Ciobănesc de Flandra

Portret Ciobănesc de Flandra în câmp

Ciobănescul de Flandra este un câine de talie mare, cu o constituție compactă.

Câinele ciobănesc de Flandra (Bouvier des Flandres), numit și Flandrischer Treibhund sau Vlaamse Koehund, este un câine de turmă belgian. În trecut, acesta a adunat vaci și cai. Astăzi, „Bouv” este un câine de pază și de familie loial, cu un caracter echilibrat. Cu toate acestea, blana sa lungă și aspră înseamnă o îngrijire sporită din partea stăpânilor săi.

Profilul unui Ciobănesc de Flandra

Informații generale: Ciobănescul de Flandra este un câine de turmă puternic și compact, care obișnuia să păzească mai ales caii și vacile. Caracterul său calm îl face, de asemenea, un companion loial pentru familii.
Înălțimea la greabăn: Mascul: 62–68 cm, femelă: 59–65 cm
Greutate: Mascul: 35–40 kg, femelă: 27–35 kg
Speranța medie de viață: 10-12 ani, rareori până la 15 ani
Preț: De la 1.300 Euro
Caracter: isteț, prietenos, familist, blând, răbdător, rațional
Blană: lungă și fragilă
Culoarea blănii: gri, neagră, cenușie, gri-maronie, pătată sau întunecată
Cerințe de dresaj: Medii
Cerințe de îngrijire Ridicate
Nevoie de mișcare Ridicată
Origine: Belgia
2024_02_Offers_General_Mood_10

Aspectul unui Bouvier de Flandra: câine cu barbă

Este un câine mare și puternic, cu o constituție compactă. În ansamblu, el arată solid și robust, fără a părea stângaci.

Masculii ating o înălțime la greabăn între 62 și 68 de centimetri, iar femelele între 59 și 65 de centimetri. Greutatea este cuprinsă între 27 și 40 de kilograme.

Când ajunge un Ciobănesc de Flandra la maturitate?

Această rasă se numără printre cele care se dezvoltă mai târziu. Ciobănescul de Flandra nu este matur din punct de vedere fizic și mental până la vârsta de aproximativ trei ani. Caracteristice pentru „Bouv” sunt barba completă de pe bărbie și mustața de pe buza superioară.

În Belgia, țara sa natală, această trăsătură i-a adus porecla afectuoasă „Vuilbaard”, care se traduce prin „Barba murdară”.

Blană lungă, aspră și închisă la culoare

Blana lungă a rasei este fragilă, aspră și uscată la atingere. Are o culoare gri, neagră, cu pete sau cenușie. Se acceptă o blană neagră închisă și o stea albă pe piept. Culorile mai deschise ale blănii nu sunt de dorit conform standardului rasei.

Urechile câinelui sunt, în mod natural, de lungime medie și lăsate. Coada sa este așezată relativ sus. În trecut, ambele erau adesea tăiate, ceea ce este acum interzis în multe țări.

Câine ciobănesc de Flandra negru, stând pe iarbă în grădină cu limba scoasă afară. Fotografie din profil.
Barba completă de pe bărbie este tipică pentru Bouv.

Caracter și compatibilitate: Ciobănescul de Flandra drept câine de familie

Acesta aparține grupului de câini de turmă și de cireadă. Sarcina sa inițială era de a conduce și de a păzi animalele mari, cum ar fi caii și vacile. Acest lucru este indicat și de numele său olandez Vlaamse Koehund, care înseamnă câine de turmă din Flandra.

Pentru a-și putea îndeplini funcția de câine utilitar cu încredere în sine, câinele de Flandra a dezvoltat o natură calmă, echilibrată, uneori chiar stoică. În calitate de protector al turmelor de vaci și cai, trebuie să ia decizii independente de nenumărate ori, așa că este, de asemenea, inteligent, curajos – și uneori încăpățânat.

Folosit drept câine de poliție și de pază

Caracteristicile tipice ale rasei sale fac din câinele de Flandra un excelent câine de protecție și de poliție. De asemenea, este folosit drept câine de pază și de urmă, datorită inteligenței și a nasului său fin.

Puternicul patruped este un excelent câine de familie. Răbdătorul „Bouv” se înțelege de obicei bine cu copiii și acceptă și alți câini, precum și animale de companie, cu condiția să fi fost socializat corespunzător.

Creștere & dresaj: e nevoie de experiență în domeniul câinilor

Un câine de talie mare precum Ciobănescul de Flandra, care are un instinct puternic de protecție, ar trebui să poată trăi într-o zonă rurală. Într-o casă sau într-un apartament mai mare cu grădină, Bouvier des Flandres are suficient spațiu și poate acționa ca un câine de pază.

Patrupedul aventuros și dornic să învețe vrea să fie stimulat fizic și mental. Pe lângă plimbările sale zilnice, și-ar dori o sarcină pe care să o poată îndeplini – de exemplu, ca un câine de urmă dresat.

Ciobănescul de Flandra în sporturile canine de tracțiune

Sporturile canine, în special cele de tracțiune, sunt, de asemenea, o modalitate bună de a ține Ciobănescul de Flandra ocupat. În trecut, această rasă era folosită pentru a muta butoaie grele de unt. În calitate de așa-numit câine de tractare, acesta era folosit și pentru a trage barjele de pe malul apei.

Abilitatea de a muta încărcături grele a fost păstrată în rasă: animalele puternice pot trage de opt ori greutatea propriului corp. Dar Agility sau Obedience sunt, de asemenea, modalități bune de a ține ocupat un Ciobănesc de Flandra docil și atletic.

Consecvență și răbdare în dresajul câinilor

Pentru a dresa un astfel de câine, este necesară o anumită experiență în domeniul canin. Deși acest câine este strâns atașat de stăpânul său, este mai puțin subordonat decât alți patrupezi, datorită independenței tipice rasei.

Oricine vrea să lucreze cu el are nevoie de răbdare, consecvență și empatie. Este important ca Ciobănescul de Flandra să știe să vină înapoi la stăpân încă de mic prin antrenamente de rechemare. În caz contrar, există pericolul ca acesta să fugă în timpul plimbării.

Doi Câini din rasa ciobănesc de Flandra
Acești câini au nevoie de o pregătire consecventă încă de la o vârstă fragedă pentru a contracara independența lor.

Îngrijire: perierea zilnică este o necesitate

Blana lungă și luxuriantă a câinelui necesită o îngrijire atentă. Aceasta trebuie să fie tăiată la o lungime de aproximativ șase centimetri și să fie periată bine în fiecare zi.

Acordă o atenție deosebită botului și bărbii animalului și îndepărtează orice resturi de mâncare de pe „barba murdară”. Substratul des trebuie de asemenea eliberat de încurcături și noduri, mai ales în perioada de schimbare a blănii.

Ciobănescul de Flandra nu prea lasă păr

Verifică din când în când și lăbuțele câinelui și taie cu grijă orice nod de păr dintre pernuțe. Urechile lăsate ale Ciobănescului de Flandra sunt predispuse la inflamații și, prin urmare, trebuie să fie verificate frecvent.

Bine de știut: îngrijirea blănii acestei rase necesită ceva mai mult timp. Dar, dacă se face în mod regulat, Vlaamse Koehund nu lasă aproape deloc păr prin casă și nu prea dezvoltă acel miros tipic pentru câini.

Nutriție și sănătate: rasă zdravănă cu puține slăbiciuni

Un câine mare și puternic precum Bouvier des Flandres are nevoie de hrană bogată în minerale și vitamine. Aceasta trebuie împărțită în mai multe porții mici pe parcursul zilei pentru a preveni riscul de torsiune gastrică, care îi poate pune în pericol viața.

Mulți câini din această rasă sunt, de asemenea, entuziasmați de hrana crudă, sau pe scurt BARF, adecvată din punct de vedere biologic speciei. Cu toate acestea, dacă vrei să încerci acest tip special de hrănire, verifică în prealabil compoziția exactă a meselor și, dacă ai îndoieli, cere sfatul medicului veterinar.

Sensibilități ale patrupezilor din această rasă

La fel ca multe alte rase de talie mare, câinii din rasa Ciobănesc de Flandra sunt predispuși la displazie de șold. Aceasta este o malformație congenitală a articulației șoldului care duce la restricții dureroase de mișcare. De asemenea, pot apărea probleme oculare, cum ar fi cataracta.

Care este speranța de viață a Bouvier des Flandres?

Animalele care provin dintr-o canisă de renume și sunt îngrijite într-un mod adecvat speciei pot ajunge la o vârstă de până la 15 ani.

Istoricul rasei: țara de origine Belgia

Câinele Ciobănesc de Flandra își poartă originea în numele său. „Les Frandres” este denumirea franceză a regiunii Flandra din Belgia. Acolo, vânjosul și îndrăznețul patruped era folosit drept conducător de vite care punea pe fugă chiar și urșii.

Rasa provine probabil de la molossoizi, pe care spaniolii i-au adus în Flandra în timpul Războiului de Independență olandez din secolul al XVI-lea. Mai târziu, au dat naștere câinelui de Flandra, puternic și rezistent, care proteja vitele mari cu tenacitate și curaj.

Aproape dispărut, apoi salvat

În 1910, rasa a fost în sfârșit recunoscută oficial. După ce aproape a dispărut în timpul Primului Război Mondial, în 1922 au fost stabilite standarde de rasă uniforme. Ulterior, rasa de câini a fost salvată prin încrucișări selective.

Achiziție: cumpărarea unui câine de la crescător

Deși rasa are acum câțiva fani pasionați, nu este una căutată și, prin urmare, nu este foarte răspândită. De aceea, Ciobănescul de Flandra este rar întâlnit în adăposturile de animale.

Cât costă un Ciobănesc de Flandra de la crescător?

Oricine dorește să cumpere un cățel din această rasă ar trebui să viziteze un crescător. Pentru un cățel sănătos de la un crescător de renume, iubitorii de câini trebuie să se aștepte la un preț cuprins între 1300 și 1900 de euro.

Trebuie avut în vedere faptul că animalele din liniile de creștere olandeze, în special, sunt adesea foarte sceptice față de străini. Ei atacă atunci când un străin intră pe proprietate și se pregătesc să se apere. Pe de altă parte, la rasele din alte țări, neîncrederea față de străini se manifestă adesea prin teamă.

Concluzie: un tovarăș fermecător pentru familii

Oricine îi poate oferi câinelui un cămin adecvat speciei, cu multă mișcare și activități stimulante, va avea alături un patruped loial. Blândețea, prietenia și inteligența sa fac din fostul câine de turmă un partener ideal pentru familiile active.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

„O viață fără un pug este posibilă, dar fără rost”, a spus odată Loriot. Sunt de acord fără îndoială și aș adăuga: „O viață fără un cal, o pisică sau un iepure de asemenea!” Inima îmi bate pentru toate animalele mari și mici și am marele noroc să pot scrie despre pasiunea mea ca autor independent. Prin articolele mele doresc să atrag atenția asupra bunăstării animalelor și să ofer sfaturi utile iubitorilor de animale.


Articole similare
Cele mai utile articole
10 min

Labrador Retriever

Ușor de dresat, prietenos cu oamenii și puternic: Câinii din rasa Labrador Retriever sunt de talie medie. Labradorul este considerat câinele de familie ideal, dar, în același timp, este un animal care are nevoie de multă stimulare fizică și mentală.
8 min

Beagle

Picioarele scurte ale unui câine Beagle te pot induce în eroare – acesta te va ține mereu în mișcare și este întotdeauna plin de surprize. Câinii din rasa Beagle sunt prietenoși, activi, neînfricați și foarte inteligenți.
8 min

Pomeranian

Acești micuți nu impresionează prin mărimea lor, ci prin cât de prietenoși, încrezători și plin de energie sunt. Nu e de mirare că tot mai mulți patrupezi din această rasă tip Spitz cuceresc inimile și casele multor iubitori de câini.