Pomsky

Câine Pomsky cu heterocromie a ochilor, forografie in padure

Pomsky - o rasă mixtă

Pomski este o combinație (aproape) irezistibilă între două rase: este o combinație între Pomeranian și Husky Siberian. Scopul acestei rase hibrid este de a completa frumusețea unui Husky cu caracterul afectuos al Pomeranianului și cu mărimea sa mică. Dar, ca toți „câinii de designer”, Pomski are multe surprize pentru noi.

Aspect: mini Husky cu mult păr

Pomsky arată ca un Husky cu păr lung în miniatură. Mai ales cățeii impresionează prin acest look. Însă în cazul hibrizilor nu e ușor de prezis ce rasă e implicată și cum va arăta. Astfel câinii adulți diferă câteodată mult unul de celălalt – nu există un standard. Patrupezii deseori au o înălțime de aproximativ 30 cm, dar aceasta poate varia foarte mult.

Pentru că masculii de Husky pot ajunge până la 60 cm, în timp ce Pomeranienii au în jur de 20 cm. Așadar există Pomsky  de talie mică și de talie medie. Greutatea poate varia între 4 și 14 kg. Blana este foarte deasă și de lungime variată. Poate fi albă, maro, neagră sau gri. Ochii albaștri ai Husky-ului în combinație cu coada curbată a Pomeranianului sunt foarte îndrăgite.

Istoricul acestui Mini-Husky

Atât Pomeranianul, cât și Husky-ul Siberian aparțin grupei FCI 5, adică „Câini de tip Spitz și de tip primitiv”. Pomeranianul este o variantă în miniatură a Spitzului German, care provine din regiunea Pomerania. Abia în anii 1970 au început crescătorii din Germania să se concentreze din nou pe Mini-Spitz. Rasa a fost mereu mult mai îndrăgită în SUA și Marea Britanie. Aici este cunoscută ca „King of Toys”, care înseamnă „Regele câinilor de jucărie”. Împreună cu Malamutul de Alaska, Husky-ul Siberian se numără printre rasele de câini de sanie tipice din nord.

Abia de câțiva ani au început iubitorii de câini să încrucișeze cele două rase pentru a obține Pomsky-ul. Popularitatea acestei rase a început să crească rapid din 2016. Motivul pentru acest lucru îl reprezintă în principal descendenții nordici: Husky-ul fascinează mulți oameni, dar e foarte greu să îl îngrijești. Patrupezii sunt încăpățânați și au nevoie de multă mișcare pentru a îi ține ocupați. Chiar și stăpânii sportivi de câini își ating limitele destul de repede. Combinația cu Pomeranianul ar trebui să unească frumusețea unui Husky cu caracterul adaptabil al micului câine. Dar caracteristicile câinilor nu pot fi prezise la prima generație. Abia de la a doua și a treia generație pot fi dezvoltate caracterul și aspectul rasei printr-un proces atent de selecție și cu ajutorul multor cunoștințe. Din păcate doar câțiva crescători depun acest efort. Așa că acest câine este încă o rasă hibridă, pentru care e nevoie – în cazul ideal – de părinți din rase diferite. Acest lucru contrazice definiția unei rase independente. În Europa încrucișarea raselor nu prea este cunoscută, în timp ce în SUA este deja îndrăgită. Unii iubitori de câini numesc Pomsky și „Huskarian”.

Pui de pomsky cu ochi albaștri pe iarbă © Jonathan / stock.adobe.com
Un Pomsky cu ochi pefect albaștri.

Caracterul și dresajul unui Pomsky

În timp ce Pomeranianul are o relație apropiată cu stăpânul său, acesta nu e cazul la Husky. Câinii Husky sunt obișnuiți să lucreze cu diferite persoane. Nu poți prezice ce caracteristici va avea un Pomsky. La fel cum nu poți prevedea în ce măsură va moșteni instinctul de vânătoare, precum și dorința de libertate a strămoșilor acestuia din nord. Iubitorii acestei rase descriu patrupezii ca fiind adaptabili și foarte atașați de om. Dar nu tot timpul iese cel mai bun rezultat din combinarea a două rase diferite. De aceea Pomsky este de obicei un pachet surpriză.

În general, câinii din această rasă au o atitudine pozitivă, pentru că atât Husky-ul Siberian, cât și Pomeranianul se înțeleg bine cu alți câini. Ei pot avea tendința să vâneze și să latre și pot fi sceptici față de copii mici. Du-te la o școală de dresaj cu câinele pentru a îl învăța să socializeze.

Sănătate

În primul rând: natura nu ar permite în mod normal existența unui „Pomsky”. Chiar și Pomeranianul este greu de înmulțit și rasa nu este văzută ca fiind foarte rezistentă. Pe lângă asta: diferențele de mărimi dintre rase sunt atât de mari, încât o împerechere nu prea ar funcționa. Așa că Pomski sunt creați prin inseminare artificială. Crescătorii folosesc semenul unui Pomeranian, mama fiind mereu un Husky Siberian. Altfel, Pomeranianul ar trebui să nască puii, ceea ce ar fi prea mult pentru corpul său mic.

Ambele rase au o predispoziție pentru boli la ochi. De asemenea, pot apărea alergii și probleme la blană mult mai des. Husky Siberieni ar trebui înmulțiți doar dacă au șolduri sănătoase. Ambii părinți ar trebui examinați pentru luxație patelară pentru a exclude riscul acestei la articulații în cazul puilor. Nici Husky, nici Pomeranienii nu sunt fani ai căldurii din timpul verii. Căldura se poate acumula foarte repede sub blana Pomski-ului. Vara ar trebui să planifici ieșirile dimineața devreme sau seara și să te asiguri că patrupedul tău are un loc umbros la dispoziție. Acești câini nu sunt potriviți pentru a trăi în țări sudice sau în apartamente supra-încălzite la mansardă. Dacă sunt îngrijiți bine, câinii pot trăi până la 14 ani.

Pui de Pomsky drăgălaș cu ochi albaștri, stă întins într-o jardinieră mare cu de flori roșii și galbene, afară în grădină © jstaley4011 / stock.adobe.com

Nutriție: hrana potrivită pentru Pomsky-ul tău

Fie că e mic sau mare: Orice câine apreciază o masă bogată în carne în bolul său. Un conținut ridicat de carne este benefic pentru sănătatea sa. Carnea trebuie să fie primul ingredient pe etichetă – indiferent că e vorba de hrană umedă sau uscată. Puii din rase mici – inclusiv Pomsky tineri – au nevoie de hrană pentru căței cu crochete mici. Ar trebui să fii atent la mărimea corectă a hranei uscate chiar și odată ce cresc. Respectă recomandările de nutriție ale producătorului și include gustările în porția zilnică.

Se recomandă să folosești crochete de hrană uscată ca recompensă, mai ales dacă te antrenezi mult cu câinele și vrei să îl motivezi cu mâncare. Astfel patrupedul poate procesa mâncarea sa fără a afecta prea mult numărul de calorii. Oasele mici făcute din piele de vită sau bucăți uscate de burtă sunt gustări potrivite, dar ar trebui să i le dai doar sub supraveghere. Vara câinele trebuie să aibă mereu acces la apă proaspătă. De asemenea, este indicat să ai mereu la tine o sticlă de apă sau un bol portabil pentru câini atunci când mergeți la plimbări mai lungi.

Îngrijire

Indiferent cât de mic ar fi Pomsky-ul: are mult păr. Pentru că se combină blana deasă a câinelui nordic cu cea bogată a Pomeranianului. Câinii pot lăsa mult păr, mai ales în perioada în care își schimbă părul. Stăpânii ar trebui să perieze bine patrupedul, cel puțin o dată la două zile. Acesta lasă de obicei mai mult păr în sezonul cald. Iubitorii acestei rase recomandă să îi periezi de două ori pe zi în această perioadă, pentru că altfel apartamentul va ajunge să fie plin de păr de câine destul de repede.

Ar trebui să îi faci baie câinelui doar dacă este foarte murdar. De obicei e suficient să îl periezi pentru a scăpa de murdăria din plană. Dacă acesta are nevoie de o baie, folosește un șampon delicat de câini, pentru a nu afecta pielea. Taie-i ghearele cu un clește pentru tăierea ghearelor imediat ce face zgomot atunci când umblă. Dacă ești nesigur, te poate ajuta veterinarul cu pedichiura câinelui.

Citește și articolul despre îngrijirea blănii câinilor.

Mi se potrivește un Pomsky?

Câine de sanie sau câine de buzunar – e greu să prezici cum se va dezvolta. Un viitor stăpân ar trebui să fie aproape de natură și să îi placă să facă multe lucruri în aer liber cu patrupedul. Nu poți face plimbări lungi cu Pomski mici, dar având în vedere că provine din câinii de sanie, patrupedul nu este potrivit pentru viața la oraș. În orice caz, micuțul nu este un câine de buzunar.

Cel mai bine e să ai niște experiență cu câinii pentru a putea să te descurci cu combinațiile dificile ale caracterului unui Husky și unui Pomeranian. O casă cu grădină este ideală. Dar fii atent: Dacă lași patrupedul singur în grădină, s-ar putea să începe să latre la trecători. Câinii Husky în mod special sunt adevărați maeștri ai evadării – așa că asigură-te că grădina ta este bine delimitată! Dacă aduci un Pomsky în familie, copiii ar trebui să fie măcar la vârsta, la care merg la școală. Pentru că mulți Pomski sunt reticenți față de aceștia. Viața cu o pisică nu ar trebui să fie o problemă, dacă micuțul o cunoaște încă de când e cățeluș. Însă fii atent dacă ții rozătoare mici în aceeași casă, pentru că acest câine are instincte de vânătoare.

Citește și articolul câine și pisică în aceeași casă: reguli pentru conviețuirea fără probleme

Dacă îți dorești un Pomsky doar datorită aspectului său, ar trebui să te uiți atent la caracteristicile unui Husky și ale unui Pomeranian. Ar trebui să iei în considerare un Pomsky, doar dacă îți plac ambele rase și nu ție frică de efortul necesar pentru a îl îngriji.

Ocupație

Pomeranienilor le place să se joace cu stăpânul lor – Husky preferă să se descurce singuri. Dacă îți obișnuiești câinele să vă jucați împreună de când e mic, probabil ai o șansă bună îl convingi că e distractiv să faceți asta pe termen lung. Încearcă să găsești o ocupație, care să fie distractivă pentru amândoi. Aceasta poate fi Agility pentru câini mici sau exersarea trucurilor. Cu toate acestea, e posibil să domine natura independentă a Husky-ului și ca acesta să vrea să faceți mișcare doar când are el chef. Îi poți face o plăcere câinelui cu ajutorul activităților în aer liber și a jucăriilor inteligente. Câinii adulți și de mărime medie sunt potriviți ca tovarăși pentru runde scurte de alergare, odată ce sunt antrenați corespunzător. Ai grijă să nu obosești prea tare patrupedul, pentru ca acesta să se poată distra în continuare.

Unde găsesc un Pomsky?

Pomsky aparține așa numitei categorii de „câini de designer”, adică împerecherea intenționată a două rase. Așa că nu îl poți cumpăra de la un crescător care să aparțină de asociațiile canine afiliate cu FCI. Mulți crescători de câini de designer profită de popularitatea curentă a câinilor hibrizi. Așa că ei pot vinde patrupezii pe mulți bani fără a fi membri ai unui club, fără testări de sănătate și de caracter – la urma urmelor, combinațiile sunt la modă. Înainte de a decide să cumperi un câine de designer, îți recomandăm să arunci o privire raselor deja recunoscute. De exemplu, Pomeranianul de talie medie sau mică este o alternativă excelentă pentru cei care sunt fermecați de Pomeranian, dar care ar vrea o rasă mai mare. Norwegian Lundehund, precum și Shiba Inu sunt între Husky Siberian și Pomeranian în ceea ce privește mărimea și au acel farmec individual al unei rase originale.

Dacă trebuie să fie un Pomsky, asigură-te că crescătorii înmulțesc doar cu părinți care au certificat de Pedigree. Aceștia trebuie și să fi trecut cu succes testele de sănătate cerute de rasă. Du-te să cunoști cățeii la ei acasă și să îți faci o impresie despre părinți și mediul înconjurător. Educația și socializarea din primele săptămâni sunt decisive pentru restul vieții câinelui. Nu lua în nici un caz câini de la surse dubioase, care sunt vânduți încă de dinainte să se nască.

Dacă  ești în căutarea unui un Pomsky adult, poți merge la adăposturile de animale să cauți hibrizi. E puțin probabil ca un hibrid de Pomeranian-Husky să fie abandonat prin colțurile adăpostului – dar nu imposibil. Mai degrabă vei găsi alți hibrizi de câini de sanie sau Spitz, iar aceștia pot fi la fel de fermecători.

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.