Elo Acest articol a fost verificat de un veterinar

Cinci câini din rasa Elo de culori diferite, afară pe iarbă

Prietenosul Elo își fascinează fanii cu blana sa pufoasă și firea sa adorabilă

O combinație a celor mai bune trăsături din diferite rase de câini cu scopul de a crea câinele ideal de familie – această idee de bază a stat la baza rasei Elo. Cu toate acestea, simpaticul câine nu este o rasă recunoscută oficial. Află ce înseamnă acest lucru în articolul nostru.

Aspect: aparențele nu sunt totul …

… în ciuda acestui lucru, Elo, cu blana sa lungă și urechile triunghiulare, pare vigilent și prietenos la prima vedere. Dar, din fericire, aspectul joacă un rol secundar în creșterea unui câine din această rasă.

Aspectul unui Elo este modelat de rasele implicate în crearea sa. Cu toate acestea, aspectele legate de sănătate prevalează asupra înfățișării uniforme a câinelui.

Câini Elo la dresaj, o persoană le întinde o recompensă, câinii se uită în sus spre mână
Simpaticii patrupezi sunt câinii perfecți pentru familie

Cât crește un Elo?

În principiu, crescătorii fac distincție între două dimensiuni:

  • Elo mic: înălțimea umerilor de până la 45 de centimetri; greutate de aproximativ 15 kilograme
  • Elo mare: înălțimea umerilor de până la 60 de centimetri; greutate de până la 35 de kilograme

Conform descrierii rasei, câinii Elo ar trebui să poarte coada curbată pe spate. Ei au două urechi ascuțite și conice care se ridică pe capul puternic. Stop-ul (trecerea de la baza nasului la craniu) este pronunțat, iar botul scurt.

Și în ceea ce privește textura blănii există două variante:

  • Câinii Elo cu păr sârmos au o blană care seamănă cu cea a Bobtail-ului și, contrar numelui, este moale la atingere
  • Câinii Elo cu păr neted au blana mai scurtă pe picioare și pe față

Cu excepția nuanței merle sunt permise toate culorile la această rasă de câini. Cu toate acestea, sunt favorizați câinii de culoare albă pură cu pete.

Scopul creșterii Elo a fost și este acela de a obține un câine de familie optim. În consecință, în cazul ideal, el are numeroase caracteristici care îl predestinează pentru acest scop.

Rasa are un temperament mai degrabă calm și este considerată alertă, fără a fi predispusă la lătrat. În general se înțeleg de minune cu alți câini sau cu alte animale de companie. De multe ori patrupezii sunt distanți față de străini, dar nu sunt agresivi sau timizi.

Au câinii Elo instinct de vânătoare?

Acești câini au un instinct de vânătoare redus sau inexistent și radiază de calm. Elo nu se agită ușor, ceea ce face ca plimbările cu ei să fie relaxante. Elo mici tind să fie mai puțin activi decât varianta mai mare.

Câine elo care este mângâiat de mâna stăpânului. Fotografie laterală care pleacă din blana câinelui din partea dorsală spre față
Elo va fi mereu loial față de tine și caută să fie apropiat de familia sa

Subordonarea este dificilă pentru un Elo în creștere, dar cu dragoste și consecvență îl poți convinge să respecte regulile odată ce le-a învățat. Un Elo va avea întotdeauna tendința de a fi încăpățânat. Vizitele la școala pentru căței și apoi la cea pentru câini adulți completează perfect educația unui Elo.

Sunt Elo câini pentru începători?

Dacă ai deja experiență în dresajul câinilor, îți va fi mai ușor să dresezi un Elo. Deși un Elo poate fi un câine de familie minunat, el are nevoie de o educație bine informată și consecventă. Nici măcar cele mai bune predispoziții nu pot compensa greșelile de dresaj.

Așa că părinții de câini aflați la prima experiență ar trebui să se informeze în detaliu și să se documenteze înainte de a își lua un Elo. Dacă patrupedul nu te respectă ca pe un lider competent, își va testa rapid limitele – în mod libertin, în funcție de animal.

De câtă mișcare are nevoie un Elo?

Chiar dacă Elo este un câine calm și echilibrat, el are nevoie de multă mișcare. Ambiția sa în ceea ce privește sporturile canine este destul de limitată, dar plimbările extinse sunt necesare pentru a-l ține ocupat.

Cei mai mulți reprezentanți ai rasei nu au instinct de vânătoare, ceea ce îți poate face călătoriile în natură mai ușoare. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că patrupedul tău nu va avea deloc instinct de vânătoare!

Poți obișnui un Elo să te însoțească atunci când mergi cu bicicleta sau faci jogging începând de când patrupedul are minim un an. În orice caz, adaptează tipul de sport făcut la condiția fizică a patrupedului pentru a preveni accidentele.

Sporturile canine nu sunt o necesitate, dar mulți câini se bucură cu adevărat de ele. Testează pentru a afla ce îi place patrupedului tău. Fie că este vorba de Agility, de învățarea trucurilor sau de Dog Dancing – orice vă face plăcere ție și animalului tău este permis!

Este Elo un câine de familie?

Elo este un mare iubitor de copii. Pentru că patrupezii sunt considerați câini optimi de familie, ei pot deveni – atâta timp cât copilul tău cunoaște regulile de bază pentru relațiile cu animalele – cei mai buni prieteni al odraslei tale.

Cu toate acestea, nu se recomandă să lași niciodată un câine și un copil nesupravegheați până când aceștia nu ating o anumită vârstă. Asigură-te că animalul se poate retrage dacă agitația devine prea mult pentru el.

Elo poate socializa și cu alte animale de companie. Acest lucru funcționează mai ales dacă îl obișnuiești cu pisicile ș.a. încă de când e mic.

Alimentația unui Elo nu este complicată. În primul rând, este importantă o hrană pentru câini de înaltă calitate.

Îți recomandăm să cântărești câinele adult o dată la două săptămâni pentru a-i urmări greutatea ascunsă sub blană. În acest fel vei putea ajusta dieta la timp dacă patrupedul se îngrașă sau slăbește în mod nedorit.

Schimbările alimentare trebuie făcute încet. Amestecă în fiecare zi câte puțin din mâncarea necunoscută în mâncarea pentru câini deja cunoscută. În acest fel vei preveni diareea sau alte reacții de intoleranță.

Recompense și gustări pentru îngrijirea dinților

Dacă vrei să-i faci câinelui câte o bucurie ocazională, oferă-i câte un articol de ros sau de mestecat uscat, cum ar fi urechile de vită. Aceasta poate fi și o activitate distractivă.

Gustările fără zahăr, cum ar fi gustările pentru îngrijirea dentară, sunt potrivite ca recompense. Dar nu uita: mini-jocurile sau mângâierile pot fi și ele o recompensă eficientă, gratuită și săracă în calorii.

Periază și îngrijește blana câinelui în mod regulat, dacă vrei ca aceasta să nu ajungă încâlcită.

Primăvara și toamna sunt cele mai bune momente pentru a bune mâna zilnic pe perie, deoarece în perioadele de schimbare a blănii se pot forma cu ușurință noduri nedorite în blana câinelui. Obișnuiește patrupedul cu rutina de toaletare încă de când este mic.

Are un Elo subpăr?

Blana Elo-ului este formată din strat superior și strat inferior (subpăr). Un sfat util: abține-te de la tunsul pe timp de vară, deoarece acesta ar deteriora blana patrupedului.

Nu spăla câinele deloc în primul an de viață, iar odată ce este adult, doar dacă este absolut necesar. În acest caz, alege un șampon delicat pentru câini.

Vei găsi tot ce ai nevoie pentru îngrijirea blănii unui Elo online, în magazinul pentru câini zooplus.

 

Pentru a obține căței sănătoși crescătorii examinează câinii părinți pentru următoarele boli:

  • Displazie de șold
  • Displazia articulației cotului
  • Luxație patelară
  • Boli oculare speciale (de ex. cataractă)

În cazul în care Elo este sănătos și este îngrijit într-un mod adecvat speciei, patrupedul poate ajunge la o speranță de viață de aproximativ 12-14 ani. Varianta mai mică tinde să atingă o vârstă chiar mai mare.

Elo a fost creat în 1987, când crescătorii germani de câini Marita și Heinz Szobries au combinat rasele Bobtail, Chow Chow și Eurasier. Bazându-se pe aceste trei rase originale, au numit patrupezii rezultați în urma acestei selecții Eloschaboro – sau, pe scurt, Elo.

Sănătatea și caracterul sunt mai importante decât aspectul fizic

Aspectul a fost pe plan secundar. Ceea ce era important pentru cuplul de crescători era un comportament care să determine Elo să fie câinele de familie ideal. Rasa nou creată trebuia să combine caracterul original al Eurasierului cu caracterul blând al unui Bobtail. S-a pus accent în mod special și pe sănătate.

În 1995 a apărut dorința de a avea un câine mai mic, care să aibă caracteristicile pozitive ale Elo-ului obținute până atunci. Crescătorii au încrucișat atunci Pechinezul, Pomeranianul și Spitzul japonez, rezultând un câine de dimensiuni manevrabile.

Elo® – o marcă înregistrată?

Elo este o „marcă înregistrată”. Acesta este motivul pentru care vei întâlni adesea numele marcat cu un semn de drepturi de autor. Ceea ce la prima vedere pare ciudat, are totuși sens dacă te uiți mai atent. La urma urmei, fiecare rasă de câine simbolizează anumite caracteristici și istoria sa respectivă.

Proprietarii mărcii Elo sunt fondatorii „rasei”. Aceștia protejează Elo ca „marcă” împotriva amatorilor care vând combinații de câini sub acest nume fără a îndeplini criteriile de creștere.

Cu toate acestea, deoarece acest câine nu este considerat oficial o rasă, unii iubitori de câini îi critică pe fondatori și pe susținătorii lor. Aceștia susțin că Elo nu este o rasă, ci „o simplă corcitură”. Astfel, puii sunt niște surprize cu aspect și caracter variabil.

Dacă ești interesat într-un Elo, gândește-te bine la acest lucru și încearcă să îți formezi propria opinie. Un lucru trebuie însă remarcat: crescătorii autorizați de Elo trebuie să îndeplinească cerințe stricte.

De unde îți poți cumpăra un Elo?

Spre deosebire de alte rase, FCI, în calitate de organizație umbrelă, nu menționează Elo ca fiind o rasă de câini recunoscută. Prin urmare, crescătorii serioși de Elo fac parte din așa-numita Zucht- und Forschungsgemeinschaft (EZFG) (Asociația Germană de Creștere și Cercetare).

Așa că dacă îți dorești un cățel, ar trebui să îl cumperi numai de la un crescător recunoscut de EZFG. De regulă, acești crescători își vând cățeii doar cu acte de la asociație. Doar așa poți fi sigur că părinții respectă reglementările.

Vei găsi mulți crescători în Germania. Cu toate acestea, există canise și în țările învecinate, cum ar fi Danemarca, Austria, Elveția sau Belgia. EFZG te poate ajuta de asemenea în ceea ce privește plasamentul câinilor Elo mai în vârstă.

Care este prețul unui câine Elo?

În general prețul pentru un cățel începe de la aproximativ 1.500 de euro. Sfatul nostru: dacă ești în căutarea unui câine mai în vârstă, fă o vizită și la adăpostul de animale. Aici vei întâlni numeroși metiși destul de asemănători cu Elo care îți vor cuceri inima imediat.

Pui de Elo care stă în fund pe iarbă. Blana este maronie la cap și de la mijloc spre fund, iar restul blănii este albă, la fel și vârful botului, în timp ce în jurul ochilor blana este foarte închisă la culoare.
Atenție la comerțul ilegal de căței: cumpără căței doar de la crescătorii care respectă regulile de creștere a animalelor

Concluzie: mi se potrivește acest câine?

Elo este considerat foarte adaptabil și este potrivit atât pentru familii, cât și pentru persoanele singure care au mult timp pentru câinele lor. Nu va trebui să îl ții ocupat tot timpul, dar sociabilul tău blănos și-ar dori să fie mereu alături de tine.

Poți ține acest câine echilibrat într-o căsuță la țară sau într-un apartament spațios din oraș. Însă nu uita să îi oferi câinelui suficientă mișcare și să eviți scările.

Profilul câinelui pe scurt

Pe scurt: Elo este un câine echilibrat, dar activ. Este ideal pentru familii și este considerat un patruped foarte versatil.
Înălțimea la greabăn: 45-60 cm
Greutate: 15-35 kg
Speranța medie de viață: 12-14 ani
Preț: De la 1.500 Euro
Caracter: calm, alert, relaxat
Blană: Păr sârmos sau neted
Culoarea blănii: Toate în afară de Merle
Dificultate de dresaj: Medie
Dificultate de îngrijire: Ridicată
Nevoie de mișcare: Ridicată
Origine: Germania

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.