Pinscher Pitic

Pinscher pitic pe canapea într-o păturică, fotografie tip portret

Pinscherii pitici sunt foarte atenți și se atașează strâns de stăpânii lor.

Un Pinscher în miniatură? Nu te lăsa păcălit! Pinscherul pitic este un „câine adevărat”. Dacă ești în căutarea unui câine de buzunar drăguț și confortabil, nu ai ce face cu un Pinscher pitic. În ciuda mărimii sale, acest câine de familie plin de viață are o dorință uriașă pentru sport și exerciții fizice și își ține oamenii în priză în multe feluri.

Aspect: o versiune mini a Pinscherului

În exterior, Pinscherul pitic este o versiune în miniatură a Pinscherului german, o „mini-variantă” a Pinscherului mai mare, ca să spunem așa. Cu o înălțime la greabăn de 25 până la 30 cm, Pinscherul pitic este cu aproximativ 20 cm mai mic decât „fratele” său mai mare. El are o greutate corporală de doar patru până la șase kilograme, fiind, de asemenea, cu aproximativ zece kilograme mai ușor.

La fel ca la Pinscherul german, structura corpului său pare pătrată, adică înălțimea și lungimea corpului sunt aproximativ egale. Pe lângă asta, lungimea totală a capului este egală cu lungimea de la greabăn până la baza cozii. Pinscherul pitic are un corp foarte musculos și elegant, care, datorită blănii scurte și netede, este deosebit de frumos în mișcare.

Capul este puternic și alungit, fruntea plată și fără riduri. Urechile în formă de V sunt ridicate pe cap. Există atât Pinscheri pitici cu urechile ridicate, cât și cu urechi semi-lăsate și întoarse în față. Pliul trebuie să fie sub sau cel mult la nivelul vârfului capului. Coada este naturală, scopul crescătorilor este ca aceasta să aibă o formă de sabie sau seceră.

Textura și culoarea blănii

Pielea strânsă, fără riduri, este acoperită cu păr scurt și dens. Datorită structurii netede a părului, blana are o strălucire magnifică.

Există Pinscher pitic atât negru-roșcat, cât și doar negru. Varianta negru-roșcată are blana neagră lucioasă cu marcaje roșcate sau maro. Culoarea, care este foarte închisă și bine definită, poate apărea deasupra ochilor, pe partea inferioară a gâtului, pe metatarsul membrelor anterioare, pe labe, pe partea interioară a membrelor posterioare și sub baza cozii. Cele două triunghiuri caracteristice de pe piept sunt bine delimitate și la distanță uniformă.

Câinii de o singură culoare au o tonalitate de maro a blănii care variază de la maro-roșcat ce de căprioară până la maro-roșcat închis. Din cauza culorii roșiatice a blănii sale, Pinscherul pitic mai este numit și Pinscher cerb.

Pinscher Pitic pe iarba
Pinscherul pitic poate avea diferite varietăți de culori.

Caracter:  plin de energie și iubitor

Pinscherul pitic este numit și „Minipinscher” sau „Miniature Pinscher” în engleză. În ciuda dimensiunii lor, acești câini obișnuiau să păzească grajdurile cailor și să prindă șoareci.

Prin urmare, câinilor afectuoși nu le place să fie lăsați singuri. Vechea zicală „unui Pinscher nu-i place să fie lăsat singur” nu este o coincidență. Pinscherii pitici sunt foarte atașați de oamenii lor și preferă să îi urmeze peste tot. Aceștia prezintă comportamentul obișnuit al unui „câine ce aparține unui singur om”. Ei își „varsă” toată dragostea lor către o singură persoană. Asta nu înseamnă că nu pot fi apropiați de ceilalți membri ai familiei, că nu îi ascultă și că nu se bucură de plimbările cu ei. Dar se simt cu adevărat „compleți” doar atunci când cel mai apropiat prieten al lor este din nou alături de ei.

În cartea sa “Die deutschen Hunde” (Câinii germani), publicată în 1905, Richard Strebel a scris despre un Pinscher pitic care a trăit cu el la începutul secolului trecut:

„Caracterul lui este admirabil, umblă doar după soția mea prin toată casa, în ciuda faptului că noi toți îl răsfățăm, încercăm totul pentru a-l face să se îndepărteze de ea, toate încercările eșuează din cauza loialității lui incoruptibile!“

Latră mult Pinscherii pitici?

Deși Pinscherul pitic este considerat a fi un câine mai degrabă echilibrat și jucăuș, mereu bine dispus, el manifestă instinctul puternic de pază al strămoșilor săi. Mai demult ei aveau datoria de a proteja casa și curtea de intruși și rozătoare.

Pinscherii pitici sunt destul de ușor de enervat, mai ales când vine vorba de bunăstarea stăpânului lor iubit. Cu toate acestea, dacă au fost socializați corect de mici și au primit un dresaj consecvent, s-ar putea ca aceștia să nu devină agresivi.

Pinscherii pitici sunt inteligenți și dornici să învețe

Pinscherul pitic are o dorință pronunțată de a învăța și este foarte ușor de dresat datorită percepției sale rapide. De aceea, e important ca patrupezii să aibă ocazia să își dezvolte liberi curiozitatea în anumite condiții, bineînțeles.

Un Pinscher pitic are nevoie de mult mai multă mișcare decât alte rase de câini de talia sa. El are nevoie nu doar de stimulare fizică, ci și mentală. Dacă ții cont de acest lucru, de exemplu, cu ajutorul sporturilor canine, agitatul Pinscher pitic va fi un câine de familie foarte echilibrat.

El este compatibil și cu alte animale de companie, cum ar fi pisicile sau păsările. Dar ai grijă, pentru că șoarecii liberi sau pisicile care fug de el pot trezi întotdeauna instinctul înnăscut de vânătoare al temperamentalului Pinscher pitic.

Pinscher Pitic din profil
Pinscherii pitici sunt foarte docili și le place să aibă mereu ocupație.

Întreținerea și dresarea Pinscherului pitic

Pinscherul pitic este un câine foarte afectuos, care are nevoie de mult contact cu oamenii săi. Persoanele care lucrează cu normă întreagă și trebuie să-și lase mult timp singuri prietenii cu patru picioare ies din discuție. Persoanele pasionate de sport, care au timp și care doresc să facă mișcare cu patrupedul lor dincolo de plimbările obișnuite sunt cele mai potrivite.

Dacă este stimulat fizic și mental, Pinscherul pitic se simte bine și într-un apartament, datorită dimensiunii sale.

La școlile de dresaj Pinscherii pitici învață să își controleze temperamentul uneori cam iute la mânie și să reacționeze cu calm, în ciuda instinctului lor înnăscut de control. Ideal ar fi ca o astfel de socializare să înceapă de la o vârstă fragedă. Având în vedere că Pinscherul pitic are nevoie de multă atenție și dresaj, el nu este potrivit pentru familiile cu copii mici sub trei ani.

Îngrijire simplă a blănii

În afară de dresajul relativ complicat, îngrijirea fizică a Pinscherului pitic este destul de simplă. Blana scurtă are rareori nevoie de periere. În general, e suficient să ștergi blana cu o cârpă umedă pentru a elimina murdăria.

Nutriția Pinscherului pitic

Indiferent de rasă, toți câinii au nevoie de o dietă bogată în carne și săracă în cereale. Hrana pentru câini trebuie selectată în funcție de greutatea, vârsta și caracteristicile specifice ale animalului tău de companie. Dacă ai îndoieli, cere sfatul medicului veterinar.

Un partener excelent pentru activități de agrement

În ciuda mărimii lor, Pinscherii pitici sunt câini de companie excelenți pentru diverse activități de agrement: fie că este vorba de călărie, drumeții, alpinism, ciclism sau jogging, acești câini mici, agili și rapizi se vor bucura de aproape toate activitățile sportive ale oamenilor lor. Principalul lucru este ca ei să fie cu tine!

Sportul împreună cu patrupedul tău este esențial pentru o bună educație și socializare. La urma urmei, câinii care fac suficientă mișcare afară se pot relaxa acasă.

Creștere: un crescător serios este ceva obligatoriu

Apartenența la o asociație specializată de Pinscheri pitici este un indiciu al unui crescător serios, care este dedicat standardelor rasei și sănătății Pinscherului pitic.

Dezvoltarea sănătoasă a Pinscherului pitic ar trebui să fie întotdeauna în prim plan atunci când crești astfel de câini. Bolile care apar adesea la câinii de talie mică nu sunt deloc tipice pentru această rasă. Dimpotrivă, Pinscherul pitic este considerat un câine foarte longeviv și sănătos..

Din acest punct de vedere, nu are nimic în comun cu așa-numiții „Mini-Pinscheri pitici” sau cu “Prager Rattler”, care sunt crescuți pentru a fi exagerat de mici și delicați. Din cauza creșterii extreme, aceste animale sunt foarte sensibile la boli.

Acești câini de talie mică, care uneori cântăresc doar două kilograme chiar și atunci când sunt adulți, provin în mare parte din reproducerea în masă și nu sunt o rasă de câini recunoscută de FCI.

În afară de nume, tot ceea ce au în comun Pinscherii pitici cu „Mini-Pinscherii pitici” este sensibilitatea la frig. Urechile subțiri sunt expuse în mod special riscului de degerături. La temperaturi foarte scăzute, îți recomandăm să îmbraci bine Pinscherul pitic cu o haină de câini.

Înainte de a cumpăra un cățeluș, asigură-te că crescătorul ales respectă standardul de rasă FCI.

Cum găsesc un crescător bun?

Atunci când alegi un crescător de Pinscher pitic, este esențial să verifici dacă crescătorul își crește animalele în conformitate cu standardul de rasă prescris de FCI. Pentru a te convinge de seriozitatea crescătorului, ar trebui să ți se permită să îl vizitezi acasă și să cunoști puii în mediul lor de viață.

În timpul unei astfel de vizite, crescătorul va vorbi în detaliu despre caracteristicile rasei sale de câine și va oferi multe sfaturi valoroase despre dresaj și nutriție. Bineînțeles, te va întreba și despre condițiile tale de trai. Acesta este singurul mod în care poate afla dacă unul dintre Pinscherii săi pitici ar ajunge pe mâini bune cu tine. Un crescător serios este interesat să își vândă puii unui stăpân potrivit și nu să „scape” de ei cât mai repede posibil.

Cât costă un Pinscher pitic?

Dacă cumperi un Pinscher pitic de la un crescător de renume, aceste animale costă între 180 și 300 de euro.

Sănătatea Pinscherului pitic

Spre deosebire de alte rase de câini de talie mică, aspectul său pitic nu aduce cu sine niciun dezavantaj de sănătate. Corpul Pinscherului pitic este puternic și, când îl privești, îți dai seama rapid cât de robust și atletic este micuțul.

Cât trăiește un Pinscher pitic?

Dacă provine de la un crescător serios și este îngrijit corect, Pinscherul pitic poate trăi între 15 și 18 ani.

Istoric: vânători populari de șobolani

În ceea ce privește istoria Pinscherului pitic, instinctul pronunțat de pază și de vânătoare nu este surprinzător. Câinii de tip Pinscher descind din „Torfhunde” (Canis palustris) care s-au alăturat oamenilor cu multe mii de ani în urmă. După cum se poate observa din descoperirile de cranii și oase, acest „câine arhetip” păzea deja așezările din Epoca de Piatră și ținea departe de ele rozătoarele sau alți dăunători.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Pinscherii puteau fi găsiți în aproape fiecare fermă. Porecliți „Rattler”, acești patrupezi erau foarte populari printre fermieri datorită vigilenței și abilității lor de a vâna șobolani și șoareci. Nici măcar supraviețuitorii precum șobolanul nu prea puteau scăpa de natura atentă a Pinscherului și de labele agile și îndemânatice ale acestuia.

Pinscherii cu părul neted și sârmos, cunoscuți astăzi sub numele de Schnauzer, aparțineau încă la acea vreme aceluiași tip de rasă. Acest lucru este dovedit și de istoria „Pinscher-Schnauzer-Klub” (RO: Clubul Pinscher-Schnauzer) din 1895, care există și astăzi.

Separarea Pinscherului cu părul sârmos și neted

Abia la începutul secolului al XX-lea, fondatorul clubului, Josef Berta, a început să separe Pinscherii cu părul aspru de cei cu părul neted în scopul reproducerii. Reproducerea pură a Pinscherului pitic a început foarte devreme în acest context și astfel Pinscherul pitic s-a diferențiat rapid de rudele sale mai mari.

Spre deosebire de Pinscherul german, Pinscherul pitic a devenit rapid popular drept câine domestic. Încă de la începutul secolului, aceștia erau ținuți în număr mare în gospodăriile private. Registrul genealogic al Clubului Pinscher-Schnauzer din 1925 arată deja 1.300 de înregistrări. Doamnelor din înalta societate, în special, le plăcea să se „împodobească” cu acest cățeluș elegant. Încă din 1937, Felix Ebener a descris îndrăgitul câinele astfel:

„Are nevoie de puțin spațiu și de puțină îngrijire, poate fi foarte discret și sociabil și este fermecător și grațios chiar și prin micile sale obrăznicii. Cu lăbuțele sale curate, cu blana sa scurtă și netedă, poate fi lăsat cu încredere și pe cea mai elegantă mobilă tapițată. […].“

Fiind unul dintre primii crescători, Josef Berta și-a dat seama că imaginea de simplu „câine de buzunar” nu îi făcea nici pe departe dreptate Pinscherului pitic. Berta însuși a fost atât de încântat de propriul său Pinscher pitic Max v. Klein-Paris încât a spus:

„Am avut mulți câini buni, mulți câini care au creat o amintire de neuitat în casa mea. Max, cel mai bun, mai înțelegător, mai plăcut și mai util companion pe care l-am avut vreodată, îi întrece pe toți!“

Prin laudele sale, Berta a motivat și alți crescători de câini să se ocupe de această rasă specială. Berta și colegii săi au fost cei care au făcut din Pinscherul pitic ceea ce este astăzi: un câine deosebit, cu un caracter bun, un temperament elegant, o sănătate robustă și o frumusețe mândră.

Concluzie: aduce viață în casă

Pinscherii pitici au nevoie de o persoană alături de ei care să le aprecieze temperamentul strălucitor și care să aibă timp și dorința de a se dedica „trup și suflet” lor. În schimb, Pinscherul pitic îți garantează o casă plină de viață și bună dispoziție. Stăpânii săi se pot aștepta la un câine de companie loial, care este întotdeauna gata să se joace și care nu va pleca niciodată de lângă ei, chiar și în sensul propriu al cuvântului.

Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.