Cockapoo

Câine din rasa Cockapoo în pădure

Cockapoo sunt niște câini prietenoși și destul de atletici care au nevoie de multă activitate.

Ochi mari și rotunzi, urechi lăsate și blană pufoasă – nu e de mirare că rasa Cockapoo cucerește inimile iubitorilor de animale cu aspectul său de ursuleț de pluș. Află din articolul nostru de ce acest câine hibrid prietenos și sportiv este potrivit mai degrabă pentru stăpânii de câini cu experiență.

Aspectul unui Cockapoo: surpriza garantată

Cockapoo (sau Cockerpoo sau Spoodle) este un amestec între Pudel și English Cocker Spaniel. Fiind vorba de un câine hibrid, nu există un standard al rasei și, prin urmare, nici un aspect uniform. Unii câini au buclele Pudelului, alții au părul mai drept. Aspectul tipic Cockapoo include:

 • blană mai lungă, ușor ondulată
 • sunt posibile aproape toate culorile, de la negru la crem sau alb
 • talie mică sau medie, cu o înălțime la greabăn cuprinsă între 25 și 45 de centimetri (în funcție de Pudel)
 • greutate în jur de zece kilograme, variază în funcție de mărime
 • urechi lăsate
 • coadă lungă

Caracter: iubește oamenii – și vânătoarea

Din punct de vedere al caracterului, Cockapoo este un amestec de Pudel și Cocker Spaniel. Faza de formare și socializarea de către crescător joacă și ele un rol important. Atât Pudelul, cât și Cockerul Spaniel sunt câini prietenoși, care se atașează strâns de oamenii lor. Cel din urmă este un vânător pasionat. Nici nu e de mirare, deoarece a fost crescut timp de secole pentru a vâna păsări.

Educarea acestui pachet de energie

Cockapoo se atașează strâns de oamenii săi – o condiție optimă pentru educație. Cu toate acestea el este destul de încăpățânat atunci când vine vorba de decizii. Celor care sunt consecvenți cu patrupedul încă de când acesta este mic, le va fi mai ușor după aceea. Chiar și începătorii dedicați pot avea un Cockapoo, dar va trebui să ia dresajul acestuia în serios.

Vânător ambițios

Cockapoo poate fi dresat să meargă la vânătoare. Dar dacă vrei să lași un Cockapoo să alerge liber fără să vâneze, va trebui să te interesezi despre dresajul anti-vânătoare.

De exemplu, este obligatoriu ca patrupedul să vină înapoi la tine atunci când îl chemi. Același lucru este valabil și în cazul lătratului. Începe un dresaj consistent din timp, deoarece multor câini din această rasă le place să latre tare.

Oricât de drăguț ar părea acest câine hibrid, el aduce cu el multă energie și are nevoie de câteva ore de activitate în fiecare zi. Dacă nu îi oferi acest lucru, își va găsi singur o ocupație.

Îngrijire și întreținere: câine de familie cu multă blană

Când vine vorba de a trăi cu un Cockapoo, există două lucruri importante de luat în considerare: în primul rând, îngrijirea blănii nu trebuie subestimată. În al doilea rând, câinele hibrid este un adevărat iubitor al naturii. Așa că este perfect pentru persoanele și familiile cărora le place să stea afară indiferent de condițiile meteo.

Îngrijirea blănii pentru persoane cu experiență

Mulți iubitori de câini vor să știe dacă Cockapoo lasă mult păr. Acest lucru variază de la un câine la altul, dar un lucru putem zice cu siguranță: cu cât blana este mai ondulată, cu atât este mai probabil ca patrupedul, la fel ca și Pudelul, să lase puțin sau deloc păr. Însă, nu este un câine pentru persoanele alergice.

Majoritatea câinilor hibrizi au nevoie de o îngrijire intensivă a blănii. Dacă nu lasă păr, ei trebuie tunși de trei-patru ori pe an. Pe lângă asta blana are tendința de a se încâlci. Buruienile, crenguțele sau praful rămân blocate în ea. În funcție de structura blănii, încearcă să periezi câinele bine o dată la câteva zile.

În același timp verifică dacă urechile sale lăsate nu sunt murdare. Se pot forma rapid inflamații în ele din cauza climatului cald și umed. La unii Cockapoo va trebui să le smulgi periodic firele de păr din urechi. Dacă ai îndoieli, întreabă medicul veterinar dacă acest lucru este necesar în cazul câinelui tău.

Cockapoo care se uita direct la cameră
Câinii Cockapoo arată ca niște adevărați ursuleți de pluș. Îngrijirea blănii acestora este la fel de solicitantă.

Se potrivește un Cockapoo ca un câine de familie?

Acest câine de designer este minunat pentru familiile sportive. Cockapoo se înțelege bine de obicei cu pisicile. Acest lucru este valabil mai ales dacă a crescut cu ele.

Deși Cockapoo poate fi fericit și la oraș, el este un adevărat iubitor al naturii. Are nevoie de multă mișcare în aer liber în fiecare zi. Doar atunci se va simți bine și într-un apartament mai mic.

Dar nu uita: datorită genelor de Cocker Spaniel, mulți Cockapoo latră mai mult decât un câine obișnuit. S-ar putea ca el să comenteze la multe lucruri: ușa de la intrare a vecinului sau țipetele copiilor de la etajul de deasupra ta. Dacă ai un apartament izolat prost, ar trebui să fii conștient de acest lucru.

Sport și activități: un patruped plin de energie care iubește exercițiile de adulmecare

Cockapoo are părinți sportivi: atât Pudelilor, cât și English Cocker Spanielilor le place să fie în mișcare. Acesta este motivul pentru care un Cockapoo adult este ideal pentru plimbări lungi. Poți lua patrupedul și la alergat cu tine odată ce este adult. Însă în acest caz Cockapoo va rata ocazia de a adulmeca drumul parcurs.

El poate fi un tovarăș potrivit și pentru călărit – cu condiția să fie antrenat corespunzător. Evită alergarea pe lângă bicicletă decât pentru distanțe scurte. Din cauza mărimii sale, acest câine de altfel foarte atletic nu este foarte potrivit pentru această activitate.

Cockapoo adoră și să aporteze și îi plac – mai ales datorită nasului excelent al Cocker Spanielului –  jocurile de adulmecare și munca cu nasul de orice fel. Ce zici de un curs la școala pentru câini, de exemplu de Mantrailing sau căutarea de obiecte mici?

Pe scurt: Cockapoo sunt mici pachete de energie care au nevoie de multă activitate. Cu toate acestea asigură-te că faci pauze deliberate, astfel încât patrupedul să nu se agite prea tare.

Cockerpoo iubește să fie în aer liber și are nevoie de multă mișcare pentru a își descărca energia.

Sănătate – genele bune sunt esențiale

Sunt rasele mixte mai sănătoase decât câinii de rasă pură? În general nu, pentru că reproducerea înseamnă și protejarea sănătății rasei. În cazul în care crescătorii de rase mixte sunt neglijenți în această privință – examinările sunt costisitoare și oricum patrupezii nu au acte – Cockapoo poate fi purtător al bolilor ereditare ale Pudelului și ale Cocker Spanielului.

Posibile boli ereditare

 • Displazia de șold (malformație a articulației șoldului)
 • Luxația patelară (deplasarea rotulei)
 • Atrofia retinală progresivă (boală a retinei)
 • Boala Von Willebrand (tulburare de coagulare a sângelui)
 • Mielopatie degenerativă (afectarea măduvei spinării)

Cockerii pot face și ceea ce este cunoscut sub numele de „turbare a Cockerului” – o agresivitate neprovocată care este deosebit de frecventă la câinii de culoare aurie sau roșcată.

Din cauza structurii diferite a blănii celor două rase, precum și a unei tendințe a unor Cocker Spanieli, Cockerpoo poate avea uneori și probleme de piele. În plus inflamația canalelor urechii tinde să fie mai frecventă la ambele rase.

Nutriție

Nu există cerințe speciale în ceea ce privește dieta unui Cockapoo sănătos. Patrupedul ar putea avea un apetit peste medie din cauza genelor de Cocker Spaniel. Așa că ai grijă la silueta acestuia.

Speranța de viață

Un Cockapoo sănătos trăiește în medie 15 ani.

Istoricul rasei Cockapoo

Atât Pudelul, cât English Cocker Spanielul sunt rase de câini cu tradiție, care au însoțit oamenii la vânătoare timp de secole. Pudelii provin din regiunile de coastă, unde ajutau la vânătoarea păsărilor de apă.

English Cocker Spanielul este și el un vânător tradițional de păsări, în special de sitari. Uneori sunt foloisiți și American Cocker Spanieli ca părinți de Cockapoo.

Mai mult Cocker Spaniel (stânga) sau mai mult Pudel (dreapta)? Cu rasa Cockerpoo nu știi niciodată dinainte exact care dintre părinți va ieși mai mult în evidență.

La modă: câinii de designer

În cazul câinilor Cockapoo tradiția întâlnește un nou trend. Acest patruped este unul dintre câinii moderni de designer. Stăpânii de câini împerechează în mod deliberat două animale de rasă pură între ele. Labradoodle este printre cei mai faimoși, urmat de multe alte rase mixte cu nume la modă, cum ar fi Golden Doodle, Aussiedoodle și Cavapoo.

Având în vedere că aceste rase sunt la modă, dar creșterea nu este monitorizată, mulți pseudo-crescători încearcă să profite de acest lucru. Acesta este unul dintre motivele pentru care Wally Conron, „inventatorul” Labradoodle-ului regretă astăzi că a pus bazele conceptului de câini de designer.

Ce câini se aseamănă cu Cockapoo?

Deoarece nu există un standard pentru Cockapoo, el seamănă cu multe alte rase mixte. Combinațiile de Pudel, cum ar fi Labradoodle sau Golden Doodle, pot semăna cu acesta, dar sunt de obicei mai mari. Și Pudelii din linii sportive pot semăna cu Cockapoo. Cu toate acestea, există mult mai mulți crescători de renume de Pudeli. Câinii de apă, cum ar fi câinele de apă spaniol, pot avea și ei un aspect similar. Nu lasă, dar au nevoie de stăpâni cărora le place să iasă afară cu ei în orice vreme.

La ce ar trebui să fii atent atunci când cumperi un Cockapoo?

Cockapoo nu este recunoscut ca fiind un câine hibrid de către niciuna dintre marile organizații umbrelă. Din păcate, acest lucru afectează și reproducerea. De aceea este foarte dificil să găsești un crescător de renume.

În plus, Cockapoo – la fel ca Labradoodle – este foarte căutat în calitate de așa zis câine pentru persoane alergice. Acest lucru se reflectă în prețurile ridicate de 2.000 de euro sau chiar mai mult. Atenție la câinii care nu au nici certificat de proveniență și nici părinți care au trecut testele de sănătate.

Așa că dacă te gândești să îți iei un Cockapoo, caută un crescător care testează părinții pentru boli ereditare relevante ale Pudelilor și ale Cocker Spanielilor. Un hibrid cu părinți sănătoși și certificat de vaccinare UE, inclusiv cip, nu ar trebui să coste mai mult – dar nici mai puțin – de 1.000-1.500 de euro.

Atenție: s-ar putea să fie un anumit timp de așteptare. Dar decât să faci un compromis cu privire la originea câinelui, e mai bine să îl accepți.

Concluzie

Cockapoo sunt niște câini drăguți și foarte prietenoși. Însă aspectul și natura lor sociabilă nu trebuie să ascundă faptul că acești patrupezi au nevoie de multă activitate, un antrenament dedicat și o îngrijire intensivă a blănii. Prin urmare Cockapoo este cel mai potrivit pentru iubitorii de câini cu experiență care au mult timp la dispoziție.

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.