Husky de Alaska Acest articol a fost verificat de un veterinar

Husky de Alaska in padure cu limba scoasă

La prima vedere, Husky-ul de Alaska nu pare un Husky tipic.

Spre deosebire de rudele sale de rasă pură, Husky-ul de Alaska a fost timp de multă vreme privit ca un câine de sanie prost. Dar imaginea acestei rase mixte se îmbunătățește pas cu pas – și pe bună dreptate. În articolul nostru vei afla de ce merită Husky-ul de Alaska să fie recunoscut, chiar și ca un câine de rasă neoficială.

Aspect: divers și în același timp unic

Atunci când majoritatea fanilor de câini aud numele „Husky”, se gândesc la ochi albaștri, blană pufoasă sau un model de blană alb cu neagră. Dar, de obicei, Husky-ul din Alaska nu îndeplinește în totalitate aceste idei răspândite. Din cauza originii sale din diferite rase încrucișate, Husky-ul de Alaska este extrem de versatil.

În timp ce majoritatea câinilor de Alaska au ochii albaștri, există și unii cu ochi căprui. De asemenea, se pot observa animale cu urechi ridicate sau lăsate.

Doi pui de husky de alaska se uită în sus cu limba scoasă spre cameră. Câinii sunt afară pe iarbă. Cel din stânga are fața mai albă, în timp ce cel din dreapta plan secund are fața maro cu negru, ambii au ochii maro. © AnnKristin / stock.adobe.com
Există diferite tipuri de Husky de Alaska – și acest lucru este ceea ce face ca linia de reproducere să fie atât de interesantă.

Cât de mare este un Husky de Alaska?

Câinii din rasa Husky din Alaska au de obicei o înălțime de 50 până la 60 de centimetri (înălțimea la greabăn). Unele animale au o constituție atletică și cântăresc mai puțin de 20 de kilograme. Alte exemplare, pe de altă parte, corespund mai mult imaginii „tipice” a unui Husky și ajung la o greutate de până la 50 de kilograme.

Sexul determină, de asemenea, mărimea câinelui. Câinii masculi sunt, de obicei, mai mari decât femelele.

Ce culori are blana câinilor?

Și în ceea ce privește culoarea te poți aștepta la o varietate mare în cazul Husky-ului de Alaska. Pot fi întâlniți câini maro, albi, negri sau cu pete.

Spre deosebire de Husky-ul Siberian, Husky-ul de Alaska nu are, de obicei, o mască tipică albă pe față. Pe lângă asta, blana acestei linii speciale este ceva mai subțire, dar totuși suficientă pentru zilele reci de zăpadă.

Rase de câini similare

Dacă îți place Husky de Alaska, aceste rase de câini ar putea fi interesante și pentru tine:

Caracter: un câine de familie și de curse în același timp

Husky-ul de Alaska nu este potrivit doar pentru persoanele singure și sportive, ci și pentru familiile cu copii, datorită compatibilității și blândeții sale față de oameni. În orice caz, copiii ar trebui să fie suficient de mari pentru a înțelege cum să trateze animalele cu respect.

Câine prietenos cu instinct puternic de vânătoare

Tu, ca stăpân, va trebui să preiei conducerea atunci când plimbi câinele. Pentru că iepurii sau căprioarele în fugă îl fac adesea pe câinele prietenos, cu un instinct de vânătoare pronunțat, să decoleze ca o rachetă. Având în vedere că acest lucru nu este permis decât în zonele de vânătoare, va trebui să ai suficientă forță pentru a ține acest câine greu în lesă.

Pentru a evita astfel de situații, concentrează-te pe un dresaj bun al animalului. Partea bună este că, deși Husky-ul de Alaska poate fi destul de încăpățânat, el este și inteligent. Își iubește haita și îi acceptă cu bucurie pe noii veniți. Prin urmare, nu prea este potrivit pentru a fi câine de pază.

Cum țin ocupat un Husky de Alaska?

Husky-ul de Alaska are o rezistență foarte mare. În calitate de stăpân de câine, ar trebui să îi împărtășești această calitate. Pentru că fără sport, patrupedul, ca toate rasele de Husky, va deveni rapid greu de controlat.

Bineînțeles că pentru un Husky de Alaska se pune problema curselor de câini de sanie. Dar acest tip de sport nu este potrivit pentru oricine.

Întreținere: la ce ar trebui să fii atent dacă ai un Husky de Alaska?

Regula numărul unu este: Husky sunt câini activi și curioși. Ei vor să fie ținuți ocupați și nu să aștepte mult timp într-un apartament până când ieși de la serviciu. Plus că, plimbările scurte nu sunt suficiente pentru aceste animale active care se plictisesc repede.

Din păcate nu este ceva neobișnuit ca stăpânii suprasolicitați de Husky să renunțe sau chiar să își abandoneze noua achiziție la scurt timp după cumpărare sau adopție. De aceea e important să ai suficient timp și o dorință mare de a face mișcare.

Cum țin ocupat un Husky de Alaska?

Husky-ul de Alaska are o rezistență foarte mare. În calitate de stăpân de câine, ar trebui să îi împărtășești această calitate. Pentru că fără sport, patrupedul, ca toate rasele de Husky, va deveni rapid greu de controlat.

Bineînțeles că pentru un Husky de Alaska se pune problema curselor de câini de sanie. Dar acest tip de sport nu este potrivit pentru oricine.

Tipuri de sport pentru stăpâni de Husky

Ca o alternativă, încearcă următoarele sporturi canine împreună cu patrupedul tău:

  • Agility
  • Aport
  • Canicross
  • Dog Dancing
  • Sport canin de tracțiune, de exemplu Ski- sau Bikejöring (tragerea unui schior sau a unui biciclist)

Ciclismul, joggingul sau drumețiile împreună sunt, de asemenea, activități sportive frumoase pe care le poți face împreună cu animalul tău de companie. Practic, cel mai important lucru este ca hobby-ul comun să fie distractiv atât pentru câinele persistent, cât și pentru tine.

Husky de Alaska înhămați la sanie în padure © Eric Mitchell Photos / stock.adobe.com
O plimbare cu sania trasă de câini este posibilă și în sezonul cald.

Îngrijire: ușor de îngrijit și modest

Blana husky-ului aproape că are grijă singură de ea. Nu e nevoie să îți ajuți câinele la îngrijirea blănii, decât în cazul în care câinele este foarte murdar după zile ploioase și noroioase sau în timpul schimbării de blană.

O perie sau un pieptene este de obicei suficient pentru acest lucru. Nu îi fă baie Husky-ului, decât foarte rar – și atunci doar cu un șampon special pentru câini.

Sănătate: cât de robust este Husky-ul de Alaska?

Husky-ul de Alaska este considerat foarte robust. Pentru el se aplică aceleași reguli ca pentru alte animale de companie: o creștere și o hrănire corespunzătoare speciei garantează o stare de sănătate bună.

În timp ce condiția fizică joacă și ea un rol important pentru Husky-ul de Alaska, nu trebuie să exagerezi. Suprasolicitarea articulațiilor poate provoca artroză, o uzură dureroasă a articulațiilor. Pentru a preveni ca acest lucru să i se întâmple câinelui tău, începe antrenamentul încet și adaptează-l întotdeauna la starea câinelui.

Encefalopatia (AHE) la Husky de Alaska

Există o boală ereditară care apare din când în când la Husky de Alaska. Acest lucru duce la afecțiuni ale sistemului nervos central (SNC) încă de când animalul este mic. Ea se numește encefalopatie de Husky de Alaska (AHE).

Animalele afectate suferă de convulsii, sunt oarbe și au probleme de coordonare. Pot apărea, de asemenea, șchiopături sau modificări comportamentale. Nu este neobișnuit ca această boală să ducă la moartea câinilor.

Declanșatorul acestui defect genetic este o mutație monogenă, autosomală recesivă. Prin urmare, este posibil ca părinții să nu prezinte niciun semn extern, dar să transmită boala către descendenți. Din acest motiv, examenele de reproducere și întocmirea certificatelor de Pedigree cu arborele genealogic sunt de mare importanță.

Cât trăiește un Husky de Alaska?

În medie, un Husky de Alaska poate trăi până la vârsta de 14 ani. Aceasta este o speranță de viață relativ mare pentru un câine de mărimea sa.

Nutriție: ce mănâncă un Husky de Alaska?

Câinii care fac multă mișcare, mănâncă și pe măsură. Așa că, după o zi de sport, patrupedul merită o hrană de înaltă calitate, care să îi acopere nevoile considerabil mai ridicate decât ale unui câine normal.

Indiferent dacă este vorba de hrană umedă sau uscată, gustul câinelui este cel care decide. În general, ar trebui luate în considerare și starea generală și vârsta câinelui atunci când alegi o hrană pentru câini.

Regimul BARF (hrana crudă adecvată biologic) este deosebit de populară printre unii stăpâni de Husky. Cu toate acestea, această metodă specială de hrănire necesită multă expertiză, timp și standarde de igienă. Înainte de a decide să schimbi hrana Husky-ului tău, îți sugerăm să te consulți cu medicul veterinar.

În orice caz, câinele trebuie să aibă mereu acces la apă proaspătă.

În magazinul pentru câini de la zooplus vei găsi hrană pentru câini de toate vârstele, precum și alte accesorii pentru patrupezi.

Istoric: câini polari din nord

Încă de acum 4000 de ani, popoarele care trăiau în America de Nord sau în Siberia foloseau rase precum Samoyed sau Husky siberian drept câini de sanie. Au ajutat oamenii ca animale de tracțiune și de transport la vânătoare.

Husky-ul de Alaska a apărut atunci când crescătorii de câini din America de Nord au încrucișat Husky-ul original cu ogarii și câinii de vânătoare. Acesta nu trebuie confundat cu Malamutul de Alaska.

Spre deosebire de strămoșii săi, Husky-ul de Alaska nu este o rasă cu un standard strict. Mai degrabă reprezintă un tip de câine dezvoltat din alți câini

De unde îți poți lua un Husky de Alaska?

Husky sunt câini foarte populari datorită frumuseții lor. Dar, din păcate, nu toate exemplarele beneficiază de această trăsătură. În calitate de persoană interesată, poți deveni rapid victima unor comercianți dubioși care vând căței bolnavi pe stradă sau din portbagajul unei mașini.

Pentru a evita astfel de situații, e important să te informezi în detaliu despre crescătorii de animale înainte de a cumpăra un patruped. Există și unele adăposturi pentru animale sau organizații de protecție a animalelor care plasează în mod regulat câini Husky care au rămas fără un cămin.

Ce preț are un Husky de Alaska?

Un cățel Husky de Alaska va costa cel puțin 1.000 de euro dacă apelezi la un crescător de renume. Prețul unui câine mai în vârstă se bazează de obicei pe diverși factori, cum ar fi vârsta sau culoarea. Pe de altă parte, câinii bătrâni din adăposturile de animale sunt, de obicei, disponibili pentru o mică taxă de protecție.

Nu uita că există și alte costuri implicate în achiziționarea unui câine. Acestea includ nu numai costurile pentru echipamentul inițial (de exemplu, bolul de mâncare), ci și costurile regulate pentru hrană, vaccinări și examinări veterinare.

Concluzie: mi se potrivește un Husky de Alaska?

Deși un Husky din Alaska este un câine de familie foarte bun, el necesită multă atenție și timp din partea ta – mai ales în comparație cu patrupezii mai puțin activi, cum ar fi Bulldogul Englez. Dacă ești conștient de acest lucru și aștepți cu nerăbdare expediții aventuroase alături de prietenul tău cu patru picioare, Husky-ul de Alaska va fi câinele visurilor tale.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.