Carolina Dog

câine maro de Carolina stă în fund pe câmp într-o zi însorită

Carolina dog este o rasă foarte veche de câini. A trăit alături de nativii americani.

Carolina dog este originar din SUA. Trăiește atât pe lângă oameni, cât și în sălbăticie, în mlaștinile din Carolina de Sud. Alte denumiri alternative pentru această rasă sunt: American Dingo, Dixie Dingo, North American Native Dog, Indian’s Dog, Indian’s Dog, Yellow Dog și (Old) Yeller.

Aspect: sălbatic, original

Din punct de vedere vizual, Carolina dog seamănă cu Dingo. Acesta este un câine australian sălbatic, cu care rasa este, de asemenea, strâns înrudită.

Capul în formă de pană, urechile mari și triunghiulare, botul ascuțit și picioarele lungi îi conferă acestui câine un aspect sălbatic care amintește de un lup sau de o vulpe.

Rasă de câini de talie medie

Carolina dog are o constituție suplă, pătrată și ajunge la o înălțime la greabăn cuprinsă între 45 și 61 de centimetri. El cântărește între 15 și 20 de kilograme.

Prin urmare, aparține raselor de câini de talie medie.

„Câinele galben”

Blana sa este scurtă, deasă și moale. Are o culoare bej, roșcată, maro sau gălbuie, ceea ce i-a adus câinelui poreclele de „Yellow Dog” și, respectiv, „Old Yeller”.

„Old Yeller” este și titlul unui film Disney din 1957 (tradus: „Prietenul său Jello”), în care apare un câine vagabond cu blana de culoarea nisipului.

Pe lângă animalele de o singură culoare, există și câini cu pete și cu marcaje albe pe obraji, gât și piept. Culoarea black and tan, adică negru cu cafeniu, este de asemenea des întâlnită în această rasă.

Coada ca mijloc de comunicare

O altă trăsătură caracteristică a rasei Carolina dog este coada sa curbată în formă de sabie, pe care o folosește mai mult decât alți câini ca mijloc de comunicare.

Atunci când câinele este agitat, el își ridică blana sa alungită de pe gât, de pe șold și de pe spate.

Există atât Carolina dog sălbatici, cât și exemplare care sunt ținute ca animale de companie. Rasa este unul dintre așa-numiții câini paria. Acesta este numele dat câinilor care trăiesc în apropierea oamenilor, dar care nu sunt hrăniți sau crescuți de aceștia.

Carolina dog-ul este, în consecință, independent și adaptabil. În cazul în care vrei să îl ții ca animal de companie, el va trebui obișnuit să trăiască alături de oameni încă de când este mic.

Un Carolina dog bine socializat și dresat cu dragoste este un tovarăș fericit, afectuos și iubitor.

Viața în haită

În sălbăticie, câinii din rasa Carolina dog trăiesc împreună ca lupii în haite cu structuri ierarhice. Ei vânează împreună și au grijă de puii lor ca o familie. Ca animal de companie, Carolina dog este, de asemenea, puternic atașat de haita sa (umană).

Formează o legătură strânsă cu stăpânii săi și se înțelege bine și cu copiii. Patrupedul reacționează cu scepticism sau chiar cu suspiciune în fața străinilor, dar nu este niciodată agresiv.

Are un puternic instinct de protecție față de familia sa.

Caracter sălbatic

Animalele prezintă unele comportamente și trăsături care sunt mai apropiate de cele ale lupilor și câinilor sălbatici.

De exemplu, cățelele intră în călduri de trei ori pe an și nu de două ori, ca cele din rasele moderne. Cățeii sunt hrăniți cu mâncare regurgitată.

Nivelul de activitate depinde mai mult de anotimp decât în cazul altor rase: în lunile de vară, Carolina dog este mai agil decât în timpul iernii.

Vânător curajos

Fiind un vânător curajos și priceput, Carolina dog nu se oprește nici măcar la șerpi. De altfel, acești câini își acoperă rămășițele cu nisip sau pământ.

Este Carolina Dog un câine potrivit pentru începători?

Având în vedere rădăcinile sale sălbatice, Carolina dog nu este potrivit pentru începători. Trebuie dresat de o mână fermă și familiarizat cu atenție cu diverși stimuli de mediu.

Orice formă de agresivitate, chiar și ridicarea vocii, îl neliniștește pe sensibilul Old Yeller.

Acest câine reacționează nervos în situații nefamiliare. Îi este greu să facă față la mutări, iar vacanțele împreună sau șederile în pensiuni pentru animale nu sunt deloc pe placul lui.

Un animal agil, iubitor al naturii, precum Carolina dog-ul, ar trebui să aibă trăiască într-o casă cu grădină. El are nevoie să își descarce energia în aer liber și după bunul său plac.

În orice caz, asigură-te că grădina este bine împrejmuită, deoarece Carolina dog-ul este un excelent cățărător și are un puternic instinct de vânătoare.

În plus, ca părinte de animăluț, îți recomandăm să nu acorzi prea multă importanță unui gazon bine îngrijit și unor straturi de flori frumoase, deoarece acest câine adoră să sape.

Sarcini relevante pentru Carolina dog

Plimbările obișnuite nu sunt suficiente pentru acest patruped inteligent și docil. Îi plac sporturile canine de toate felurile, cum ar fi Agility sau Flyball. Un astfel de câine rapid și agil are nevoie de antrenament cel puțin o dată pe zi.

Deoarece sensibilul și loialul Carolina dog se atașează strâns de liderul de haită și reacționează sensibil la expresiile faciale și la gesturile acestuia, ar putea fi dresat și ca un câine utilitar, de exemplu ca un câine salvamontist.

Chiar și jocurile provocatoare de căutare și recuperare sunt foarte distractive pentru inteligentul animal.

Blana scurtă și densă a Carolina dog-ului nu necesită multă îngrijire. Este suficient să îi periezi blana cu o mănușă de îngrijire cam o dată pe săptămână.

Singurele momente în care părinții animalului ar trebui să pună mai des mâna pe perie, ar fi perioadele de schimbare ale blănii.

Bine de știut: schimbarea blănii poate fi mai pronunțată la această rasă decât la altele.

Alegerea unui tip de hrană cât mai naturală

Un câine activ precum Carolina dog are nevoie de hrană de înaltă calitate, bogată în nutrienți. Metoda de hrănire Barf cu ingrediente proaspete, cum ar fi carnea crudă, ouăle și legumele, este ideală pentru această rasă veche de câini.

Acest lucru se datorează faptului că hrana crudă organică, adecvată speciei, este cea mai apropiată de dieta câinilor sălbatici.

Rasa nu a fost creată prin reproducere selectivă, ci este rezultatul selecției naturale. Doar cele mai sănătoase și mai puternice animale au supraviețuit dintre Carolina dogs sălbatici.

Acesta este motivul pentru care bolile ereditare tipice, cum ar fi displazia de șold, problemele oculare și surditatea ereditară nu apar aproape niciodată la această rasă.

Doar reacțiile alergice, de exemplu, ca urmare a administrării anumitor medicamente, sunt observate ocazional la robuștii patrupezi.

Cât trăiește un Carolina dog?

Se pare că rasele moderne de câini au avut o influență redusă asupra structurii genetice a Carolina dog-ului.

În schimb, animalele care trăiesc în sălbăticie s-au împerecheat probabil cu coioți și lupi deseori de-a lungul timpului.

Rezultatul este o rasă extrem de robustă și longevivă, care poate trăi până la 15 ani.

Este foarte probabil ca rasa Carolina dog să descindă din câinii din Asia de Est care au traversat podul terestru Beringia, din Asia până în Alaska, în urmă cu peste 8.000 de ani.

Animalele i-au însoțit cel mai probabil pe primii oameni care au colonizat continentul nord-american.

Patrupezii au trăit apoi alături de nativii americani timp de mii de ani.

Carolina dogs sălbatici redescoperiți în anii 70

De aici provin denumirile alternative de „North American Native Dog” și „Indian’s Dog”. Picturile din peșteri și osemintele găsite în siturile de înmormântare atestă coexistența oamenilor și a câinilor în acea perioadă.

Pe măsură ce coloniștii europeni au împins diferitele triburi de nativi americani tot mai departe, câinii lor s-au retras într-o zonă izolată de pe râul Savannah, în statul american Carolina de Sud.

Acolo, animalele au trăit ascunse în haite până când au fost descoperite de zoologul Dr. I. Lehr Brisbin Jr. la sfârșitul anilor 1970.

În SUA trăiesc și astăzi exemplare sălbatice ale rasei

Profesorul de biologie de la Universitatea din Georgia a cercetat acești câini sălbatici de culoare galbenă și a fondat „Carolina Dog Club of America”. Rasa este recunoscută oficial de către American Kennel Club (AKC) din 2017.

Exemplarele sălbatice trăiesc și astăzi în pădurile de pini și mlaștini dintre Georgia și Carolina de Sud.

O fotografie în prim-plan a unui câine Carolina alergând pe plajă
Agilul Carolina dog are nevoie de multă mișcare.

Cât costă un Carolina dog?

Rasa nu a fost încă recunoscută de organizația canină FCI. Prin urmare, la noi în țară nu există standarde de rasă fixe și aproape niciun crescător.

Dacă îți dorești un Carolina dog, va trebui probabil să cauți bine sau chiar să cumperi un cățeluș importat din SUA. Prețul pentru un câine din această rasă rară poate ajunge până la 4.000 de euro.

Concluzie: o provocare pentru părinții de câini cu experiență

Carolina dog fascinează prin aspectul său original și prin natura sa sălbatică. El diferă de alte rase în multe feluri.

De exemplu, trăiește în simbioză cu oamenii, în loc să fie complet subordonat acestora. Tocmai din acest motiv, Carolina dog-ul trebuie să ajungă doar în mâinile iubitorilor de câini cu experiență.

Profil Carolina Dog

Particularități: Carolina dog-ul trăiește atât printre oameni, cât și în sălbăticie în mlaștinile din Carolina de Sud.
Caracter: independent, adaptabil, sensibil, afectuos
Înălțimea la greabăn: 45-61 cm
Greutate: 15-20 kg
Blană scurtă, deasă și moale

bej, galben, roșcat sau maro, într-o singură culoare sau cu marcaje deschise

Îngrijirea blănii: Cerințe reduse
Activitate: are nevoie de multă activitate și îi place să facă mișcare
Câine pentru începători: Nu
Tendință de a lătra: Nu prea latră
Speranță de viață: Până la 15 ani
Boli tipice: Poate avea tendința la alergii
Preț: Până la 4.000 €
Grup FCI: Nu este recunoscut
Nevoie de mișcare: Ridicată
Origine SUA
Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.