Eurasier

Scris de Kerstin S.
Câine Eurasiatic care stă în picioare pe niște pietre mari acoperite de mușchi verde în pădure. Câinele este adult de talie mare, cu blană pufoasă maroniu roșcată și pete deschise pe coadă și piept

Frumosul Eurasier a fost creat din combinația dintre Chow-Chow, Keeshond și Samoyed.

Eurasier este cea mai tânără rasă de câini originară din Germania. Cine ajunge să cunoască mai bine acești câini de talie medie nu numai că le va admira blana luxuriantă, dar va învăța rapid să le aprecieze natura specială.

Aspect: standardul câinilor Eurasier

Originea Eurasierului este evidentă: el amintește de o corcitură de Spitz. Urechile ascuțite și coada curbată pe spate sunt tipice. El are o constituție medie, cu un trunchi ușor mai lung decât înălțimea la greabăn. Acest lucru îl face să fie una dintre rasele de câini de talie medie spre mare.

  • Înălțimea la greabăn: masculi 52-60 cm, femele 48-56 cm
  • Greutate: masculi: 23-32 kg, femele 18-26 kg
  • Blană: substrat des pe tot corpul, blana exterioară fiind de lungime medie. Fără coamă.
  • Culori: sunt permise toate tipurile de culori. Singurele excepții sunt albul, modelul cu pete și roșu închis.
Pui de Eurasier negru întins pe iarbă cu o jucărie galbenă în gură
Un cățeluș Eurasier negru: rasa poate avea aproape toate culorile.

Caracter: tot ce e mai bun din trei rase

Numele „Eurasier” provine de la cele două continente de unde sunt rasele originale ale acestui câine special. Astfel, ar trebui să combine reținerea Chow-Chow-ului asiatic cu caracterul prietenos al Samoyed-ului – tot din Asia – și comportamentul sociabil al Keeshond-ului european.

Eurasierii sunt patrupezi sensibili și încăpățânați

Scopul reproducerii a fost de a produce un câine de companie ușor de manevrat în familie. Cu toate acestea, Eurasier nu este complet lipsit de complicații. Are o personalitate puternică și un cap încăpățânat. Prin urmare el nu este neapărat potrivit pentru începători.

Eurasier își păzește teritoriul cu atenție, dar nu are tendința de a lătra. Unii reprezentanți ai rasei au un instinct de vânătoare puternic, alții sunt fără probleme din acest punct de vedere.

Ceea ce face ca această rasă să fie specială este și simțul său ascuțit pentru stările de spirit ale oamenilor. Eurasierii sunt foarte sensibili și formează o legătură strânsă cu stăpânii lor.

Pe de altă parte, ei sunt distanți față de străini. Acest lucru este valabil atât pentru oameni, cât și pentru alți câini. În special masculii au tendința de a nu tolera alți câini pe teritoriul lor. Dar dacă este bine educat, Eurasier este un tovarăș calm și ușor de controlat.

Educație cu tact

Acest companion încrezător în sine are nevoie de o îndrumare clară. Unii Eurasieri au tendința de a ignora pur și simplu ce le zici. Dar, cu un pic de consecvență și răbdare, poți învăța patrupedul să se supună.

Participarea la un curs pentru căței poate fi de mare ajutor. La urma urmei, o socializare suficientă când sunt mici îi ajută pe reprezentanții adulți ai rasei să rămână mai relaxați atunci când se întâlnesc cu alți patrupezi. Pentru puținii reprezentanți ai rasei pasionați de vânătoare, ar trebui să îți planifici un pic de timp pentru dresajul anti-vânătoare.

Eurasier se potrivește atât familiilor, cât și persoanelor singure. Ajută dacă ai experiență în domeniul canin și îți place să faci multe lucruri cu câinele tău.

Eurasier se simte bine și într-un apartament spațios din oraș, dar are nevoie întotdeauna de multă mișcare în aer liber. Dar nu îți fă griji, el nu se va aștepta la performanțe sportive de top de la tine.

Această rasă de câine se înțelege bine cu copiii. Dar, la fel ca în cazul tuturor câinilor de familie: nu lăsa niciodată copiii mici nesupravegheați alături de patruped. Învață-i de asemenea să fie respectuoși și oferă-i mereu câinelui suficiente oportunități de a se retrage.

În cazul în care ai deja pisici acasă: Eurasier este de obicei ușor de obișnuit cu pisicile. Acest lucru este chiar mai simplu dacă animalul a fost deja familiarizat cu pisicile de către crescător.

Deoarece această rasă de câini se leagă strâns de oamenii săi, ar trebui să ții cont de acest lucru atunci când îți planifici vacanța. De exemplu, ce zici de o vacanță cu drumeții într-o zonă cu climat temperat?

Portretul unui câine eurasier cafeniu, câine cu coamă pufoasă în jurul gâtului, bot alungit precum al unui lup
Eurasier combină rasele de câini neconvenționale cu cele sensibile. Prin urmare nu este potrivit pentru începători.

Ce pretenții are acest patruped cu blana luxuriantă în ceea ce privește îngrijirea? Și ce altceva ar trebui să ia în considerare persoanele interesate înainte de a își lua un Eurasier?

Periatul regulat este obligatoriu

Deși blana pare luxuriantă, ea este de obicei ușor de îngrijit. Însă ar trebui să îți periezi bine animalul de companie cel puțin o dată pe săptămână. Pune mâna mai des pe perie în perioadele în care își schimbă blana. Acest lucru nu numai că va preveni apariția unor mici noduri în blană, dar și a părului excesiv în casă.

Evită să tunzi sau să tai părul animalului. Blana bogată funcționează ca un aparat de aer condiționat și protejează atât de căldură, cât și de frig. Tăierea acesteia ar distruge structura stratului.

Pentru a face sezonul cald mai ușor pentru animalul tău, poți să piepteni bine substratul de păr. Cere sfatul stăpânilor cu experiență sau al unui îngrijitor dacă ai îndoieli.

Citește și: Sfaturi despre îngrijirea blănii câinilor.

Eurasierului îi place să fie alături de omul său. Are nevoie și apreciază plimbările zilnice lungi în natură, pe orice vreme. Sporturile canine potrivite pentru această rasă sunt acelea în care viteza și obediența oarbă sunt mai puțin importante.

Exercițiile de urmărire precum Mantrailing sunt ideale. Aici câinele învață să se concentreze și, în același timp, își poate da frâu liber dorinței de a adulmeca. Încearcă să nu antrenezi Eurasierul în apropierea terenurilor de vânătoare.

Folosește antrenamentul cu clickerul pentru a îi oferi patrupedului o recompensă, pentru a îl antrena și a întări legătura dintre voi doi în același timp.

Crescătorii serioși de Eurasier acordă o mare importanță sănătății rasei. Acest lucru înseamnă că părinții sunt testați pentru displazia de șold și de cot înainte de împerechere. De asemenea, nu se folosesc câini cu epilepsie, entropion, luxație patelară, malocluzie a dinților sau coadă scurtată.

În afară de pericolul unui coeficient de consangvinizare ridicat, pe care crescătorii serioși de Eurasier îl pot controla, Eurasier este în principiu o rasă robustă. Asigură-te că patrupedul are o greutate sănătoasă, face suficientă mișcare și primește o hrană pentru câini de înaltă calitate. Astfel el poate ajunge la o vârstă de până la 15 ani.

Află totul despre tema hranei din ghidul nostru pentru Nutriția câinilor.

Reproducerea a început odată cu inventarea unui „Wolf-Chow”. Află aici ce a avut de-a face faimosul specialist în comportamentul animalelor Konrad Lorenz și care este situația actuală a creșterii Eurasier.

Începuturile creșterii Eurasier se află în anii 1960, mai exact în micul oraș Weinheim din Baden-Württemberg. Aici, Julius Wipfel a dorit să combine caracteristicile unui Keeshond simplu cu cele ale unui câine mai original, Chow-Chow. Rezultatul a fost „Wolf-Chow”.

Combinarea unor rase originare de câini

Lui Konrad Lorenz i-a surâs această idee, mai ales având în vedere că el studiase combinații de ciobănești cu Chow-Chow. El a făcut o distincție între „câinii de muncă”, care sunt subordonați oamenilor, și câinii de „tip nordic”, foarte încăpățânați. Idealul său: avantajele ambelor tipuri combinate unul cu celălalt.

Acesta a fost și obiectivul noilor crescători de Wolf-Chow: în 1972, Lorenz a adoptat cățeaua Babette („Nanette vom Jägerhof”), iar mai târziu a devenit membru de onoare al comunității de crescători de Eurasier, care există și astăzi.

Dar nu s-a oprit la „Wolf-Chow”. În 1972, câinii Samoyed au fost și ei încrucișați. Un an mai târziu, noua rasă de câini Eurasier a fost recunoscută ca rasă independentă de către asociația germană VDH și FCI.

Unde pot găsi un Eurasier?

La fel ca fondatorul rasei, crescătorii serioși respectă planul de reproducere al Eurasierului. Asta înseamnă că persoanele interesate se înregistrează la un club specializat.

Clubul respectiv plasează apoi cățeii, ținând cont de preferințele de culoare și de sex. Toți crescătorii asociați cresc doar atâția câini câte persoane interesate există.

Fondatorul Julius Wipfel a inițiat Eurasier Klub cu sediul în Weinheim (EKW). Un cățeluș plasat prin intermediul acestui club costă 1.500 de euro. Și asociația de crescători pentru Eurasier oferă un serviciu central de plasare a cățeilor.

Un alt punct de contact este Asociația Chinologică Eurasier (KZG). Cele trei asociații sunt afiliate la VDH și FCI și, din când în când, se ocupă de medierea animalelor aflate în dificultate. În România poți încerca să contactezi Asociația Chinologică Română.

Rase alternative

Eurasierii au multe trăsături ale strămoșilor acestora. De aceea iubitorii de câini interesați ar putea arunca o privire și la Keeshond sau la Samoyed. Chow-Chow, pe de altă parte, are un comportament mai independent și necesită mai multă atenție.

Elo este o încrucișare cu Ciobănescul German de linie veche, Chow-Chow și Eurasier, care nu este încă recunoscută ca rasă independentă de nici o asociație.

Concluzie: natural și deosebit

Ceea ce a început ca un proiect al câtorva iubitori de câini a devenit de mult timp o rasă de câini cu mulți fani. Reproducerea controlată a Eurasierilor este o caracteristică specială a acestei rase simpatice, la fel ca și încăpățânarea sensibilă a patrupezilor blănoși. Eurasier este un câine pentru cunoscători și pentru cei care știu cum să se comporte cu el!


Kerstin S.
puppy

Forumul zooplus a fost primul contact cu scrisul ca freelancer: aici, iubitorii de pisici s-au reunit încă din 2011 pentru a dezvolta propria revistă tipărită numită „Pfotenhieb”. Pe lângă studiile germane, mi s-a permis să scriu câteva articole pentru „Pfotenhieb”. În prezent, un bucuros părinte de cățel, mă dedic în principal subiectelor legate de animale și sănătate.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.