Vișlă maghiară

Hungarian Vizsla dog portrait

Hungarian Vizsla dog portrait in the nature

Câinele din rasa vișlă maghiară (vizsla maghiară) este un as în mâneca unui vânător. Nu numai că e ușor de dresat și inteligent, dar e și versatil, precum și un tovarăș neobosit la vânătoare sau la sporturile canine.

Aspect

Optică: „ca o statuie“

Fanii acestei rase de câini spun că acest pointer maghiar cu păr scurt arată „ca o statuie”. Având un fizic muscular și armonios, patrupedul seamănă cu rudele sale, precum Bracul German și pointerii francezi. Masculii ajung la o înălțime între 58 și 64 cm, iar femelele până la maxim 60 cm. Greutatea variază între 18 și aproape 30 de kilograme. Coada ajunge până la glezne și este ușor îndoită. În unele zone, stăpânii câinilor le taie coada până la un sfert, dar acest lucru este interzis în majoritatea țărilor.

Conform standardului rasei, pielea nu ar trebui să aibă riduri, iar fruntea este ușor brăzdată. Blana scurtă și deasă fără subpăr pare destul de dură și are un colorit semi-gălbui caracteristic acestei rase. Aceasta este uniformă și nu conține tonalități de roșu sau maro. Conform standardului sunt permise marcaje albe pe degete, precum și o pată de maxim cinci centimetri pe piept.

Pointer maghiar cu păr scurt

„Vișlă maghiară” înseamnă în maghiară „pointer maghiar”. Unii folosesc și această denumire de pointer maghiar. Aceasta nu este o variantă a pointerului maghiar cu păr scurt, ci o rasă independentă. Ea a apărut prin încrucișarea pointerului maghiar cu păr scurt cu bracul german cu păr sârmos. Acest câine de origine maghiară cu păr sârmos a fost recunoscut de FCI în 1956. În afară de lungimea părului și aspectul relativ robust, are aceleași caracteristici ca vizsla maghiară cu păr scurt. Dar aceasta se întâlnește foarte rar.

Istoric 

Originea câinelui este în strânsă legătură cu istoricul țării sale de origine, Ungaria. Strămoșii rasei apar în documente scrise și în ilustrații încă din secolul 14. Vișlele au ajuns în alte țări europene odată cu triburile de imigranți. Importanța acestor câini pentru vânători a crescut în ultimii 200 de ani: strămoșii vișlei maghiare au participat cu succes la competiții pentru pointeri la finalul secolului 19 și au devenit tot mai apreciați printre vânători. Prin „pointeri” se înțelege câini care se opresc atunci când urmăresc potențiala pradă și pontează cu botul sau cu laba în direcția iepurelui, a păsării, etc.

Culoarea aurie a pointerului maghiar servește drept camuflaj optic în stepe și pe câmpuri. Chinologii nu sunt de acord cu proveniența sa – se presupune că pointerii turcești au avut o anumită influență. Pot fi observate și influențe ale pointerului și ale bracului german la această rasă. Acești câini erau pe cale de dispariție la începutul secolului 20: câinii de vânătoare englezi înlocuiau vișlele tot mai mult. Rasa a început să fie înmulțită oficial din 1920, iar FCI a recunoscut-o ca rasă independentă în 1936. Populația de vișle a fluctuat în deceniile ce au urmat. Însă, între timp, acest câine îndrăgit de vânători a ajuns să aibă o comunitate stabilă de fani, devenind un tovarăș de încredere pentru persoanele sportive.

Caracter

Tovarăș prietenos și înțelegător

O vișlă maghiară bine socializată nu este o comoară doar din punct de vedere al culorii: rasa este considerată a fi prietenoasă și sociabilă atât cu oamenii, cât și cu animalele. Dacă are suficientă activitate, pointerul maghiar are un comportament foarte echilibrat acasă. În general, este un patruped plin de viață, căruia îi place să-și însoțească familia peste tot.

Deși are multă încredere în sine, este de asemenea sensibil și foarte conștient de dispoziția haitei. Apropo de haită: legătura cu stăpânii săi este foarte importantă pentru vișla maghiară, așadar nu îi place să fie lăsat singur. De aceea, trebuie să exersezi cu el statul singur acasă încă de când e mic. Dar acest câine tinde să se plictisească ușor și să își caute ocupație dacă e lăsat singur prea mult timp.

Dresaj

Vișla este foarte ușor de dresat, pentru că este foarte apropiat de stăpânul său și îi place să asculte de el. Nu trebuie să fii prea dur cu acest patruped sensibil, plus că acest lucru ar afecta relația de încredere pe termen lung. Consecvența plină de afecțiune este factorul decisiv pentru a avea un câine vișlă maghiară cuminte. Deși este foarte dornică să învețe și îi place să execute comenzi, nu este neapărat potrivit pentru începători. Sensibilitatea sa, combinată cu dorința de muncă, necesită mult tact și multe cunoștințe din partea stăpânului. Respectarea fazelor de formare și de socializare ale cățelului sunt esențiale, la fel ca la toți câinii. Mulți stăpâni de vișle spun că patrupezii lor au o memorie foarte bună. Acest lucru se aplică experiențelor pozitive, cât și celor negative.

Fii atent să îl înveți să vină înapoi la tine când îl chemi, dacă vrei să plimbi pointerul maghiar fără lesă. Du-te la un curs de dresaj pentru câini tineri – aici patrupedul tău poate să cunoască alți câini de diferite mărimi și caractere. Această rasă se dezvoltă mai greu, devenind „adult” abia la vârsta de trei, câteodată chiar patru ani.

Sănătate

Deschide ochii bine atunci când cumperi un cățel!

Dacă cumperi o vișlă maghiară de la un crescător de încredere, cel mai probabil te aștepți să te alegi cu un câine puternic și sănătos. Din păcate, acest lucru nu este adevărat pentru toți reprezentanții rasei. Din cauza înmulțirii regionale cu un fond genetic limitat în unele linii, pointerul este predispus genetic la diverse boli. Printre acestea se numără, pe lângă displazia de șold, și unele boli tumorale, epilepsia și boala de piele adenită sebacee, care este asociată cu glande sebacee inflamate, căderea părului și mâncărimi severe.

Un crescător serios își alege animalele pe care le împerechează conform aspectelor de sănătate, pentru a minimiza riscul acestor boli. O vișlă maghiară trăiește între 9 și 14 ani.

Nutriție

Ajută patrupedul să își mențină silueta atletică oferindu-i hrană de calitate înaltă, dar cu moderație. Alege un tip de hrană fără cereale, dar cu un conținut ridicat de carne. Urmează instrucțiunile producătorului respectiv în ceea ce privește cantitatea. În cazul hranei uscate, cel mai bine este să măsori dimineața porția totală pentru ziua respectivă și să i-o împarți patrupedului în mai multe mese. Un pui primește patru mese pe zi, în timp ce un pointer maghiar adult se descurcă cu doar două mese. Dă-i ocazia să tragă un pui de somn după ce a mâncat, pentru a digera. Astfel previi tulburări periculoase ale stomacului.

Oasele făcute din piele de vită sau burtă uscată sunt alegeri bune care ar putea ține câinele ocupat pentru mult timp. Asigură-te că are mereu suficientă apă proaspătă la dispoziție.

Îngrijire

Blana scurtă a vișlei maghiare nu are subpăr și nu are nevoie de îngrijire specială. În orice caz, ai putea să îl obișnuiești să fie periat regulat încă de când e mic. Acest lucru întărește legătura dintre voi și reduce cantitatea de păr pe care o lasă patrupedul în perioadele în care își schimbă blana. Câinele s-a murdărit când ați fost în parc sau pe câmp? Nici o problemă: în majoritatea cazurilor poți folosi un pieptene pentru a îndepărta murdăria odată ce se usucă. Nu îi face baie patrupedului decât dacă e absolut necesar. Folosește un șampon delicat.

Verifică urechile vișlei maghiare regulat de murdărie sau inflamații. Bacteriile se multiplică repede într-un climat cald și umed. Dacă urechile sunt murdare, poți folosi un instrument de curățare a urechilor. Ghearele se rod singure dacă patrupedul face suficientă mișcare. Totuși, vișlele maghiare mai bătrâne au nevoie câteodată de o pedichiură cu cleștele pentru gheare. Sfat: dacă ești nesigur, roagă veterinarul să îți arate cum să îi tai ghearele.

Sport

Campion la vânătoare și sporturi în Ungaria

Vișla maghiară este în primul rând un câine de vânătoare. El are un instinct excelent, abilități bune de pontare și aportează și din apă. Este foarte perseverent și rapid. Dar ai și multe alte posibilități de a ține un câine din rasa vișla maghiară ocupat în afară de vânătoare. Odată ce sunt antrenați, câinii adulți sunt potriviți, de exemplu, ca tovarăși de ciclism sau la jogging. Acest câine versatil și talentat este interesat și de sarcini care îi pun la încercare creierul sau nasul. Multor vișle maghiare le place să fie antrenate ca și câini salvamontiști – apropo, și pentru operațiunile de salvare din apă. Deși unii căței sau câini tineri sunt încă sceptici în privința apei. Dar majorității le place apa. Având în vedere că pointerul maghiar lucrează îndeaproape cu stăpânul său, Agility sau Obedience sunt și ele variante bune. Află ce îți place cel mai mult să faci împreună cu vișla ta.

Mi se potrivește vișla maghiară?

Nu doar vânătorii pot folosi reprezentanți ai acestei rase, ci oricine care este interesat de vișla maghiară. Acest câine are nevoie de multă activitate, lucru care necesită destul timp. În medie ar trebui să îi poți oferi animalului tău între una și două ore de mișcare pe zi, precum și jumătate de oră de muncă mentală – în cel mai bun caz, pentru următorii 14 ani. Ideal ar fi să ai deja ceva experiență cu câini înainte de a îți lua o vișlă.

Rasa nu e potrivită pentru a fi ținută închisă, dar nici nu are nevoie de o casă cu o curte imensă. Cel mai important este să facă mișcare în afara casei și să aibă aproape stăpânul său. Dacă ai oricum o casă cu grădină mare, e esențial să o îngrădești pentru ca patrupedul să nu poată evada. Apropo: dacă dorești un câine de pază, probabil vei găsi alte rase mai potrivite. Deși nu e cel mai bun câine de pază, totuși vișla maghiară își va proteja teritoriul, precum și persoanele iubite în caz de urgențe.

Pointerul maghiar se împrietenește foarte ușor cu copiii. Dar copiii mici nu ar trebui lăsați niciodată nesupravegheați cu câinele. Gândește-te cum îți organizezi timpul: chiar și dacă ai un copil mic, vișla tot va avea nevoie de mișcarea zilnică în natură. Rasa este considerată a fi foarte iubitoare – ai putea chiar să îți iei câinele cu tine în vacanță. În caz contrar, separarea va fi foarte dureroasă pentru el. Dacă nu îl poți lua cu tine, ar fi bine să îl obișnuiești din timp (încă de când este mic) cu persoana care îl va îngriji când ești plecat.

Calculează din timp costurile care vor apărea regulat în viitor, pe lângă investițiile de la început – prețul de cumpărare, echipamentele de bază. Printre acestea se numără hrană de calitate înaltă, precum și costurile de veterinar.

Unde găsesc o vișlă maghiară?

Dacă ai decis să îți iei un cățel, contactează o asociație pentru Pointeri Maghiari. Dar nu uita: unii crescători nu dau cățeii decât pe mâna unui vânător. Spre deosebire de Pointerul Maghiar cu păr scurt, Pointerul maghiar cu păr sârmos este foarte rar întâlnit.

Cauți un câine din rasa vișlă maghiară care să fie deja adult? Se poate întâmpla ocazional ca un pointer maghiar să fie părăsit și să îl găsești la adăpost. Însă rasa este relativ rară, ceea ce face ca această probabilitate să fie destul de mică. Dacă nu ai nevoie de un tovarăș de vânătoare, un patruped de la adăpost ar putea fi o alternativă bună. Există anumite asociații care plasează câini de la Protecția Animalelor din Ungaria în alte țări. Poți întâlni chiar și „câini de vânătoare pensionați”, care nu mai sunt potriviți pentru jobul lor și își caută un alt stăpân din acest motiv. Acești patrupezi rareori au certificate de Pedigree. De asemenea, în funcție de experiențele prin care au trecut, ar putea să îți aducă anumite provocări în ceea ce privește viitoarea lor educație. Însă dacă ai suficiente informații despre proveniența lor, îți poți da seama dacă ai găsit câinele potrivit pentru tine și familia ta.

Îți dorim cât mai multă fericire cu patrupedul tău sportiv!

Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.