Dandie Dinmont Terrier

Scris de Kerstin S.
Dandie Dinmont Terrier pe o peluză cu iarbă verde, câine cu spatele gri, burta albă lățoasă, corpul lung și capul alb zbârlit. Câinele este fotografiat din lateral și are limba scoasă afară.

Dandie Dinmont Terrier are un caracter la fel de unic ca și aspectul său.

În afara Marii Britanii, excentricul și fermecătorul Dandie Dinmont Terrier este rar întâlnit. Fanii rasei apreciază farmecul rustic al acestui patruped inteligent. Fă cunoștință cu Terrierul scoțian și cu toate trăsăturile sale speciale în portretul nostru de rasă. 

Profilul rasei

Pe scurt: Rasă veche de câini cu un aspect și un caracter neconvențional, care este deosebit de populară printre fanii câinilor cu experiență
Înălțimea la greabăn: 20-28 cm
Greutate: 8-11 kg
Speranță medie de viață: 12-14 ani
Preț: De la circa 1.000 euro
Caracter: curajos, inteligent, independent
Blană: strat inferior moale, strat exterior aspru
Culoarea blănii: Ca piperul, ca muștarul
Dificultate de dresaj: medie
Nevoie de îngrijire: ridicată
Nevoie de mișcare: medie
Origine: Scoția

Aspectul Dandie Dinmont Terrierului

„E cumva un metis de Teckel?” Mulți părinți de Dandie Dinmont au mai auzit această întrebare. Pentru că privirea obraznică, „coafura ciufulită” și spatele lung în comparație cu înălțimea la greabăn amintesc de aspectul tipic de Teckel (cu părul sârmos).

Dandie Dinmont Terrier este o rasă de câini veche și independentă. Standardul rasei FCI îi definește aspectul prin următoarele caracteristici, printre altele:

 • Aspecte generale: ochi mari cu expresie inteligentă, corp în formă de nevăstuică, picioare scurte, blană rezistentă la condițiile meteorologice
 • Cap: puternic și mare, musculatură excepțional de bine dezvoltată a obrajilor
 • Ochi: mari în raport cu corpul, rotunzi, foarte distanțați
 • Urechi: lăsate și cu o lungime de până la zece centimetri, smocuri cu fire de păr de culoare deschisă
 • Coadă: relativ puternică, 20 până la 25 centimetri lungime, o poartă ca o sabie
 • Greutate: opt până la unsprezece kilograme
 • Înălțimea la greabăn: circa 20 până la 28 centimetri, dar nu este neapărat
 • Blană: substrat moale, strat exterior aspru, sârmos la atingere, mai ales pe partea superioară. Smocuri de-a lungul spatelui (nu separate).
 • Culori: piper (pepper) sau muștar (mustard)
Patruped zbârlit și simpatic: Dandie Dinmont Terrier cu aspect tipic, câine alb crem cu blana lungă, talie mică pe iarbă verde
Patruped zbârlit și simpatic: Dandie Dinmont Terrier cu aspect tipic

Caracterul Dandie Dinmont Terrierului: o minte inteligentă cu farmec rustic

Părinții de Dandie Dinmont sunt ferm convinși de caracterul multifațetat al Terrierului scoțian. „Un tip oarecum singuratic care se înțelege bine cu oameni similară”, așa descrie Eva-Maria Krämer caracterul acestei rase de câini în cartea sa „250 de rase de câini”.

Comportament în viața de zi cu zi

Simpaticul scoțian are propria sa idee despre cum ar trebui să funcționeze viața de zi cu zi. Este considerat curajos, inteligent și independent. Oricine apreciază acest lucru va găsi în micul patruped scoțian un partener adorabil.

Se bucură de mângâieri din partea prietenilor săi „cu două picioare” și este afectuos, dar rezervat față de străini. Acest lucru poate fi valabil și pentru copiii mici: mișcările imprevizibile, atingerile bruște sau strigătele nu sunt bine primite de micii Terrieri.

Pragul de iritare al unui Dandie Dinmont Terrier este ridicat. Dar, odată provocat, poate reacționa violent. Dandie Dinmont nu prea latră. Însă semnalează „intrușii” cu o voce surprinzător de puternică.

Educație fără perfecționism

Caracterul rebel al Dandie Dinmont Terrierului înseamnă că este dificil de dresat: potențialii părinți ar trebui să aibă experiență în domeniul canin. Dacă ești în căutarea unui câine cu o mare dorință de a face pe plac sau dacă acorzi o mare importanță unui tovarăș mereu ascultător, acest Terrier nu este pentru tine.

Însă cu multă răbdare și consecvență, câinele poate învăța niște comenzi de bază. În orice caz, este puțin probabil ca un Dandie să câștige concursuri de obediență. Mai multe sesiuni scurte de dresaj în viața de zi cu zi vor întări legătura dintre tine și blănosul tău și vor fi baza unei conviețuiri liniștite.

Revista zooplus îți poate oferi multe sfaturi valoroase despre dresajul câinilor.

Dandie Dinmont Terrier nu este un câine pentru toată lumea. Dar odată ce te lași cucerit de caracterul acestui patruped, vei găsi în el un câine care este fericit să se adapteze la viața părinților săi.

Sfaturi pentru îngrijirea blănii unui „Dandie“

Aspectul ușor ciufulit al patrupedului este intenționat, dar necesită un oarecare efort atunci când vine vorba de îngrijire. Scoțianul cu blana aspră trebuie periat de mai multe ori pe săptămână. O tunsoare profesională la câteva luni este, de asemenea, necesară pentru a obține aspectul tipic sălbatic.

Este, de asemenea, important să se prevină formarea de noduri în blăniță. Pentru că, dacă ajungi în situația să tunzi complet micul patruped, vei deteriora structura naturală a blănii în două straturi, cea care face câinele rezistent la schimbările climatice.

Un Dandie Dinmont Terrier bine îngrijit nu lasă aproape deloc păr în casă. Așa că acest câine nu este un „alintat” când vine vorba de blana sa, ci preferă aspectul natural bine îngrijit.

Cauți accesoriile potrivite pentru îngrijire? Aruncă o privire în magazinul zooplus.

Cui i se potrivește un Dandie Dinmont Terrier?

Acești blănoși încăpățânați nu sunt câini de familie tipici. Totuși, asta nu înseamnă că nu pot fi ținuți în familii cu copii. Însă este important ca patrupedul și câinele să se acomodeze unul cu celălalt cu atenție și să i se ofere animalului suficiente oportunități de a se retrage.

Dandie Dinmont este mai puțin pasionat de împletit codițe sau de alte lucruri la care participă cu entuziasm mulți „câini de familie” tipici. Nu-i place agitația și, prin urmare, este cel mai potrivit pentru unul sau doi părinți liniștiți de animăluțe, care îi apreciază farmecul neconvențional.

Câine de oraș sau de fermă?

Micul patruped nu are nevoie de o casă cu grădină pentru a fi fericit. De aceea, se înțelege bine cu viața în oraș. Dacă a fost obișnuit cu pisici, conviețuirea cu felinele nu este o problemă pentru el.

De altfel, Dandie Dinmont Terrier este un excelent tovarăș de călătorie, deși acest lucru necesită și o socializare și un dresaj pe măsură.

Un Dandie Dinmont Terrier adult este adaptabil atunci când vine vorba de activități în comun: îi va plăcea în mod special să te însoțească la plimbări lungi sau drumeții.

Cu toate acestea, nu este una dintre rasele care necesită multă mișcare. Săriturile sau urcatul regulat pe scări pot deteriora articulațiile și vertebrele Terrierului – cere un sfat medicului veterinar dacă ai nelămuriri în această privință.

Datorită staturii și firii sale, multe sporturi canine, cum ar fi Agility sau obediența, nu sunt potrivite pentru Dandie Dinmont Terrier. Testează exerciții de adulmecat sau învățarea de mici trucuri alături de patrupedul tău – fără prea multă presiune.

Fiind asemănătoare cu cele ale Teckelilor, picioarele scurte ale acestui Terrier sunt rezultatul unei tulburări genetice de formare a cartilajului. Această condrodisplazie oprește prematur creșterea în lungime a picioarelor – motiv pentru care Dandie Dinmont Terrier este mai lung decât este înalt.e

Datorită acestei staturi, rasa de câini este predispusă la hernie de disc, la fel ca unii Teckeli. În cazul în care există o predispoziție în acest sens, Dandie Dinmont Terrier nu trebuie să urce și să coboare scări în mod regulat și nu trebuie lăsat să facă salturi mari.

În plus, asigură-te că patrupedul are un regim echilibrat, deoarece kilogramele în plus pot favoriza problemele de coloană.

Una dintre bolile la care Dandie Dinmont Terrier poate fi predispus este glaucomul. Dacă ești în căutarea unui cățel, ar trebui să întrebi crescătorul ce știe despre sănătatea părinților acestuia.

Informează-te înainte de a cumpăra un cățel: 12 întrebări pe care să le pui unui crescător de câini

Cât trăiește un Dandie Dinmont Terrier?

Dandie Dinmont Terrierii au o speranță medie de viață de 12 până la 14 ani.

Încă din secolul al XVII-lea, în Scoția, micii Terrieri cu blană aspră au fost folosiți pentru a vâna vidre și vulpi. Este posibil ca strămoșii Terrierilor scoțieni, Skye Terrier și Border Terrier să fi jucat un rol în dezvoltarea acestei rase.

Știai că: Numele acestei rase provine de la romanul „Guy Mannering” de Sir Walter Scott din 1815. În acest roman, protagonistul Dandie Dinmont are doi Terrieri numiți „Pepper” și „Mustard”, după culoarea blănii lor.

Dinmont este inspirat din viața reală a lui James Davidson, care este considerat fondatorul creșterii moderne a acestei rase de câini. Romanul a făcut popular Terrierul Dandie Dinmont, dar acesta a rămas foarte rar în afara Marii Britanii.

Primul Club Dandie Dinmont a fost înființat în Scoția în noiembrie 1875. Astăzi, acest patruped este unul dintre cei mai rari câini de origine britanică. Prin urmare, British Kennel Club îl clasifică drept una dintre „rasele indigene vulnerabile”. Este rar folosit pentru vânătoare, fiind ținut mai ales ca un câine de companie.

Dandie Dinmont Terrier are o minte proprie încă de când este mic.

Pui de Dandie Dinmont
Dandie Dinmont Terrier are o minte proprie încă de când este mic.

Sfaturi despre cumpărarea unui Dandie Dinmont Terrier

În afara Scoției, Dandie Dinmont este o adevărată raritate. Te-ai îndrăgostit de un patruped din această rasă? Atunci te sfătuim să te informezi în prealabil despre creșterea sa și despre rase alternative.

De unde îți poți lua un câine din rasa Dandie Dinmont Terrier?

Dandie Dinmont Terrier este rar chiar și în țara sa natală: doar 87 de căței s-au născut în Marea Britanie în 2020. În Europa continentală, numărul acestora a fost întotdeauna mai mic și continuă să scadă. În 2019, 13 căței au fost raportați la asociația germană VDH. Nu a existat niciun pui în 2020 și 2021.

Crescătorii sau diferitele cluburi de Terrier care se ocupă de rase foarte asemănătoare sunt un loc bun unde să îți începi căutarea.

Rase de câini alternative

Având în vedere că această rasă este unul dintre strămoșii Teckelului cu părul sârmos, ambele rase de câini au trăsături de caracter similare. Fizicul și blana sunt și ele asemănătoare.

Există multe rase de câini – în special rase scoțiene – care sunt similare cu Dandie Dinmont Terrier.

De exemplu

 • la fel de solitarul Skye Terrier, care are nevoie de o îngrijire intensivă,
 • temperamentalul Bedlington Terrier, care este strâns înrudit cu acesta, în ciuda constituției sale cu picioare înalte, și
 • Sealyham Terrier, o fostă încrucișare între Dandie Dinmont și Bull Terrier, care de asemenea prezintă asemănări.

Concluzie: Dandie Dinmont – un tovarăș loial

Dandie Dinmont Terrier este un câine cu un caracter puternic, care nu vrea să mulțumească pe toată lumea.

Sir Walter Scott are ultimul cuvânt despre acești extraordinari patrupezi: „Rasa din care fac parte Pepper și Mustard este foarte prețuită astăzi – nu doar pentru că acești câini sunt buni vânători, ci și pentru că sunt inteligenți și loiali. Pentru aceia dintre noi care deținem [un Dinmont Terrier], acesta este un tovarăș drag.”

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

Kerstin S.
puppy

Forumul zooplus a fost primul contact cu scrisul ca freelancer: aici, iubitorii de pisici s-au reunit încă din 2011 pentru a dezvolta propria revistă tipărită numită „Pfotenhieb”. Pe lângă studiile germane, mi s-a permis să scriu câteva articole pentru „Pfotenhieb”. În prezent, un bucuros părinte de cățel, mă dedic în principal subiectelor legate de animale și sănătate.


Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.