Setter Irlandez Roșu

Setter irlandez roșu pe coasta unei insule

Frumusețea sa grațioasă a făcut din Setterul Irlandez Roșu, sau Setterul Irlandez pe scurt, un adevărat „trendsetter”. Dar această mare popularitate nu a fost întotdeauna bună pentru elegantul vânător: din păcate, mulți iubitori de câini nu au luat în considerare atunci când și-au luat un Setter Irlandez că acest patruped are nevoie de cineva cu experiență canină, dar și cu destul de mult timp în raport cu alte rase de câini, dacă nu ești un vânător profesionist care să îl ducă în păduri și pe pajiști.

Vânător grațios

O singură privire în ochii frumoși ai unui setter este suficientă pentru a topi inima multor iubitori de animale. Setterul Irlandez este, fără îndoială, unul dintre cei mai eleganți câini de vânătoare. Acest lucru nu se datorează doar blănii lungi ca de mătase de un roșu castaniu cald și ochilor săi întunecați, ci și construcției grațioase: capul lung și subțire se află pe un gât musculos, iar urechile pufoase lăsate, precum și arcadele sprâncenelor definite și stopurile pronunțate îi subliniază și mai mult aspectul elegant. Membrele sunt musculoase, iar coada este moderat de lungă și mai degrabă joasă. El are mai multă blană pe picioare și burtă. Un Setter cântărește în jur de 30 kg și este bine proporționat. Înălțimea la greabăn poate fi de până la 70 cm.

Caracter cu multiple fațete

În casă Setterul Irlandez este de obicei un câine discret, mai degrabă rezervat, prietenos și docil. Dar de îndată ce pune laba afară, Setterul simte chemarea naturii: în spatele aspectului elegant se află un vânător excelent, care vrea să-și urmeze pasiunea vânătorească în mod regulat. Din păcate, atunci când acest câine simte mirosul unui iepure la marginea pădurii, uită adesea de buna sa educație și, dacă i se oferă ocazia, fuge după el. Față de străini tinde să fie vigilent, dar mai degrabă deschis la minte. De asemenea, se înțelege de obicei bine cu alți câini. Setterul Irlandez Roșu adoră să fie mângâiat după „muncă” – atunci devine o adevărată „pisică”. Dar acest frumos patruped își păstrează întotdeauna un anumit grad de independență – dacă respecți acest lucru și îi poți oferi câinelui mișcarea adecvată, vei găsi un prieten pentru toată viața în acest câine independent și inteligent.

Cunoștințe și consecvență: dresajul

Un Setter Irlandez nu are ce căuta pe mâinile începătorilor din cauza instinctului său mare de vânătoare, așa că dresajul său nu este chiar ușor. În plus, acest câine sensibil are o minte proprie, ceea ce nu ușurează deloc antrenamentele. Principalul atu în dresajul unui Setter Irlandez este consecvența în combinație cu o doză bună de empatie.  Dacă îi oferi câinelui o îndrumare clară, el o va urma bucuros. E important să nu uităm, mai ales în cazul câinilor de vânătoare ca acesta, că doar un patruped ce face mișcare poate fi cu adevărat fericit. Așa că activitatea adecvată joacă un rol decisiv și în ceea ce privește educația sa. În plus, activitățile comune consolidează legătura dintre voi, ceea ce la rândul său facilitează dresajul. Îți recomandăm să vizitezi o școală de câini care are experiență cu Setteri – mai ales dacă nu îți dorești să îl dresezi ca un câine de vânătoare.

Important: creșterea orientată spre sănătate

Vânătorii de culoare castanie pot avea o predispoziție la displazia de șold – poți preveni acest lucru căutând doar căței de la crescători de renume – aceștia folosesc pentru reproducere doar animale care au articulațiile șoldului perfecte, astfel încât riscul unei malpoziții corespunzătoare este redus la minim. De asemenea încearcă să te asiguri că Setterul tău nu are kilograme în plus, pentru că ele favorizează problemele articulare.

La unele linii apare și atrofia retinală progresivă. În acest caz retina ochiului moare, ceea ce duce, mai devreme sau mai târziu, la orbirea completă a animalului. Cu toate acestea, există un test genetic pentru Setterul Irlandez Roșu, prin care poate fi exclusă atrofia retinală progresivă transmisă genetic. Bineînțeles că e nevoie de un crescător experimentat și dedicat pentru acest lucru.

Cât trăiește un Setter Irlandez Roșu?

Poate ajunge la o vârstă cuprinsă între 12 și 14 ani.

Nutriția unui Setter Irlandez Roșu

Vânătorul tău sportiv are nevoie – ca orice câine – de o hrană care constă în principal din carne, deoarece stomacul patrupedului este conceput pentru proteine animale de înaltă calitate. Așa că indiferent dacă alegi hrană uscată sau umedă, alege o hrană pentru câini în care carnea se află în fruntea listei de ingrediente. Ideal ar fi ca ea să nu conțină deloc cereale.

Un alt aspect care favorizează un regim fără cereale: se crede că Setterii Irlandezi Roșii sunt sensibili la gluten. Dacă vrei să schimbi mâncarea câinelui, cel mai bine este să o faci pas cu pas, amestecând în fiecare zi câte puțin din noua hrană cu cea deja cunoscută. Ar fi bine să îți obișnuiești animalul cu mai multe sortimente de aceeași calitate, astfel încât pe de o parte să aibă varietate, dar pe de altă parte să nu apară probleme dacă un producător schimbă rețeta, de exemplu. Oferă-i o pauză după mese, lasă-l să doarmă un pic, în caz contrar există riscul de torsiune gastrică care îi poate pune viața în pericol.

Setterii care fac prea puțină mișcare tind să fie supraponderali.  Așa că urmărește îndeaproape talia patrupedului și ia măsurile adecvate dacă vezi că se îngrașă. Asigură-te că Setterul are mereu apă potabilă proaspătă la dispoziție.

Îngrijire pentru frumusețe și bunăstare

Este nevoie de un efort regulat pentru a menține frumusețea blănii mătăsoase a Setterului.  Periază-l zilnic pentru a preveni formarea nodurilor. Având în vedere că Setterul nu are substrat și, prin urmare, nu lasă aproape deloc păr, acest „ritual” nu necesită mult timp.

Îngrijirea regulată a urechilor este de asemenea importantă, deoarece urechile lăsate ale Setterului Irlandez Roșu sunt destul de sensibile la inflamații sau la infestarea cu paraziți, mai ales pentru că mediul din ele este cald și umed. Curăță urechile cu un produs special pentru curățarea urechilor de la un magazin specializat dacă e cazul. Verifică regulat și ghearele câinelui: câinii mai în vârstă, de exemplu, sau cei care nu se plimbă aproape niciodată pe drumuri asfaltate, nu își uzează suficient ghearele, ceea ce duce la un risc de rănire. Dacă nu ești sigur, roagă un veterinar să îți arate cum se taie ghearele – după aceea le poți scurta singur la lungimea potrivită cu ajutorul unui clește pentru gheare.

Mulți stăpâni de câini și-au obișnuit patrupezii să fie spălați pe dinți în fiecare zi – o modalitate bună de a preveni apariția tartrului și a numeroaselor boli asociate care se pot dezvolta la bătrânețe. Dacă crezi că e o opțiune convenabilă pentru tine, încearcă să obișnuiești patrupedul de mic cu acest ritual de îngrijire zilnică cu ajutorul pastei de dinți speciale pentru câini și a periuței de dinți pentru câini.

Activitate pentru minte și corp

Ai ghicit deja: activitatea preferată a Setterului Irlandez este vânătoarea! Dar el poate fi fericit și fără să îl duci la vânătoare. În orice caz, acest câine are nevoie de multă mișcare în aer liber – pe orice vreme. De exemplu el este un tovarăș excelent pentru jogging sau chiar ciclism – în funcție de câine. Nu doar nevoia sa de a alerga trebuie satisfăcută, ci și mintea sa inteligentă. Sporturile canine precum Mantrailing sau jocurile de căutare – atât în casă cât și afară – sunt bune pentru acest lucru. El este perfect și pentru jocuri de aport. Agility sau Flyball sunt și ele o alternativă bună – așa că ai multe variante pentru a ține un Setter ocupat. Jocurile de inteligență sunt o modalitate excelentă de a-i oferi Setterului tău varietate în interior. Încearcă să vezi ce îți place să faci cel mai mult împreună cu patrupedul tău! După muncă sau joacă, Setterul Irlandez va aprecia timpul de relaxare alături de stăpânul său – alături de multe mângâieri, bineînțeles.

La fel ca alți setteri – Gordon Setter, Setter Irlandez roșu cu alb precum și Setter englez – Setterul Irlandez Roșu este un pointer. Aceștia se caracterizează prin faptul că indică atunci când au zărit vânatul stând nemișcați, astfel încât vânătorul să îl poată prinde înainte să fugă. Mai mult, setterii nu numai că stau nemișcați, ci chiar se așază pentru a indica prada – de aici și numele de “setter”. Setterul Irlandez Roșu a fost întotdeauna deosebit de popular pentru vânătoarea de becațe și rațe. Rasa își are originea în Irlanda, la începutul secolului al XIX-lea, unde, probabil, Setterii nativi au fost încrucișați cu Spanielii francezi și Pointeri britanici. La începutul creșterii, setterii roșii și roșii cu alb erau încă o rasă în curs de apariție: în 1874, ambele variante au fost prezentate pentru prima dată într-o expoziție la Dublin și la doi ani mai târziu Clubul Ulster Irish Red Setter includea ambele variante de culoare sub denumirea de „Setter Irlandez”. Cu toate acestea, începând cu 1882 au fost recunoscute doar exemplarele de setter roșu, lucru care a fost stabilit în primul standard al rasei de către Irish Red Setter Club în 1886. Între timp, pe lângă liniile pure de câini utilitari, care sunt potrivite doar pentru stăpânii de câini foarte ambițioși sau pentru vânători, există și linii de expoziție, care necesită puțin mai puțină mișcare și au deseori mai multă blană – dar aceste și linii au nevoie de cineva, căruia îi place să lucreze împreună cu câinele.

Mi se potrivește un Setter Irlandez Roșu?

Mulți se îndrăgostesc de acești câini drăguți, dar numai câțiva pot oferi vânătorului energic condiții de întreținere adecvate. Acești câini sunt potriviți pentru stăpânii experimentați, care   sunt fie sportivi, fie vânători activi în păduri și pe pajiști. Dacă aceste cerințe sunt îndeplinite, sensibilii patrupezi pot fi ținuți și într-o familie – însă sunt recomandați pentru copii un pic mai mari, care înțeleg deja cum trebuie să se comporte cu un animal de companie. De obicei Setterul se înțelege foarte bine cu aceștia – va fi cel mai bun prieten al copiilor. Bineînțeles că e important ca înainte să îți iei un câine, să te asiguri că nu există alergii în familie ca toată lumea să fie de acord cu mutarea – inclusiv cu timpul pe care îl implică. Acest iubitor al naturii nu este un câine pentru un apartament de oraș. Are nevoie de multă verdeață în jurul său și, de preferință, de o grădină bine securizată, unde să poată adulmeca în voie, fără pericolul de a fugi în căutarea pisicii vecinului.

Unui Setter Irlandez Roșu nu îi place să fie singur – ține cont de acest lucru înainte de a îți lua un astfel de câine. El are nevoie de contact cu familia și de îngrijire adecvată dacă te îmbolnăvești sau pleci în concediu. Dacă alegi să mergi în drumeții, ar fi ideal să iei patrupedul cu tine și să trăiți aventuri împreună. Înainte de a îți lua un astfel de câine, calculează nu doar timpul, pe care îl vei petrece cu el, ci și costurile care vor apărea pentru noul tău patruped: pe lângă prețul de achiziție de la un crescător responsabil și echipamentul de bază – de la un pat pentru câini până la un clește pentru căpușe, va trebui să dai bani și pe hrană de calitate superioară cu un conținut ridicat de carne și controale la veterinar.

Unde pot găsi un Setter Irlandez Roșu?

Nu cumpăra acest câine nobil decât de la crescătorii, care sunt afiliați la o asociație și care respectă directivele acesteia. Nu lăsa persoanele care cresc fără a face parte dintr-un club să te convingă să cumperi un câine. Argumentele sunt de obicei îndoielnice: “actele sunt doar o pierdere de bani” sau “se vor descurca bine fără un club” – dar apartenența la un club este cerința minimă pentru a cumpăra un cățeluș.  Crescătorii responsabili pot să îți arate – printre altele – rezultate scrise privind examinarea șoldurilor părinților, ceea ce reduce la minimum riscul de displazie de șold la căței. Potențialul crescător ar trebui să te primească în casa sa, unde poți întâlni cățeii și părinții lor fără nicio obligație. Părinții ar trebui să îți lase o impresie echilibrată și prietenoasă. Bineînțeles, crescătorul este fericit să te ajute în ceea ce privește caracterul și tipul de câine, însă un crescător bun va dori să te și cunoască puțin, eventual să afle ce așteptări ai și ce experiențe anterioare ai avut cu câinii. Acesta este un semn pozitiv, deoarece arată că îi pasă de bunăstarea micuților săi. Un cățeluș își părăsește mama cel mai devreme la vârsta de opt săptămâni și este deparazitat și vaccinat de mai multe ori înainte de a se muta la tine. În orice caz, patrupedul cu cip va avea „în bagaj” un carnet de sănătate și deseori câteva porții din hrana sa preferată, poate chiar și jucăria sa favorită sau o pătură de pluș, pentru ca despărțirea de vechiul cămin să fie mai ușoară pentru el.

Dacă vrei să oferi un cămin unui Setter Irlandez Roșu deja adult, ai putea încerca să cauți online, pentru că probabilitatea ca o asociație locală de protecție a animalelor să aibă un Setter Irlandez Roșu de rasă pură ce are nevoie de un cămin este relativ scăzută. Dar nu se știe niciodată: poate un metis fermecător de Setter te va cuceri? În caz contrar, există asociații specializate pentru Setteri, care se ocupă cu plasarea câinilor de vânătoare. Contactează-le pentru a afla dacă vreunul din patrupezii „second-hand” care urmează să fie plasați ți se potrivește!

Profilul unui Red Irish Setter pe scurt

Pe scurt: Acest câine de vânătoare frumos și elegant, cu urechi tipic căzute, este considerat Setter prin excelență. Red Irish Setter este, de fapt, foarte afectuos cu oamenii și copiii săi, dar are nevoie de un dresaj consistent și de multă activitate în aer liber. Nu poate trăi într-un apartament. Este potrivit pentru familii, în special pentru cele sportive, dar nu este pentru începători.
Origine: Irlanda
Greutate: circa 30 kg
Înălțime la greabă: circa 70 cm
Blana: lungă și mătăsoasă
Culoarea blănii: roșcat
Speranța de viață: 12 – 14 ani
Preț:  600 – 800 de euro pentru un cățeluș, costul depinde de pedigree și de canisa  aleasă
Caracter: Discret, docil, prietenos, drăgălaș, independent, hotărât, inteligent, cu un puternic instinct de prădător
Îngrijirea blănii: medie
Dificultate de dresaj: medie
Potrivit pentru viața de apartament: nu
Nevoie de exerciții fizice: mare
Tendința de a fi supraponderal: mare
Potrivit pentru copii: da
Potrivit pentru a trăi cu pisici: nu
Posibile boli: displazie de șold, atrofie progresivă a retinei (PRA)
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.