Ciobănesc American miniatural (Miniature American Shepherd)

Doi câini din rasa American Shepherd care stau culcați într-o câmpie cu brândușe de munte mov înflorite.

Ciobănescul American miniatural este disponibil în mai multe culori, inclusiv albastru merle (stânga) și alb-negru.

Nu numai că arată ca un Ciobănesc Australian de talie mică, dar chiar este unul. În ceea ce privește temperamentul și comportamentul, Ciobănescul American miniatural este foarte asemănător cu ruda sa mai mare. Fiind un câine de turmă de lucru, el vrea să aibă mereu ocupație și are nevoie de instrucțiuni clare din partea omului său.

Aspect: un  „Aussie” miniatural

Este încă o rasă de câini foarte nouă și a evoluat din populara rasă Ciobănesc Australian. Uneori, acest câine de turmă de talie mică este denumit colocvial și Ciobănesc Australian miniatural sau, pe scurt, Mini-Aussie. Strict vorbind, însă, acești termeni nu sunt sinonimi.

Pentru că doar rasa Ciobănesc American miniatural este recunoscută oficial. Câinii sub denumirea de Ciobănesc Australian miniatural se bazează pe alte criterii. Aceștia nu sunt recunoscuți de asociații precum FCI sau VDH și, prin urmare, sunt considerați în continuare metiși.

Care este diferența dintre Ciobănescul Australian și Ciobănescul American Mini?

Este cu aproximativ zece centimetri mai mic decât Ciobănescul Australian. Înălțimea umerilor este cuprinsă între 33 și 43 de centimetri pentru femele și între 35,5 și 46 de centimetri pentru masculi. Prin comparație, „vărul” său mai mare, Ciobănescul Australian, are o înălțime cuprinsă între 46 și 58 de centimetri.

Și greutatea unui „Mini” este mai mică. Cântărește aproximativ opt până la 14 kilograme și, prin urmare, aparține raselor de câini de talie medie.

Blana pătată sau cu modele în multe culori

Are o constituție puternică, atletică și bine proporționată. Animalele din această rasă sunt în general puțin mai lungi decât înalte. Blana de lungime medie are strat dublu, cu un subpăr des în timpul iernii.

Varietatea de culori variază de la negru la roșcat și până la maroniu. Sunt posibile marcaje albe sau de culoarea cuprului, precum și un model pestriț, marmorat sau pătat.

Modelul blănii este cauzat de așa-numitul factor merle. Aceasta este o mutație genetică care apare și la Ciobănescul Australian.

Ciobănesc American Miniatural care face un traseu de agility
Unui Ciobănesc American Mini îi place să iasă afară indiferent de vreme.

Caracter: este Ciobănescul American miniatural un câine de familie?

Este un câine extrem de inteligent care adoră să se miște. Acest patruped este loial față de liderul său de haită, pentru că are o pronunțată „dorință de a mulțumi” și vrea să facă pe plac.

Atunci când este solicitat mental și fizic suficient, acest Mini este un câine de familie iubitor. Totuși, fiind câine de turmă, este nerăbdător să își țină familia unită. Dacă membrii familiei merg pe drumuri separate, încăpățânatul patruped poate încerca să își adune oamenii împreună.

Acest comportament de turmă poate fi îndreptat în direcția potrivită cu o educație consecventă. Câinele este rezervat până la în alertă față de străini.

De la cioban la acrobat

Perseverența și dorința de a munci sunt tipice acestei rase. La urma urmei, slujba sa inițială a fost de a păzi turmele de oi și capre. În SUA, rasa a câștigat în cele din urmă o mare popularitate atunci când a apărut în programul de susținere a rodeo-urilor și a făcut trucuri amuzante – un alt lucru de care sunt capabile aceste animale inteligente și loiale.

Creștere: este un Mini Aussie potrivit pentru începători?

Ciobănescul American miniatural este mic și drăguț. Dar aspectul său fermecător nu trebuie să ascundă faptul că sub blana frumos colorată se află un adevărat patruped dornic de muncă. El așteaptă instrucțiuni clare și consecvență din partea liderului său de haită. Prin urmare, această rasă nu este neapărat potrivită ca un câine pentru începători.

De ce are nevoie un Mini-Aussie?

Acești câini de turmă de talie mică vor să se miște mult și preferă să își asume responsabilități în mod independent. Ei sunt cei mai potriviți pentru a păzi turme de animale. Sunt, de asemenea, tovarăși loiali pentru călăreți și bicicliști.

Animalelor le plac de asemenea toate tipurile de sporturi canine, în special cele dinamice cum ar fi Agility și Flyball. În ciuda constituției lor mai degrabă compacte, sunt extrem de agili și supli în mișcări.

Iubitorii patrupezi se bucură de plimbări lungi și vor întotdeauna să fie alături de omul lor, dacă este posibil. Cei care petrec mult timp în afara casei și nu pot sau nu vor să-și ia câinele cu ei ar trebui, prin urmare, să aleagă mai degrabă o altă rasă.

Ciobănesc American miniatural care aleargă cu gura deschisă pe zăpadă

Este în sângele Ciobănescului American Mini să ia decizii independente. Prin urmare, acești câini se folosesc de un stil de dresaj inconsecvent pentru a prelua conducerea.

Dacă, pe de altă parte îți tratezi patrupedul cu dragoste și consecvență, vei avea alături de tine un animal credincios. Fiind un câine de muncă inteligent și docil, el reacționează rapid la comenzile părintelui său. Deseori câinele știe dinainte ce vrea să facă în continuare omul său.

Atenție la pauzele de odihnă

La fel ca și Ciobănescul Australian, Ciobănescul American miniatural ar trebui să învețe de la o vârstă fragedă că omul are rolul principal. Părintele său ar trebui să îl învețe calmul, astfel încât acest câine harnic de turmă să nu ajungă la un stres permanent. Dacă micul patruped nu se odihnește suficient, acest lucru se poate manifesta prin nervozitate și agresivitate.

Îngrijirea necesară este limitată. Blana trebuie periată aproximativ o dată pe săptămână. În orice caz, ești binevenit să o faci și mai des, mai ales primăvara și toamna, în timpul schimbării blănii.

Verifică ocazional urechile, ochii și dinții animalului tău de companie și du-te la veterinar dacă observi ceva ieșit din comun.

În rest, este important să ții cont de rapelurile de vaccinare necesare și să duci blănosul la un control veterinar de rutină o dată pe an.

Ciobănescul American miniatural este o rasă destul de rezistentă. Cu toate acestea, sunt frecvente anumite defecte genetice, tipice și pentru Ciobănescul Australian. Aceste probleme de sănătate pot fi atribuite în parte câinilor de tip Collie care au fost folosiți cândva la reproducerea Aussie-ului.

Diferite boli oculare

Anomalia ochiului de Collie (CEA) apare și la Ciobănescul American miniatural. Aceasta este o boală oculară ereditară în care fundul ochiului este alterat în mod patologic. Acest lucru duce la o ușoară deficiență vizuală sau chiar la orbire completă.

Atrofia progresivă a retinei (PRA), o afecțiune a retinei cauzată genetic, este o altă boală oculară care apare mai frecvent. În plus, cataracta a fost observată mai des la această rasă.

Factorul Merle ca un risc pentru sănătate

Gena Merle, care este responsabilă pentru modelul frumos de blană al Ciobănescului American miniatural, pare să crească riscul anumitor malformații. Prin urmare, două animale de culoare Merle nu ar trebui să fie împerecheate între ele. În unele țări, acest lucru este chiar interzis în baza legilor privind bunăstarea animalelor.

Defect metabolic

O altă boală tipică a rasei este defectul metabolic MDR1. Acesta provoacă o reacție de hipersensibilitate la anumite medicamente și poate complica tratamentul veterinar.

Cât trăiește un Ciobănesc American miniatural?

În ciuda riscului de apariție a unor defecte genetice, acest mic câine de turmă atinge totuși o vârstă medie de aproximativ 12 ani dacă este bine îngrijit.

Un câine agil și activ precum Ciobănescul American miniatural are nevoie de hrană de înaltă calitate și bogată în proteine. Dacă este hrănit cu hrană uscată sau umedă depinde de preferințele și nevoile câinelui. Odată ce patrupedul și-a găsit tipul preferat de hrană, părintele animăluțului ar trebui să se limiteze la acesta atât timp cât vârsta sau starea de sănătate a câinelui nu impun altceva.

Important: schimbările de hrană trebuie făcute întotdeauna cu atenție, pentru a evita apariția unor probleme gastrointestinale.

Cantitatea de hrană depinde de vârsta, starea de sănătate și nivelul de activitate al câinelui. Hrana se oferă întotdeauna după o plimbare sau o sesiune de exerciții fizice. După aceea, odihna și digestia sunt la ordinea zilei.

Faptul că există confuzie și ambiguitate cu privire la numele Ciobănescului American miniatural se datorează istoricului său de creștere. Rasa își are originea în Ciobănescul Australian. În mod repetat, reprezentanți deosebit de mici ai acestei rase s-au născut din întâmplare. Dar abia la sfârșitul anilor 1960 au fost crescuți Mini-Aussies în mod specific în SUA.

Apoi, în anii 1980, au apărut două cluburi concurente dedicate creșterii câinilor de turmă de talie mică. La acea vreme, animalele erau încă cunoscute sub numele de Ciobănești Australieni miniatural.

Recunoașterea oficială a rasei

În 2011, când unul dintre cele două cluburi a solicitat recunoașterea oficială a rasei, aceasta a fost redenumită Ciobănesc American miniatural. Celălalt club încă mai crește Ciobănescul Australian miniatural sub vechea denumire.

În timp ce Ciobănescul American miniatural este acum recunoscut de diverse asociații canine internaționale, acesta nu este cazul Ciobănescului Australian miniatural.

Cât costă un Ciobănesc American miniatural?

Chiar dacă i se spune ocazional Mini-Aussie: doar Ciobănescul American miniatural este o rasă de câini recunoscută oficial. Animalele vândute sub alte denumiri nu se supun criteriilor stricte de creștere ale asociațiilor internaționale de câini.

Dacă îți dorești un astfel de câine de rasă pură, îți recomandăm să apelezi la un crescător responsabil. Un cățel cu certificat de Pedigree și toate actele necesare costă de obicei între 1.500 și 2.000 de euro.

Stai departe de ofertele de pe internet

Ferește-te de așa-zisele oferte online. În spatele acestora se află de obicei crescători cruzi care produc căței fără să țină cont de bunăstarea animalelor.

Consecințele sunt devastatoare: animalele sunt adesea agresive sau bolnave cronic, deoarece au fost separate de mama lor prea devreme. De multe ori, reproducerea se face cu animale bolnave. Atunci când problemele devin evidente, vânzătorul nu mai este de obicei accesibil, iar părintele animăluțului este lăsat să suporte costurile ulterioare.

Concluzie: câine mic cu nevoi mari

Ciobănescul American miniatural va cuceri cu siguranță inimile multor iubitori de câini datorită dimensiunii sale compacte și asemănării sale cu popularul Ciobănesc Australian. Cu toate acestea, micul patruped are nevoi mari – cei interesați ar trebui să ia în considerare acest lucru înainte de a cumpăra un cățel.

Profilul Ciobănescului American miniatural

Pe scurt: Ciobănescul American miniatural este un câine compact și harnic, care are pretenții mari în ceea ce privește îngrijirea. Dresat corespunzător, este un câine de familie iubitor.
Înălțimea la greabăn: 33-46 cm
Greutate: 8-14 kg
Speranță medie de viață: 12 ani
Preț: De la 1.500 Euro
Caracter: isteț, afectuos, activ, jucăuș, cu dorință mare de muncă
Blană: De lungime medie
Culoare blană: varietate mare de culori și modele
Dificultate de dresaj: Medie
Nevoie de îngrijire Medie
Nevoie de mișcare Ridicată
Origine: SUA

Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.