Basenji

Basenji câine pe iarbă în aer liber. Basenji Kongo Terrier câine. Basenji este o rasă de câine de vânătoare

Basenji provine din Africa Centrală, iar numele său înseamnă, în linii mari, un mic animal sălbatic din tufișuri.

Basenji nu atrage priviri doar datorită aspectului său nobil, ci și datorită caracterului bucuros. El este un câine pentru stăpâni de câini cu experiență, care sunt fericiți să aibă un tovarăș cu o minte proprie.

Aspectul câinilor din rasa Basenji

Structura fină în combinație cu urechile mari, ridicate și privirea mândră îi oferă acestui câine un aspect foarte nobil. Ridurile distinctive de pe frunte accentuează și mai mult aspectul extraordinar.  Gâtul său este ușor curbat, își poartă coada deasupra spatelui, ea fiind ondulată.

Acest patruped cântărește între 9 și 12 kilograme și are un corp elegant, pătrat și o înălțime maximă de 43 cm. Basenji are o blană fină, deasă și lucioasă. Rasa poate fi neagră cu alb, roșie cu alb, neagră, cafenie, albă cu marcaje cafenii și brindle, caz în care blana are dungi negre pe un fundal roșu.

Datorită faptului că a trăit mii de ani alături de oameni, a rămas un câine în sufletul său, dar caracterizat printr-o independență pronunțată. El este prietenos, inteligent și aventuros față de persoanele în care are încredere, dar în nici un caz supus. Poți învăța patrupedul niște trucuri de bază cu un pic de răbdare, dar de obicei nu are o dorință foarte mare de a-ți face pe plac. Acest lucru se datorează faptului că nu a avut o legătură atât de fermă cu oamenii de-a lungul mileniilor.

Lătratul unui Basenji este foarte monosilabic și deloc melodios, însă pe lângă lătrat el face și sunete tipice, care amintesc de yodeling. Este foarte atent în sălbăticie, uneori având o anumită tendință de a fi timid. Dispune de un instinct puternic de vânătoare. Dacă întâlnește alți reprezentanți ai rasei sau câini dominanți, poate deveni destul de agitat. În caz contrar îi place să se joace cu alți câini și își face prieteni repede, cu condiția să fi socializat cum trebuie de mic.

Câine din rasa basenji din profil pe fundal gri
Construcția fină și elegantă îi conferă Basenji-ului un aspect nobil.

E nevoie de cunoștințe și de multă răbdare dacă vrei să dresezi un Basenji. Pentru că acest patruped face ce vrea el – dar cu o legătură strânsă, mult timp și încurajări pozitive îl poți face să asculte comenzile de bază. Nu fii prea ambițios și pune multă importanță pe o relație stabilă între om și câine, pentru că aceasta este baza pentru educarea micuțului încăpățânat. Are nevoie de structuri clare sub forma unor reguli consistente și un loc ferm în ierarhie. Nu pune presiune pe el, pentru că de obicei se „închide” în aceste cazuri și dresajul se blochează. Planifică sesiuni de relaxare în timpul dresajului. Jocurile de aport în are liber ar putea fi problematice, pentru că odată pornit, aproape nimic nu poate opri un Basenji – mai ales dacă vede o potențială pradă. Un dresor ar putea fi de ajutor în orice caz, dar alege unul care să aibă experiență cu patrupezi încăpățânați, acceptă independența rasei și îl ghidează în direcția potrivită prin încurajări pozitive. Socializarea extensivă și educarea de mic sunt în mod special de importante pentru ca Basenji să se înțeleagă bine cu alți câini, precum și cu oamenii.

Pui de Basenji roșcat care stă în picioare pe o masă în timp ce o mână îi ghidează privirea pentru a se uita spre cameră
Micuții încăpățânați: Oricât de drăguți ar fi Basenjii, au nevoie de un dresaj consistent și plin de dragoste.

Rasa este destul de robustă, dar unele linii ar putea avea predispoziții genetice la anumite boli. Așa că secretul pentru a avea un câine sănătos este să alegi un cățel de la un crescător, care înmulțește câinii atât cu inima, cât și cu creierul. Basenji pot fi predispuși la boli renale – așa numitul sindrom Fanconi – probleme la ochi sub forma atrofiilor retinale și la hernii.

Având în vedere că provine din Africa, patrupedul nu prea se înțelege cu vremea rece – asigură-te că nu face hipotermie iarna. O haină pentru câini ar putea fi un accesoriu util pentru reprezentanții acestei rase. Femelele intră în călduri o dată pe an. Basenji rămân de obicei jucăuși și activi până când îmbătrânesc, dacă sunt hrăniți adecvat și fac suficientă mișcare. Agilii câini pot trăi în jur de 15 ani sau chiar mai mult.

Conținutul optim al bolului face parte din îngrijirea potrivită. Așa că asigură-te că patrupedul primește un tip de hrană de calitate înaltă, cu conținut ridicat de carne și fără cereale. Acest lucru este valabil atât pentru hrană umedă, cât și pentru cea uscată. Câinii cu o structură delicată se îngrașă rapid dacă conținutul caloric este prea mare și vor consuma multă mâncare. Fii atent la silueta patrupedului sau cântărește-l o dată pe lună pentru a putea contracara din timp kilogramele în plus.

Pentru a face asta redu porțiile și nu îi mai da gustări în viitor – decât dacă fac parte din porția zilnică. De exemplu poți folosi un tip de hrană uscată de calitate înaltă ca recompensă, pentru care să faci câinele să lucreze. Încearcă să obișnuiești cățelul cu alternative la gustări – ce zici de o sesiune scurtă de joacă sau de mângâieri? Ambele sunt distractive, dar nu îngrașă. Gustările uscate de ros, cum ar fi urechile de vită vor satisface nevoia patrupedului de a roade ceva. Asigură-te că are mereu apă proaspătă la dispoziție.

Acest câine îți amintește de o pisică nu doar datorită caracterului său, ci și datorită faptului că este atât de curat: acești patrupezi sunt considerați a fi excepțional de curați, se curăță regulat și în majoritatea cazurilor nu se baga în noroi. Ei nu prea răspândesc acel tipic „miros de câine” și blana scurtă are nevoie de foarte puțină îngrijire. Cu toate acestea încearcă să îl periezi o dată la câteva zile cu o mănușă de masaj – acest lucru va întări legătura ta cu câinele și va îndepărta firele moarte de păr în același timp. În orice caz, acest patruped nu prea lasă păr prin casă. Verifică ocazional urechile câinelui și curăță-le cu un instrument special de curățare pentru câini, dacă e cazul. Fii atent și la ghearele patrupedului și taie-le cu un clește pentru gheare dacă e nevoie. Unii stăpâni își obișnuiesc câinii cu pastă și perie de dinți pentru câini – o metodă relativ neobișnuită, dar eficientă de a preveni tartrul. Dacă aceasta este o opțiune pentru tine și patrupedul tău, informează-te din timp și exersează ritualul cu răbdare și în sesiuni scurte încă de când e mic.

Această rasă iubește să facă mișcare, dar în majoritatea cazurilor trebuie ținută în lesă, pentru că mulți câini nu se întorc la tine când vrei tu. Însă există și excepții – mai ales dacă au avut un Retriever printre strămoși și dacă tu, ca stăpân, pui importanță pe un dresaj adecvat încă de când e cățel. În orice caz, puteți descoperi multe lucruri împreună chiar dacă e în lesă – de preferat o lesă flexi sau de dresaj. Nu uita: „o plimbare de zece minute” nu este suficientă pentru a ține un Basenji ocupat – încearcă să petreci în jur de două ore pe zi afară cu el. S-ar putea ca în unele zile să ai nevoie de un program alternativ în casă, pentru că reprezentanților rasei nu le place ploaia – mulți Basenji preferă să stea uscați între patru pereți în acest caz. Acest lucru este valabil și pentru câinii, cărora le place să înoate. Dacă apa rece cade din cer, distracția s-a terminat! Pe lângă asta Basenji sunt – odată ce sunt adulți și au dresajul potrivit – tovarăși excelenți la jogging sau patinajul pe role. Trucurile, jocurile de-a v-ați ascunselea sau cu mingea sunt de asemenea distractive pentru câinii din această rasă. Simulările de vânătoare, cum ar fi cursele sau traseele pe circuitele pentru câini, sunt în mod special de recomandate pentru ca blănosul să alerge după o pradă artificială, de exemplu. Testările de obediență nu prea sunt potrivite pentru independentul Basenji.

Ilustrațiile din Epoca de Piatră, precum și mormintele egiptene antice atestă deja existența acestui tip de câini, care a supraviețuit de-a lungul mileniilor: este una dintre cele mai vechi rase de câini.

Se crede că este un descendent direct al Tesemului egiptean – așa numeau experții în câini patrupedul care apărea în ilustrațiile egiptene din mileniul al 4-lea î.Hr. Basenji provine din Africa Centrală, unde trăia în comunitățile din sate, dar fără a fi înmulțit intenționat sau fără a fi format legături în mod special de apropiate cu oamenii.

Acesta trăia mai degrabă ca vânător de șobolani. Oamenii urmăreau deseori câinii Basenji în timp ce vânau pentru a profita ei înșiși de pradă. Câinii erau chiar măcelăriți în perioadele de foamete. Apropo, cuvântul „Basenji” tradus înseamnă „animal sălbatic mic”.

Au ajuns în Europa încă de la finalul secolului al 19-lea, odată cu exploratorii africani. Cu toate acestea, înmulțirea țintită a început abia în jurul anului 1935 în Marea Britanie. Deși câinele își are originile în Africa, Marea Britanie deține momentan patronajul pentru Basenji. De aici rasa s-a răspândit pas cu pas în restul Europei.

Mi se potrivește un Basenji?

Un Basenji este un câine care nu se potrivește oricui pentru că are cerințe mari în ceea ce privește mediul său înconjurător. El ar putea fi alegerea potrivită pentru cei care vor un câine fericit cu un spirit liber. Însă acest patruped are nevoie de stăpâni cu experiență și cu simțul umorului, care să îl învețe regulile de bază dar care să întoarcă privirea la momentul potrivit, pentru ca Basenji să își păstreze caracterul unic și încăpățânat. El poate fi ținut la apartament, dar va avea nevoie de multă mișcare și activitate pentru micuțul său cap inteligent, ceea ce înseamnă că îți va ocupa mult din timp. Dacă îi oferi o grădină cu gard, patrupedul se va distra de minune explorând-o și păzind-o. Dar asigură-te că nu poate sări gardul și verifică grădina regulat pentru a observa tentativele de evadare sub forma gropilor de lângă gard.

Poate fi ținut în haită fără probleme – câinilor Basenji nu le place să fie singuri oricum. Patrupedul se înțelege de obicei foarte bine cu copiii care au ajuns la vârsta școlară și au învățat deja regulile de bază despre cum să se comporte cu animale, fiind capabili să fie mai coordonați decât copiii mici. Acești câini pot și să trăiască împreună cu copii, dar nu îi lăsa niciodată împreună nesupravegheați. Nu uita să te asiguri că nu există persoane alergice la câini în familie.

Înainte de a îl lua acasă gândește-te la cine are grijă de câine în caz că te îmbolnăvești sau pleci în concediu. Unele destinații de concediu sunt potrivite pentru a lua câinele cu tine – de exemplu dacă planifici o vacanță plină de drumeții. În ziua de azi multe hoteluri acceptă bucuroase patrupezi cuminți ca și oaspeți. Ar fi și mai bine dacă un membru cunoscut al familiei ar putea să aibă grijă de el într-un mediu familiar. Un Basenji este o răspundere foarte mare timp de aproximativ 15 ani – ar fi bine să estimezi costurile regulate din timp.

Unde pot găsi câinele dorit?

Basenji este cu siguranță una dintre rasele mai rar întâlnite, dar există unii crescători în Europa care s-au devotat acestei rase. Cu un pic de noroc poate vei găsi unul în regiunea ta – uite-te pe internet și caută crescători de Basenji și dacă au pui în prezent. E important să cumperi un cățel doar de la un crescător ce face parte dintr-o asociație chinologică. Aceasta este cerința minimă pentru un crescător responsabil, care ar trebui să dispună și de multe cunoștințe în domeniu și să efectueze analizele de sănătate adecvate. Vizitează potențialul patruped la canisă pentru a îți cunoaște și părinții acestuia. Crescătorul va fi bucuros să îți dea informații despre scopul său în ceea ce privește caracterul, tipul și sănătatea animalelor – pentru că înmulțirea responsabilă înseamnă mult mai mult decât împerecherea a doi câini din aceeași rasă. Poți lua blănosul acasă cel devreme la vârsta de opt săptămâni.

Dacă preferi un Basenji mai bătrân, s-ar putea să ai noroc să găsești unul de rasă pură după o căutare amănunțită. Nu renunța imediat dacă nu găsești un patruped potrivit la adăpostul local de animale, ci interesează-te și la Protecția Animalelor – poate găsești acolo un blănos similar, care așteaptă o nouă casă și care te cucerește instant. În caz contrar, poți căuta și pe internet și la organizațiile pentru plasarea animalelor. Informează-te din timp despre viața anterioară a potențialului patruped, pentru că în funcție de experiențele sale din trecut, s-ar putea ca educarea acestuia să îți aducă anumite provocări.

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.