Cavapoo

Câine crem cavapoo, rasă hibridă - amestec între Toy Pudel și cavalier king charles spaniel

Cavapoo este o încrucișare între un pudel pitic și un Cavalier King Charles Spaniel.

Cavapoo – numit și Cavoodle – face parte din așa numitele rase hibride de câini. Este rezultatul încrucișării unui Cavalier King Spaniel cu un pudel Toy sau un pudel pitic și nu impresionează doar prin aspectul său extrem de drăguț, ci și prin felul său plin de viață și iubitor de a fi.

Aspect: ursuleț de pluș? Nu, Cavapoo!

Un cap rotund, ochi mari și întunecați și o blană pufoasă și moale: așa arată un ursuleț de pluș – sau un Cavoodle. Urechile mari, cu blană deasă și pufoasă, îi completează perfect căpșorul drăgălaș.

Ce culori de blană poate avea un Cavapoo?

O caracteristică pentru Cavapoo este blana extrem de moale, ușor ondulată până la creață, care poate fi prezentă în aproape toate nuanțele și combinațiile de culori. Acest lucru depinde de gradul în care pudelul pitic sau Cavalier King Charles Spaniel se dovedește a fi dominant în ereditate.

În consecință, câinii pot fi de culoare maro, roșu, alb, crem, argintiu-bej, apricot sau negru. Chiar și în cadrul unei singure ture de pui pot apărea variații de culoare diferite, până la căței în trei culori.

Cât de mare ajunge un Cavapoo?

În medie, un Cavapoo adult ajunge la o înălțime de 30-35 de centimetri (înălțimea la greabăn). Cu toate acestea, mărimea corpului poate varia foarte mult – în funcție de părinți.

Greutatea este de aproximativ cinci până la nouă kilograme, cățelele fiind de obicei ceva mai ușoare și cu o constituție mai delicată. În ciuda dimensiunilor sale destul de mici, Cavoodle are o conformație robustă și compactă în general.

Caracter necomplicat

Aspectul drăguț de ursuleț de pluș nu trebuie să ascundă faptul că un Cavapoo este un câine adevărat, cu nevoi serioase. Dar dacă ții cont de acest lucru, vei câștiga un prieten pe viață.

Un micuț sociabil: principalul lucru în haită

Patrupedul de talie mică sau medie este un vârtej plin de viață, entuziasmat de mișcare și jocuri de tot felul. Având o fire veselă, el creează o atmosferă plăcută în fiecare casă. Pe lângă asta, el este curajos și vigilent. Acest lucru îl face un companion care știe cum să-și apere familia în caz de urgență.

Joaca cu alți patrupezi sau chiar cu copiii este cel mai distractiv lucru pentru Cavoodle, dar el se bucură și de o după-amiază liniștită cu familia sa, ghemuit pe o pătură confortabilă pentru câini. Este important pentru el să fie aproape de oamenii săi.

Cavapoo nu suportă să stea singuri

Cavapoo este foarte atașat de oameni și caută întotdeauna apropierea familiei sale. În consecință, nu se pricepe prea bine să fie singur. Dacă totuși trebuie să îl lași singur acasă pentru câteva ore din când în când, ar trebui să îl obișnuiești ușor cu acest lucru – pe cât posibil încă de când este mic.

Din fericire, datorită caracterului său prietenos și sociabil, poți lua acest cățel cu tine în majoritatea locurilor fără ezitare.

Educația este aproape o joacă de copii

Inteligența și percepția sa rapidă, pe care le datorează Pudelului, fac din Cavapoo un câine foarte ușor de dresat.

Chiar și instinctul său de vânătoare, pe care l-a moștenit atât de la Cavalier King Charles Spaniel, cât și de la Pudel, este ușor de controlat cu o consecvență iubitoare. Dar atenție: vânătoarea de șoareci este în sângele acestui câine!

Prin urmare, Cavoodle este potrivit atât pentru începători, cât și pentru stăpânii experimentați. În orice caz, cel mai bine este ca noii veniți să viziteze o școală de câini.

Câine din rasa Cavapoo maroniu in parc pe iarbă, stă întins cu gura deschisă și poartă un ham negru pentru câini.
Cavapoo poate avea aproape orice culoare.

Într-o familie activă, căreia îi place să petreacă timp afară și să se miște mult, acest patruped se va simți cu siguranță perfect. În ciuda vieții de zi cu zi și a agitației familiei, este important ca inteligentul Cavoodle să aibă o ocupație adecvată.

Sporturile canine, cum ar fi Agility pentru câini mici, sunt ideale pentru acest patruped sportiv și docil. Este important ca mintea inteligentă a Cavapoo-ului să fie și ea stimulată. Jocurile de adulmecare și de inteligență sau învățarea trucurilor pot oferi o schimbare binevenită de ritm. Cavoodle te va însoți chiar și în drumeții cu cea mai mare plăcere!

Ce pretenții are Cavapoo de la iubitorii de câini? Cel mai important lucru este să ai suficient timp pentru activități comune și îngrijirea blănii.

La oraș sau la țară?

Pentru un câine la fel de vioi și agil ca și Cavapoo, o casă cu o grădină și suficiente oportunități de a alerga în afara ușii din față este, desigur, ideală. Dar micul și adaptabilul patruped poate fi ținut fără probleme și ca un câine de oraș. Principalul lucru este ca familia lui să fie alături de el și să i se permită să își descarce energia din când în când.

Conviețuirea alături de copii, pisici și alți câini

Cavapoo este considerat a fi extrem de iubitor de copii. Nici nu este de mirare, la urma urmei, micuții „bipezi” sunt la fel de jucăuși și energici ca și el. Însă acest câine prietenos și echilibrat se înțelege bine și cu alți câini sau alte animale de companie.

Pisicile și Cavoodle se înțeleg cel mai bine atunci când ambele specii au avut deja experiențe bune unul cu celălalt de mici.

Vrei să împrietenești un Cavapoo cu o pisică? Iată niște sfaturi despre cum ar trebui să procedezi.

Îngrijire elaborată a blănii

Îngrijirea blănii și a corpului joacă un rol important pentru Cavapoo. Urechile lăsate și acoperite cu păr ale câinelui sunt deosebit de sensibile și trebuie curățate în mod regulat pentru a preveni inflamațiile.

Îngrijirea blănii este și ea ceva mai solicitantă. Acest lucru se datorează faptului că blana moale și mătăsoasă are tendința de a se încâlci și, prin urmare, câinele trebuie periat cu grijă în mod regulat (de mai multe ori pe săptămână). Din fericire, vei economisi timpul pe care trebuie să îl petreci pentru îngrijirea unui Cavoodle atunci când faci curățenie în casă, deoarece acești câini lasă relativ puțin păr.

De aceea sunt deseori recomandați ca și câini pentru persoanele care suferă de alergii. Însă nu există nicio garanție în acest sens. Înainte de a cumpăra un Cavapoo, asigură-te că niciun membru al familiei nu are o reacție alergică la noul coleg de cameră.

Cavapoo pui pe fundal alb, câinele este negru cu pete maro pe bot, piept și lăbuțe
Îngrijirea blănii este deosebit de importantă pentru Cavapoo. În caz contrar, blana sa mătăsoasă are tendința de a se încâlci.

Câinii Cavapoo sănătoși care provin de la un crescător responsabil sunt, de obicei, câini foarte rezistenți. Însă, în funcție de constituția lor genetică, formată din pudeli și Cavalier King Charles Spaniel, pot apărea următoarele boli tipice acestor rase și la Cavapoo:

  • atrofie progresivă a retinei (boală oculară)
  • Boli cardiace, cum ar fi endocardioza mitrală (MVD)
  • Probleme cu rotula
  • Siringomielia (SM), o boală neurologică severă la Cavalier
  • Ochi uscați

În plus, pot apărea probleme de blană și de piele din cauza structurii diferite a blănii rasei părinților. Însă acest lucru se întâmplă destul de rar.

Este o adevărată provocare să găsești un crescător serios care acordă importanță sănătății. Mulți crescători împerechează pur și simplu aleatoriu un Cavalier cu un Pudel, fără a supune animalele la un test prealabil.

Cât trăiește un Cavapoo?

Un Cavapoo sănătos, provenit de la o canisă responsabilă, va trăi în medie 15 ani.

E prima dată când auzi de Cavapoo? Nu e de mirare. La urma urmei, acest câine de designer este o încrucișare destul de recentă.

Istoricul lor este similar cu cel al Labradoodle-ului. Crescătorii australieni au încrucișat pentru prima dată un Pudel cu un Cavalier King Charles Spaniel în anii 1990. Descendenții au devenit în curând foarte populari pe continentul australian datorită aspectului lor drăguț și caracterului prietenos.

Astăzi, Cavapoo se numără printre cei mai populari câini de designer din Australia. Dar există și câțiva crescători în SUA. În România, însă, Cavapoo este încă destul de rar. Cei mai mulți crescători de pe teritoriul european se găsesc în prezent în Marea Britanie.

Fiind un câine hibrid, Cavapoo nu este recunoscut ca rasă independentă de către FCI. Există și alți câini de designer asemănători – și nerecunoscuți – precum Cockapoo sau Golden Doodle.

De unde îți poți cumpăra un Cavapoo?

Vei avea destul de mult de căutat până să îți cumperi un Cavapoo în România. Având în vedere că nu este o rasă de câini recunoscută, nu există nici un registru oficial al caniselor de renume.

Dacă îți dorești un Cavapoo de la un crescător responsabil, va trebui să fii foarte atent. Nu te lăsa păcălit de pozele drăguțe cu căței și nu cumpăra niciodată câini din portbagajul unei mașini dintr-o parcare izolată.

Cavoodle este și rămâne un metis. Așa că îți recomandăm să stai departe de prețuri fanteziste de peste 1.500 de euro. Cere pedigree-ul părinților și informează-te despre controalele de sănătate ale acestora.

Apropo, variantele mici de Pudeli sunt alternative mai bune la Cavoodle. Dacă nu vrei neapărat un Cavoodle, există numeroși metiși drăguți de toate mărimile care așteaptă un nou cămin în adăposturile de animale.

Concluzie: Cavapoo – o corcitură cu mult farmec

Prietenos, atent, drăgălaș, jucăuș și cu un aspect extrem de simpatic – Cavapoo le are pe toate. Însă iubitorii de câini ar trebui să pună sub semnul întrebării creșterea câinilor de designer care este atât de populară în ziua de azi. Există multe rase de câini care au aceste trăsături, dar care pot fi obținute de la crescători cu o reputație bună și experiență.

Dacă decizi să îți cumperi un câine de designer, ar trebui să încerci mereu să găsești un crescător responsabil. Iată un articol care te poate ajuta în acest sens: 12 întrebări pe care să le pui crescătorilor de câini atunci când cumperi un cățel.

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO
Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.