Pechinezul

Caine pechinez cu blana lunga - limba scoasa afara - pechinez pe iarba in parc

Cândva foarte apreciat și exclusivist ca paznic de palat în China, Pechinezul - numit și "câinele de palat Pechinez" - este acum mult mai comun. Dar popularitatea a lăsat și urme negative în cadrul acestei rase tradiționale: reproducerea extremă a avut un impact asupra sănătății. Între timp, însă, se depun tot mai multe eforturi pentru un aspect echilibrat și, astfel, sănătos al acestui câine consacrat.

Aspect

Ochi mari, nas plat și multă blană: de-a lungul secolelor, fostul gardian al templului s-a schimbat mult. Astăzi, pechinezul cântărește până la 5,4 kilograme și are o blană abundentă. Blana exterioară este lungă, dreaptă și oarecum aspră la atingere. Pe de altă parte, substratul este moale și foarte des.

Conform standardului, se dorește o mască: prin mască se înțelege pigmentarea întunecată a nasului, a buzelor și a pleoapelor. O trăsătură remarcabilă a pechinezului este capul, care este masiv în raport cu corpul, cu un profil plat și ochi mari. Își poartă coada sus pe spate și ușor aplecată în lateral.

Istoric

La fel ca și Lhasa Apso, pechinezul provine dintr-o lungă linie de câini de palat. O altă caracteristică comună este denumirea sa de "câine leu". Legenda spune că acest câine provine din împerecherea dintre un leu și o maimuță femelă. Câinii pechinezi au fost întotdeauna considerați speciali și au păzit templele chinezești timp de secole. Furtul acestor paznici era pedepsit cu moartea. Numeroase figurine atestă faptul că strămoșii pechinezului modern au cunoscut o perioadă de glorie, în special în timpul dinastiei Qing (1644 - 1912).

În 1860, pechinezul a făcut primii pași în lumea occidentală: în acel an, Marea Britanie a cucerit Beijingul, iar cinci dintre acești câini valoroși au ajuns în Anglia ca pradă de război. Unul dintre ei nu numai că a devenit progenitorul pechinezului în Europa, dar a trăit și cu iubitoarea de câini Regina Victoria, care l-a numit "Looty" - bazat pe cuvântul englezesc "loot" pentru "pradă de război".

În Europa, patrupedul care a atras rapid atenția la expoziții în ciuda dimensiunilor sale mici, a făcut senzație și a continuat să fie crescut. În 1898, rasa a fost recunoscută oficial de către British Kennel Club. Curând, câinii leu, odinioară foarte exclusiviști, au început o campanie de cucerire a inimilor a numeroși iubitori de câini din întreaga Europa. Originară din China, această rasă de câini se află acum sub patronajul Marii Britanii.

2023_08_BirthdayCampaign_General_1000x160_RO

Prețul faimei

Micul câine leu era deja excepțional când a ajuns în Europa. Dar, din păcate, entuziasmul pentru acest câine originar din Regatul Mijlociu a fost însoțit de o tendință spre extreme în creștere, care a afectat rasa: prin reproducere selectivă ochii au devenit din ce în ce mai mari, nasul din ce în ce mai plat, iar părul din ce în ce mai luxuriant. De atunci, s-au născut mulți pechinezi care, încă de când erau pui, s-au luptat cu probleme respiratorii și oculare.

Apropo de naștere: din cauza capului mare în raport cu pelvisul îngust, nașterea unui pechinez este adesea periculoasă pentru cățea și pentru puii ei. Între timp, cei responsabili de standard au reacționat la extremele din cadrul rasei și au luat măsuri de contracarare prin modificarea standardului din 2010: câinii care au în mod evident probleme respiratorii sau care prezintă anomalii ale sistemului locomotor sunt acum excluși de la împerechere.

Acest lucru afectează, de asemenea, câinii care au fost odată premiați. Modificările contracarează și blana din ce în ce mai luxuriantă: părul ar trebui să fie "moderat de lung" și cu o "coamă dreaptă", care să nu depășească umărul. În ciuda acestor schimbări sensibile, din păcate, există încă multe exemplare de pechinez care prezintă extremități vizuale.

pechinez blond cu limba scoasa afara

Creșterea acestui cățel încăpățânat

Foștii gardieni ai templului sunt considerați ca fiind niște căței isteți cu personalitate puternică. Sunt destul de încăpățânați, dar, atunci când au chef, pot fi și afectuoși și foarte drăgălași. Cu toate acestea, ei își aleg singuri prietenii. Pechinezii sunt de obicei foarte distanți față de străini - patrupedul are nevoie de ceva timp pentru a se acomoda cu persoanele noi. Un pechinez care nu se plictisește și are suficientă companie va lătra și la străini - la urma urmei, genele de gardian încă îi curg prin vene - dar nu va lătra excesiv.

Apropo, liniștea este, de asemenea, importantă pentru acest patruped: nu-i place agitația și nu ar trebui să te însoțească la petreceri zgomotoase sau la târgul de Crăciun. În ciuda dimensiunilor mici, reprezentanții acestei rase au tendința de a domina oamenii și animalele - așa că dresajul unui astfel de câine necesită cunoștințe, consecvență și răbdare. Îți recomandăm să vizitezi o școală de câini, unde blănosul va cunoaște alți patrupezi și vei primi ajutor în dresarea acestui cățel special. Caută o școală care să știe cum să abordeze această rasă mândră.

Hrană de calitate superioară

Având în vedere că Pechinezul este un câine de talie mică și nu consumă multă energie din cauza stilului său de viață mai degrabă relaxat, necesarul său de energie este relativ scăzut. Prin urmare, este foarte important ca hrana să fie de calitate superioară pentru a îi oferi tot ce are nevoie. Oferă-i o hrană bună, cu carne în fruntea listei de ingrediente și, de preferință, fără cereale.

Câinii Pechinezi nu au tendința de a se îngrășa, dar în orice caz nu strică să cântărești câinele în mod regulat pentru a contracara la timp orice creștere sau pierdere în greutate. Dacă vrei să schimbi mâncarea, este mai bine să procedezi încet și să amesteci în fiecare zi câte puțin din noua hrană cu cea obișnuită - în acest fel vei evita ca pechinezul tău să reacționeze cu probleme digestive la noua hrană.

Cel mai bine este să îi oferi recompense sub formă de gustări sănătoase pentru câini, fără zahăr și cu multă carne, de exemplu gustări pentru îngrijirea dentară. Poți să îi dai în mod regulat și produse de ros uscate pentru câini de talie mică sau sticksuri de ros fără să ai remușcări. Asigură-te că patrupedul are mereu apă la dispoziție.

Sănătate

Pechinezii se confruntă și astăzi cu probleme din cauza formei scurte a capului. Înainte de a îți lua un astfel de câine, discută în detaliu cu crescătorul despre obiectivele sale de creștere, pentru că extremele trebuie evitate cu orice preț în cazul acestei rase. Un bot prea scurt duce la probleme de respirație și afectează calitatea vieții. Blana excesivă restricționează posibilitățile de mișcare ale câinelui. Sănătatea ar trebui pusă pe primul loc.

Chiar și în cazul unui Pechinez crescut în cele mai bune condiții va trebui să fii atent la faptul că ochii și nasul sunt deosebit de sensibili și predispuși la probleme. Pliul de piele de la nivelul feței este predispus la inflamații - în ciuda înmulțirii cu câini care nu au această problemă, această tendință poate apărea la descendenții lor, deși probabilitatea este mai mică în cazul unei selecții adecvate.

În plus, câinele leu tolerează căldura mai greu decât mulți alți câini, așa că este esențial să i se asigure un loc răcoros pe timpul verii și să se abțină de la orice efort pe căldură. Când vorbim de sănătatea Pechinezului, trebuie menționate și problemele din timpul nașterii: această rasă are probleme mult mai des decât alți câini din cauza pelvisului mic în raport cu capul mare al cățeilor, motiv pentru care trebuie consultat un veterinar.

Îngrijire

Pe cât de mic este câinele, pe atât de complicată este îngrijirea blănii sale. Unei persoane, care alege această rasă ar trebui să îi placă să lucreze cu pieptenele și peria – și să o facă zilnic. Blana luxuriantă trebuie periată zilnic, în special în timpul schimbării blănii, pentru a evita formarea de încâlceli. În plus, încearcă să verifici după fiecare plimbare dacă nu cumva s-au adunat mici „suveniruri” în blană: scoate crengile sau frunzele agățate în părul patrupedului.

Nu îi fă baie Pechinezului mai des de o dată la două luni. Folosește un șampon delicat pentru câini, pentru că pielea sa este destul de sensibilă. Verifică lungimea ghearelor cel puțin o dată pe lună sau chiar mai des la animalele în vârstă. Având în vedere că Pechinezul are tendința de a fi o rasă comodă și este și foarte ușor, mulți câini nu își ascut suficient ghearele, așa că ar trebui să îl ajuți cu o foarfecă de gheare pentru a proteja patrupedul de răni dureroase.

Urechile atârnate cu blană lungă trebuie verificate zilnic și, dacă e cazul, curățate cu un produs de curățare a urechilor de câine. În caz contrar, se pot forma rapid inflamații în mediul cald și umed al urechii. Nu uita să cureți și ochii Pechinezului dacă e nevoie.

pechinez care alearga dupa minge - joaca in parc

Activitate

În general Pechinezii sunt niște câini liniștiți, care nu au nevoie de prea multă mișcare. Cu alte cuvinte, atunci când afară este urât, Pechinezul va fi mai mult decât fericit să se întoarcă în căldura din casă după o plimbare scurtă. Acest câine nu este un companion potrivit pentru persoanele cu ambiții sportive cărora le place să își ia prietenul cu patru picioare la alergat - nu este capabil să facă acest lucru din cauza constituției sale.

Pechinezul preferă rundele extinse de adulmecare în locul orelor lungi de drumeții.  De aceea, jocurile de căutare sunt perfecte pentru această rasă. Câinii apreciază compania stăpânului lor atunci când sunt în casă, dar nu au nevoie de activități constante. Încearcă să afli ce jucării îi plac patrupedului. Dresajul cu clickerul – care întărește și legătura dintre om și câine – este de asemenea foarte distractiv pentru unii.

Mi se potrivește un Pechinez?

Un cămin ideal pentru un Pechinez este alături de o persoană care locuiește singură, de preferință mai în vârstă, care are mult timp pentru el. Apreciază timpul petrecut cu persoana sa preferată și nu îi place să fie singur. Dar nici nu are nevoie de prea multă acțiune: micului patruped nu îi place agitația. Poți ține un Pechinez într-un apartament la oraș fără probleme.

Este ideal și pentru începători, dar aceștia ar trebui să fi studiat intensiv dresajul câinilor înainte de a își lua unul și să fie bine informați despre îngrijirea blănii, deoarece ea nu trebuie subestimată în ceea ce privește timpul necesar pentru această rasă. Pechinezii se pot descurca bine și în familie uneori, dar de obicei au tendința de a se atașa de o singură persoană.

Ei nu sunt foarte sociabili cu copiii. În special cu copiii mici este important să te asiguri că pechinezul se poate retrage și copilul învață de la o vârstă fragedă cum să se poarte cu considerație cu câinele pufos.

Pe scurt: dacă ești în căutarea unui câine de familie, această rasă nu este întotdeauna o alegere bună.

Adopția unui Pechinez

Înainte de a îți lua un astfel de câine, gândește-te la costurile regulate, pe care le vei suporta în următorii câțiva ani – chiar dacă un Pechinez nu mănâncă mult, el va avea nevoie de controale regulate la veterinar și de vaccinări de rapel. Cine va avea grijă de câine dacă te îmbolnăvești sau dacă pleci în concediu? Asigură-te că ai tot ce îți trebuie din timp. Odată ce ești sigur că vrei să îi oferi un cămin unui Pechinez timp de următorii ani, te poți ocupa de echipamentul de bază.

Pe lângă boluri, paturi și pături pentru câini, precum și un ham sau o zgardă cu lesă, vei avea nevoie încă de la început de câteva accesorii de îngrijire pentru acest patruped blănos: exersează ritualul zilnic de îngrijire cu o perie moale, încă de când e mic.

De asemenea, asigură-te că ai la îndemână un șampon delicat pentru câini, un pieptene fin, produse pentru îngrijirea ochilor și urechilor, precum și clești pentru gheare și purici.  O cușcă portabilă este ideală pentru transportul în mașină. Gândește-te ce jucării i-ar place noului tău coleg de cameră. Jucăriile de ros sunt una dintre multele posibilități care susțin și o dantură sănătoasă a cățeilor.

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.