Canicross – alergarea cu un câine

Sporturi canine - Canicross

Canicross poate ajuta la consolidarea relației dintre tine și câinele tău

Mulți iubitori de câini se bucură de activități sportive împreună cu patrupedul lor – chiar și pe drumuri neasfaltate. Pentru perechile om-câine în formă fizică bună – sau pentru cele care tind să fie – Canicross este sportul ideal prin care omul și câinele se pot bucura de natură împreună. Ce înseamnă Canicross? Este un sport în care câinele trage omul pe un traseu, folosind o lesă flexibilă. Sportul nu doar că vă menține în formă, dar și îmbunătățește înțelegerea comenzilor de bază și legătura dintre oameni și animale.

Origini în Franța: Canicross în Europa

Canicross provine din Skijöring, unde un grup de câini sau un cal tractează o sanie coordonată de un om. Primele competiții de alergare Canicross au avut loc în Franța încă din anii 1980, tot de aici fiind originar și sportul Skijöring. Pe lângă Canicross și Skijöring, perechile sportive își pot consuma energia și prin Bikejöring: Aici câinele tractează stăpânul aflat pe o bicicletă, cei doi fiind conectați printr-o lesă de 2,5 m. Acest sport pentru animale este foarte popular în Belgia și în Olanda, unde au loc numeroase evenimente toamna. În alte țări, avantajele acestui sport au început să fie recent descoperite.

Sport cu un câine - Canicross

Cine & unde poate practica Canicross?

Practic, toți câinii cărora le place să alerge sunt potriviți pentru Canicross. Însă sportul se poate practica doar dacă există o rată echilibrată a greutății omului și a câinelui: un ogar mic nu prea va reuși să tragă un om de 100 kg. Bineînțeles, câinii de sanie, cum ar fi Husky, sunt cei mai potriviți, dar chiar și un Pudel sportiv se poate distra la o alergare cross. Cursele Canicross sunt caracterizate prin diferite rute, care rareori sunt drepte și plate. Iarba și pădurea sunt ideale pentru lăbuțele sensibile ale câinelui, dar obstacolele naturale, cum ar fi rădăcinile și pietrele, necesită toată concentrarea echipei. La cursele oficiale, orientarea este simplă și eficientă: un semn roșu pe marginea stângă a drumului înseamnă „către stânga”, dacă e pe partea dreaptă, înseamnă „către dreapta”. Semnele albastre marchează calea corectă, cele galbene avertizează că este o zonă periculoasă. În timpul antrenamentului, ar trebui evitate rutele cu mult asfalt, care pot fi dăunătoare lăbuțelor.

Echipament Canicross

Pe lângă încălțăminte bună de alergare și echipamentul obișnuit al unui alergător, vei avea nevoie de o curea de șold pentru Canicross, precum și de o lesă de aproximativ 2 metri cu un amortizor de spate. Amortizorul protejează coloanele vertebrale ale câinelui și omului. Hamul pentru șold are trebui să aibă un cârlig de urgență, pentru a minimiza riscul de accidente. E important să ai și un ham special de Canicross pentru patrupedul tău, care este similar celui pentru câinii de sanie. Aceste hamuri sunt făcute în așa fel încât punctele de presiune să permită câinelui să poată respira fără probleme atunci când aleargă.

Cum funcționează: primii pași către Canicross

Câinele ar trebui să aibă minim un an pentru a putea începe antrenamentele pentru Canicross. La acest sport, lași câinele să alerge în fața ta și tu îl direcționezi prin câteva comenzi („dreapta”, „stânga”, „trage”). Cea mai bună metodă prin care să înveți patrupedul cum să te tragă după el (lucru pe care nu vrei să îl facă atunci când vă plimbați) este cu ajutorul unei a doua persoane, care să îl atragă din față și să îl recompenseze după ce trage.

Sport Canin Canicross

Dacă în timpul alergării nu mai poți ține pasul, trage de lesă mai tare și câinele va încetini. Bineînțeles, și tu, în calitate de „alergător partener” ar trebui să fii bine antrenat pentru a face față probei. Dacă nu suficient de pregătit fizic, probabil vei avea febră musculară după primele alergări, pentru că patrupedul tău poate crește viteza la o alergare Canicross până la 4 km/h. Atunci când faceți Canicross, e important ca acesta să nu fie distras. Cluburile pentru câini de sanie îți pot oferi un început bun în lumea sportului și te pot și sfătui privind echipamentul optim.

Ce trebuie să iau în considerare la Canicross?

Înainte de alergarea propriu-zisă, e bine să faceți o plimbare de încălzire, unde patrupedul să poată să își facă treburile. La început, ar trebui să te antrenezi în curse de unul sau doi kilometri, fără urcări sau coborâri, pentru ca amândoi să vă obișnuiți să alergați prinși în hamuri. Acest lucru este valabil și pentru câinii care sunt deja sportivi, și care pot alerga cu ușurință 10 km cu tine, pentru că provocările de la Canicross sunt diferite. După câteva săptămâni poți crește distanța și poți antrena câinele prin provocări mici, cum ar fi un sprint final. Fii atent atunci când alergi cu patrupedul antrenat și nu îl suprasolicita: Dacă aveți de mers o distanță lungă, scade viteza corespunzător. Antrenează-te la maxim 18 grade Celsius, pentru a evita supraîncălzirea câinelui. Așa că vara ar trebui să muți antrenamentele de Canicross dimineața devreme sau seara. De asemenea, asigură-te că patrupedul bea suficientă apă. Atunci când sunteți la vale, e bine să lași partenerul tău să alerge lângă tine sau în spatele tău, pentru că poți cădea ușor dacă te trage în astfel de situații.

Îți dorim distracție plăcută la sportul pe care îl faci cu patrupedul tău!

Cele mai utile articole
8 min

Top 10 accesorii de vară pentru câinele tău

Chiar dacă din titlu pare că îți vom prezenta accesorii luxurioase ale modei canine, nu vom face acest lucru, pentru că patrupedul tău atrage suficiente priviri chiar și așa. În schimb îți vom arăta accesorii de vară, care vor face viața câinelui mai plăcută decât este deja.
6 min

Sfaturi despre plimbarea câinelui

Te plimbi pe trotuar și patrupedul merge plictisit pe lângă tine? Folosește această ocazie și dă-i mici sarcini de făcut. Printre acestea se numără concepte de bază, cum ar fi schimbarea părții la comandă. Astfel de exerciții mici întăresc legătura dintre voi. De exemplu: stai pe loc și pune o gustare sub vârful pantofului tău. Câinele o va primi doar atunci când se uită în ochii tăi. Așa te asiguri că e atent la tine. Folosește luminile roșii de la semafor pentru a exersa comenzile „șezi” și „hai” sau pentru trucuri simple, cum ar fi „dă lăbuța”. El ar trebui să cunoască deja acestea de acasă. În principiu, faptul că ai un patruped ascultător, care cunoaște comenzile de bază, contribuie mult la plimbările relaxate împreună cu el.
6 min

Înotul pentru câini atletici

Înotul nu are doar scopul de a răcori câinele într-o vară călduroasă. Și forma fizică și încheieturile animalului beneficiază de exercițiile în apă – de-a lungul întregului an. Află de ce înotul îmbunătățește sănătatea câinilor supraponderali și bătrâni și cât de distractiv este.