English Cocker Spaniel

Scris de Kerstin S.
Câine Cocker Spaniel englez cu limba scoasă care stă în fund pe iarbă

Acești câini iubesc plimbările lungi în natură.

English Cocker Spaniel – grațios, aventuros și extrem de încăpățânat – nu e de mirare că această rasă este printre cele mai cunoscute din lume. Află aici cele mai importante lucruri, pe care ar trebui să le știi despre acest câine cu urechi lungi.

Aspect: câine puternic și rezistent

Cockerii Spanieli Englezi sunt niște câini de talie medie și destul de robuști, având o înălțime de circa 40 cm și o greutate de până la 14.5 kg. O caracteristică a rasei, ce iese în evidență, o reprezintă urechile lungi și lăsate.

Blana este moale și foarte mătăsoasă. Cockerul Spaniel Englez poate avea multe culori. Cockerii Spanieli cu o singură culoare pot fi negri, roșii, ciocolatii, precum și negri cu cafeniu și maro cu cafeniu. Cockerii Spanieli bicolori pot fi negri cu alb, portocalii cu alb, maro cu alb și galbeni cu alb. Aceștia pot avea și pete. Animalele tricolore pot fi și albastre, albastre cu cafeniu, portocalii, galbene, maro și maro cu cafeniu.

Caracter: Veseli, prietenoși, lacomi

Aparențele nu înșală: Cockerul Spaniel Englez este un câine fericit și deschis, care are nevoie de compania familiei sale. Este iubitor, loial și afectuos și mereu are chef de distracție și de jocuri.

Deși anunță mereu prezența străinilor lătrând, el se și împrietenește repede cu ei, motiv pentru care Cockerul Spaniel Englez nu prea este un câine bun de pază.

Pe lângă familia sa și vânătoarea, Cockerul Spaniel Englez mai are încă o pasiune: mâncarea sub orice formă. Micuțul blănos iubește gustările, lucru care din păcate are ca rezultat obezitatea.

Însă în ciuda caracterului său prietenos, el rămâne un vânător la suflet, care odată ce a prins un miros își va pune instinctul de vânător deasupra regulilor învățate.

Acest vânător pasionat are nevoie de un dresaj consistent fără duritate. Stabilește regulile pentru dresaj chiar înainte ca noul membru al familiei să se mute cu tine și urmează-le cu strictețe.

În caz contrar un Cocker Spaniel Englez va considera orice mică „excepție” ca fiind noua regulă pentru a își demonstra încăpățânarea. Dacă ții cont de aceste lucruri, dresajul poate fi stăpânit ușor chiar și de începători.

Lăcomia caracteristică Cockerului Spaniel Englez face să fie ușor să îl recompensezi, dar nu uita: nu te lăsa cucerit de acest patruped atunci când vine vorba de nutriție. El nu va ezita să cerșească atunci când vine vorba de atingerea scopului său. Nu ceda și menține orele fixe de masă și gustările cu măsură. Jocurile scurte de aportare sunt și ele recompense bune.

S-ar putea să nu pară așa la prima vedere, dar e nevoie de destul de mult timp și resurse pentru îngrijirea Cockerului Spaniel Englez. Blana mătăsoasă trebuie periată bine minim o dată la două zile, chiar zilnic dacă e posibil. Blana de la „subraț” și de sub urechi, de exemplu, se încâlcește foarte ușor.

Cel mai bine este să obișnuiești cățelul cu ritualurile de îngrijire cu o perie moale și să exersezi periatul zonelor „complicate”, cum ar fi burta – astfel va învăța să îi placă programul obligatoriu de îngrijire.

Atenție la trimming-ul blănii

După ce ați fost pe afară verifică dacă nu s-au prins bucăți de lemn, crengi sau chiar insecte în blana animalului. Iubirea Cockerului față de apă poate face îngrijirea mai dificilă, pentru că mulți reprezentanți ai rasei sunt atrași de bălți de noroi ca un magnet, așa că va trebui să speli blănosul după plimbare.

Dacă vrei să îl tunzi, ține cont de următoarele:

  • Cockerul Spaniel Englez trebuie tuns o dată la două luni.
  • Acest lucru înseamnă tunderea părului de pe spate, de pe bot, de sub urechi și de sub burtă.
  • Cu un pic de răbdare și cu instrumentele potrivite (foarfecă specială, perie, pieptene, mașină de tuns pentru câini) poți să te ocupi chiar tu de tunderea Cockerului Spaniel Englez – dar asigură-te că ai fost instruit cum trebuie.
  • Pe lângă asta, tunde părul în exces de pe lăbuțe pentru a preveni acumularea de mizerie și infecțiile.

Verifică-i urechile și buzele constant

Din cauza climatului cald și umed, urechile lăsate încurajează micozele și iritațiile și prin urmare apariția inflamațiilor. Așa că verifică urechile câinelui zilnic. Gustările speciale sau jucăriile pentru câini sunt perfecte pentru îngrijirea dinților. Curăță buzele o dată pe zi cu o cârpă umedă – obișnuiește cățelul cu acest lucru de când e mic pentru a preveni inflamarea buzelor.

Poți afla tot ce trebuie să știi despre îngrijirea blănii câinilor din ghidul zooplus.

Cockerul Spaniol Englez este prietenos, afectuos, loial și jucăuș. Astfel, el are toate caracteristicile pentru a fi un câinele de familie . Este numai bun pentru familiile sportive cărora le place să petreacă timp cu câinele lor și să iasă în aer liber.

Cockerul se împrietenește de obicei cu ușurință cu alte animale de companie. Cu toate acestea, în aer liber, instinctele sale de vânătoare pot prelua controlul și poate viza alte animale ca potențiale prăzi.

Asigură-te că este suficient de activ

Pe cât de mic și bucuros ar arăta un Cocker Spaniel Englez: el este de fapt un câine de vânătoare și are nevoie de multă mișcare și activitate – cel puțin 1-2 ore pe zi.

Pe lângă plimbările normale, asigură-te că mintea sa este ocupată, de exemplu cu jocuri de aportare sau exerciții cu un manechin.

Partener numai bun pentru sport

Unor Cockeri Spanieli Englezi le place și să sară în apa rece și sunt înotători pricepuți. Alergătorii vor găsi un partener ideal în acest blănos plin de energie, cu condiția să antreneze câinele adult pas cu pas. Cockerului Spaniel Englez îi face mare plăcere să facă exerciții de căutare, fiind perfect pentru Mantrailing sau tracking.

Însă nu îi place doar să facă mișcare și activitate, el iubește și orele petrecute pe canapea cu stăpânii săi. Un Cocker Spaniel Englez ce face suficientă mișcare va fi mereu un tovarăș loial, care va „infecta” tot ce îl înconjoară cu dispoziția sa bună.

Portretul unui cocker spaniel roșcat care se uită în sus cu gura deschisă și limba scoasă pe fundal verde de iarbă
Efortul mental și fizic previne obezitatea.

Rasa are o predispoziție ereditară la sindromul vestibular congenital, o boală a urechii interne, ce rezultă în probleme de echilibru și uneori pierderea auzului pe una sau pe ambele părți. Există și cazuri raportate de probleme la ochi (cataractă) cu o incidență mai mare decât la alte rase.

Bolile de rinichi și problemele cardiace (cardiomiopatie dilatată) pot apărea ceva mai frecvent la prietenii cu patru picioare cu urechi lungi.

Rage syndrome sau sindromul furiei

„Rabia Cockerului” este un fenomen, ce se presupune că este ereditar, prin care câinii afectați au „atacuri” regulate de agresivitate, asemănătoare atacurilor de apoplexie, acestea fiind urmate de o senzație de oboseală.

Aceste faze nu sunt în nici un caz comparabile cu cinci minute de „zoomies” ale unui cățel jucăuș sau a câinilor needucați și e nevoie de intervenția unui veterinar imediat.

Adevărt sau mit? Există teorii, care spun că patrupezii de o singură culoare sunt mai afectați decât cei cu pete albe, dar acestea sunt considerate a fi false în ziua de azi. „Rabia Cockerului” este deja destul de bine controlată prin înmulțirea responsabilă. Bolile renale sunt de asemenea mai des întâlnite la acești patrupezi cu urechi lungi.

Până la ce vârstă trăiește un Cocker Spaniel Englez?

Un Cocker Spaniel sănătos poate trăi până la aproximativ 15 ani dacă este îngrijit cum trebuie și are un regim echilibrat.

Nu se cunoaște originea exactă a Cockerului Spaniel Englez – una dintre teorii, ca să nu îi spunem legendă, este că acești câini au ajuns în Marea Britanie din Spania împreună cu soldații romani ai lui Iulius Cezar acum peste 2000 de ani și că numele lor provine din denumirea latină pentru „câine spaniol”.

Un lucru e sigur, și anume că strămoșii raselor de Spanieli din ziua de azi erau foarte îndrăgiți acum câteva sute de ani. William Shakespeare chiar a imortalizat Spanielii în operele sale cu circa 200 de ani mai târziu. În 1892 Asociația Chinologică Britanică a recunoscut rasa ca fiind o rasă independentă, după care au apărut cluburi speciale pentru Spanieli în Europa.

Utilizat ca vânător de sitari de pădure

Cockerul a fost înmulțit special pentru vânătoarea de sitari. Sitarii se pot camufla bine în pădure și sunt greu de recunoscut, dar nasul fin al câinelui îi poate detecta.

În ziua de astăzi rasa este folosită la vânătoare, mai ales în Anglia și Scoția. Însă majoritatea Cockerilor sunt adoptați de familii.

Cauți un Cocker Spaniel Englez?

Având în vedere că rasa este atât de cunoscută, există un număr mare de crescători de Cockeri Spanieli Englezi.

Gândește atât cu inima, cât și cu creierul atunci când decizi să cumperi un cățel: caută un crescător responsabil, care înmulțește câinii pentru calitate, în loc de cantitate, folosind părinți sănătoși.

Un crescător bun îi dă mamei suficient timp să își revină după naștere și vrea să afle cât mai multe despre viitoarea casă a puilor săi. În general el va fi persoana ta de contact după ce iei cățelul, dacă ai întrebări despre noul membru al familiei.

Patrupedul trebuie să fie vaccinat și deparazitat în momentul predării și ar trebui să aibă certificat de Pedigree, carnet de sănătate și chip.

Adoptă dintr-un adăpost ca alternativa la cumpărarea unui câine

Dacă vrei un câine adult, probabil vei găsi pe internet un patruped destul de repede, care va fi bucuros că și-a găsit o nouă casă după ce a fost părăsit de fostul stăpân.

Există organizații pentru Spanieli în multe țări, organizații care plasează Cockeri Spanieli, dar și metiși foarte asemănători Cockerilor.

Pui de cocker spaniel cu blană blondă cu limbuța ușor scoasă. Stă cu fundul pe iarbă verde
Când cumperi un cățeluș, asigură-te că părinții sunt sănătoși.

Concluzie: Câine de familie activ,dar încăpățânat

Cockerul englez este un câine de familie activ și afectuos, de care te îndrăgostești rapid. Deoarece este atât un vânător, cât și un mic gurmand, are nevoie de un dresaj consistent. Consecvența este necesară și atunci când vine vorba de toaletare.

Dar cu puțină răbdare, chiar și începătorii pot stăpâni aceste provocări și apoi se pot bucura de urechile lor fericite și clăpăuge pentru mult timp.


Kerstin S.
puppy

Forumul zooplus a fost primul contact cu scrisul ca freelancer: aici, iubitorii de pisici s-au reunit încă din 2011 pentru a dezvolta propria revistă tipărită numită „Pfotenhieb”. Pe lângă studiile germane, mi s-a permis să scriu câteva articole pentru „Pfotenhieb”. În prezent, un bucuros părinte de cățel, mă dedic în principal subiectelor legate de animale și sănătate.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.