Copoiul bavarez de munte

Bayerischer Gebirgsschweisshund

Pentru vânători, copoiul bavarez de munte este un tovarăș credincios, mereu dispus să muncească.

Copoiul bavarez de munte este un câine de muncă, folosit în principal pentru a urmări vânatul rănit sau mort. Cu toate acestea, atunci când este bine antrenat mental și fizic, el poate fi și un câine de familie minunat și calm. În orice caz, puii proveniți de la crescători oficiali sunt dați numai vânătorilor care sunt activi ca și îngrijitori de câini de vânătoare.

Aspectul copoiului bavarez de munte

Copoiul bavarez de munte este una dintre rasele de câini de talie medie. Masculii ating o înălțime la greabăn de 47-52 centimetri. Femelele cresc până la 44-48 de centimetri. Greutatea unui câine adult este de aproximativ 18-28 de kilograme.

Cât timp crește copoiul bavarez de munte?

Este nevoie de aproximativ douăsprezece luni pentru ca un copoi bavarez de munte să ajungă la maturitate. Corpul său este alungit, musculos și bine definit.

Caracteristice acestei rase sunt, de asemenea, picioarele puternice, gâtul scurt și capul lat cu o expresie nobilă. Ochii copoiului bavarez de munte sunt limpezi și vigilenți, iar urechile sale relativ mari și largi sunt lăsate în jos.

Aspectul general este ușor și rafinat. Talia îi este îngustă, iar crupa este plată. Coada, de lungime medie și înălțată, este purtată orizontal sau ușor înclinată în jos.

Ce culori de blană există?

Blana acestui câine a fost selectată astfel încât să nu se observe aproape deloc în timpul vânătorii în pădure. Este de culoare brun-roșcată, cenușie roșiatică până la galben pal și parțial pătat.

Copoiul bavarez de munte este mai închis la culoare pe spate și la urechi. Pe față, această rasă are o mască ușor mai închisă la culoare. În rest, nu are niciun fel de marcaje.

În plus, blana acestuia este scurtă, netedă și se află aproape de corp.

Utilizare: un câine de vânătoare în adevăratul sens al cuvântului

FCI clasifică copoiul bavarez de munte în grupa 6, cea a „copoilor, limierilor și câinilor înrudiți”, și anume în secțiunea 2 a limierilor. Limierii, cum ar fi copoiul bavarez de munte, sunt câini de vânătoare care sunt utilizați în principal pentru urmărirea vânatului cu copite.

Bine de știut: În limba germană, ei se numesc „Schweisshunde”. Termenul de „Schweiss” (RO: „sudoare”) reprezintă sângele unui animal care iese din corpul său.

Specialist cu abilități deosebite de urmărire

Dacă, de exemplu, un cerb sau o căprioară a fost lovit de vânător, copoiul bavarez de munte are sarcina de a găsi cât mai repede posibil animalul rănit. Apoi, vânatul rănit poate fi ucis cu o împușcătură bine țintită și scutit de suferință.

Nasul său fin, instinctul de vânătoare și agerimea la vânat au fost întipărite în instinctele copoiului bavarez de munte. Este un specialist absolut atunci când vine vorba de urmărirea animalelor sălbatice împușcate.

Reproducere doar cu animale ce trec examenul pentru câini utilitari

FCI, cea mai mare organizație chinologică, declară această rasă ca fiind un câine de lucru după o examinare corespunzătoare. Aceasta înseamnă că numai animalele care trec testul de performanță pot fi folosite pentru reproducere.

Creșterea sa ca și câine de vânătoare are, în mod natural, un efect asupra caracterului limierului bavarez. Este considerat extrem de dornic de muncă, eficient și neînfricat.

Tovarăș fidel la vânătoare

Deși este foarte concentrat și sigur pe sine la „locul de muncă”, copoiul bavarez de munte este un patruped destul de ușor de manevrat. De obicei, această rasă poate fi dresată cu succes de persoane cu experiență în domeniul câinilor (de vânătoare).

Copoii bavarezi de munte adoră să lucreze împreună cu stăpânul sau stăpâna lor. În mod normal, nu prezintă semne de nervozitate sau agresivitate.

Prin urmare, vânătorii apreciază această rasă ca fiind un partener fidel, cu calități excelente, cum ar fi temperamentul, precum și capacitatea de urmărire și de observare.

Este copoiul bavarez de munte un câine de familie?

Pentru un câine de vânătoare, copoiul bavarez de munte este extrem de calm și echilibrat. În familie este afectuos și răbdător – și în relația cu copiii. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai dacă nevoile sale sunt satisfăcute pe deplin.

Copoiului bavarez de munte trebuie să i se permită să își urmeze instinctul de vânătoare și să își folosească nasul. Dacă este antrenat fizic și psihic, este un câine de familie prietenos și orientat spre oameni.

Cu toate acestea, patrupedul este rezervat atunci când se confruntă cu străinii.

Un apartament mic la oraș nu este mediul potrivit pentru un copoi bavarez de munte. Acest câine agil și atletic își dorește o locuință mare cu grădină sau o casă la țară pentru a se simți cu adevărat ca acasă. Și nu se mulțumește nici cu plimbări scurte.

De câtă mișcare are nevoie un copoi bavarez de munte?

Dacă decizi să îți cumperi un copoi bavarez de munte, va trebui să îți planifici suficient timp pentru plimbări. Animalele au nevoie de multă mișcare și doresc să fie antrenate atât fizic, cât și mental.

Munca de urmărire este, bineînțeles, cea mai bună modalitate de a antrena acest câine inteligent și iubitor de vânătoare. La urma urmei, rasa a fost crescută cu scopul de a alerga liber și de a urmări animalele sălbatice rănite sau moarte.

Potrivit pentru sporturi canine

Copoii bavarezi de munte sunt ideali pentru sporturi canine, cum ar fi Mantrailing, Agility sau Obedience. Datorită nasului lor excelent, este posibilă și dresarea lor ca și câini de căutare și salvare.

Din cauza instinctului său de vânătoare, copoiul bavarez de munte nu este potrivit ca și simplu câine de companie.

În cazul în care câinii sunt folosiți pentru vânătoare, aceștia au un necesar energetic mai mare decât alte rase. Au nevoie de hrană bogată în energie și proteine. Același lucru este valabil și în cazul câinilor tineri care sunt încă în creștere și al cățelelor gestante. Pentru câinii seniori, cantitatea de hrană poate fi redusă în mod corespunzător.

Pentru a preveni problemele gastrointestinale și în special temuta torsiune gastrică, copoii bavarezi de munte trebuie lăsați să se odihnească după ce mănâncă. Joaca și alergările, dar și plimbările sunt tabu imediat după o masă copioasă.

Îngrijirea blănii și a ghearelor

Blana scurtă și netedă a copoiului bavarez de munte nu prea necesită îngrijire. Periajul ocazional, în special în timpul perioadei de schimbare a blănii, este suficient.

Deoarece animalele merg de obicei pe un teren moale, cum ar fi solul pădurii, este posibil ca ghearele lor să nu se uzeze suficient. Prin urmare, acestea ar trebui să fie verificate în mod regulat și, dacă este necesar, scurtate.

În plus, pielea câinelui trebuie verificată în mod regulat pentru leziuni și căpușe.

Datorită directivelor stricte de creștere și a testelor de performanță, nu apar aproape deloc boli ereditare.

Doar displazia de șold (HD) este, ca și la alte rase mai mari, o problemă de sănătate cunoscută a copoiului bavarez de munte. Câinii cu displazie de șold merg stângaci și au dificultăți în a se ridica în picioare. Tratamentul este complex și costisitor – mai ales dacă patrupedul are nevoie de operație.

Câți ani trăiesc copoii bavarezi de munte?

Copoii bavarezi de munte sunt considerați animale robuste care, cu o bună îngrijire, trăiesc în medie 12 sau 13 ani.

Cumpărarea unui copoi bavarez de munte: doar pentru vânători

Mai întâi vestea proastă: nu toți iubitorii de câini pot avea un copoi bavarez de munte. Reproducerea este strict reglementată.

Amatorii nu prea au șanse

Crescătorii serioși care fac parte din cluburi specializare își dau cățeii doar vânătorilor și îngrijitorilor responsabili. În general amatorii nu au nicio șansă de a obține un pui de câine de vânătoare de la un crescător oficial.

Dacă te-ai îndrăgostit de această rasă și îți dorești neapărat să ai un copoi bavarez de munte, îți poți încerca norocul la diverse asociații de protecție a animalelor. Chiar și câinii de rasă pură, cum ar fi copoiul bavarez de munte, sunt adesea dați la adăpost – de exemplu, dacă sunt bolnavi sau nepotriviți pentru vânătoare.

Cât costă un copoi bavarez de munte?

Prețul unui cățeluș de la o canisă oficială este, de obicei, între 1.200 de euro și 2.000 de euro.

2023_06_FreeDelivery_1000x160_RO

Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.