Chow Chow

caine chow chow roșcat

Blană maro-aurie cu coamă impunătoare și statură solidă – un Chow Chow impresionează prin aspectul său maiestuos. Această rasă de câini este una dintre cele mai vechi din lume și nu doar că impresionează vizual, ci este caracterizată printr-un caracter special: unii spun că un Chow Chow are mai degrabă natura unei pisici decât a unui câine, din cauza voinței sale. Însă, oricine s-a împrietenit cu un reprezentant al acestei rase știe că patrupezii nu numai că au aspectul, ci și inima unui leu.

Istoric

Rasă veche cu utilizări multiple

Rasa este originară din China, dar are strămoși siberieni. Tipul de câine în sine are o vechime de peste o mie de ani: Chow Chow se numără printre rasele antice care sunt foarte diferite din punct de vedere genetic de majoritatea raselor de câini de astăzi. Se presupune că animalele au avut o influență și asupra înfățișării „câinilor Fu”, care stau ca paznici în fața multor clădiri chinezești reprezentative – asemănătoare statuilor de lei răspândite în Europa. În vremuri străvechi, Chow Chow erau de fapt folosiți ca paznici de templu în China, Mongolia și Tibet. Ulterior, pe măsură ce au devenit mai răspândiți, au fost folosiți din ce în ce mai mult drept câini de vânătoare sau câini de pază privați și au devenit tot mai populari printre oamenii de rând. Cu toate acestea, unele exemplare din această rasă impresionantă au servit mult timp la curtea imperială ca simbol al statutului social. Din păcate este posibil ca mulți Chow Chow să fi ajuns și în farfuria stăpânilor lor, care au profitat și de blana călduroasă a animalelor.

Rasa a ajuns în Europa în secolul al XIX-lea. În Marea Britanie, primii Chow Chow nu puteau fi admirați pe canapeaua vecinului, ci la grădina zoologică, unde au stârnit un mare interes în rândul vizitatorilor. În 1865 regina Victoria a primit unul dintre câinii impresionanți din China și astfel a apărut nevoia de a avea un „câine leu” ca animal de companie. Apoi în 1895 primii pasionați au înființat o asociație Chow Chow, iar cu 10 ani mai târziu a fost înființat și un „Chow Chow Club” în SUA – cu toate acestea, câinii pufoși au rămas inaccesibili pentru majoritatea iubitorilor de animale și au fost considerați încă mult timp un simbol al statutului în lumea occidentală. Doi reprezentanți ai rasei au locuit și la Casa Albă: președintele SUA (1923-1929), Calvin Coolidge, a numit animalele Tiny Tim și Blackberry. Astăzi, aproape niciun Chow Chow nu mai trăiește în China, ci mai degrabă în Europa și America de Nord, unde rasa a fost una dintre cele mai populare în anii ’80 ai secolului XX.

De altfel, originea acestui nume neobișnuit nu a fost clarificată încă – există mai multe teorii în acest sens. Una dintre ele spune că numele se bazează pur și simplu pe cuvântul chinezesc „Gou” pentru „câine”. O altă explicație ar fi originea cuvântului dintr-o variantă a limbii engleze pidgin: potrivit acesteia, „tschau-tschau” s-ar putea traduce prin „gustări” – chiar și astăzi, americanul „chow” înseamnă colocvial „mâncare”. Astfel, numele rasei ar aminti încă de vremurile din fericire apuse în care Chow Chow servea și ca furnizor de carne.

Aspect

În China, rasa mai este numită și „câinele leu pufos”, „câinele urs” sau „limba albastră” – aceste nume indică deja aspectul izbitor al câinelui. Chow Chow face parte din familia Spitzului asiatic. Are o statură compactă. Există atât câini cu părul scurt, cât și cu părul lung, reprezentanții cu părul scurt având, de asemenea, o blană foarte pufoasă și moale. „Smooth Chows” cu păr scurt sunt mult mai puțin frecvenți decât varianta cu păr lung. Acesta, la rândul său, are un substrat des și poartă o „coamă” luxuriantă – acest aspect de leu este tipic pentru Chow Chow. Blana impunătoare este întotdeauna de o singură culoare, deși burta și partea interioară a coapselor pot fi mai deschise. Sunt permise culorile negru, roșu, albastru, cafeniu, crem și alb. Urechile groase și mici sunt ridicate, iar coada este curbată pe spate.

Mărimea unui Chow Chow

Masculii de Chow Chow pot atinge o înălțime la greabăn de 48 până la 56 de centimetri, în timp ce femelele din această rasă cresc între 46 și 51 de centimetri. Greutatea femelelor este cuprinsă între 20 și 27 de kilograme, iar cea a masculilor între 25 și 32 de kilograme.

De ce au câinii Chow Chow limbă albastră?

O caracteristică specială a acestei rase este dezvăluită atunci când câinii au gura deschisă: limba, cerul gurii și buzele sunt albastre. Ceea ce ar fi un motiv de îngrijorare la alte rase – limba albastră și mucoasele bucale pot indica o lipsă de oxigen – în acest caz face parte din standardul rasei și nu este un semn de probleme de sănătate. Nu există o explicație științifică clară pentru această culoare, dar există legende despre limba albastră, de exemplu următoarea: când universul a fost creat și stelele au fost fixate pe cer, bucăți albastre s-au prăbușit pe pământ. Chow Chow a fost lăsat să le lingă. Explicații mai puțin mitologice presupun o legătură cu circulația sângelui sau cu reglarea temperaturii.

chow chow alb cu limba scoasa - fotografie de studios pe fundal alb cu gri

Caracterul unui Chow Chow

Se spune adesea că un Chow Chow seamănă mai mult cu o pisică decât cu un câine: „dacă ești stăpânul unuia, nu înseamnă că este al tău”. Ce se înțelege prin asta? Patrupezii din această rasă nu au o „voință de a face pe plac” pronunțată și nu sunt deloc supuși, în schimb au o minte proprie (încăpățânată).

De obicei, sunt mai degrabă rezervați față de străini și față de alți câini, cu excepția cazului în care aceștia se află pe teritoriul lor – atunci reprezentanții acestei rase pot deveni răutăcioși. Neîncrederea fundamentală față de străini și comportamentul său teritorial fac din Chow Chow un bun câine de pază.

Cu toate acestea, el are tendința să fie agresiv atunci când vede alți câini, lucru care este dificil de controlat dacă a fost crescut greșit. În special câinii de același sex pot fi problematici în această privință – mai ales dacă sunt reprezentanți ai altor rase. De asemenea, se recomandă prudență atunci când vă întâlniți cu câini mai mici, deoarece aceștia ar putea trezi instinctul de vânătoare al animalului.

Prin urmare, socializarea timpurie este esențială în cazul acestei rase. „Câinele leu” este un patruped destul de rezonabil care, de altfel, radiază un mare calm și liniște. Nu prea poți lăsa un Chow Chow să alerge liber din cauza instinctului puternic de vânătoare al rasei și a faptului că nu se întoarce mereu când îl chemi.

Nutriția și sănătatea unui Chow Chow

O dietă echilibrată contribuie la o viață lungă și fericită a câinelui. Fiecare blănos are cerințe nutriționale individuale care nu pot fi generalizate pentru toți câinii. Mulți factori, cum ar fi sănătatea, greutatea și vârsta, joacă un rol aici. Dacă nu ești sigur de cerințele nutriționale ale câinelui tău, cere un sfat medicului veterinar. Hrana pentru câini ar trebui să fie compusă în principal din carne de înaltă calitate.

Pe lângă hrana uscată și umedă tipică, poți apela și la metoda BARF (hrană crudă adecvată biologic). În acest caz patrupezii primesc în principal carne crudă. Pe lângă aceasta, meniul lor conține organe comestibile, fructe, legume și suplimente de vitamine și minerale. Nu uita să îi oferi animalului tău de companie suficientă apă proaspătă.

Chow Chow sunt mai predispuși la inflamații ale pielii care pot fi declanșate, printre altele, de o dietă greșită. Consultă un veterinar când observi primele semne.

Această rasă are tendința de a face eczeme ale pielii, invaginații ale pleoapelor și displazie a șoldurilor și coatelor. Examinările preventive regulate și tratamentul adecvat pot încetini adesea evoluția bolilor într-o asemenea măsură încât nu mai sunt necesare operațiile. Din cauza dispozițiilor genetice, se recomandă căutarea unor părinți testați corespunzător atunci când cumperi un cățel: crescătorii de renume folosesc numai animale sănătoase pentru reproducere. Todd, un fost Chow Chow al starului mondial Justin Bieber, a ajuns la o faimă tristă atunci când a fost dăruit uneia dintre dansatoarele sale imediat ce a ajuns la vârsta adolescenței. Aceasta, la rândul său, a strâns ulterior donații pentru operația la șold a animalului în vârstă de șapte luni, care a costat aproximativ 8.000 de dolari americani. Reprezentanții acestei rase pot trăi în medie între 12 și 14 ani.

Doi pui grăsani de chow chow crem, unul se uită la cameră, iar celălalt spre dreapta

Îngrijire

Coama leului trebuie îngrijită: stăpânii de Chow Chow cu părul lung ar trebui să perieze blana acestuia de cel puțin două-trei ori pe săptămână, chiar zilnic. Se recomandă o pieptănare săptămânală minuțioasă și un periaj suplimentar – mai puțin intens – o dată pe zi. Blana tinde să se încâlcească, în special în spatele urechilor și pe coamă. Evită îmbăierea câinelui, cu excepția cazului în care patrupedul s-a murdărit atât de tare încât nu mai poate fi pieptănat. Există oameni care, însă, recomandă o baie lunară. Dacă trebuie să îmbăiezi animalul, caută substanțe naturale și un șampon blând special pentru câini, de exemplu cu mușețel. Acest lucru reduce riscul de alergii. În timpul verii fii atent la zonele în care coada intră în contact cu pielea în timpul perioadelor de caniculă, deoarece aici pot apărea rapid iritații ale pielii. Varianta cu păr scurt necesită mult mai puțină îngrijire.

Educație

Din cauza naturii sale încăpățânate, Chow Chow este considerat dificil de dresat. Are nevoie de instrucțiuni clare și consecvente – orice mică indulgență atunci când te uiți în ochii „ursulețului” pufos pe patru labe reprezintă pericole mai târziu, pentru că reprezentanții acestei rase încearcă să preia frâiele în caz de îndoială. Un Chow Chow poate fi dresat cu un pic de consecvență iubitoare și empatie, dar el nu va fi niciodată un companion căruia să îi placă să asculte de tine, ci își va păstra personalitatea încăpățânată. Ideal ar fi să găsești o școală de câini care are deja experiență cu această rasă înainte de sosirea câinelui. Aici cățelul poate face cunoștință cu alți câini în mod jucăuș – o bună socializare este foarte importantă pentru această rasă. Din cauza naturii sale încăpățânate, un Chow Chow ar trebui să ajungă doar pe mâinile persoanelor cu experiență – este un câine care exploatează greșelile tipice ale începătorilor, ceea ce îl face să fie greu de controlat în situații dificile. Dacă nu ai foarte multă experiență în domeniul câinilor, îți recomandăm să citești despre dresajul câinilor și să ceri sfaturi de la stăpânii de câini cu experiență sau de la crescătorul câinelui.

2023_06_FreeDelivery_1000x160_RO

Întreținere

Un Chow Chow nu este un câine de familie clasic, deși excepțiile confirmă regula, așa cum se întâmplă adesea. Dacă te-ai îndrăgostit de presupusul ursuleț în blană de leu, ar trebui, prin urmare, să te gândești bine dacă un reprezentant al acestei rase este o alegere potrivită pentru tine și pentru situația ta. Patrupedul este un câine ideal pentru persoane necăsătorite, deoarece tinde să formeze o legătură strânsă cu o singură persoană. Înainte de a cumpăra unul, ia în considerare și îngrijirea blănii, care uneori necesită mult timp, mai ales în cazul „câinilor leu” cu părul lung. În principiu, rasa este potrivită și pentru a fi ținută în interior, dar un Chow Chow va fi fericit cu o grădină bine împrejmuită, deoarece câinilor le place să fie în aer liber.

Înainte de a te muta cu „câinele leu”, ține cont de faptul că vei fi responsabil pentru el mai mult de 10 ani – chiar și în timpul concediilor sau dacă te îmbolnăvești. Caută din timp o soluție privind cazarea în timpul concediilor – ține cont și de îngrijirea blănii, care nu poate fi neglijată.

O altă variantă este să planifici excursii împreună cu patrupedul tău – destinațiile prea călduroase nu sunt potrivite pentru reprezentanții acestei rase. De asemenea, gândește-te că, pe lângă echipamentul de bază necesar sub formă de pat pentru câine, lesă, perii și piepteni, boluri și dispozitive de siguranță pentru mașină, precum și de costurile regulate pentru hrană și costurile veterinare, s-ar putea să ai nevoie de o sumă mai mare de bani dacă prietenul animalul se îmbolnăvește.

Testează-te pe tine și pe toți membrii familiei care locuiesc în casă pentru alergii la câini. Dacă ai deja o felină și vrei să îi prezinți Chow Chow-ul ca nou membru al familiei, îți sugerăm să alegi un animal care este deja obișnuit cu pisicile – această socializare are loc în primele săptămâni de viață la unii crescători.

E greu să înveți un câine mai în vârstă că potențiala colegă de cameră nu este o „pradă”. Un Chow Chow poate trăi în armonie cu copiii mai mari dacă stabilești în prealabil reguli împreună cu copiii, astfel încât aceștia să se comporte în mod consecvent și respectuos față de patruped. Atunci nimic nu va sta în calea unei prietenii frumoase.

Agility, Dog Dancing, jogging? Nici una nu prea e potrivită pentru aceste animale relaxate. Blana lor deasă, precum și coapsele destul de abrupte nu sunt adaptate exercițiilor de rezistență mai lungi. Acest patruped apreciază în mod deosebit plimbările lungi, cu multe oportunități de adulmecare, dar nu solicită prea mult atletismul stăpânilor săi. Nici măcar drumețiile lungi nu sunt activitatea preferată a câinelui leu. Acordă atenție specială blănii pe timp de vară, deoarece câinii Chow Chow cu părul lung nu tolerează bine căldura.

chow chow maroniu pe plajă cu blană lungă

Cum să găsești Chow Chow-ul dorit

Un Chow Chow nu este o rasă comună, dar există crescători de renume în fiecare țară care s-au alăturat unei asociații și care cresc animalele cu ajutorul cunoștințelor necesare, cu pasiune și cu acte în regulă.

Îți recomandăm să acorzi o mare importanță acestui aspect, deoarece, în acest fel, încă de la alegerea originii noului tău patruped, excluzi o mare parte dintre cei care nu sunt preocupați de bunăstarea animalelor, ci doar de un profit rapid. Un crescător serios te va invita la el acasă pentru a cunoaște nu numai cățeii pe care îi vrei, ci și părinții lor.

Crescătorul îți va da informații despre sănătatea cățeilor și va fi bucuros să îți răspundă la orice întrebare pe care o ai despre patrupedul dorit. Atunci când este predat noului stăpân cățelul nu are doar un certificat de pedigree, ci și carnet de sănătate plus cip. Bucură-te dacă crescătorul îți pune și câteva întrebări despre situația ta de viață și despre experiența ta cu câinii, pentru că asta arată că îi pasă de bunăstarea animalelor pe care le crește.

Stai departe de oile negre și nu cumpăra câini din milă – fiecare animal pe care îl cumperi înseamnă o șansă la „un stoc nou”, care va fi la fel de puțin socializat și examinat ca și predecesorul său. În plus, de multe ori nu doar cățeii unor astfel de vânzători dubioși suferă, ci și părinții lor, care adesea sunt nevoiți să trăiască în condiții lipsite de iubire și de stimuli, mult mai proaste decât puii lor.

Dacă îți dorești un animal mai în vârstă, îți sugerăm să cauți pe internet animale spre adopție, de exemplu de la asociațiile pentru Chow Chow, care se ocupă în special de plasamentul acestor câini. Aici, sau uneori în adăposturile de animale, adesea metiși care arată asemănător cu Chow Chow și prezintă caracterul tipic al rasei. Foștii stăpâni sau angajații de la centrele de plasament te pot ajuta să afli dacă blănosul respectiv se potrivește cu tine.

Îți dorim cât mai multă distracție alături de Chow Chow-ul tău!

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.