Hovawart

Portretul câinelui Hovawart, câine de talie mare cu blana blondă care stă în picioare pe iarbă și este fotografiat din lateral.

Hovawart: câine de pază cu trăsăturile unui patruped de familie.

Numele acestei rase de câini germani utilitari o dă deja de gol: Hovawart a servit inițial ca paznic al curții. În germana superioară medie, „hova” înseamnă curte, iar „wart” înseamnă „paznic”. Hovawart nu și-a pierdut nici astăzi abilitățile care i-au dat numele, chiar dacă acum este și un câine de familie îndrăgit.

Aspect: o adevărată frumusețe

Hovawart este un câine versatil, puternic și activ, cu un mers foarte larg. Corpul său de talie medie este ușor alungit și acoperit cu păr lung, ușor ondulat. Capul puternic, cu o frunte lată, arcuită și o linie a nasului dreaptă, este vizibil mai subțire la femele decât la masculi.

Femelele se disting față de masculi și din punct de vedere al înălțimii și greutății: având o înălțime la greabăn cuprinsă între 58 și 65 de centimetri, ele sunt cu aproximativ cinci centimetri mai mici decât masculii, care au o înălțime cuprinsă între 63 și 70 de centimetri. În timp ce masculii cântăresc aproximativ 40 de kilograme, femelele cântăresc aproximativ 30 de kilograme.

O trăsătură comună sunt ochii căprui închis, cu o privire încrezătoare, și urechile triunghiulare frumoase și lăsate. Fanii câinilor nu vor putea rezista acestei frumuseți.

Ce culori poate avea un Hovawart?

Blana impresionantă a acestei frumoase rase de câini poate fi de trei culori:

  • Cu marcaje negre: stratul de bază este negru și lucios, cu marcaje blonde, clar definite în toate zonele. Pe cap marcajele încep sub podul nasului și se extind în jurul buzelor până la baza gâtului. Marcajele în formă de puncte de deasupra ochilor sunt, de asemenea, caracteristice. Pot fi văzute marcaje blonde și pe membrele anterioare și posterioare, până la nivelul burții, precum și sub baza cozii.
  • Neagră: întreaga blană este neagră și lucioasă. Sunt permise mici pete albe pe piept, pe degetele de la picioare și pe vârful cozii.
  • Blondă: blana acestei variante este blondă și lucioasă, iar părul de pe burtă și picioare este blond deschis. La fel ca în cazul celorlalte două varietăți de culoare, sunt permise pete albe simple pe piept și fire de păr alb simple pe degetele de la picioare și pe coadă.
trei câini dinr asa hovawart de culori diferite stând cu fața spre cameră cu gura deschisă
Fie că este blond sau negru: niciodată nu te saturi de un Hovawart.

Caracter: multă încredere în sine

În calitate de fost paznic al casei și al curții, Hovawartul posedă prin natura sa o siguranță în sine de invidiat și un instinct de protecție pronunțat.

Cât de periculos este un Hovawart?

Acest lucru nu înseamnă că s-ar năpusti asupra oricui se apropie de teritoriul său. Dimpotrivă: rasa este considerată echilibrată și răbdătoare.

Datorită tăriei sale de caracter, un adevărat Hovawart va testa mai întâi dacă stăpânul său este potrivit ca „lider de haită”. El va prelua singur comanda dacă simte că stăpânul său este nesigur.

Câinele poate interpreta greșit comportamentul ciudat al stăpânului său ca fiind temător, sugerând că pericolul este iminent și cerând un comportament intimidant și agresiv din partea acestuia.

Dacă, pe de altă parte, stăpânul său câștigă respectul ca lider al haitei și, astfel, încrederea câinelui său, va avea alături de el un partener loial și vigilent. În acest rol, Hovawart își folosește instinctul de protecție doar atunci când stăpânul său consideră că este necesar.

Este un Hovawart greu de dresat?

Având în vedere că Hovawart are un caracter puternic, este nevoie de consecvență în creșterea sa. Incertitudinea, precum și duritatea nepotrivită nu vor avea succes.

În ciuda caracterului său puternic, Hovawart are o latură sensibilă. Așa că încearcă să dai dovadă de răbdare și să înțelegi că nu toate încercările de dresaj vor fi imediat puse în aplicare și internalizate. Acest lucru este important pentru o viață armonioasă alături de Hovawart.

Nu uita că patrupezii din rasa Hovawart fac parte din câinii care se dezvoltă mai târziu: caracterul și comportamentul lor nu se stabilesc cu adevărat decât pe la vârsta de trei ani.

Contrar a ceea ce ar putea sugera lungimea părului, Hovawart este un câine ușor de îngrijit. Nu are nevoie de prea multă îngrijire a blănii. Întrucât subpărul este foarte redus, blana sa nu are tendința de a se încâlci. În afară de perioadele de schimbare ale blănii, părul câinelui nu trebuie periat zilnic.

Este un Hovawart potrivit pentru începători?

Chiar dacă îngrijirea fizică este ușor de gestionat, Hovawart nu este un câine pentru începătorii neexperimentați. Încrezătorul patruped are nevoie de un stăpân la fel de sigur pe sine și în a cărui judecată să aibă încredere.

Este Hovawart un câine de familie?

În ciuda personalității sale puternice, câinele are o latură sensibilă și o nevoie de a fi aproape de oamenii săi. Prin urmare, el creează o legătură strânsă cu familia sa. Cel mai bine se simte în familiile care au experiență cu câinii.

Acest câine mare și afectuos se bucură din plin când e împreună cu oamenii săi și primește câteva mângâieri. Dorința sa mare de a învăța și inteligența îi permit să își canalizeze calitățile sale înnăscute de protecție în direcția potrivită.

Cu o educație corectă și o creștere adecvată, Hovawart devine astfel un câine de familie perfect compatibil, care se înțelege bine și cu copiii. Legătura de familie, combinată cu un caracter prietenos, o rezistență ridicată și un nas bun, fac din Hovawart un excelent câine de urmărit, de salvare și de companie.

Poți să ții un Hovawart într-un apartament?

Acest câine nu are nevoie doar de o creștere iubitoare, ci și de suficient spațiu pentru el și familia sa. Ținerea în volieră nu este potrivită pentru un câine afectuos ca Hovawart. Din punct de vedere al spațiului, se recomandă o casă cu grădină pentru acest fost paznic de curte.

Această rasă de câine, recunoscută ca fiind un câine de lucru, are nevoie de stăpâni care au suficient timp și dorință de a se ocupa în mod activ de el.

Câinii din rasa Hovawart au multă energie și se caracterizează printr-o inteligență pronunțată și o mare dorință de a învăța. Încurajează aceste calități și încearcă să le direcționezi prin suficientă mișcare și activitate.

Patruped sportiv

Pe lângă plimbările extinse, excursiile în natură, joggingul și ciclismul, sporturile pentru câini sunt o modalitate excelentă de a promova condiția fizică a câinelui tău. În acest fel, patrupedul își poate pune în valoare și inteligența și bucuria înnăscută de a munci.

Indiferent că este vorba de sporturi recreative sau de un antrenament special ca și câine de protecție, de urmărire sau de salvare: prin activități specifice, tu și Hovawart-ul tău veți deveni și mai apropiați. De asemenea, te vei asigura că nu își caută singur sarcinile.

Bine de știut: câinii solicitați fizic și mental sunt mai dispuși să asculte comenzile decât cei care își caută propriile sarcini din plictiseală.

Cum să faci un Hovawart fericit

La fel ca orice câine, Hovawart este încântat și de jucăriile pentru câini, cum ar fi frânghiile și inelele. Pentru patrupezii isteți sunt potrivite și jucăriile inteligente, care previn plictiseala și în același timp antrenează dexteritatea blănoșilor. Joaca îndelungată nu este doar pentru pură ocupație, ci întărește și legătura dintre tine și partenerul tău patruped.

Câine Hovawart în mișcare. Câine cu blana neagră și lăbuțe maro care aleargă pe zăpadă
Sportivul Hovawart are nevoie de multă mișcare.

Crescătorii și cluburile dedicate Hovawart sunt supuse unor reglementări și reguli stricte. Ca urmare, a fost posibilă crearea unei rase de câini foarte sănătoase și sigure.

În comparație cu alte rase de câini de această talie, de exemplu, proporția de displazie severă și moderată a șoldului este foarte scăzută la Hovawart. Câinii care prezintă o dispoziție sau o formă ușoară de displazie sau alte boli ereditare sunt excluși în mod constant de la reproducere.

Cât poate trăi un Hovawart?

Datorită unor cerințe stricte de reproducere pentru sănătatea lor, a unei baze de date deschise stăpânilor de Hovawart și a cooperării cu oamenii de știință, câinii din această rasă sunt acum considerați câini foarte rezistenți din punct de vedere al sănătății. Astfel, speranța de viață de doisprezece sau chiar mai mulți ani este, de asemenea, mai mare la Hovawart decât la multe alte rase de câini.

Ce înseamnă o nutriție adecvată speciei pentru Hovawart?

Când vine vorba de nutriție, Hovawart nu este foarte pretențios. O dietă echilibrată, adecvată speciei și multă mișcare sunt cele mai importante ingrediente pentru o viață lungă și fericită a câinelui.

Fiecare câine are propriile nevoi în ceea ce privește alimentația. Criterii precum vârsta, mărimea și starea de sănătate joacă un rol central și trebuie luate în considerare atunci când se hrănește câinele. La fel ca majoritatea raselor de câini, Hovawart are nevoie de hrană bogată în carne, care să conțină puține cereale și care să fie de înaltă calitate.

Pe lângă hrănirea cu hrană umedă sau uscată, există metoda BARF (hrană crudă adecvată biologic). Nu uita că animalul are nevoie în permanență de apă proaspătă.

În Evul Mediu, câinii de fermă și de curte erau numiți „hovawart” sau „hovewart”, indiferent de aspectul lor. Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, denumirea de „Hovawart” a fost limitată la câinii de casă și de fermă care arătau asemănător cu patrupezii de rasă pe care îi cunoaștem astăzi.

Primele tentative de creștere la începutul secolului XX

Prima încercare de creștere a fost făcută de Kurt Friedrich König și de tatăl său, Bertram König, în 1922. Aceștia doreau să reproducă câini care să posede în mod natural caracteristici de câini de pază. În acest fel, ei au contrazis practica din acea vreme, care era de a pregăti câinii pentru a deveni câini de pază prin dresaj.

Pentru a dezvolta în continuare caracteristicile câinilor, familia König a încrucișat cu aceștia rase precum Ciobănescul German, Terranova, Leonberger și Kuvasz.

Cum a cucerit Hovawart-ul lumea

În 1937, Hovawart a fost recunoscută ca o rasă independentă. În 1948 a fost înființată Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde (Asociația crescătorilor de câini Hovawart – RZV) în țara de origine a rasei, Germania, care de atunci a stabilit un standard general. Pe lângă asta există Hovawart-Zuchtgemeinschaft Deutschland (Asociația de creștere a câinilor de rasă Hovawart din Germania – HZD) și Clubul Hovawart din Germania (HC).

În anii ’50, crescătorii din alte țări europene au aflat și ei despre rasa de câini germani. În anii următori, rasa a cucerit întreaga lume.

doi pui blonzi de hovawart în brațele stăpânului lor
Puii crescuți în mod responsabil au cele mai bune condiții pentru o viață de câine lungă și fericită.

Cât costă un Hovawart?

Efortul mare pe care crescătorii responsabili îl depun pentru robustețea Hovawart-ului are prețul său – și pe bună dreptate. Așa că ai grijă la câinii care costă sub 1.000 de euro. Economiile făcute la achiziția patrupedului se vor întoarce împotriva ta cel târziu atunci când animalul va trebui să meargă constant la veterinar sau la terapeutul pentru câini.

Din păcate nici măcar un preț ridicat nu garantează că animalele vor rămâne sănătoase pe tot parcursul vieții lor. Cu toate acestea, cățeii crescuți în mod responsabil de la părinți cu o sănătate demonstrabilă au cele mai bune premise pentru o viață de câine lungă și fericită.

Și tu poți contribui – în limite rezonabile – la menținerea costurilor veterinare pentru patrupedul tău printr-o îngrijire și o creștere corespunzătoare.

Concluzie: un câine de familie parcă desprins dintr-o poveste

Hovawart este un câine frumos, care se potrivește perfect familiilor cu experiență în domeniul câinilor și iubitoare de sport. Datorită naturii sale iubitoare și sănătății robuste, va fi un companion loial și de neprețuit pentru mulți ani.

Profil pe scurt

Pe scurt: rasă de câini de muncă potrivită pentru familii, cu un caracter puternic dar echilibrat
Înălțimea la greabăn: 58-70 cm
Greutate: 30-40 kg
Speranță medie de viață: 12 ani
Preț: De la circa 1.000 Euro
Caracter: alert, afectuos, sensibil
Blană: de lungime medie și ușor ondulată, luxuriantă pe piept, membrele anterioare și coadă
Culoarea blănii: marcaje negre, neagră, blondă
Dificultate de dresaj Medie
Dificultate de îngrijire Redusă
Nevoie de mișcare Ridicată
Origine Germania

Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Animalele m-au însoțit dintotdeauna - aproape că nu există o fotografie din copilărie fără un peruș pe cap sau o pisică în poală. De mai bine de zece ani, scriu ca editor despre diverse subiecte, de la asigurări de sănătate până la creșterea pisicilor. Întotdeauna cu mine: pisica mea Mimi, care este cea mai bună sursă de inspirație pentru multe texte și știe când este timpul pentru o pauză de la scris.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.