Golden Doodle

Golden doodle alb cu sptatele bej in parc cu coada ridicată

Golden Doodle este unul dintre cei mai populari câini de designer din prezent.

Golden Doodle nu este o rasă de câini, ci un Golden Retriever și un Pudel de talie mare sau mică. Fiind promovat ca un „câine pentru persoane alergice” ușor de îngrijit, acest hibrid se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul iubitorilor de câini – la fel ca Labradoodle.

Aspect: multe variante posibile

Aspectul unui Golden Doodle poate fi foarte diferit – nu există un standard oficial. Uneori câinii seamănă mai mult cu pudelii, alteori se vede clar asemănarea cu Golden Retrieverul. Mulți Golden Doodle arată ca niște ursuleți de pluș pe patru picioare. Blana poate fi dreaptă sau creață, de cele mai multe ori de lungime medie.

Dimensiunea, greutatea și statura unui Golden Doodle

Talia Pudelului părinte este decisivă în ceea ce privește dimensiunea puilor. De aceea există Golden Doodles de înălțimi complet diferite: între 75 și 30 cm. Greutatea variază și ea în mod corespunzător.

Majoritatea Golden Doodle sunt crem, negri, maro sau au blana în diferite nuanțe. De cele mai multe ori, câinii sunt zvelți și atletici. Dar, bineînțeles, există și variații în această privință: mai ales când printre strămoși se numără Golden Retrieveri puternici.

Caracter: prietenos și dornic de muncă

Atât Pudelii, cât și Golden Retrieverii sunt patrupezi prietenoși și sociabili. Le place să trăiască în familie – cu condiția să facă suficientă mișcare.

În ultimii ani, Golden Retrieverul, în special, a devenit din ce în ce mai mult și mai fals cunoscut ca fiind un partener de agrement. Drept urmare, numeroși reprezentanți subsolicitați ai rasei tropăie în urma stăpânului lor, destul de grași și plictisiți. Acest lucru nu face dreptate caracterului său real. Golden Retrieverul este de fapt un câine de muncă. El trebuie să fie stimulat pentru a fi echilibrat.

Golden Doodle: câini prietenoși și adaptabili

Ce înseamnă caracterele Pudelului și ale Golden Retrieverului pentru Golden Doodle? Vei primi un pachet surpriză, în mare parte prietenos și compatibil din punct de vedere social, însă – ca în cazul oricărui câine – multe depind de educația și socializarea din primele săptămâni de viață.

Află mai multe despre socializarea puilor de câine!

 

Mare grijă la sănătate!

S-ar putea să fi citit că rasele hibride sunt mai sănătoase și mai puțin afectate de boli ereditare decât câinii de rasă pură. Însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Un crescător serios de câini de rasă va acorda o mare importanță îngrijirii sănătății. Câinii de rasă bolnavi sunt mai frecvenți doar dacă crescătorii pun mai mult preț pe bani decât pe sănătatea cățeilor lor.

Moștenirea problemelor de sănătate

Din nefericire, la mulți Golden Doodles, se aduc la un loc mai degrabă aspectele problematice ale ambelor rase atunci când vine vorba de sănătate. Acest lucru se datorează faptului că aproape niciun câine de top de la una dintre cele două rase nu este disponibil pentru reproducerea mixtă. Un Golden Retriever premiat și crescut în mod responsabil, cu șolduri sănătoase, este fie folosit de crescătorii de Golden Retriever pentru reproducere, fie dat pe mâna pasionaților de rasă.

În plus, există un număr mare de Golden Retrieveri. În fiecare an, sunt raportați mii de pui de Golden Retrieveri doar în România. Această tendință atrage după sine crescătorii dubioși. Aceștia înmulțesc câini fără acte și fără a acorda prea multă importanță temperamentului și sănătății. Ca urmare, rasa poate fi afectată de probleme încă de la început.

Tendința la displazie de șold și alte boli

Ambii părinți ai unui Golden Doodle ar trebui să fie testați pentru bolile tipice ale rasei înainte de a fi încrucișați. Atât Pudelii mari, cât și Golden Retriever, pot fi predispuși la displazie de șold. Prin urmare, crescătorul ar trebui să prezinte dovezi privind șoldurile sănătoase ale părinților.

Pe lângă asta, câinii mai pot suferi și de atrofie progresivă a retinei, care poate fi exclusă prin teste genetice, precum și de boli renale.

Speranța de viață depinde în mare măsură de liniile de reproducere: dacă Golden Doodle-ul provine din părinți sănătoși, poate trăi chiar și până la 15 ani.

Nutriția unui Golden Doodle

La fel ca orice câine, un Golden Doodle are nevoie de o hrană de înaltă calitate pentru animale de companie, care ar trebui să fie compusă în principal din carne. Alege o hrană umedă sau hrană uscată pentru câini cu un conținut ridicat de carne și evită zahărul sau cerealele.

Ce îi place fiecărui câine

Atunci când este pui, patrupedul va avea nevoie de până la patru mese pe zi. Un Golden Doodle adult se poate descurca cu două mese. Câinele ar trebui să aibă întotdeauna posibilitatea de a se odihni puțin după ce mănâncă – în acest fel poți preveni periculoasa torsiune gastrică.

În timp ce Pudelii au rareori probleme de greutate, unii Golden Retriever sunt mai lacomi și au tendința de a se îngrășa. Este datoria ta să previi acest lucru. Cântărește câinele adult o dată la două săptămâni pentru a putea recunoaște rapid schimbările de greutate și pentru a le contracara în mod corespunzător.

Recompensa potrivită pentru gurmanzi

Atunci când oferi recompense câinelui, încearcă să alegi gustări sănătoase, cum ar fi carnea presată la rece sau gustări pentru îngrijirea dentară. Dar nu uita: un mic joc sau o sesiune de mângâieri sunt și ele recompense bune – gratuite și fără calorii! Câinele ar trebui de asemenea să aibă mereu acces la apă proaspătă.

Îngrijirea este o chestiune de tipologie

Îngrijirea unui Golden Doodle poate fi solicitantă. Nu pot fi făcute afirmații generale despre structura blănii. Dacă animalului nu îi cade părul, va trebui să îl tunzi în mod regulat. Cel mai bine este să apelezi la un frizer pentru câini pentru acest lucru, mai ales dacă nu ai experiență în domeniu. Blana lungă a unui Golden Doodle se poate încâlci cu ușurință, în funcție de tipul de blană. Așa că periază-l cu grijă o dată la câteva zile.

Îngrijirea corectă a urechilor și a ghearelor

Verifică dacă nu s-au prins crengi sau frunze mici în blană după fiecare plimbare. S-ar putea chiar să întâlnești oaspeți nedoriți sub forma unei căpușe. Îndepărteaz-o cu ajutorul unei pensete pentru căpușe.

Verifică urechile câinelui în mod regulat. Ochii acestuia ar trebui să nu fie acoperiți de fire de păr, care l-ar putea irita. În plus, ghearele câinelui trebuie verificate o dată la câteva săptămâni și, dacă este cazul, tăiate cu o foarfecă specială pentru gheare.

Află mai multe despre Paraziții la câini: eliminarea căpușelor și a puricilor!

Ocupație: unui Golden Doodle îi place să fie peste tot

Un Golden Doodle sănătos este potrivit pentru numeroase activități. Agility, Dog Dancing, trucuri – el vrea să fie implicat în orice. Asigură-te că are mereu ocupație, în funcție de condiția sa fizică. Se recomandă să începi cu sporturile canine doar atunci când câinele este complet adult, pentru a preveni afectarea articulațiilor și a scheletului.

Golden Doodle iubesc apa

Bineînțeles că un Golden Doodle se va bucura de plimbări lungi în natură alături de tine, dar având în vedere că majoritatea câinilor de acest tip sunt sociabili și inteligenți, ei sunt, de asemenea, potriviți pentru a fi dresați ca și câini de terapie. Atât Pudelul, cât și Golden Retrieverul au în genele lor munca în apă, așa că mulți Golden Doodle apreciază oportunitatea de a înota.

Caine Golden doodle la apus pe malul unei ape, cu botul umed si limba scoasa afara
Un Golden Doodle are nevoie de mișcare, de exemplu în apă.

Un câine potrivit pentru persoane ce suferă de alergii?

Dacă ești alergic la părul de animale, este imposibil să prezici dacă poți trăi fără griji alături de un Golden Doodle. Spre deosebire de Pudel, este posibil ca rasei hibride să îi cadă părul.

Dar acest lucru nu este neapărat decisiv: alergenii nu se găsesc doar în păr, ci mai degrabă în saliva și în părul câinelui. Astfel, câinii care nu lasă păr pot fi benefici pentru persoanele cu alergii ușoare, însă ei nu sunt o garanție că nu vor provoca deloc simptome.

Testează în avans la crescător

Din păcate faptul că nu ai o reacție alergică la un cățel nu înseamnă că te poți simți în siguranță: cățeii nu secretă aproape niciodată alergeni. Cel mai bine ar fi să petreci câteva ore acasă la crescător, în aproprierea ambilor părinți. În acest fel poți vedea dacă ai simptome. Cere sfatul medicului de familie sau al dermatologului dacă ai îndoieli.

Mi se potrivește un Golden Doodle?

Golden Doodles sunt câini de familie prietenoși dacă au suficientă activitate. Cu toate acestea, educația și socializarea câinilor joacă și ele un rol important – plus că poate fi dificil să găsești un crescător responsabil.

Aceste reguli se aplică tuturor câinilor. Însă de multe ori câinii de designer cu aspectul lor de ursuleț de pluș atrag mai des stăpâni, care nu sunt mereu conștienți de cerințele animalelor. Dacă Golden Doodles se plictisesc, pot dezvolta probleme de comportament și chiar comportamente agresive. Așa că nu te lăsa păcălit de aspectul drăgălaș: Golden Doodle este un câine activ și sportiv.

Sociabil cu pisicile și copiii

Dacă are suficientă ocupație, patrupedul este ideal ca și câine de familie. Însă nu se recomandă să lași copiii mici nesupravegheați cu el. În plus, ar trebui să aibă întotdeauna un loc în care să se retragă atunci când își dorește liniște și pace. Pisicile pot fi, de obicei, împrietenite cu ușurință cu un Golden Doodle, dar ideal ar fi ca patrupedul să fi cunoscut deja pisici de când este mic. Această rasă hibridă nu este potrivită ca și câine de pază, deoarece nici Pudelii, nici Golden Retrieverii nu manifestă mari ambiții de a păzi casa.

Un Golden Doodle poate fi ținut fără probleme într-un apartament mare din oraș, dacă petreci mult timp afară cu el. Cu toate acestea, ține cont de faptul că nu ar trebui să urce des pe scări. O grădină împrejmuită ar fi, de asemenea, ideală.

Este Golden Doodle un câine pentru începători?

În principiu rasa este potrivită pentru începători. Înainte de a achiziționa câinele, gândește-te bine cum vei gestiona îngrijirea și activitatea acestuia. Pe lângă asta, ar trebui să estimezi costurile care vor apărea în mod regulat. Dacă Golden Doodle este primul tău câine, pe lângă prețul cățelului, va trebui să achiți și echipamentul de bază, de la un bol până la o cușcă pentru transportul cu mașina.

De unde îmi pot lua un Golden Doodle?

Atunci când cauți un Golden Doodle, vei descoperi rapid că este foarte dificil să găsești un crescător de renume. Foarte puțini oameni testează ambii părinți pentru bolile tipice ale rasei. Aproape niciodată nu se efectuează teste de compatibilitate ale rasei. Mulți crescători de Golden Doodle văd o oportunitate de a face un ban rapid cu acest hibrid pufos: un Golden Doodle poate costa între 1600 și 2000 de euro.

Alternative la Golden Doodle

Înainte să îți cumperi un câine, întreabă-te dacă trebuie neapărat să fie un Golden Doodle și dacă nu cumva ți s-ar potrivi la fel de bine un Pudel sau un Golden Retriever. Pudelii au o imagine nejustificată de câine „bătrânesc”: însă ei nu lasă păr, sunt foarte inteligenți și pot fi de patru dimensiuni diferite.

Dacă totuși îți dorești un Golden Doodle, caută un crescător serios. Acesta ar trebui să fie în măsură să îți ofere informații despre îngrijirea sănătății și să se abțină de la reclame precum „câine pentru persoane alergice”.

Dacă nu îți dorești neapărat un cățel, e posibil să găsești ceea ce cauți și la adăpostul de animale. Aici s-ar putea să existe rase hibride similare – de multe ori de la stăpâni care aveau idei complet diferite despre câinele de designer și care au fost apoi copleșiți de patruped.

 „Designer Dogs“ și istoricul acestora

Golden Doodle este unul dintre „hibrizii de designer” care sunt la modă în prezent. Ideea de bază a luat naștere în anii ’80 ai secolului XX. Wally Conron dorea să crească un câine ghid pentru persoanele alergice din Australia. El avea la dispoziție câini de serviciu cu experiență dovedită în acest scop: Labrador Retrieveri. Aceștia, s-a gândit Conron, ar putea fi încrucișați cu un Pudel ce nu lasă păr pentru a obține un câine ghid care să nu declanșeze alergii.

Totul este o chestiune de marketing

La început, nu s-au găsit cumpărători pentru hibridul rezultat. Dar acest lucru s-a schimbat imediat ce s-a găsit un nume care să poată fi folosit pentru publicitate. Dintr-o dată, numeroși iubitori de câini au fost interesați de „Labradoodle”, un câine cu aspect de ursuleț de pluș.

Dar nu numai că această combinație a devenit brusc faimoasă, ci s-a întâmplat ceva ce Wally Conron nu intenționa deloc. „Invenția” sa a deschis calea pentru un adevărat val de câini de designer. Iar acest lucru ne aduce la Golden Doodle, care este, de asemenea, unul dintre noii „câini de designer” și care este o încrucișare între Golden Retriever și Pudel.

Golden Doodle este o rasă hibridă

Oricât de drăguți ar arăta unii Golden Doodles – ei rămân rase hibride. Nu este luată în considerare recunoașterea de către marile asociații. De obicei, crescătorii încrucișează – în mod ideal – doar Pudeli și Golden Retrieveri de rasă pură pentru a obține un Golden Doodle.

Acest lucru se datorează faptului că, atunci când ambele rase sunt împerecheate, doar la prima generație se poate prevedea oarecum ce caracteristici vor avea cățeii. Acest lucru nu mai este valabil pentru a doua generație, ceea ce înseamnă că, dacă se încrucișează doi Golden Doodles, este dificil de prezis aspectul și caracterul urmașilor.

Profil pe scurt

Pe scurt: Golden Doodle-ul este o încrucișare între Golden Retriever și Pudel. Potrivit pentru cei care adoptă un câine pentru prima dată.
Tip rasă: hibrid
Înălțimea la greabăn: între 75 și 30 cm
Greutate: 18 – 23 kg
Speranță medie de viață: 15 ani
Preț Începând cu 1.000 Euro
Caracter: jucăuș, curios, curajos, prietenos
Potrivit pentru: Viața alături de pisici, copii, alți câini, în familie
Blană: Poate fi dreaptă sau ondulată, în dublu strat
Culoarea blănii: Crem, negru, maro, dar și alte nuanțe
Dificultate de dresaj: Mică
Nivel de inteligență: Nivel ridicat
Dificultate de îngrijire: Ridicată
Nevoie de mișcare: Mare
Origine: Australia/SUA

Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.