Kelpie Australian Acest articol a fost verificat de un veterinar

Câine din rasa Kelpie australian cu zgardă roșie, aleargă cu urechile ciulite afară

Kelpie Australieni au fost crescuți pentru a lucra cu animale.

„Sportiv” și „inteligent” sunt doar câteva cuvinte care se aplică la Kelpie-ul Australian. Află aici ce alte trăsături aduce cu sine această rasă și dacă un Kelpie este potrivit pentru tine:

Profil pe scurt

Pe scurt: Kelpie Australieni sunt câini de turmă de talie medie și activi.
Înălțimea la greabăn: 46-51 cm (masculi), 43-48 cm (femele)
Greutate: 11-24 kg (masculi), 11-20 kg (femele)
Speranța medie de viață: 12-14 ani
Preț: De la 1.000 Euro
Caracter: activ, dornic de muncă, loial
Blană: Scurtă, subpăr des
Culoare blană: Negru, negru-cenușiu, roșu, roșu-cenușiu, maro ciocolatiu, albastru fumuriu
Dificultate de dresaj Medie până la ridicată
Nevoie de îngrijire Redusă
Nevoie de mișcare Ridicată
Origine Australia

Aspect: zvelt și agil

Kelpie-ul Australian este un câine de talie mare, care atinge o înălțime de 43 până la 51 de centimetri și o greutate de aproximativ 20 de kilograme. Nu numai că este „la fel de șiret ca o vulpe”, dar și forma capului său amintește de cea a unei vulpi. Unul dintre motivele pentru acest lucru sunt urechile sale ridicate.

Ochii săi au formă de migdală, iar botul are marcaje clare. Coada atârnă în jos cu o ușoară curbură. Atunci când Kelpie-ul este entuziasmat, vei observa deseori că părul din zona cozii este ridicat ca o perie.

Părul scurt al Kelpie-ului, cu un subpăr scurt și des, nu numai că protejează împotriva frigului și căldurii extreme, dar este, de asemenea, absolut impermeabil datorită stratului exterior destul de dur și lipit de corp.

Ce culori poate avea un Kelpie Australian?

Coloritul Kelpie-ului Australian poate varia foarte mult. Deși majoritatea patrupezilor crescuți astăzi au o singură culoare, spectrul de culori al blănii sale include o gamă largă de culori:

  • negru
  • negru-cenușiu
  • diferite nuanțe de albastru
  • roșu
  • roșu-cenușiu
  • maro ciocolatiu
  • culori cafenii
Câine Kelpie Australian care stă întins pe jos
Culoarea blănii acestui Kelpie se numește negru cenușiu (black and tan).

Temperament: ce caracter are Kelpie-ul Australian?

Pentru o lungă perioadă de timp, creșterea Kelpie-ului Australian s-a concentrat pe lucrul cu vitele, dar acest lucru a scăzut din ce în ce mai mult. Cu toate acestea, trăsăturile necesare, cum ar fi bucuria de mișcare, rezistența și dorința de a face performanță, caracterizează și astăzi acest câine de rasă.

Kelpie sunt câini foarte dornici, sprinteni și agili. Dacă îi oferi patrupedului un dresaj consecvent, el va fi în același timp și blând, calm și ascultător.

Un câine echilibrat este potrivit și ca un câine de familie. Animalului îi plac copiii și își urmează propria familie cu multă loialitate și afecțiune. Față de străini, însă, el întâmpină o anumită neîncredere. În ciuda vigilenței sale ridicate și a faptului că este neînfricat, nu este considerat un câine de pază.

Kelpie este destul de deschis și sociabil față de alți câini. Astfel – după o fază obișnuită de acomodare – conviețuirea cu alți câini este de obicei pașnică.

Un lucru important de știut: dresajul unui Kelpie Australian necesită timp. Acest lucru se datorează faptului că patrupezii din această rasă au o nevoie pronunțată de activitate și de exerciții fizice. Kelpie Australieni sunt adevărate pachete de energie care adoră plimbările lungi și au nevoie de multă mișcare. Astfel de câini activi și plini de viață nu se simt confortabil într-un apartament mic de la oraș.

Simplele exerciții fizice nu vor fi suficiente pentru această rasă de câini inteligentă și muncitoare. Un Kelpie trebuie stimulat atât din punct de vedere fizic, cât și mental.

Având în vedere că sunt niște câini foarte independenți, le place să pună la îndoială sensul comenzilor primite. Prin urmare, nu le plac exercițiile stupide, unilaterale și repetitive și preferă să găsească o sarcină care are mai mult sens în ochii lor.

Sfat: Pe lângă posibilitatea de a face un sport canin, încearcă să îi oferi patrupedului jucării variate – în special jucării inteligente.

Câine de turmă - kelpie australian care aleargă într-un țarc după oi
Kelpie Australieni sunt câini de turmă inteligenți. Dacă nu muncesc, ei au nevoie de exerciții adecvate.

Din cauza caracteristicilor sale, un Kelpie are nevoie de mai mult decât o grădină și câteva plimbări în aer liber. Așadar, pe lângă obișnuitele ture prin cartier, ar trebui să găsești un sport canin potrivit pentru câinele tău.

Fie că este vorba de Agility, Obedience sau Flyball – testează fiecare pentru a afla ce vă place cel mai mult, atât ție, cât și câinele tău. Kelpie Australieni sunt foarte buni și ca și câini salvamontiști, de detectare a drogurilor și explozibililor sau câini însoțitori.

Kelpie-ul Australian nu are cerințe dietetice speciale. Fiecare câine are nevoi nutriționale diferite în funcție de vârstă, greutate și stare de sănătate.

Prin urmare, cantitatea și tipul de hrană nu pot fi stabilite în mod general și trebuie adaptate în mod individual. Cel mai important factor este valoarea nutrienților conținuți în hrană.

Dacă nu ești sigur dacă este mai bine să îi dai câinelui hrană uscată, hrană umedă sau să treci la o metodă de hrănire complet diferită, cel mai bine este să contactezi crescătorul sau medicul veterinar.

Un lucru este sigur: câinele trebuie să aibă acces la apă potabilă proaspătă în orice moment.

Kelpie Australian este, în general, considerat o rasă sănătoasă. Pentru a o menține astfel, examinările preventive sunt foarte importante atunci când se împerechează câini. Medicul veterinar verifică în special bolile ereditare, cum ar fi displazia de șold și displazia de cot.

Pe lângă asta, veterinarul va examina ochii și, după caz, verifică prezența așa-numitului defect genetic MDR1. Acesta din urmă poate face ca patrupedul să reacționeze mai puternic la anumite medicamente – în cel mai rău caz fatal.

Cât trăiește un Kelpie Australian?

În medie un Kelpie sănătos ajunge la o vârstă cuprinsă între 12 și 14 ani.

Nevoia de îngrijire pentru un Kelpie Australian este, de obicei, redusă. Datorită părului său scurt, este adesea suficient să îl periezi în mod regulat pentru a îndepărta murdăria și praful încăpățânat de pe blană.

Nu îi fă baie câinelui decât în cazuri excepționale și, chiar și atunci, de preferință cu un șampon special pentru câini. Acest lucru este important pentru a nu irita pielea sensibilă a patrupedului.

În timp ce ruda sa apropiată, Collie-ul cu păr lung (Scottish Collie), este folosită exclusiv pentru conducerea și protecția animalelor de turmă, alte criterii se află în prim-planul creșterii Kelpie-ului Australian de astăzi. Multă vreme culoarea, aspectul și rezultatele la expoziții au fost atât de importante pentru crescători, încât Kelpie-ul Australian este considerat și astăzi un „Kelpie de expoziție”.

Adesea se uită faptul că patrupedul este încă un câine de muncă. Din fericire, însă, calități precum atletismul, sănătatea și dorința de a face performanță capătă din nou importanță în multe regiuni.

Astfel, vei întâlni din ce în ce mai des Kelpie Australieni la evenimentele de sporturi canine. La fel de importante ca atletismul sunt și trăsăturile de caracter ale Kelpie-ului Australian pentru crescători. De exemplu, câinii care sunt prea agresivi sau extrem de temători sunt eliminați de la reproducere.

Origine: istoricul Kelpie-ului Australian

Deși strămoșii acestor câini au fost Collie scoțieni, originea Kelpie-ului Australian se află în Australia, după cum sugerează și numele. Printr-o încrucișare din secolul al XIX-lea s-a născut o cățea de culoare negru cenușiu numită „Kelpie”. În limba gaelică, acest nume înseamnă un fel de „spirit al apei”.

Kelpie a câștigat primul concurs australian de câini ciobănești, o competiție pentru câini de turmă, în 1872. Acest lucru a crescut enorm cererea pentru patrupezi, astfel că s-a născut o nouă rasă de câini.

Primul standard pentru Kelpie Australian, numit după ea, a fost publicat în 1902. Abia câteva decenii mai târziu, în 1989, Federația Chinologică Internațională (FCI) a recunoscut în sfârșit Kelpie Australian ca rasă de sine stătătoare.

Costuri: cât costă un pui de Kelpie Australian?

Un preț de aproximativ 1.000 – 1.500 de euro nu este neobișnuit pentru un cățel din această rasă de la un crescător de renume. Ține cont că acest preț include, printre altele, examinările veterinare recomandate.

Ia în considerare și costurile care se adaugă la prețul de achiziție. Printre acestea se numără, de exemplu, achiziționarea unui pat și a unei lese pentru câine sau costurile regulate pentru veterinar și hrană.

De unde îți poți lua un Kelpie Australian?

Cumpără un cățel doar de la crescători serioși și cu experiență. Stai departe de ofertele dubioase de pe diverse portaluri de anunțuri.

Atunci când cumperi un cățel ar trebui să iei în considerare câteva lucruri pentru a putea lua acasă un câine sănătos. Află care sunt acestea din articolul nostru despre „Ce trebuie să știi atunci când cumperi un cățel”.

În plus, merită întotdeauna faci o vizită adăpostului local de animale, deoarece deseori vei întâlni acolo câini de rasă în așteptarea unui nou cămin.

Concluzie: mi se potrivește un Kelpie Australian?

Dacă ești pregătit să investești mult timp în dresaj și în activități pentru un Kelpie, te poți aștepta la un companion extrem de loial și afectuos. Datorită versatilității și rezistenței sale, un Kelpie Australian îți va oferi mulți ani plini de bucurii.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.