Jagdterrier (Terrier German de Vânătoare)

Jagdterrier German

În rândul vânătorilor, un Jagdterrier este considerat un ajutor de vânătoare versatil, care este adesea folosit pentru vânători în vizuini, la fel ca un retriever. Datorită nasului său excelent, acesta ajută în mod fiabil la vânătoarea de vulpi, bursuci, păsări și mistreți. Cu toate acestea, acest patruped temperamental și cu voință puternică nu este potrivit pentru a fi un simplu câine de familie.

Profilul general al unui Jagdterrier

Sumar: Terrierul german de vânătoare este un câine de muncă versatil și curajos. El este folosit, de exemplu, pentru vânătoarea în vizuini și în apă.
Înălțimea la greabăn: 33-40 cm
Greutate: 9-10 kg (mascul)
7,5-8,5 kg (femelă)
Speranța medie de viață: 12-14 ani
Preț: De la 1.300 Euro
Caracter: temperamental, muncitor, voluntar, ascultător, inteligent, sociabil
Blană: scurtă și deasă, variantă netedă și sârmoasă
Culoare blană: culoare de bază neagră, maro închis sau negru-cenușiu, cu marcaje de culoare roșu-gălbui
Dificultate dresaj: Ridicată
Dificultate îngrijire Redusă
Nevoie de mișcare Ridicată
Origine Germania

Aspect: Terrier cu picioare înalte, bine proporționat

Terrierul german de vânătoare este un câine de talie mică sau medie, care atinge o înălțime la greabăn de 33-40 de centimetri. Fizicul său pare bine proporționat: pieptul este îngust, iar craniul este lat și plat. Greutatea acestei rase cu picioare lungi este de nouă până la zece kilograme pentru masculi și de 7,5 până la 8,5 kilograme pentru femele.

Blană închisă la culoare cu marcaje deschise

Blana Terrierului german de vânătoare este scurtă, deasă și destul de aspră. Există atât reprezentanți ai rasei cu păr aspru, cât și cu păr neted. Culoarea de bază a blănii este negru, maro închis sau gri-negru pătat. Sunt prezente marcaje clar definite de culoare galben-roșiatică. În conformitate cu standardul rasei, sunt permise mici pete albe pe degete și pe piept, precum și o mască de culoare închisă sau deschisă.

Urechile sunt ridicate și în formă de V, iar ochii mici sunt ușor retrași spre interior. Botul este lung, prevăzut cu o mușcătură puternică.

Câine din rasa Terrier German de Vânătoare (Jagdterrier) - portret, câine cu limba scoasă afară și lăbuțele din față sprijinite de o piatră
Terrierul german de vânătoare este un așa-numit câine retriever și caută independent vânatul în tufișuri sau trestii.

Cum se dresează un Jagdterrier?

La fel ca toate rasele de terrier, dă dovadă de o anumită încăpățânare și, prin urmare, are nevoie de un dresaj și un lider consecvent, dar iubitor. Este foarte atașat de stăpânul său. Acest câine arată întotdeauna dorința de a coopera și de a învăța. Acordă atenție unei bune socializări încă de când animalul este tânăr.

Dacă este bine dresat, Terrierul german de vânătoare este un companion plăcut și un partener de vânătoare fidel.

Sunt Terrierii germani de vânătoare periculoși?

Fiind un câine de vânătoare, Jagdterrierul vrea să i se permită să își îndeplinească scopul și să vâneze. Dacă nu i se oferă suficiente sarcini care să-i pună la încercare creierul și nasul, pot apărea probleme de comportament. Dacă nevoia de mișcare și instinctul de vânătoare al acestui câine nu sunt satisfăcute, acesta poate căuta provocări pe cont propriu.

Din cauza naturii sale, nu este compatibil cu pisicile și alte animale de companie, cum ar fi animalele mici și păsările – chiar poate fi periculos pentru ele.

Deși Terrierul german de vânătoare se înțelege adesea bine cu copiii, el nu este un simplu câine de familie. În loc să lenevească pe canapea cu stăpânul sau să se joace în grădină cu cei mici, preferă să meargă la vânătoare de vulpi, păsări și mistreți. De-abia atunci când este suficient de solicitat și antrenat, curiosul și agilul Terrier german de vânătoare se arată a fi un partener bine educat în casă.

Inițial, această rasă a fost crescută pentru a vâna în vizuini. Sarcina acestui câine era și este să intre fără teamă în vizuini de bursuc sau de vulpe și să împingă animalul vânat în fața puștii de vânătoare.

Câine de vânătoare universal

Acest asistent de vânătoare versatil este folosit și pentru vânarea animalelor cu copite, cum ar fi căprioare, cerbi și mistreți. Acesta face o treabă excelentă înainte și după împușcare și este, de asemenea, potrivit pentru urmărirea păsărilor de apă și pentru recuperarea fiabilă a vânatului împușcat.

Dacă petreci mult timp departe de casă și nu ai timp pentru activitatea zilnică a Jagdterrierului, îți recomandăm să alegi o altă rasă de câine.

Ca alternativă la vânătoare, este posibilă alergarea regulată cu patrupedul, precum și diverse sporturi canine, cum ar fi Agility și antrenamentul cu manechine. În cazul în care animalul nu este ținut în scopuri de vânătoare, stăpânul ar trebui să aibă experiență în ceea ce privește câinii de vânătoare pentru a putea răspunde nevoilor animalului său.

Blana aspră a Terrierului german de vânătoare nu necesită prea multă întreținere. Periatul săptămânal este suficient pentru a scăpa animalul de părul liber. De obicei, nu este necesară îmbăierea acestuia.

După vânătoare, pielea Terrierului german de vânătoare trebuie examinată pentru a detecta eventualele răni și căpușe. În plus, urechile, ochii și dentiția acestuia trebuie examinate în mod regulat pentru a putea recunoaște și trata la timp orice semne de boală.

Necesarul de hrană al Terrierului german de vânătoare

Câinii activi și energici, precum Terrierul german de vânătoare, au un necesar energetic mai mare decât câinii mai relaxați. Mai ales după urmăriri obositoare și călătorii istovitoare în munți, acest câine are nevoie de mai multă hrană decât alții. Prin urmare, se recomandă hrana uscată sau umedă de înaltă calitate, bogată în energie.

Cu toate acestea, el nu trebuie să fie suprahrănit pentru a evita excesul de greutate. Pe lângă nivelul de activitate, alți factori, precum vârsta și greutatea, joacă un rol important în calcularea necesarului individual de hrană. În plus, ține cont de cont de eventualele alergii atunci când alegi tipul de hrană.

La această rasă nu se cunosc aproape deloc boli ereditare. Din când în când se observă doar o deplasare a cristalinului cauzată genetic, posibil asociată cu glaucom până la orbire. Există teste corespunzătoare pentru a exclude boala oculară numită luxație primară a cristalinului.

Câți ani trăiesc Terrierii germani de vânătoare?

Cu o bună îngrijire, Jagdterrierul poate ajunge la o vârstă înaintată. Speranța medie de viață este de 12 până la 14 ani – sau chiar mai mult, la exemplare individuale.

Istoric: câine de vânătoare puternic din Germania

Terrierul german de vânătoare este o rasă de câini relativ tânără. Istoria sa începe după Primul Război Mondial. În acea perioadă, mai mulți vânători și-au unit forțele pentru a crește un câine de vânătoare mic, negru și roșcat. Intenția lor era să se concentreze pe performanța câinelui – și nu pe aspectul său.

Din punctul lor de vedere, Foxterrierul devenise un câine prea la modă, care își pierdea în mod vizibil calitățile de vânătoare. Prin urmare, obiectivul lor a fost de a restaura terrierul original. Bărbații visau să crească un patruped neînfricat pentru vânătoare în vizuini.

Provenit din Foxterrier

Baza rasei a fost formată din patru Foxterrieri negri roșcați, pe care fondatorii rasei i-au primit de la directorul grădinii zoologice Hagenbeck din Hamburg.

Aceștia au încrucișat alte rase, cum ar fi Terrier cu păr sârmos de linie veche și Welsh Terrier, pentru a crea un câine de vânătoare nou, dar cu un aspect mai original, în conformitate cu ideile lor. Rezultatul este un tovarăș de vânătoare iubitor de apă, ce nu reacționează la zgomote și nu se sperie de gloanțe.

Pui de terrier de vânătoare german drăguț care stă în grădină pe iarbă
Dacă îți dorești un cățel, apelează la un crescător de renume care este specializat în Jagdterrieri.

Care este prețul unui Terrier german de vânătoare?

Dacă ești interesat de această rasă de câine destul de rară, ar trebui să vizitezi un crescător sau o asociație specializată. Acești câini sunt crescuți mai ales de vânători. De asemenea, de multe ori animalele sunt date doar vânătorilor și silvicultorilor.

Prețurile pentru un cățel de rasă pură sunt cuprinse între 1.000 și 1.800 de euro. Uneori, însă, asociațiile de protecție a animalelor sau adăposturile de animale au câini adulți din această rasă.

Concluzie: câine de vânătoare pretențios pentru persoane cu experiență

Jagdterrierul poate fi bine descris prin expresia „un câine pentru vizuini și pentru mistreți”. Este un câine de vânătoare harnic, care ar trebui în mod ideal să ajungă pe mâinile unor vânători experimentați.

Atunci când i se permite să își urmărească scopul, Terrierul german de vânătoare este un patruped de încredere și ascultător, care îi aduce multe bucurii stăpânului său.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.