Collie cu păr lung

Collie cu păr lung in natură. Rough Collie cu pieptul alb și blană blondă-maronie

Collie cu păr lung este renumit pentru blana sa lungă și netedă și pentru inteligența sa.

Superb, inteligent, sportiv și sensibil: Collie cu păr lung sau câinele ciobănesc scoțian cu păr lung (Collie Rough) este una dintre cele mai populare rase de câini din lume. Rolul său ca „Lassie” în popularul serial de televiziune a contribuit la acest lucru. Într-adevăr, patrupezii cu blana lungă și mătăsoasă și botul ascuțit reprezintă niște câini de familie ideali.

Profil Collie cu păr lung

Sumar: câine de familie sensibil, dornic să învețe, cu blană lungă, nevoie mare de mișcare și instinct de vânătoare scăzut
Înălțimea la greabăn: 56-61 cm
Greutate: 26-44 kg
Speranța medie de viață: 14-16 ani
Preț: Între 700 și 1.300 €
Caracter: inteligent, sensibil, afectuos
Blană: Foarte lungă, cu mult substrat
Culori blană: Sable-white, Tricolor, Blue-merle,
Dificultate dresaj: redusă
Dificultate îngrijire: medie
Nevoie de mișcare: Foarte mare
Origine Insulele Britanice
Nivel de dificultate: regulat

Aspect: o blană de vis

Marea popularitate a Collie-ului cu părul lung se datorează nu în ultimul rând frumuseții sale extraordinare. Cu botul său lung și îngust, cu blana bogată și mătăsoasă și mersul ușor și elegant, pare aproape aristocratic. Nu este de mirare că familia regală britanică, începând cu regina Victoria, a îndrăgit de mult timp acest câine impunător de rasă.

Știai că:Collie cu părul lung are și un frate mai puțin cunoscut, cu părul scurt: Collie cu părul scurt. Aceștia se deosebesc în principal prin aspect.

Linia britanică versus linia americană

Există două standarde independente pentru Collie cu părul lung: cel al liniei britanice și cel al liniei americane. Cu toate acestea, doar tipul englezesc este recunoscut de FCI ca rasă independentă. Collie american cu păr lung este crescut în conformitate cu standardul American Kennel Club (AKC).

Ambele linii de reproducere sunt foarte asemănătoare, iar temperamentul amabil și bun la suflet al lui Collie este comun ambelor varietăți. Diferențele sunt în principal în ceea ce privește aspectul. Tipul american este considerat a fi ceva mai mare și mai puternic. În plus, standardul american recunoaște mai multe varietăți de culori decât standardul britanic.

Caini Rough Collie care aleargă pe marginea unei ape alături de stăpân © Christian Müller / stock.adobe.com
Collie sunt câini energici care au nevoie de multă activitate.

Blana mătăsoasă cu marcaje tipice de Collie

Blana lungă și netedă, care pare foarte voluminoasă datorită substratului moale și des, este deosebit de impresionantă. Coama și gulerul pronunțat se potrivesc, de asemenea, imaginii aristocratice a acestui câine de rasă.

În linia britanică recunoscută de FCI sunt permise trei culori:

  • Sable-white
  • Blue-Merle (Albastru-gri marmorat)
  • Tricolor (Negru, alb și cafeniu)

În cadrul American Kennel Club, care descrie standardul liniei americane, este acceptat și Collie alb. Cu toate acestea, acest tip de culoare prezintă marcajele tipice și colorate ale Collie doar pe cap. Restul blănii este complet albă.

Bine de știut

În Scoția, țara sa natală, Collie cu părul lung se mai numește și „Rough Collie” din cauza blănii sale lungi, ceea ce se traduce mai exact „Collie sălbatic, cu păr sârmos”.

Cât de mare crește un Collie cu părul lung?

Având o înălțime la greabăn de 56 până la 61 de centimetri (masculi) sau de 51 până la 56 de centimetri (femele), Collie cu părul lung din linia britanică face parte din categoria câinilor de talie medie. În funcție de talie, el poate cântări între 18 și 25 de kilograme, fiind astfel relativ ușor.

Collie de tip american sunt ceva mai mari, cu o înălțime la greabăn de până la 66 de centimetri. Diferența este cel mai vizibilă în ceea ce privește greutatea corporală, care poate fi de până la 34 de kilograme la câinii americani.

Astfel, constituția generală a rasei americane este ceva mai atletică decât cea a Collie-ului britanic cu păr lung. În concordanță cu acest lucru, capul este, de asemenea, ceva mai lat și mai puternic.

Caracter: dornic să învețe, protector al familiei

Într-un Collie cu părul lung vei găsi un tovarăș drăgălaș, extrem de activ și sociabil. Câinii au o inteligență peste medie și sunt dispuși să învețe.

În scurt timp, aceștia stăpânesc un număr considerabil de comenzi și se supun de bunăvoie grupului social. Fiind câini de stână, Collie știu, de asemenea, cum să protejeze o turmă. Prin urmare, patrupezii își apără oamenii cu mare devotament.

Firea sa afectuoasă, loialitatea și bunătatea îl fac un câine perfect pentru familie sau de companie. Pe lângă asta, Collie sunt sensibili și blânzi față de copii. În schimb, față de străini, sunt în general rezervați.

Firi sensibile, ce au nevoie de armonie

Dacă îți deschizi ușile casei pentru un Collie, va trebui să ții cont că este un câine foarte sensibil, care are nevoie de liniște în jur. Animalul nu prea suportă certurile sau tratamentul dur.

Pe de altă parte, este calm în casă și se adaptează bine la mediul înconjurător. Un reprezentant stabil al acestei rase poate face față la un pic de agitație în familie și nu se va ascunde în pivniță la petrecerea aniversară a unui copil.

Sunt toți Collie cu părul lung anxioși?

În standardul FCI, linia britanică face referire în mod explicit la timiditatea și anxietatea câinilor. Din păcate, reproducerea din ultimele decenii a modificat standardul de creștere.

Așa că acordă o atenție explicită comportamentului cățeilor și părinților. Crescătorii serioși lucrează de ani de zile pentru a se asigura că puii de câine nu sunt sensibili la diferiți factori de stres.

Pregătit pentru orice fel de distracție

O altă caracteristică a acestui câine versatil: este mereu gata de joacă. Îi place să își exprime caracterul activ prin jocuri și sporturi alături de alți câini și stăpânii lor. Entuziasmul animalelor se răspândește rapid: este pur și simplu distractiv să petreci timp cu această rasă blândă și ușor de educat.

Creștere și ocupație: Collie cu părul lung are nevoie de mișcare

Creștere și ocupație: Collie cu părul lung are nevoie de mișcare

Collie cu părul lung își păstrează reputația de câine de familie prietenos până la capăt. Cu toate acestea, în calitate de stăpân, trebuie să fii conștient că animalul are nevoie de atenție și îngrijire.

A fi împreună cu oamenii lor este o necesitate pentru ei. Collie cu părul lung suferă enorm din cauza despărțirilor frecvente (separation anxiety). Te poți aștepta ca acest câine să te însoțească peste tot și să revendice un loc permanent în familia ta.

Sunt Collie cu părul lung ușor de dresat?

Collie cu părul lung sunt ușor de dresat datorită inteligenței și personalității lor. Ei vor să fie băgați în seamă și de aceea stau lipiți de tine pentru a nu rata nicio comandă. Chiar și începătorii vor găsi această rasă ușor de controlat.

De câtă mișcare are nevoie un Collie cu părul lung?

Collie are nevoie de multă mișcare. Și, prin urmare, vei avea nevoie de mult timp pentru a îndeplini nevoia de mișcare a animalului. Planifică mai multe plimbări însoțite de sport și jocuri solicitante în fiecare zi.

Câinilor Collie le place să se confrunte tot timpul cu noi provocări. Prin urmare, e important să te asiguri că patrupedul învață mereu ceva nou, să îl ții ocupat cu sporturi canine sau cu mantrailing.

Acestor patrupezi le face plăcere să facă și Agility. Bineînțeles, nimic nu stă în calea dresării acestor animale energice pentru a fi câini ghid sau de urmărire.

Preferatul dresorului

Dresorii de câini sunt, în general, complet îndrăgostiți de Collie cu părul lung, deoarece sunt ușor de dresat.

Nutriție: ce mănâncă un Collie cu păr lung?

Toți câinii au nevoie de proteine de înaltă calitate (de exemplu, carne) și legume, minerale, vitamine și alți nutrienți. Dar cantitatea și compoziția a ceea ce au nevoie depinde în principal de factori precum vârsta, greutatea și activitatea.

Ce ar trebui să iei în considerare când vine vorba de hrană

Pentru a cunoaște cerințele nutriționale exacte ale câinelui tău, îți recomandăm să ceri sfatul medicului veterinar sau al unui nutriționist pentru câini. Sortimentele de hrană de înaltă calitate din magazinele specializate sunt de obicei o alegere bună.

Citește mereu lista de ingrediente pentru a te convinge de calitate. Stai departe de cele cu un conținut ridicat de zahăr sau de conservanți.

Gătitul acasă sau regimul BARF sunt cele mai apropiate de hrana originară a animalelor. Dar acest lucru înseamnă un efort suplimentar semnificativ și pur și simplu nu este fezabil pentru mulți stăpâni.

Articol sugerat:

Află mai multe despre cum să îți hrănești câinele din ghidul de nutriție zooplus.

Sănătate și îngrijire

Din nefericire, Collie cu părul lung a trebuit să se lupte mult timp cu boli (ereditare). Astăzi, crescătorii serioși se concentrează din nou pe un tip de Collie mai originar și mai robust. Datorită cunoașterii corelațiilor genetice și a testelor aferente, a fost posibilă reducerea apariției bolilor tipice ale rasei.

Crescătorii profesioniști care sunt înregistrați în cluburi de câini de rasă și își cresc câinii în conformitate cu standardul FCI, țin registre genealogice și se supun unor reguli stricte de reproducere, care sunt concepute pentru a combate defectele genetice și pentru a consolida sănătatea și caracteristicile specifice ale rasei.

Boli tipice pentru Collie

Printre altele, se acordă o atenție deosebită defectului MDR1, încă foarte răspândit, care duce la hipersensibilitate la anumite medicamente. Chiar și substanțele aparent inofensive pot duce la vărsături, tulburări de mișcare și chiar la moarte la animalele afectate.

O altă boală tipică pentru Collie este așa-numita anomalie de ochi Collie. Aceasta duce la ușoare deficiențe ale vederii până la orbire.

Puii de Collie și câinii tineri sunt, de asemenea, relativ des afectați de boala musculară dermatomiozită. Din fericire, împerecherea a două animale de culoare merle, care poate duce la surditate și orbire la pui, este acum interzisă în multe țări.

Cât trăiește un Rough Collie?

Collie sănătoși cu părul lung pot trăi în medie între 14 și 16 ani.

Îngrijire: mai puțin înseamnă mai mult

La câinii cu părul lung, se presupune că îngrijirea blănii este obositoare și solicitantă. Cu toate acestea, timpul necesar pentru un Collie cu părul lung este destul de ușor de gestionat. Dacă periezi cu grijă patrupedul o dată la două săptămâni și te asiguri că blana din spatele urechilor și de pe picioare nu ajunge încâlcită, acest lucru este absolut suficient.

Dimpotrivă, o periere prea frecventă ar putea chiar face ca patrupedul să lase prea multe fire de păr din substratul său important, care îl protejează de vânt și de frig. Mai ales în sezonul rece, câinele ar putea răci mai ușor și s-ar putea îmbolnăvi grav.

Collie cu părul lung și schimbarea blănii

Rezervă-ți un pic mai mult timp pentru îngrijirea câinelui primăvara, în perioada în care își schimbă blana. Periază-l zilnic, dar nu prea intens. Substratul des al Collie-ului cu păr lung trebuie abordat cu tact și cu perii potrivite pentru blana sa.

Istoricul Collie-ului cu păr lung

Originea rasei datează probabil din epoca romană. Câinii de turmă britanici nativi au fost încrucișați cu patrupezi de turmă ai trupelor romane care au migrat în Insulele Britanice în secolul al V-lea. Strămoșii variantelor actuale de Collie provin din Scoția, unde au ajutat la strângerea și conducerea oilor încă din secolul al XIII-lea.

Fun Fact Numele „Collie” provine de la oile ce aveau capul negru din insulele britanice. Câinii se ocupau de aceste oi Colley și astfel și-au primit numele.

Câine de turmă în mlaștinile scoțiene

Din cauza poziției lor pe insulă, câinii de turmă au trăit mult timp izolați de restul lumii. Crescătorii de oi scoțieni își țineau câinii în ferme retrase, în mijlocul peisajului vast al ținuturilor scoțiene înalte. Marcajele tipice ale Collie au luat naștere din dorința de a face câinii ciobănești vizibili de la distanță, pentru a fi mai ușor de observat în munți.

Calea spre rasa oficială

În 1840, câinii au fost recunoscuți ca o rasă independentă, iar pasionații au fondat primul „Collie Club” din Anglia. Collie cu părul lung a devenit popular mai ales prin intermediul reginei britanice Victoria, care a ajuns să cunoască și să iubească rasa la Balmoral, în Scoția.

Regina a fost atât de entuziasmată de acești câini drăguți și de caracterul lor, încât a devenit de atunci încolo o susținătoare a rasei Collie. Ea a dăruit Collie cu părul lung nobililor și diplomaților din întreaga Europă. În 1868, ea și-a înmormântat iubitul câine Gypsy în parcul Castelului Windsor.

Linii independente în America și Australia

Fostul câine de turmă robust a devenit treptat un câine de expoziție și de companie foarte căutat. Odată cu emigranții britanici, Collie cu părul lung a ajuns și în America și Australia în secolul al XIX-lea, unde liniile lor proprii s-au dezvoltat independent de standardul britanic.

În Australia, câinele Collie cu părul lung a devenit descendentul câinelui australian de turmă Australian Cattle Dog și al Kelpie. În America a fost definit separat chiar și un standard pentru Collie American cu păr lung.

Achiziție: doar de la un crescător serios

Atunci când cumperi un cățel, contactează un crescător de renume care va exclude în prealabil bolile tipice prin intermediul testelor genetice. Crescătorii de renume efectuează automat aceste analize și sunt conștienți de probleme.

Există o obligație de documentare în ceea ce privește testul. Dacă ești interesat de un patruped, cere să vezi toate documentele și, pe lângă teste, asigură-te că animalul are toate vaccinurile făcute.

Cât costă un Collie cu păr lung?

Prețul unui pui de Collie cu părul lung pleacă de la 700 de euro și poate ajunge la 1.300 de euro.

Ce crescător mi se potrivește?

În principiu ar ajuta să iei legătura cu mai mulți crescători. Vorbește cu ei și du-te să îi cunoști personal pentru a îți face o impresie.

Relația dintre stăpân și crescător trebuie să fie la fel de bună ca și între stăpân și câine. La urma urmei, intri într-o legătură emoțională și aduci un nou membru al familiei în casa ta cu această ocazie.

Află cum să recunoști un crescător de renume în articolul Întrebări importante, pe care să i le pui crescătorului de câini.

Concluzie: un câine atât pentru tineri, cât și pentru bătrâni

Collie cu păr lung este un câine de familie minunat. Iubește compania și îi place să fie în mijlocul lucrurilor, în loc să fie un simplu observant. Oferă-i câinelui un loc stabil în structura ta socială și suficientă mișcare. Astfel vei obține un tovarăș fericit și relaxat, cu care te vei distra de minune.


Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Încă de când eram copil, preferam să mă joc cu pisica noastră persană decât cu ursulețul de pluș. Mai târziu, i-am bătut la cap pe părinții mei până când mi s-a permis să adopt un cal. Am avut multe experiențe memorabile alături de animalele mele de companie. Și chiar dacă viața alături de ele nu este întotdeauna ușoară, nu aș lua în considerare altă opțiune, pentru că nimic nu îmi ajunge la suflet precum companionii mei. Simt această magie chiar și atunci când scriu despre ele și sper ca o parte din ea să vă atingă și pe voi.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Der Zwergspitz beeindruckt nicht mit Größe, dafür aber mit Freundlichkeit, Selbstbewusstsein und Energie. Kein Wunder also, dass immer mehr Vierbeiner dieser Spitz-Variante die Herzen zahlreicher Hundefreunde erobern. Erfahren Sie im zooplus Magazin alles über den Pomeranian.