Câinii și bicicleta: ce trebuie să iei în considerare

Doi caini care aleargă pe langă bicicleta stapanului in padure

Există câteva lucruri, de care ar trebui să ții cont atunci când mergi la o tură cu bicicleta împreună cu câinii tăi.

Ce ar fi mai frumos decât o plimbare relaxantă cu bicicleta în natură? Poate o plimbare cu bicicleta împreună cu patrupedul! În acest articol îți vom arăta cum să obișnuiești câinele să alerge pe lângă bicicletă și la ce să fii atent atunci când îl iei cu tine la o plimbare.

Pot merge cu bicicleta împreună cu patrupedul?

Înainte de a învăța câinele să meargă pe lângă bicicletă, interesează-te dacă este potrivit pentru acest sport canin. Există rase de câini care nu s-ar distra deloc la o tură cu bicicleta din cauza fizicului acestora. Veterinarul va fi bucuros să îți ofere informații despre acest lucru.

Cum pot obișnui câinele cu bicicleta?

Bicicletele nu sunt ceva neobișnuit pentru noi, oamenii. Însă câinele s-ar putea să fie sceptic atunci când o vede pentru prima dată. De aceea ar trebui să îi prezinți vehiculul pas cu pas înainte să plecați la drum.

Dacă vrei să obișnuiești câinele cu acest „obiect necunoscut”, nu te așeza imediat pe bicicletă în primele sesiuni de antrenament. Împinge bicicleta la început. Poți de asemenea să rogi un prieten să împingă bicicleta în timp ce tu te concentrezi complet pe câine.

Înainte de prima plimbare cu câinele și bicicleta, spune-i patrupedului să șadă și să aștepte până primește comanda de plecare de la tine. Ține animalul scurt în lesă și bicicleta între tine și el.

Ce trebuie să iei în considerare atunci când duci câinele cu bicicleta

 • Asigură-te că merge pe partea opusă traficului.
 • Nu lega niciodată lesa de mânere atunci când mergi cu bicicleta.
 • Atunci când împingi bicicleta, câinele ar trebui să meargă cu lesa mai liberă și să fie mereu lângă șezut.
 • Schimbă direcția și pasul din când în când. Lasă câinele să stea jos imediat ce vă opriți. Dacă acest exercițiu funcționează, poți trece la următorul pas.

Cum să mergi cu bicicleta împreună cu patrupedul

Odată ce câinele nu mai este la fel de timid în privința bicicletei și primele antrenamente au mers bine, te poți urca pe bicicletă și începe să mergi încet. Alege trotuare sau alei cu cât mai puțin trafic și activitate la început.

Exersează întoarceri ușoare și evită obstacolele pentru câine. Te poți aventura în parc sau pe drumuri cu puțin trafic doar odată ce ești complet sigur că animalul îți ascultă comenzile. Crește viteza și durata plimbărilor pas cu pas, pentru a forma rezistența câinelui încetul cu încetul.

Sfaturi pentru prima plimbare cu bicicleta

 • Alergatul pe lângă bicicletă este de obicei un subiect tabu pentru câinii sub 12 luni, câinii bolnavi și bătrâni.
 • Nu îi da niciodată de mâncare câinelui înainte de o plimbare.
 • Mersul cu bicicleta este ca o sesiune de sport pentru câine. Așa că începe încet și crește pasul pe parcurs. Planifică o perioadă de odihnă la final pentru ca patrupedul să își reîncarce bateriile după antrenament.
 • Alergatul pe lângă bicicletă este foarte solicitant pentru câine. Prin urmare evită plimbările în zile călduroase și cu umiditatea crescută.
 • Ia pauze regulate pentru ca animalul să se recupereze. Asigură-te că ai mereu o sticlă de apă pentru patruped în timpul plimbării cu bicicleta.
 • Evită plimbările lungi pe asfalt atunci când planifici ruta. Suprafața dură de pe drum stresează lăbuțele sensibile ale câinelui.
 • Evită străzile aglomerate, pentru că gazele de eșapament de la mașini sunt dăunătoare atât pentru tine, cât și pentru câine. O plimbare în natură este mult mai relaxantă și odihnitoare pentru voi.

Este interzis ciclismul cu câinele?

Este interzis să duci animalele în lesă legate de un autovehicul. Însă există o excepție pentru biciclete: dacă tu, ca stăpân, ai animalul sub control și nu reprezintă un pericol pentru trafic, poți merge cu bicicleta împreună cu el fără probleme.

Bineînțeles că e important și să ții cont de bună starea animalelor și să duci cu bicicleta doar câini, care sunt capabili de acest lucru. Legile locale stabilesc dacă e nevoie sau nu de o lesă în timpul plimbării cu bicicleta.

Câinii și bicicleta: zgardă sau ham?

Această întrebare apare mereu atunci când mergi pe drumuri, unde lesa este obligatorie. Deseori un ham pentru câini este o alegere mai bună, pentru că riscul de rănire în cazul unei opriri bruște este mai mic și un ham îi oferă patrupedului mai multă siguranță decât o zgardă.

Folosirea unui suport pentru lesă este de asemenea practic atunci când mergi cu bicicleta și ții câinele în lesă. Un așa numit distanțator de bicicletă pentru câini are avantajul că te poți concentra complet pe condusul bicicletei. Distanțatorul se asigură că patrupedul va rămâne mereu la o distanță sigură de bicicletă.

Alternative pentru câini mici și tineri

Ai un câine mic sau tânăr? Nu e neapărat să renunți la ciclismul cu câinele. Poți lua câinele pe bicicletă cu ajutorul unui coș, în loc să îl lași să alerge pe lângă aceasta. O alternativă ar fi un cărucior sau o remorcă pentru bicicletă, care îți oferă stabilitate adițională în timp ce pedalezi și protejează câinele de vânt și ploi.

Caine alb și pufos care stă într-un coș pentru bicicleta, plimbare pe bicicletă alături de câinele tău

Bucură-te de plimbarea cu bicicleta și pregătește-te cum trebuie

Cu un pic de antrenament, accesoriile potrivite și sfaturile noastre, următoarea plimbare cu bicicleta împreună cu patrupedul tău va fi sigură și relaxată. Sistemul circulator al câinelui și al stăpânului se bucură de aerul curat și mișcare, mai ales primăvara. Ce ar fi mai frumos decât câteva plimbări regulate cu bicicleta?

Indiferent că decizi să duci câinele într-un coș sau în lesă: vei găsi o gamă variată de accesorii pentru plimbările tale în magazinul nostru pentru câini zooplus – de la coșuri de bicicletă la lese pentru câini și cărucioare!

Cele mai utile articole
8 min

Top 10 accesorii de vară pentru câinele tău

Chiar dacă din titlu pare că îți vom prezenta accesorii luxurioase ale modei canine, nu vom face acest lucru, pentru că patrupedul tău atrage suficiente priviri chiar și așa. În schimb îți vom arăta accesorii de vară, care vor face viața câinelui mai plăcută decât este deja.
6 min

Sfaturi despre plimbarea câinelui

Te plimbi pe trotuar și patrupedul merge plictisit pe lângă tine? Folosește această ocazie și dă-i mici sarcini de făcut. Printre acestea se numără concepte de bază, cum ar fi schimbarea părții la comandă. Astfel de exerciții mici întăresc legătura dintre voi. De exemplu: stai pe loc și pune o gustare sub vârful pantofului tău. Câinele o va primi doar atunci când se uită în ochii tăi. Așa te asiguri că e atent la tine. Folosește luminile roșii de la semafor pentru a exersa comenzile „șezi” și „hai” sau pentru trucuri simple, cum ar fi „dă lăbuța”. El ar trebui să cunoască deja acestea de acasă. În principiu, faptul că ai un patruped ascultător, care cunoaște comenzile de bază, contribuie mult la plimbările relaxate împreună cu el.
6 min

Înotul pentru câini atletici

Înotul nu are doar scopul de a răcori câinele într-o vară călduroasă. Și forma fizică și încheieturile animalului beneficiază de exercițiile în apă – de-a lungul întregului an. Află de ce înotul îmbunătățește sănătatea câinilor supraponderali și bătrâni și cât de distractiv este.