locuința închiriată. Gândește-te în mod realist dacă poți satisface nevoile rasei în termeni de timp – zilnic și pentru mulți ani.

Cumpărarea unui Jack Russell Terrier

Dacă ești în căutarea unui Jack Russell Terrier, asigură-te că apelezi la o canisă serioasă.

Având în vedere că această rasă se bucură de o popularitate mare, există, din păcate, și numeroase oi negre printre crescătorii de câini, care se gândesc în primul rând să facă un profit cât mai mare. Prețul nu îl plătești doar pentru standardele intacte ale rasei – crescătorii serioși au grijă să reproducă animale sănătoase și potrivite, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere al caracterului. Crescătorii la negru țin adesea animalele în condiții precare și fără a le oferi o activitate potrivită rasei. Mamele nu au aproape nicio posibilitate de a se reface după naștere, ci se așteaptă să fie împerecheate din nou cât mai repede posibil. În plus, animalele tinere sunt deseori separate de mamele lor mult prea devreme, ceea ce, pe lângă riscurile pentru sănătate, cauzează și probleme în comportamentul social al cățeilor.

Crescătorii de renume sunt membri ai unei asociații sau ai unui club canin și se angajează să respecte directivele acesteia pentru bunăstarea animalului și a rasei.

În cazul unui crescător care este preocupat de bunăstarea câinilor, vei avea posibilitatea de a întâlni cățeii împreună cu părinții și frații lor la domiciliul crescătorului. El va fi bucuros să răspundă la întrebările tale cu privire la sănătatea sau la nutriția animalelor sale și nu este doar un vânzător, ci și o persoană de contact în toate aspectele legate de noua ta achiziție.  În plus, crescătorii buni îți vor pune întrebări despre viitorul mediu de viață al cățelului, situația ta și cum îți petreci timpul liber, pentru că găsirea celui mai bun cămin posibil pentru patrupezi face parte din responsabilitatea unui crescător. Asociațiile naționale specifice rasei te pot ajuta să găsești crescători de renume în zona ta.

Adopția unui Jack Russel

Dacă nu vrei neapărat un cățel mic, poți căuta și la asociațiile de protecție a animalelor, care plasează câinii mai în vârstă, uneori de rase mixte, pe mâini bune. Din când în când, s-ar putea să găsești câini din această rasă și la adăposturile de animale. Astfel de câini pot avea unele particularități de caracter, în funcție de istoricul lor, dar de obicei sunt extrem de bucuroși că și-au găsit un cămin nou – în general personalul de la adăpost îți poate spune dacă patrupedul respectiv ți se potrivește.

Îți dorim cât mai multe aventuri împreună cu Jack Russell Terrierul tău!

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.