Terrier Australian

Scris de Kerstin S.
Portret al unui Terrier Australian pur-sânge, negru și sable bronz. Câinele stă în fund cu gura deschisă pe un ponton din lemn, iar în spate se vede apa și malul verde al unui lac.

Energicul Terrier Australian poate fi orice, dar nu câine de ținut în poală.

Numești asta un australian? Bineînțeles că da! Un Terrier Australian! În acest articol îți prezentăm fratele Terrierul Australian.

Cum arată un Terrier Australian?

Standardul FCI descrie Terrierul Australian ca fiind „unul dintre cei mai mici terieri de lucru”. La prima vedere seamănă cu o versiune mai îndrăzneață, mai sălbatică și mai mare a unui Yorkshire Terrier.

Structura corpului

Acest câine puternic are o înălțime la greabăn de 25 de centimetri și o siluetă alungită. Cățelele sunt ceva mai mici. Australianul cântărește aproximativ 6,5 kilograme.

Craniul este lung, plat și moderat de lat, cu un stop ușor. Ochii sunt mici, ovali și de culoare maro închis. Urechile sunt mici, ridicate și ascuțite.

Coada îi era deseori tăiată, lucru care – din fericire – este acum interzis în majoritatea țărilor europene. Patrupedul îți poartă coada ridicată și aproape de spate.

Cum arată blana Terrierului Australian?

Australianul are o blană sârmoasă, Aussie are o blană aspră, de aproximativ șase centimetri lungime, cu un substrat scurt și moale. În jurul gâtului este vizibilă o încrețire distinctă. Blana sa este mai lungă în acel loc.

Există două variante de culoare la această rasă: diferite nuanțe de albastru cu cafeniu și crem/roșcat. Conform standardului nu se doresc nuanțe de gri și marcaje albe.

Deși Terrierul Australian – tipic Terrierilor – este caracterizat de o personalitate puternică, el este sociabil și adaptabil.

Un pic din toate

Vesel, jucăuș, deschis la minte și mereu dispus să meargă în aventuri cu stăpânul: Terrierul Australian este un câine prietenos și robust. Formează o legătură strânsă cu stăpânul său și este deschis față de alți oameni.

În ciuda mărimii sale, este încrezător în sine, uneori chiar îndrăzneț. Cu toate acestea, dacă este bine socializat când este mic, aceste caracteristici tipice ale Terrierului nu ar trebui să reprezinte o problemă în întâlnirile controlate cu alți câini.

La fel ca toți Terrierii, acest „Aussie” nu este în niciun caz un câine de poală. Pentru că, fiind un câine de muncă, el are nevoie de suficientă activitate mentală și fizică pentru a fi fericit.

Dresarea acestui Terrier inteligent

Caracterizat ca fiind mic și inteligent, Terrierul Australian înțelege repede ce vrea omul său de la el. Este ușor de dresat și îi place să se adapteze la rutina zilnică a stăpânului său, atâta timp cât poate face parte din ea. Bineînțeles, trebuie luată în considerare încăpățânarea tipică a Terrierului. Pentru că patrupedul are o minte proprie.

Având în vedere că Terrierul Australian este alert și – mai ales masculilor – îi place să manifeste un comportament teritorial, ar trebui să încerci să îi controlezi lătratul încă de la o vârstă fragedă.

Strămoșii săi sunt vânători talentați de șobolani și șerpi, lucru de care trebuie să ții cont atunci când îl lași liber. Găurile de șoareci sau șobolanii îl pot face pe Terrier să uite rapid de tot ce a învățat când era mic.

Iată câteva sfaturi utile despre Dresajul anti-vânătoare.

Câine din rasa Terrier Australian la plimbare în parc, pe iarbă verde. Câine este în lesă și se uită atent în lateral. Blana lui este complet maroniu-roșcată
Terrierii Australieni adoră plimbările lungi.

Este perfect și pentru începătorii din rândul stăpânilor de câini. Pentru că acest patruped originar de muncă a devenit un adevărat câine de companie și de familie.

Cui i se potrivește un Terrier Australian?

Acest câine din cealaltă parte a lumii are multe caracteristici care îl fac atractiv pentru mulți iubitori de câini. De aceea se potrivește atât în familii, cât și pentru persoane care locuiesc singure.

El se poate înțelege bine cu pisicile. Dar încearcă să protejezi animalele mici, precum porcușorii de Guineea, de acest pasionat vânător de șobolani.

Oraș sau țară? Apartament sau casă? Nu contează pentru Terrierul Australian. Principalul lucru este ca el să facă suficientă mișcare și să aibă activitate! Chiar și persoanele în vârstă, cărora le place să petreacă timp afară pot avea un Terrier Australian fără probleme, atâta timp cât îi oferă exerciții fizice și mentale.

Potențialii cumpărători ar trebui să țină cont întotdeauna de faptul că acest câine a fost inițial un câine de muncă, oricât de drăguț ar părea. Reprezentanții mai în vârstă ai rasei sunt mai potriviți pentru persoanele relaxate, indiferent că sunt tineri sau bătrâni.

Se înțelege Terrierul Australian cu copiii?

Micul Terrier se înțelege de obicei foarte bine cu copiii. Dar indiferent cât de mic ar fi, nu îl lăsa niciodată nesupravegheat cu un bebeluș sau un copil mic. Dacă copiii mai mari sunt atenți cu el, câinele și copilul pot deveni o adevărată echipă de vis.

Are o blană sârmoasă, cu un strat inferior moale, pe care ar trebui să o tunzi în mod regulat. Alternativ îl poți duce o dată la câteva săptămâni la un salon de îngrijire. Periază Terrierul Australian o dată pe săptămână pentru a preveni apariția nodurilor. Pe lângă asta încearcă să elimini resturile de murdărie din blana sa. Un mare avantaj: această rasă nu lasă aproape deloc păr.

În general acest patruped este foarte ușor de îngrijit în comparație cu mulți alți câini de talie mică. Cu toate acestea unii membri ai rasei sunt predispuși la infecții ale urechii. Așa că verifică-i urechile în mod regulat și curăță-le dacă este necesar.

Află mai multe despre Îngrijirea blănii la câini.

Adoră să se întindă pe canapea lângă tine – dacă a făcut suficientă mișcare în prealabil. Pentru că, în ciuda dimensiunilor sale mici, acesta nu este un câine pentru persoane leneșe. Îi plac plimbările lungi. În plus, exercițiile mentale nu ar trebui să lipsească pentru acest blănos isteț.

În țara sa natală Terrierul a fost folosit chiar ca și câine de turmă, ceea ce arată cât de robust și dedicat poate fi. Multe sporturi pentru câini sunt potrivite și pentru micul patruped. Printre acestea se numără Agility pentru câinii de talie mică, dar și exercițiile de adulmecare sau învățarea trucurilor.

Ai nevoie de inspirație? În acest articol vei găsi toate tipurile de sporturi canine pe scurt!

Câine din rasa Terrier Australian pe un traseu de Agility.
Multor Terrieri Australieni le place Agility.

Sunt câini rezistenți care pot avea ocazional o predispoziție la anumite boli. Aceste boli includ diabetul, alergii ale pielii, atrofia progresivă a retinei și luxațiile patelare.

Cât trăiește un Terrier Australian?

Micuții australieni au o speranță de viață medie de 11-15 ani. Poți avea o contribuție decisivă la acest lucru oferindu-i câinelui o dietă adecvată.

Spre deosebire de Ciobănescul Australian american, Terrierul Australian provine chiar din Australia. Rădăcinile sale se trag din Europa: strămoșii rasei au venit pe cel de-al cincilea continent odată cu coloniștii scoțieni, unde au fost niște patrupezi foarte versatili. Pază, adunarea turmei, uciderea șerpilor – blănoșii plini de energie stăpânesc toate acestea cu mare pricepere.

În 1880, a fost prezentat pentru prima dată la o expoziție din Australia. Creșterea oficială a început în 1921, odată cu înființarea Clubului Australian Terrier și crearea standardului de creștere.

În Europa, această rasă de câine este încă un adevărat secret pentru cunoscători. El a apărut la noi acum câteva decenii, dar este extrem de rar și astăzi.

Ești interesat de un astfel de câine? Noi îți oferim sfaturi privind cumpărarea acestuia și despre rasele alternative de câini.

De unde îmi pot lua un Terrier Australian?

Dacă îți dorești un Terrier Australian, cel mai bine ar fi să apelezi la un crescător care respectă standardele FCI. El se asigură că părinții au un certificat de Pedigree și că sunt folosite numai animale sănătoase și potrivite tipului pentru reproducere.

În multe țări există doar câțiva crescători de Terrieri Australieni. Așa că dacă te interesează un astfel de câine, s-ar putea să trebuiască să îți planifici bine timpul și kilometrii parcurși.

Cât costă un Terrier Australian?

Prețul unui cățeluș provenit de la un crescător serios este de 1.000 de euro sau chiar mai mult.

Rase alternative

Alte rase de Terrieri sociabile sunt Norwich Terrier și Norfolk Terrier, care au multe lucruri în comun cu Terrierul Australian.

Există și Terrieri de talie mică asemănători cu „Aussie”, dar sunt mai pretențioși în ceea ce privește dresajul și au un “farmec de terrier” mai dur. Printre ei se numără Cairn Terrier și Skye Terrier.

Încrucișările dintre Aussie cu Dandie Dinmont Terrier și Yorkshire Terrier au dus la apariția Australian Silky Terrier, un câine adaptabil și foarte sociabil. Însă ține cont că îngrijirea blănii sale este mai elaborată decât cea a Terrierului Australian.

Iubești câinii mici dar nu ești un fan al Terrierilor? Există multe alte alternative, cum ar fi Bichonul Havanez.

Concluzie: o alegere bună dacă vrei un câine activ

Dacă ești în căutarea unui Terrier mic și simpatic, Aussie este o alegere excelentă. Ai grijă să nu subestimezi acest patruped din cauza dimensiunii sale și vei găsi în el un tovarăș minunat.

Profilul Terrierului Australian

Pe scurt: Cunoscuți pentru personalitatea prietenoasă și energică, adesea activi și dornici de joc. Acești câini au nevoie de exerciții regulate și interacțiune socială pentru a fi fericiți și echilibrați.
Înălțimea la greabăn: Până la 25 de centimetri
Greutate: 6,5 kilograme
Speranța medie de viață: aproximativ 11-15 ani
Instinct de vânătoare: Ridicat
Caracter: socialbil, jucăuș, îndrăzneț
Blană: sârmoasă, cu strat inferior moale, 6 cm lungime, substrat scurt și moale
Culoarea blănii: maro închis, negru
Abilitate de învățare: Bună, însă este mai greu de dresat
Compatibilitate cu alte animale: Depinde de cum a fost socializat
Perioada de călduri: Între 2-4 săptămâni
Origine: Australia

Kerstin S.
puppy

Forumul zooplus a fost primul contact cu scrisul ca freelancer: aici, iubitorii de pisici s-au reunit încă din 2011 pentru a dezvolta propria revistă tipărită numită „Pfotenhieb”. Pe lângă studiile germane, mi s-a permis să scriu câteva articole pentru „Pfotenhieb”. În prezent, un bucuros părinte de cățel, mă dedic în principal subiectelor legate de animale și sănătate.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.