American Bully

American Bully care roade un lemn în pădure

Înveliș dur, miez moale. Această zicală descrie foarte bine rasa American Bully. În acest articol îți vom prezenta un patruped destul de rar întâlnit în Europa.

Aspect: aspect tipic unui Bulldog

„Bully” vine bineînțeles de la „Bulldog”, pentru că American Bully are aspectul tipic de Bulldog: o constituție impunătoare, cu un cap puternic. Un piept larg și pare mult mai masiv decât, de exemplu, Bulldogul American. American Bully are patru înălțimi diferite:

  • Pocket: până la 43 de centimetri
  • Standard: 43 până la 51 de centimetri
  • Clasic: 43 până la 51 de centimetri, dar cu o constituție mai ușoară
  • XL: 51 până la 57 de centimetri

Din păcate, în SUA, mulți crescători de American Bully taie urechile patrupezilor. Astfel „rămășițele” flexibile ale urechilor stau ridicate și se spune că îi oferă câinelui un aspect mai periculos. Din fericire această practică este interzisă în majoritatea țărilor europene.

Rasa are o blană scurtă și sunt permise toate culorile. Însă, încearcă să te ferești de varianta Blue sau Merle din această rasă. Acestea pot fi asociate cu defecte genetice.

Caracter: prietenos cu oamenii și animalele

Spre deosebire de strămoșii lor, clasicii “Bulldogi de luptă”, American Bully de astăzi au un singur domeniu principal de utilizare: familiile iubitoare de câini. Aici, patrupedul se simte ca un adevărat Pudel, pardon, Bulldog.

Un American Bully bine socializat este prietenos atât cu oamenii cât și cu animalele. De cele mai multe ori el se grăbește să se împrietenească chiar și cu străinii.

Fanii rasei îl descriu ca fiind un câine cu o mare dorință de a face pe plac. Acest lucru înseamnă că vrea să se atașeze de omul său, ceea ce simplifică dresajul. Cu toate acestea s-ar putea să observi încăpățânarea bine cunoscută a Bulldogului pe ici și colo.

Soluția este consecvența iubitoare. Spune-i clar patrupedului încă de la început ce nu are voie să facă și respectă acest lucru. Chiar și o firimitură mică de pâine aruncată sub masă poate transforma rapid un Bully într-un „cerșetor”.

Participarea la cursuri pentru căței și la școala de câini este excelentă pentru socializarea unui American Bully. Din cauza formei lor speciale, acești câini par mai degrabă amenințători pentru alți patrupezi. Un dresor de câini te poate sfătui ce să faci în funcție de situație.

Întreținere: unui American Bully îi place să fie peste tot

Un American Bully american bine socializat este potrivit atât pentru familii cu copii, cât și pentru cupluri sau persoane singure. Acestui câine îi place să fie peste tot, fără a fi în centrul atenției.

Se potrivește atât în mediul rural, cât și într-un apartament de oraș, dacă are suficientă activitate. Dar dacă locuiești într-un apartament la mansardă unde e mereu cald, la etajul cinci, fără lift, această rasă nu este o alegere bună.

Începătorii se pot înțelege foarte bine cu un American Bully. Însă acest câine prietenos nu este potrivit pentru cei care vor doar să impresioneze prin aspectul său impunător.

Sunt American Bullies periculoși?

Având în vedere că American Bully reflectă o evoluție foarte recentă în creșterea câinilor, el nu se regăsește pe majoritatea listelor de rase periculoase. Cu toate acestea statura și strămoșii săi, precum și capul său asemănător cu cel al unui Pitbull, pot determina autoritățile să impună condiții de deținere al acestuia. Prin urmare e important să verifici la autoritățile competente dacă ai voie să deții un astfel de câine.

American Bully întins pe spate cu gura căscată pană la urechi, gata de joacă
American Bully este un câine extrem de jucăuș.

Sport și joacă: jucăuș cu o nevoie moderată de a se mișca

American Bullies sunt considerați câini jucăuși, cu o nevoie moderată de mișcare. Le plac plimbările lungi, dar nu au nevoie să alerge zilnic kilometri întregi prin pădure.

Începe încet și nu suprasolicita câinele, mai ales când este tânăr. E important să fie solicitate atât corpul, cât și mintea patrupezilor.

Jocuri de căutare, trucuri sau aport – află ce îi place cel mai mult câinelui tău. Antrenamentul împreună întărește legătura dintre voi și prin urmare abilitatea câinelui de a te asculta.

Cum să găsești un Bully potrivit

American Bully este o rasă rară în Europa. Însă există unii crescători „descurcăreți” care folosesc această rasă pentru a evita reglementările privind câinii de luptă din unele regiuni. Pentru că în general American Bully nu este trecut pe listele de „câini periculoși” la fel ca American Pit Bull Terrier sau American Staffordshire Terrier.

Este disputat dacă American Bully este sau nu o rasă independentă. Mulți pseudo-crescători de animale înmulțesc animalele fără acte. Deseori nu este vorba de Bullies „adevărați”, ci de un metis de Bulldog.

Alții și-au înființat propriile cluburi pentru a putea emite „documente” corespunzătoare. Există și cluburi dedicate, de exemplu pentru Exotic Bully, o variantă de American Bully cu mai multă rezistență osoasă, mai mulți mușchi și picioare mai scurte. Mai exact, „un Bully extrem de musculos, cu un aspect capricios și individual”. (Sursa: GBKC)

Trei pui de American Bully
În loc să aleagă rasele „ciudate", cei interesați ar trebui să arunce o privire la adăposturile de animale din împrejurimi. Aici există numeroși câini înrudiți cu Bulldogi care așteaptă o casă nouă.

Alternative la American Bully

Te-ai îndrăgostit de un American Bully? Atunci poate că îți plac și alte rase de acest tip? Pentru că există mulți Bulldogi care sunt recunoscuți de FCI. Este mai ușor să găsești un crescător de renume pentru acești câini.

Bulldogul Englez este asemănător în ceea ce privește structura corpului cu American Bully, dar are adesea probleme de sănătate. Există și alți „Molossoizi” – termenul generic pentru acest tip de câine.

Dacă ești în căutarea unui câine adult, cel mai bun loc unde îl poți găsi este la o organizație pentru protecția animalelor.

Aici vei găsi atât metiși de Bully, precum și câini de rasă pură. Cluburile specializate pe plasarea câinilor fără cămin sunt o altă variantă bună la care poți apela.

Sănătate: displazie de șold sau vertebre deformate

Cât de sănătoși sau nesănătoși sunt câinii din rasa American Bully depinde în primul rând de selecția animalelor de reproducție potrivite. Din păcate, în Europa există puține organisme de control în această privință, astfel încât viitorii stăpâni de căței ar trebui să pună întrebări cu atenție despre proveniența acestora.

Întreabă potențialul crescător ce analize de sănătate au fost făcute câinilor înainte de a procrea. Cere să vezi rezultatele. Mai ales pentru displazie de șold sau vertebre cu deformări conice. Dacă vânzătorul are o reacție negativă la cererea ta, cel mai bine este să cauți în altă parte.

Nu susține extremele. Animalele foarte masive au deseori probleme cu articulațiile. Botul foarte plat poate duce și el la probleme: dacă nu au un nas suficient de lung, câinii pot ajunge rapid să sufere de dificultăți de respirație.

Nutriție: American Bully are un apetit mare

La fel ca orice patruped, un American Bully se bucură dacă îi oferi un regim bogat în proteine, fără cereale. Depinde de tine dacă vrei să îi dai hrană uscată sau umedă. În cazul hranei uscate îți recomandăm crochete mari pentru a încuraja câinele să mestece.

Dar asigură-te că patrupedul își păstrează talia subțire. Urmează instrucțiunile producătorului de pe ambalajul hranei pentru câini și scade gustările și recompensele din porția zilnică.

Cei mai mulți American Bully au un apetit mare. Se recomandă să cântărești câinele în mod regulat. Dacă se îngrașă când este adult, redu porțiile de mâncare. Crochetele de hrană uscată sunt bune pentru sesiunile de dresaj sau pentru antrenamente. Mestecatul calmează, antrenează și curăță dinții.

Există multe articole de ros uscate precum burta de vită, penisuri de taur sau bucăți de coarne de cerb potrivite în acest scop. Jucăriile rezistente din cauciuc dur sunt o altă variantă bună și pot fi umplute cu recompense.

Istoric: o combinație de rase diferite

Se spune că American Bully a fost la origine o rasă hibridă. Prin urmare „strămoșii” rasei au fost American Staffordshire Terrier și American Pit Bull Terrier. Cu toate acestea, pentru a obține un aspect mai uniform și mai masiv, au fost adăugate numeroase alte rase de câini de acest tip. Printre acestea se numără de exemplu Bulldogul Englez de linie veche, Bulldogul Francez, Bulldogul Englez și Bulldogul American menționat mai sus, care nu este recunoscut de FCI.

Astfel, American Bully este un amestec „colorat” de rase diferite, ai cărui crescători actuali se străduiesc să obțină un standard uniform. În SUA rasa este recunoscută de United Kennel Club din 2013. Ar trebui menționat faptul că această organizație-umbrelă cuprinde în principal rase care nu sunt recunoscute de American Kennel Club.

American Bully este o rasă rar întâlnită în Europa. Marea majoritate a crescătorilor serioși se orientează către rase recunoscute de organismele de conducere majore, cum ar fi FCI, din motive întemeiate.

Concluzie: un patruped puternic și foarte iubitor

În ciuda aspectului său tipic de Bulldog, American Bully este un câine blând și primitor. Prin urmare este ideal pentru familii. El se simte perfect într-o familie. Îi place să fie peste tot. Rasa este potrivită pentru începători.

Dacă îi oferi suficientă activitate, American Bully va fi fericit chiar și într-un apartament la oraș. Însă înainte de a îți lua un câine verifică dacă nu există condiții pentru a deține un astfel de câine în țara ta.

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.