Podenco Canario

Canarian Podenco Warren Hound câine spaniol de rasă pură în câmp

Podenco Canario poate fi recunoscut, printre altele, după urechile sale mari, flexibile și ridicate.

Podenco Canario, un câine plin de viață, asemănător cu un ogar, își are originile în Insulele Canare. Fiind un câine de vânătoare zvelt, cu un instinct de vânătoare puternic, este foarte răspândit în Spania. Această rasă se găsește de obicei și în alte țări, în adăposturi pentru animale sau în centre de salvare.

Profilul rasei

Pe scurt: câine de vânătoare vioi din Insulele Canare; face parte din categoria ogarilor
Înălțime la greabăn: 50-65 cm
Greutate: 20-30 kg
Speranță medie de viață: 12 ani
Preț: 1.500 €
Caracter: energic, implicat, independent
Blană: scurtă, netedă, nu îi cade aproape deloc părul
Culorile blănii: alb-brun, maro cafeniu, alb-roșcat, roșu-alb
Dificultate de dresaj: Ridicată
Nevoie de îngrijire: Redusă
Nevoie de mișcare: Ridicată
Origine: Insulele Canare, Spania
Cerințe: Medii până la mari

Aspect: cât de mare ajunge un Podenco Canario?

Podenco Canario este un câine de vânătoare sportiv și, cu o înălțime cuprinsă între 50 și 65 de centimetri, este una dintre rasele de talie medie.

Cu toate acestea, având o greutate de 20 până la 30 de kilograme, este un câine foarte ușor. Acest lucru îi conferă un aspect grațios și elegant. Din cauza lipsei de grăsime subcutanată, coastele sunt clar vizibile.

Construcția elegantă amintește de tipul ogarului. Această impresie este accentuată de coada flexibilă și subțire. Urechile mari și mobile sunt, de asemenea, izbitoare.

profilul canario podenco poza în studio © Callalloo Twisty / stock.adobe.com
La fel ca alți ogari, Podenco Canario are o constituție zveltă și elegantă.

Roșu este culoarea dominantă

Podenco Canario are diferite variante de culoare. Blana sa are o culoare roșie, care poate varia de la o nuanță portocalie până la un roșu închis sau un ton de mahon. Culoarea poate fi solidă sau alb cu pete.

Ochii de culoarea chihlimbarului de pe capul alungit al animalului abia dacă se disting prin culoare de blana netedă și deasă. Deseori câinii au vârful cozii alb.

Știai că:

Aspectul câinelui Podenco Canario amintește foarte mult de câinele Tesem din Egiptul antic. Dacă acesta se află într-adevăr printre strămoșii rasei, Podenco Canario ar fi existat de câteva mii de ani. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă în acest sens.

Caracter: cum se comportă Podenco Canario?

În Podenco Canario trăiesc două suflete: în casă, este un câine foarte liniștit și discret. Se comportă cu blândețe față de mediul înconjurător și îi place să se retragă în coșul său atunci când și-a terminat munca de peste zi.

Instinctul de vânătoare este puternic în acest câine!

Nu uita că Podenco este, în principiu, un câine de vânătoare – și, prin urmare, poate fi destul de pretențios.

Are multă energie, un temperament puternic și vrea să facă mișcare. Părintele animăluțului este nevoit să se impună în mod constant împotriva voinței și instinctului de vânătoare. De aceea dresajul consecvent este un aspect esențial.

Are curiozitatea în sânge

Chiar dacă Podenco Canario nu este agresiv, vânătoarea face parte din natura sa. Cu greu își poate reprima acest impuls: el este mereu vigilent atunci când ieșiți la plimbări împreună.

Trasul de lesă și un comportament foarte curios sunt normale pentru acest câine. Dacă Podenco Canario simte un miros, este hotărât să îl urmeze.

Se recomandă lesa

De aceea se recomandă să ții patrupedul în lesă atunci când ieșiți afară. În caz contrar, instinctul său puternic de vânătoare îl va tenta să înceapă propriile explorări. În cel mai rău caz, acest lucru ar putea duce la atacarea pisicilor sau a animalelor sălbatice.

Câine de rasă Podenco Canario portret, cainele are limba scoasa si poarta un ham roz © evelp / stock.adobe.com
Podenco este un câine cu un puternic instinct de vânătoare. Prin urmare, trebuie ținut în lesă.

Este Podenco Canario potrivit ca animal de companie?

Podenco Canario este recomandat ca animal de companie doar într-o măsură limitată. Această rasă mediteraneeană poartă în genele sale un puternic instinct de vânătoare și nu se va mulțumi cu o viață liniștită în familie.

Are nevoie de multă mișcare

Va trebui să fii conștient de faptul că acest patruped este un pachet de energie cu pretenții. Dacă Podenco Canario nu este solicitat din punct de vedere fizic, există riscul unei acumulări de energie: câinele devine nervos și neliniștit.

Dacă nu își poate descărca energia, dezechilibrul său se va manifesta mai devreme sau mai târziu prin schimbări comportamentale neplăcute. Se poate întâmpla atunci ca el să îți distrugă casa.

Podenco Canario la vânătoare

Podenco Canario a fost crescut pentru vânătoarea solicitantă de iepuri pe terenurile accidentate de piatră de lavă din Insulele Canare. Datorită caracterului său persistent și devotat, este ideal pentru acest tip de vânătoare cu multă energie.

Iepurii sunt rapizi și mici – dar Podenco Canario nu le este cu nimic inferior! Acest câine poate rămâne pe urmele prăzii sale chiar și pe cărări accidentate. Un alt mare atu este capacitatea sa enormă de săritură.

Făcut pentru temperaturi ridicate

Având un aspect zvelt, Podenco Canario nu are o cantitate relevantă de țesut gras subcutanat de oferit. Pe lângă asta, el nu are o blană foarte deasă.

Prin urmare, el este potrivit pentru vânătoarea în apă doar în anumite condiții. În zona noastră se răcește repede și câinele ar putea răci.

Creștere: multă mișcare și protecție împotriva frigului

Podenco Canario poate fi ținut în interior sau într-o incintă exterioară. În ambele cazuri, este important ca patrupedul să aibă parte de multă mișcare.

Dacă nu îl duci la vânătoare, planifică plimbări de câteva ore cu el, care să includă sprinturi, alergări și jocuri de aport. Folosește mereu jucării noi pentru a-l antrena și stimula.

Creșterea în casă

Podenco Canario provine din regiunile calde cu climă temperată. Nu este obișnuit cu frigul extrem. Prin urmare, în timpul sezonului rece, câinele trebuie ținut în casă.

Acestui câine îi place, de asemenea, să se odihnească după o plimbare lungă. Asigură-i un culcuș suficient de mare cu pături într-un loc plăcut și cald.

Protecția împotriva condițiilor meteo este importantă!

Podenco Canario începe să tremure imediat ce afară devine rece și umed. Rezistența sa la frig și umezeală nu este foarte mare din cauza constituției sale zvelte.

Prin urmare, va aprecia o haină călduroasă și impermeabilă pentru câini. În plus, încearcă să usuci animalul cu un prosop cât mai repede posibil.

Poți ține acest câine afară?

În lunile de vară, poți să îți ții câinele în grădină. Și aici, animalul are nevoie de protecție împotriva condițiilor meteorologice. Oferă-i o cușcă confortabilă pentru câini în acest scop.

caine podenco canario alearga in iarba inalta © DG-Fotografie / stock.adobe.com
Agilul Podenco Canario are o putere enormă și face salturi foarte mari.

Sănătate: sunt Podenco Canarios predispuși la boli?

Podenco Canario este considerat robust și rezistent. Nu se cunosc boli specifice rasei. Deoarece câinele nu a căzut încă victimă niciunei tendințe, reproducerea este de obicei foarte controlată și curată.

Nu subestima apariția diareii la această rasă

Podenco Canario are o constituție robustă, dar se poate și îmbolnăvi. Consultă un veterinar, imediat ce observi simptome neobișnuite la câine, de exemplu dacă devine epuizat și inactiv.

Acordă o atenție deosebită fecalelor în cazul acestei rase. Stresul sau mâncarea stricată pot duce la diaree. Diareea persistentă este întotdeauna un semnal de alarmă, deoarece un aport energetic inadecvat poate deveni rapid periculos pentru acest animal slab.

Cât poate trăi un Podenco Canario?

Podenco Canarios trăiesc, în medie, până la 12 ani.

Nutriția unui Podenco Canario

O nutriție echilibrată și hrană de înaltă calitate sunt foarte importante la această rasă. Poți combina hrana proaspătă cu cea uscată. În plus, ia în considerare nivelul de activitate și ajustează cantitatea de hrană în consecință.

Bineînțeles, este de asemenea posibil să îi oferi câinelui mâncare gătită în casă sau să optezi pentru regimul de tip BARF. În acest caz, însă, este întotdeauna recomandabil să consulți în prealabil un expert pentru sfaturi nutriționale. Acest lucru se datorează faptului că o lipsă de nutrienți ca urmare a unor mese neechilibrate este periculoasă pentru orice câine.

Pauza de după mâncare

Asigură-i animalului un mediu calm și relaxat atunci când mănâncă și permite-i să se odihnească după masă. Acordă-i suficient timp înainte de a începe o nouă activitate. În caz contrar, pot apărea probleme digestive sau, în cel mai rău caz, torsiune gastrică.

Origine: de unde provine rasa Podenco Canario?

Podenco Canario este originar din Insulele Canare din Spania. Chiar și în epoca romană, populația indigenă de atunci, Guanches, era cunoscută pentru creșterea câinilor. Cu toate acestea, nu se știe cu siguranță ce rasă erau.

Conchistadorii spanioli și-au adus în insule proprii câini pentru vânătoare. Podenco Canario provine probabil dintr-un mix între câinii importați și câinii indigeni.

Rasa a fost recunoscută ca standard FCI abia din 1987.

Știai că:

Romanii au numit Insulele Canare „Insulele Câinilor” după numele locuitorilor lor cu patru picioare, în spaniolă Islas Canarias.

Cât costă un Podenco Canario?

Podenco este un câine de vânătoare de rasă pură. Dacă ești în căutarea unui animal bun, care poate fi utilizat și profesional, ar trebui să te aștepți să plătești în jur de 1.500 de euro pentru achiziție. Poți obține această rasă mai ieftin prin intermediul organizațiilor de protecție a animalelor.

De unde poți cumpăra un Podenco Canario?

Câinii nu sunt foarte răspândiți pe la noi. Din când în când apar exemplare individuale la centrele de salvare a animalelor și în adăposturile de animale. Nu există aproape niciun crescător în România.

Dacă ești interesat de această rasă, cel mai bine ar fi să faci o excursie în Spania. Aici vei găsi crescători pretențioși, care au toate documentele animalelor în regulă și pot garanta calitatea.

Articol sugerat: Află cum să recunoști un crescător bun de câini din articolul nostru, 12 întrebări pe care să i le pui unui crescător de câini.

Concluzie: câine neobișnuit, care necesită multă atenție

Achiziționarea unui Podenco Canario ar trebui să fie analizată cu atenție. Întreținerea unui astfel de câine necesită timp suficient și cunoștințe avansate de manevrare a câinilor.

Rasa este folosită în mod obișnuit ca și câine de vânătoare. Cu toate acestea, un părinte ambițios de animăluțe poate fi, de asemenea, fericit alături de acest câine.


Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Încă de când eram copil, preferam să mă joc cu pisica noastră persană decât cu ursulețul de pluș. Mai târziu, i-am bătut la cap pe părinții mei până când mi s-a permis să adopt un cal. Am avut multe experiențe memorabile alături de animalele mele de companie. Și chiar dacă viața alături de ele nu este întotdeauna ușoară, nu aș lua în considerare altă opțiune, pentru că nimic nu îmi ajunge la suflet precum companionii mei. Simt această magie chiar și atunci când scriu despre ele și sper ca o parte din ea să vă atingă și pe voi.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.

8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.

8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.