Teckel Pitic

Teckelul pitic cu batistă la gât

Teckelul pitic este o variantă a Teckelului.

Teckelul pitic nu este o rasă de sine stătătoare, ci o variantă a binecunoscutului Teckel standard. Acest patruped mic este deosebit de popular ca un câine de familie și de companie.

Aspect: tipic Teckelului, dar mai mic

În timp ce Teckelul „normal” are o circumferință toracică de peste 35 de centimetri, Teckelul pitic are una cuprinsă între 30 și 35 de centimetri. Prin urmare Teckelul pitic nu este în niciun caz cel mai mic: varianta de Teckel Kaninchen sau “kanin” are o circumferință toracică mai mică de 30 de centimetri.

Clasificarea exactă se face abia la vârsta de 15 luni, prin măsurarea circumferinței toracice. Pentru că acest lucru a fost de mare importanță în practică pentru vânători. Teckelii Kaninchen nu se numesc așa pentru că sunt la fel de mici ca iepurii. Ci pentru că încap chiar și în intrările minuscule ale vizuinilor de iepure.

Toate mărimile de Teckel pot avea cele trei variante de blană:

  • Păr scurt, adică forma clasică
  • Teckel cu păr sârmos, cu blana aspră datorită încrucișării cu Terrieri
  • Teckel cu păr lung, cu blana lungă și mătăsoasă

Teckelul poate avea mai multe nuanțe diferite de maro, de exemplu, „culoare ca de mistreț”, dar nu poate fi alb și negru. Corpul lung raportat la picioarele scurte este tipic acestei rase.

Află mai multe despre Teckelul standard aici.

Caracterul și dresajul Teckelului pitic

La fel ca fratele său mai mare, Teckelul pitic este un câine cu multă personalitate!

Mic, dar încăpățânat: caracterul Teckelului pitic

Pentru a vâna un bursuc mult mai mare ca tine, ai nevoie de o mare încredere în tine. Teckelul pitic nu duce lipsă de acest lucru.

Se aseamănă cu Teckelul standard din punct de vedere al temperamentului: toți Teckelii – numiți și „Dachshund” („câini bursuc”) – sunt considerați încăpățânați și vânători excelenți. Varietatea blănii poate juca un rol în acest sens: se spune că Teckelii pitici cu păr sârmos sunt deosebit de îndrăzneți și manifestă un mare entuziasm pentru vânătoare. Acest lucru se datorează genei lor de Terrier.

Teckelii pitici cu părul lung au tendința de a se atașa cel mai mult de stăpânii lor și sunt foarte sensibili. Excepțiile pot confirma regula, dar un lucru este clar: fiecare Teckel pitic are o personalitate uriașă!

Educarea unui Teckel pitic

Calea spre obediență pentru orice Teckel este prin consecvență și multă răbdare. Acest lucru este valabil atât pentru Teckelii pitici, cât și pentru cei Kaninchen. Ei au nevoie de un lider clar și, în ciuda dimensiunii lor simpatice, de multă mișcare și activitate.

Având în vedere că hobby-ul lor preferat este vânătoarea, acordă mai mult timp educației acestora pentru a face câteva lecții anti-vânătoare. Teckelii pitici folosiți la vânătoare sunt dresați de la o vârstă fragedă de vânători profesioniști.

Articol sugerat: Dresajul anti-vânătoare în cinci pași.

Un Teckel pitic cu păr sârmos pe un câmp cu iarbă înaltă, poză din profil © anna pozzi / stock.adobe.com
Un Teckel pitic cu păr sârmos

Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea Teckelului pitic

Se potrivește acest patruped mic cu aspect autentic de Teckel în orice gospodărie? Numai dacă nu subestimezi cerințele rasei.

Cât de greu este să ai grijă de blana sa?

Cel mai simplu este dacă ai un Teckel pitic cu părul scurt. Teckelul cu păr lung necesită ceva mai mult timp pentru îngrijirea blănii. Aceasta are tendința de a se încâlci dacă blana lungă și mătăsoasă nu este pieptănată în mod regulat.

Teckelii cu păr sârmos bine îngrijiți nu lasă aproape deloc păr. Dar dacă alegi acest tip de câine va trebui să îți dedici un pic de timp îngrijirii acestuia – sau să mergi la un frizer pentru câini în mod regulat. În caz contrar blana sa se va încâlci rapid, în special pe urechi, între picioare, pe burtă și sub coadă.

Acest tip de Teckel pitic are nevoie și de o tunsoare o dată la două-trei luni. În caz contrar firele moarte vor rămâne în blană, ceea ce poate duce la mâncărimi severe. Tunsul ar trebui făcut de un expert sau lăsată pe seama salonului pentru câini.

Află tot ce trebuie să știi despre îngrijirea corectă a blănii câinilor.

Viața la țară sau la oraș?

Un Teckel pitic care face suficientă mișcare este potrivit atât pentru viața la oraș într-un apartament, cât și pentru viața la țară. Dar va trebui să petreci câteva ore pe zi în aer liber cu el. O scurtă plimbare prin parcul din oraș nu este suficientă pentru acest câine de vânătoare.

Locuiești la etajul cinci și nu ai lift? Datorită anatomiei sale, Teckelul nu ar trebui să urce multe scări în mod regulat. Bineînțeles, un Teckel adult se poate descurca pe scări în viața de zi cu zi. Dar dacă ai dubii ar trebui mai degrabă să-l iei în brațe dacă trebuie să urce multe scări.

Teckelii pitici se pot înțelege foarte bine cu copiii puțin mai mari dacă Teckelul este bine educat. Asigură-te că patrupedul nu este suprasolicitat și că are un loc unde să se retragă.

Poate un Teckel să se înțeleagă bine cu pisicile? Acest lucru funcționează cel mai bine atunci când un cățel de Teckel cunoaște o pisică experimentată. Chiar dacă diferența de mărime este minimă: pisicile care fug pot declanșa instinctul de vânătoare al Teckelilor.

Activități pentru Teckeli pitici

Oricât de mic și drăguț ar părea: săpatul și vânătoarea sunt în sângele Teckelului pitic și cel al Teckelului Kaninchen mai mic. Nu este neobișnuit ca stăpânii de Teckel să povestească cum Teckelul lor își face propriile drumuri prin pădure.

Nu lua acest lucru în glumă. În primul rând câinele ar putea fi furat. Pe de altă parte ar putea intra în conflict cu animale sălbatice în vizuini sau ar putea rămâne blocat. Dacă Teckelul tău nu este un vânător profesionist, oferă-i alternative, de exemplu jocuri de căutare și urmărire. Jocurile de inteligență sau învățarea micilor trucuri sunt de asemenea distractive pentru mulți Teckeli.

Teckelului îi place să fie în natură și, prin urmare, este orice, dar nu un „Couch-Potato”. Din cauza mărimii și a picioarelor scurte Teckelii pitici și cei Kaninchen nu sunt potriviți ca tovarăși de jogging. Dar un Teckel adult va fi bucuros să te însoțească la plimbări lungi.

Cât de sănătos este un Teckel pitic?

Dacă ești în căutarea unui Teckel pitic sau a unui Teckel Kaninchen, contactează neapărat un crescător oficial. Pentru că acesta are câteva potențiale probleme de sănătate.

Se vede încă din prima: spatele unui teckel este disproporționat de lung în raport cu picioarele. Cauza este o mutație de lungă durată, condrodisplazia. Acest lucru face ca oasele de la picioare să se osifice înainte ca creșterea să fie completă. Astfel, picioarele rămân scurte. Din cauza coloanei vertebrale disproporționat de lungi, Teckelii sunt mai des afectați de un anumit tip de hernie de disc, paralizia Teckelului.

Cât trăiește un Teckel pitic?

Excesul de greutate și prea puține exerciții fizice cresc riscul de paralizie a Teckelului. Asigură-te că Teckelul tău rămâne în formă și nu se îngrașă prea mult. Teckelii pitici și Kaninchen au o speranță medie de viață de până la 15 ani.

Sfaturi privind cumpărarea unui Teckel pitic

Te-ai decis – vrei un Teckel pitic! Aici vei găsi aici sfaturi despre cumpărarea unui patruped.

Reproducere: patruped cu picioare scurte

Teckelul este un descendent al Bracului medieval. O mutație accidentală care a dus la picioare scurte a făcut posibilă apariția acestei rase populare de câini. Cea mai veche varietate de Teckel este Teckelul cu păr scurt, urmat de Teckelul cu păr lung. Teckelul cu păr sârmos, care a apărut prin încrucișarea cu Terrieri, este cel mai popular la vânătoare.

Variantele de Teckel pitic și Kaninchen au fost create acum peste 100 de ani, deoarece acestea încăpeau cel mai bine în vizuinile animalelor sălbatice.

Numărul de pui de Teckel raportați anual este în scădere. Cu toate acestea nu e ceva neobișnuit să vezi Teckeli de toate tipurile pe stradă. Aceasta este una dintre cele mai populare rase de câini, după Ciobănescul German.

Cumpărarea unui Teckel pitic

Dacă îți dorești un Teckel pitic, vei găsi mulți crescători în România. Unii sunt specializați pe o singură variantă de blană, alții cresc Teckeli de diferite mărimi și tipuri de blană.

E important ca crescătorii să fie membri ai unei asociații chinologice și să predea patrupezii împreună cu certificatul de Pedigree corespunzător și carnetul de sănătate.

Dacă vrei să oferi un cămin unui Teckel pitic bătrân, poate ai norocul de a găsi unul la adăpostul de animale sau contactând o organizație pentru protecția animalelor. S-ar putea să găsești Teckeli mai în vârstă care își caută un cămin nou și online.

Indiferent de unde îți iei Teckelul pitic: încearcă să afli care sunt instinctele de vânătoare ale patrupedului. Teckelii din linii de vânătoare sunt dați de obicei doar vânătorilor.

Sfaturi înainte de a îți lua un Teckel: 12 întrebări pentru crescătorul de câini

Rase alternative

Iubitorii de Teckel vor spune: Teckelii sunt unici și nu pot fi comparați cu nimic altceva. Cu toate acestea cei care sunt deschiși la alte rase de câini de talie mică vor găsi câini asemănători cu Teckelii, în special unii Terrieri. De exemplu Sealyham Terrier a fost folosit pentru vânătoarea de bursuci. Este considerat foarte sociabil pentru un terrier și cântărește maximum nouă kilograme.

Norfolk Terrier și Norwich Terrier sunt de asemenea niște vânători mici și prietenoși. Skye Terrierul are picioare scurte și o personalitate excentrică.

Teckelul pitic – un câine mic cu personalitate puternică

Chiar dacă te topești la vederea acestui blănos pitic: nu îl subestima. Teckelul are o minte proprie indiferent de dimensiunile sale, care uneori vine împreună cu un instinct puternic de vânătoare. Dacă apreciezi și poți controla acest lucru, vei câștiga un prieten pe viață.

Profil pe scurt: Teckel pitic

Sumar: RagaMuffin este o pisică mare și grea, cu o constituție musculară. Se atașează puternic de stăpânul sau stăpânii ei și se înțelege bine cu alte pisici.
Înălțimea la greabăn: Aproximativ 13–15 cm
Greutate: 4-5 kg
Speranță medie de viață: 15 ani
Preț: Începând cu 500 de euro
Caracter:  jucăuș, inteligent, prietenos, încăpățânat
Blană: trei variante: păr scurt, sârmos și lung
Culoare blană: Toate nuanțele de maro
Model: Toate
Dificultate îngrijire: Medie
Nevoie de mișcare Mare
Origine Germania
Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.