Maltipoo

Scris de Kerstin S.
Un Maltipoo alb cu urechi crem se uită spre cameră cu limba scoasă. Este în lesă și are ham albastru, pe un câmp cu iarbă verde înaltă.

Nici un fan al câinilor nu poate rezista aspectului de ursuleț de pluș al unui Maltipoo.

Încă o combinație a Pudelului: la fel ca bine-cunoscutul Labradoodle, Maltipoo este tot un așa-numit Doodle, doar că în acest caz nu este vorba de gena de Labrador, ci de cea de Bichon Maltez. În acest articol îți vom prezenta cele mai importante fapte despre acest mic câine de designer.

Aspect: câine cu aspect de ursuleț de pluș

Având în vedere că este o rasă hibrid, nu există un standard uniform. Urechile lăsate și ochii rotunzi sunt caracteristice rasei și îi oferă câinelui aspectul tipic de pluș.

În ceea ce privește mărimea, putem spune cu siguranță că este unul dintre câinii de talie mică. Patrupezii cântăresc între două și zece kilograme, în funcție de Pudelul implicat în încrucișare (Toy sau pitic). În medie câinii au aproximativ patru kilograme, cu o înălțime de 28 de centimetri.

Bichonii Maltezi sunt mereu albi. Dar, în funcție de Pudelul implicat, Maltipoo poate avea o varietate de culori. Printre ele se numără alb, negru, maro, crem sau apricot, mulți reprezentanți ai rasei având două culori.

Caracterul rasei Maltipoo: multe fațete și un căpșor inteligent

Atât Bichonii Maltezi, cât și Pudelii sunt câini inteligenți, loiali și mai degrabă rezervați față de străini. Ce înseamnă acest lucru pentru Maltipoo?

Partener cu multiple fațete

Datorită diferiților strămoși, simpaticii Maltipoo sunt un pachet surpriză din punct de vedere al caracterului. Nimeni nu poate prezice ce trăsături ale rasei vor domina. Cu toate acestea, ei sunt de obicei câini deschiși și veseli, care transmit bună dispoziție. Mulți stăpâni de Maltipoo își descriu companionul ca fiind curios, curajos și aventuros.

Deseori Maltipoo sunt jucăuși și se atașează strâns de stăpân, pe care preferă să îl urmeze oriunde ar merge. Chiar și pe canapea, unde patrupezii se simt foarte confortabil alături de prietenii lor „bipezi”.

Sunt Maltipoo ușor de educat?

Atât Pudelul, cât și Bichonul Maltez sunt considerate rase ușor de dresat. Sunt câini inteligenți și sensibili. În ceea ce privește dresajul, se aplică același lucru ca și în cazul oricărui alt câine: nu fă excepții de la regulile care au fost stabilite.

Chiar dacă Maltipoo-ul tău se uită la tine cu o privire care îți frânge inima: fii consecvent în materie de educație, astfel încât partenerul tău să știe de la început că se poate baza pe tine.

Chiar și câinii de talie mică pot fi pretențioși dacă nu au învățat niște reguli de bază. Maltipoo poate prelua și un anumit instinct de vânătoare de la Pudel. În acest caz ți-ar fi de ajutor sfaturile noastre privind dresajul anti-vânătoare.

Obișnuiește tânărul Maltipoo să fie atins și periat peste tot – acest lucru face ca îngrijirea să fie mai ușoară.

Au tendința de a lătra mult?

Maltipoo îți atrage atenția asupra lucrurilor străine, dar cu o bună educație și exerciții adecvate, el nu are tendința de a lătra prea mult. Ai grijă ca lătratul să nu îți scape de sub control încă de când e mic. Interesează-te eventual despre dresajul adecvat împotriva lătratului.

Te-ai întrebat vreodată: „Mi se potrivește un Maltipoo?” sau „ce trebuie să iau în considerare atunci când am un Maltipoo?” – noi îți oferim răspunsuri la aceste întrebări.

Cât de complicată este îngrijirea blănii unui Maltipoo?

În timp ce un Pudel cu blănița sa sportivă nu prea are nevoie de îngrijire specială, Bichonul Maltez este destul de elaborat în această privință: micul câine cu blană albă și lungă nu trebuie doar periat zilnic, ci și spălat în mod regulat.

Este imposibil de prezis cum se va dezvolta blana unui câine hibrid. Îngrijirea poate fi foarte solicitantă: unii stăpâni de Maltipoo raportează că blana este dificil de pieptănat și are tendința de a se încâlci rapid. Prin urmare, îți recomandăm să îți rezervi timp în fiecare zi pentru îngrijirea acestui patruped.

Poate fi tuns?

La nevoie, un frizer de câini te poate sfătui mai în detaliu. Tunsul poate cauza anumite probleme de piele și de blană la unii Maltipoo. Dacă patrupedul are o blană mai lungă și decizi să nu o tunzi, aceasta trebuie curățată de corpuri străine, cum ar fi crengi mici sau frunze, după fiecare plimbare.

În revista zooplus vei găsi sfaturi despre îngrijirea blănii câinilor.

Este potrivit pentru începători și familii?

Acești câini prietenoși sunt potriviți atât pentru începători, cât și pentru familii și sunt, de asemenea, iubitori de copii. În cazul în care ai copii foarte mici, asigură-te că aceștia nu văd animalul ca pe o „jucărie”.

Există riscul ca aceștia să rănească involuntar micul cățel – învață-i să trateze animalele cu respect încă de la o vârstă fragedă. În plus, Maltipoo-ul ar trebui să aibă întotdeauna un loc în care să se retragă dacă agitația devine prea mult pentru el.

În ce cazuri ți s-ar potrivi un Maltipoo?

Un Maltipoo poate trăi atât la țară, cât și într-un apartament la oraș. Principalul lucru este să poată fi (aproape) întotdeauna lângă tine! Dacă faci suficientă mișcare cu un Maltipoo în timpul liber, acesta te poate însoți și la birou. Chiar și dimensiunile sale sunt practice, deoarece el este și un potențial companion de călătorie în călătoriile cu avionul.

Nu vei avea probleme dacă ai deja câini sau pisici. Pentru că acești câini se înțeleg în general foarte bine cu ambele animale.

Este Maltipoo un câine pentru persoanele alergice?

Persoanele care sunt alergice la părul de animale se întreabă adesea dacă un Maltipoo este potrivit pentru ele. Nu există un răspuns universal la această întrebare. Un Maltipoo nu este în niciun caz „hipoalergenic”, așa cum le place unor vânzători să afirme.

Există mulți iubitori de câini care au reacții alergice la patrupezii ce nu lasă păr. Acest lucru se datorează faptului că alergenii se găsesc atât în saliva, cât și pe părul câinilor.

Micile pachete de energie se bucură de plimbări îndelungate în care au ocazia să adulmece și să se zbenguie. Însă ai grijă să nu suprasoliciți patrupedul.

Câinii Maltipoo au o nevoie moderată de mișcare. Ei sunt destul de jucăuși, așa că îi vei face o mare bucurie prietenului tău, dacă îi iei diverse jucării pentru câini mici. Multor animale le place să învețe trucuri alături de tine sau apreciază jocurile de aport.

Agility, în special pentru câinii de talie mică, este o altă modalitate de a-ți ține Maltipoo-ul ocupat. Nu uita să încurajezi în mod conștient pauzele de odihnă. În acest fel, câinele va învăța să se bucure în mod deosebit de micile pauze alături de tine.

Sunt rasele mixte, cum ar fi Maltipoo, mai sănătoase decât patrupezii de rasă pură? Nu. Câinii cu pedigree selectați cu seriozitate sunt animale care au fost supuse la numeroase examinări înainte de a fi aprobate pentru împerechere. Acest lucru înseamnă că, atunci când cumperi un Maltipoo, obții un minim de siguranță în ceea ce privește sănătatea viitorului tău partener.

Din păcate, foarte puțini crescători de rase hibride investesc bani în controale de sănătate amănunțite înainte de împerechere. Având în vedere că multe boli apar doar la animalul adult, cumpărătorii respectivi plătesc un preț ridicat pentru acestea mai târziu.

Puncte vulnerabile ale rasei

Ca în cazul oricărui câine, sănătatea unui Maltipoo depinde în mare măsură de strămoșii săi. Prin urmare, atunci când se încrucișează un Pudel și un Bichon Maltez, părinții ar trebui examinați pentru a depista bolile specifice rasei.

Combinația neobișnuită dintre blana ondulată a Pudelului și cea mătăsoasă a Bichonului Maltez poate duce la numeroase probleme ale pielii. În plus, ambele rase parentale sunt predispuse la boli oculare și la probleme cu articulațiile genunchilor (luxație rotuliană).

Exercițiile fizice adecvate, precum și o greutate corporală sănătoasă pot proteja articulațiile Maltipoo-ului. Pe lângă acestea, asigură-i câinelui o dietă echilibrată cu o hrană de înaltă calitate.

Cât trăiește un Maltipoo?

Cu părinți sănătoși și multă grijă din partea ta, prietenul tău cu patru picioare poate ajunge la o vârstă medie de 15 ani.

Crescătorii de Maltipoo folosesc Pudeli pitici sau Toy, care sunt încrucișați cu Bichoni Maltezi. Bichonul Maltez provine din vechii câini de salon, în timp ce strămoșii Pudelului erau câini de muncă versatili.

Inteligentul și robustul Pudel este întâlnit destul de des în rasele hibride. Acest lucru se poate datora faptului că Pudelul a fost desconsiderat drept „câine de bătrâni” sau „câine la modă”, deși posedă numeroase trăsături de caracter pozitive. Fiind inițial niște câini de vânătoare, Pudelii au fost folosiți în principal pentru vânătoarea în apă și în preajma ei.

Rase alternative

Câinele de designer cel mai asemănător cu Maltipoo este Havapoo, un amestec de Bichon Havanez și Pudel. Apropo de Pudeli, recomandăm persoanelor interesate de rase tip „Doodle” să arunce o privire mai atentă la Pudeli. Ei nu lasă păr, sunt inteligenți și docili și pot fi găsiți în patru mărimi diferite. Cel mai bun lucru este că există mulți crescători de renume care vând Pudeli cu acte FCI, proveniți din părinți cu acte în regulă.

Bineînțeles că și Bichonul Maltez este o alternativă bună la Maltipoo, dar necesită un oarecare entuziasm pentru îngrijirea blănii. Alte rase de câini similare sunt simpaticul Bichon Havanez, Norfolk Terrier și Bolonka Zwetna, care a fost recunoscută ca rasă de către Asociația Germană pentru Câini începând cu 2011.

Există și o mulțime de rase mixte, inclusiv metiși de pudel, care așteaptă un nou cămin în adăposturile de animale supraaglomerate.

Pui de Maltipoo, cu blăniță maronie care stă într-un pat pentru câini gri
Dificultatea îngrijirii blănii unui Maltipoo depinde în întregime de genele părinților.

De unde îți poți cumpăra un Maltipoo?

În cazul încrucișărilor de Bichon Maltez și Pudel nu prea se continuă reproducerea, deoarece caracteristicile moștenite sunt imprevizibile la a doua generație. Faptul că crescătorii de Maltipoo nu se gândesc în termeni de mai multe generații este unul dintre aspectele care îi diferențiază de crescătorii serioși.

Având în vedere că Maltipoo nu este o rasă independentă, nu vei găsi un crescător care să aparțină unei asociații de renume. Îți recomandăm să stai departe de crescătorii care îți fac reclamă prin asa-zisele „acte în regulă” – pentru că acestea pur și simplu nu există pentru Maltipoo.

Cât costă Maltipoo?

Deoarece cererea de câini de designer este mare, există multe oi negre care simt mirosul banilor. Un Maltipoo costă 1.000 de euro sau chiar mai mult. Dacă au fost efectuate examinările necesare de sănătate ale părinților, se ajunge adesea la prețuri fanteziste de la 3.000 de euro în sus pentru câinii presupuși hipoalergenici. Nu îți recomandăm să plătești un astfel de preț.

Dacă îți dorești neapărat un Maltipoo, încearcă să afli cât mai multe despre părinții implicați și originea lor. În caz contrar, un metis de la adăpostul de animale ar putea fi o alternativă mult mai bună.

Maltipoo: o combinație simpatică

Maltipoo este un câine prietenos, cu un caracter captivant, care se potrivește multor iubitori de câini. Cu toate acestea, înainte de a cumpăra un Maltipoo, potențialii cumpărători ar trebui să arunce o privire asupra istoricului câinilor de designer și să se gândească daca chiar asta este ceea ce își doresc.

Profil pe scurt

Pe scurt: Maltipoo este o încrucișare între Bichon Maltez și Pudel (pitic). Rasa nu este recunoscută oficial și nu are un standard al rasei.
Înălțimea la greabăn: ~ 28 cm
Greutate: ~ 4 kg
Speranță medie de viață: 15 ani
Preț Începând cu 1.000 Euro
Caracter: jucăuș, curios, curajos, prietenos
Blană: de la scurtă și ondulată la ondulată de lungime medie
Culoarea blănii: una sau două culori, toate culorile sunt posibile
Dificultate de dresaj: Medie
Dificultate de îngrijire: Ridicată
Nevoie de mișcare: redusă
Origine: SUA

Kerstin S.
puppy

Forumul zooplus a fost primul contact cu scrisul ca freelancer: aici, iubitorii de pisici s-au reunit încă din 2011 pentru a dezvolta propria revistă tipărită numită „Pfotenhieb”. Pe lângă studiile germane, mi s-a permis să scriu câteva articole pentru „Pfotenhieb”. În prezent, un bucuros părinte de cățel, mă dedic în principal subiectelor legate de animale și sănătate.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.