Boerboel

Câine din rasa Boerboel pe câmp, câinele stă în picioare lateral camerei foto cu limba scoasă afară

Boerboel este un câine de fermă de tip Mastif din Africa de Sud. Felul său calm și încrezător de a fi, combinat cu un instinct puternic de protecție fac ca acest câine de talie mare  să fie un excelent câine de pază, care își apără neînfricat familia. Este potrivit pentru a fi câine de familie doar în anumite condiții.

Caracter

Numele Boerboel (pronunțat „Burbull”) are origine africană și înseamnă „câine de fermă„ sau „mastif de fermă”. De fapt Boerboelul era deja cunoscut printre fermierii din Africa de Sud din secolul al 17-lea. Sarcina sa principală era să protejeze casa, ferma, familia și vitele de hoți, intruși și animale sălbatice. Calitățile necesare pentru un astfel de câine, cum ar fi curajul, încrederea în sine și instinctul protector puternic încă caracterizează mastiful sud-african și în ziua de azi.

Nimic nu îi scapă unui Boerboel

Odată ce a ajuns să aibă încredere în stăpânul și în familia sa, el este complet devotat protecției și pazei acestora. Nimic nu scapă ochiului său atent și simțului excelent de miros. Nici un om sau câine nu se va putea apropia de familia sa fără ca acesta să observe. Dacă stăpânul primește vizitatorul ca pe un prieten, Boerboelul va fi și el calm și echilibrat. Însă dacă simte nesiguranță sau teamă la stăpânul său, câinele va prelua instinctiv rolul de protector.

Câine de pază, care vrea să „facă pe plac“?

Comportamentul agresiv nu este, de obicei, caracteristic Boerboelului. El nu are motiv să își arate dinții dacă nu simte un pericol real de la cealaltă persoană. Este ușor de controlat, însă acest lucru vine în urma dresajului și a unui antrenament costant. Astfel, condiția pentru a avea un câine din rasa Boerboel ascultător este ca acesta să fie crescut de un stăpân iubitor și experimentat. O educație bazată pe încredere și recompense în loc de pedepse.

E nevoie de încredere pentru o relație de succes între om și câine

În ciuda dorinței sale de a învăța și de a coopera, are nevoie de cineva, care să fie la fel de încrezător ca el. Mărimea și forța sa îți demonstrează că acest câine ar trebui să se afle doar în mâinile unui expert. Aici e vorba mai mult de încredere și respect reciproc decât de autoritate. Boerboelul trebuie să se poată baza pe sinceritatea și judecata stăpânului său. El vrea ca nevoia și dorința sa de a munci și a păzi să fie luate în serios. Odată ce a fost construită o astfel de bază de sinceritate, încredere și respect reciproc, Boerboelul îți va dezvălui multe caracteristici pozitive și este foarte ascultător, stabil și un partener incredibil de loial.

Este Boerboelul potrivit ca un câine de familie?

Sunt loiali, liniștiți, iubitori și dornici să învețe. Ei nu sunt nici nervoși nici agresivi și pot construi o legătură intensă cu toți membrii familiei, mai ales copiii. La prima vedere ei îndeplinesc toate condițiile unor câini de familie. Însă nu uita că Mastiful sud-african, fiind un câine de pază originar, are un instinct de protecție foarte puternic și un comportament teritorial înnăscut. Caracteristici care, mai ales în zonele urbane, nu sunt neapărat văzute bine de către vecini și alți trecători. O viață la oraș sau doar ca un câine de familie, care nu are propriul său teritoriu, pe care să îl păzească, nu va fi în nici un caz suficientă pentru acest câine sud-african. Boerboelul este și va rămâne un câine de fermă, care ar trebui să aibă posibilitatea de a fi alături de oameni dragi, dar și de a își păzi teritoriul și de a își proteja „haita”. Familiile cu o fermă mare la țară, departe de cel mai apropiat vecin, vor aprecia cu siguranță aceste trăsături.

Pui de câine din rasa boerboel

Este foarte puțin probabil să apară situația, în care un Boerboel chiar trebuie să își apere familia de un intrus. La urma urmelor, majoritatea hoților vor alege singuri să fugă atunci când văd acest câine masiv și puternic, cu capul său mare și lătratul zgomotos.

Câinele perfect de pază și din exterior

Având o înălțime între 61 și 72 cm, o greutate între 45 și 70 kg și un corp mușchiulos și simetric construit din oase puternice, Boerboelul este fără îndoială un câine impresionant. Mișcările sale, corpul și postura radiază forță, încredere în sine și rezistență, făcându-l câinele de pază perfect și din exterior.

Diversitate accentuată între sexe

În timp ce masculii ar trebui să fie cât mai mari posibil și să aibă o musculatură puternică, femelele pot fi destul de „feminine”, lucru care în acest caz înseamnă că sunt mai mici și mai „slabe” decât masculii. Însă și femelele de Boerboel ajung la o înălțime minimă de 55 cm și sunt niște patrupezi impresionanți. Ambele sexe au o blană scurtă, moale, care este foarte deasă și strălucitoare. Toate nuanțele de roșu, maro și galben (fawn) sunt acceptate. Conform standardului rasei sunt permise și specimenele cu pete. Nu se caută alte culori, modele sau marcaje maro. Este permisă masca neagră pentru toate variantele.

Acest câine de fermă sud-african datează încă din anul 1652, când primul administrator olandez al regiunii Cape, Jan van Riebeecks a adus un așa numit „Bullenbjiter” pe tărâmuri africane. În anii ce au urmat mulți coloniști olandezi și britanici au adus câini din țările lor natale către regiunea Cape și i-au încrucișat cu câinii locali în căutarea unui câine care să păzească atât pământul, cât și animalele domestice, protejând în același timp familia de hoți și animale sălbatice. Ei s-au axat în principal pe Mastiful Britanic și pe alte rase de Mastifi Europeni, obținând un câine, care fusese înmulțit special pentru pază și protecție și care putea să facă față prădătorilor mari din Africa.

Creștere și răspândire

În ciuda calităților excelente de pază și de muncă ale câinilor, Boerboelul sud-african a fost definit ca o rasă separată abia în 1983. Asociația de Crescători de Boerboel din Africa de Sud (pe scurt SABT, astăzi SABBS) a fost responsabilă pentru prima definire a rasei. Astăzi, Uniunea Chinologică a Africii de Sud (Kennel Union of South Africa – KUSA) recunoaște rasa și o încadrează în grupa de „Working Dogs” (în română: câini utilitari). FCI (Fédération Cynologique Internationale) nu a recunoscut încă Boerboel ca o rasă independentă. În ciuda acestui fapt, pot fi întâlniți tot mai mulți crescători în America și Australia, care se ocupă de această rasă impresionantă. Prezența Boerboelului a crescut în ultimii ani și în Europa și Asia, mai ales în Rusia. Odată cu creșterea în popularitate a câinilor, crescătorii pun tot mai mult accent – pe lângă condiția fizică potrivită pentru muncă și sănătatea câinilor – pe un aspect uniform și un caracter stabil și plăcut.

În ciuda popularității crescute a acestui câine de rasă, Boerboelul încă face parte din rasele relativ rare de câini. Dacă vrei să cumperi un astfel de câine, nu o vei putea face de la „colțul străzii”, ci va trebui să cauți bine, până să găsești un crescător. Întrucât rasa nu este recunoscută de FCI, nu îți vei putea da seama cât de responsabil și serios este un crescător după logo-ul FCI de pe documentele câinelui.

Atunci când alegi un crescător, fii atent la alte semne, care să îți arate cât de serios este acesta – pe lângă instinctul tău: este crescătorul membru al unui club? Cât de bine cunoaște rasa și caracteristicile speciale ale acesteia? Poate demonstra că părinții nu au displazie de șold și de cot, adică faptul că puii nu au o predispoziție genetică la boli de articulații? Și impresia personală e importantă la alegere: îți lasă canisa o impresie ordonată și curată? Par câinii să crească aproape de familia crescătorului și socializează cum trebuie încă de la început? Ce impresie îți lasă câinii? Au încredere în crescător și par prietenoși și calmi față de tine – chiar dacă un pic distanți? Te întreabă crescătorul despre condițiile în care trăiești și este interesat de cum vor fi tratați câinii? Continuă negocierile cu crescătorul doar dacă se aplică aceste criterii.

Cățeii ar trebui predați de către crescător după minim 8 până la 10 săptămâni și ar fi trebuit să fi primit deja imunizarea de bază împotriva bolilor canine cunoscute.

La fel ca toate rasele de câini de talie mare, Boerboelul suferă destul de des de boli articulare, cum ar fi displazia de șold sau de cot. Având în vedere că în cazul multor animale se descoperă o predispoziție genetică, cumpărătorii ar trebui să se asigure că părinți au fost testați deja pentru displazie de șold.

Pe lângă asta încearcă să eviți suprasolicitarea încheieturilor, cum ar fi prin urcarea scărilor, mai ales când patrupedul este mic. Creșterea prea rapidă a câinelui trebuie contracarată cu hrană specială pentru juniori.

Cât trăiește un câine din rasa Boerboel?

În afară de bolile articulare menționate mai sus, este considerat a fi un câine rezistent, care are o durată medie de viață între 9 și 11 ani.

Portret câine din rasa boerboel. Câine cu blană scurtă blondă și zone închise la culoare pe urechi, ochi și bot. Botul are fălcile lăsate, la fel ca urechile. Ochii sunt maro deschis, inteligenți, iar nasul este mare.

O condiție pentru o viață sănătoasă și lungă a patrupedului este cu siguranță un regim echilibrat și potrivit speciei. Dar ce tip de hrană este optim pentru această rasă?

Regim BARF sau hrană uscată?

Mulți stăpâni Boerboel sunt fani ai așa numitului regim BARF, care înseamnă hrănirea cu hrană crudă potrivită biologic. Câinele primește carne crudă proaspătă, organe interne, oase, legume și fructe făcute piure. Metoda BARF se bazează pe regimul natural al strămoșilor câinelui, lupii, fiind considerat de către mulți stăpâni de câini ca cea mai naturală și sănătoasă metodă de a hrăni câinele.  Însă e nevoie de multe cunoștințe despre diferitele ingrediente ale mâncării și nevoile nutriționale ale câinelui pentru a susține un regim BARF. Hrana crudă neechilibrată, care nu ia în considerare nevoile actuale ale câinelui de vitamine, oligoelemente și energie poate duce la simptome de deficiență și la boli grave ale patrupedului.

În acest caz stăpânii de câini ar trebui să aleagă un tip de hrană uscată completă, care în cel mai bun caz conține deja toți nutrienții importanți în compoziția potrivită. În orice caz, având în vedere că cerințele nutriționale variază în funcție de vârsta, greutatea, mărimea și nivelul de activitate al câinelui, asigură-te că și mâncarea este potrivită pentru nevoile individuale ale câinelui tău. Cumpără-i hrană specială pentru juniori atunci când e mic. Aceasta ar trebui să aibă un conținut scăzut de proteine (sub 24%), astfel încât să nu încurajeze și mai mult creșterea deja rapidă a Boerboelului.

Fii cu ochii pe greutate, chiar și odată ce ai un Boerboel adult. Kilogramele în plus pot duce la probleme grave de sănătate și trebuie evitate cu orice preț. Nu-i supraestima cerințele nutriționale: în comparație cu greutatea lor, acești câini se descurcă cu surprinzător de puțină mâncare – cu condiția ca aceasta să conțină toate vitaminele și nutrienții importanți, chiar dacă sunt în cantități mici. Aditivii, cum ar fi cerealele, care cresc conținutul de mâncare fără a aduce beneficii câinelui, ar trebui evitați în orice caz.

De câtă grijă are nevoie Boerboelul?

Datorită blănii scurte și moi, este foarte ușor de îngrijit. E suficient să îl periezi ocazional pentru a menține strălucirea și structura blănii frumoase. Poți bineînțeles să îi faci o baie câinelui, dacă ajunge să fie foarte murdar, de exemplu după o plimbare lungă în pădure într-o toamnă ploioasă. Însă evită utilizarea excesivă a șamponului pentru câini. Pe lângă îngrijirea blănii câinelui, verifică regulat și urechile, ochii, dinții și ghearele acestuia și curăță-le dacă e cazul. Scurtează ghearele câinelui la anumite intervale de timp, pentru a preveni rănile.

Este o opțiune pentru tine?

Nu este doar un câine foarte mare, ci și unul solicitant – eforturile relativ mici pentru îngrijire nu prea compensează. Acest câine va fi o adevărată provocare pentru începătorii, care caută un patruped loial, dar nu îi pot oferi decât o grădină mică și plimbări zilnice în parcul din oraș. Deși Boerboelul este un câine foarte sociabil cu oamenii, care se simte cel mai bine când este aproape de familia sa, el este un câine de pază înnăscut cu un instinct de vânătoare, care nu ar trebui subestimat. Așadar are nevoie de o proprietate mare, îngrădită de un gard suficient de înalt, unde să îți poată îndeplini dorința de a își proteja teritoriul. Câinele se va deteriora mental într-o casă micuță la oraș.

Este un câine de luptă?

Un Boerboel care nu este îngrijit conform nevoilor sale de bază și care nu se poate bucura de îndrumarea consistentă și iubitoare a stăpânului său, poate deveni o problemă serioasă din cauza mărimii și a instinctului înnăscut de protecție. În trecut acest lucru a dus la situații periculoase în multe țări. De aceea rasa este interzisă sau supusă unor reguli stricte în anumite țări europene, cum ar fi Danemarca, Franța și Elveția. Dacă vrei să cumperi un Boerboel, familiarizează-te întâi cu regulile de întreținere ale rasei în țara ta.

Un partener pe viață

În principiu se aplică același lucru ca la toți câinii: nici un câine nu se naște câine de luptă, ci este transformat în unul de către oameni. Este un patruped extrem de pașnic și echilibrat, care nu ar fi mai agresiv sau mai încăpățânat decât un Golden Retriever. Cu o educație consistentă, răbdare, iubire și încredere și suficientă activitate fizică și mentală conform nevoilor sale, va ajunge să fie un tovarăș loial și iubitor. Un adevărat Boerboel – la fel ca aproape orice câine – va simți starea stăpânului său și va face tot posibilul pentru a se asigura că îi este bine.

Pe scurt: Neindicați pentru începători. Câinii din rasa Boerboel nu sunt numai puternici,  dar au și un nivel ridicat de inteligență.
Înălțimea la greabăn 56-71 cm
Greutate 68-91 kg
Speranța medie de viață 9-11 ani
Preț 500-1000 de euro
Caracter Ascultător, inteligent, teritorial, loial
Dificultate la dresaj Mare
Nevoie de îngrijire Mare
Nevoie de mișcare Mare
Potrivit pentru copii Potriviți pentru copii dacă au fost socializați și dresați de o persoană cu experiență
Predispozitie la următoarele boli Displazie de cot și șold, boli de inimă și tulburări care afectează pleoapele
Origine Africa de Sud
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.