Lasere pentru pisici

lasere pisici

Joaca cu un laser pentru pisici poate fi distractivă, însă ai grijă la efectele negative!

Poate fi un laser pentru pisici o jucărie bună? Există opinii diferite în legătură cu această problemă. În cele ce urmează vom enumera câteva aspecte, care te vor ajuta să compari avantajele și dezavantajele și pentru a lua o decizie bună pentru pisica ta.

Poate fi laserul dăunător pentru pisici?

Tot ce îi trebuie, atunci când se joacă cu un laser pentru pisici, este simțul văzului. Celelalte simțuri, cum ar fi mirosul, atingerea și auzul, nu sunt folosite deloc, spre deosebire cazul multor altor jucării de pisici. Este foarte important să stimulezi toate aceste simțuri, pentru a recrea mediul în care pisica ar trăi în sălbăticie. În principiu, se recomandă toate jucăriile și habitatele care imită cel mai bine evenimentele din mediul natural al felinei. Doar așa, pisica poate avea o viață potrivită speciei, așadar o viață fericită.

Având în vedere că joaca cu laserul nu are tot timpul ca rezultat sentimentul de succes sau de vânătoare reușită, în care pisica își omoară prada la finalul jocului, aceasta ar putea deveni frustrată și hiperactivă. Va arăta acest lucru prin faptul că nu se poate relaxa la finalul jocului și continuă să caute agitată punctul roșu.

Raza laserului este de asemenea dăunătoare pentru ochi. De aceea, nu ar trebui niciodată să te uiți direct în raza de laser. Asemenea, nu lăsa pisica să se uite direct în raza laserului, pentru că ochii ei sunt mult mai sensibili decât cei ai oamenilor. Ar trebui să ții cont de faptul că laserul poate dăuna unui ochi sensibil, mai ales celui al pisicii, chiar și atunci când este reflectat de pe suprafețe, cum ar fi parchetul laminat. În cel mai rău caz, poate duce la orbire și costuri foarte mari la veterinar.

Doar stăpânii pisicii care sunt foarte atenți la manevrarea laserului, ar trebui să îl folosească. Altfel, ar fi prea mare riscul ca pisica sau chiar și omul să fie expuși unor pericole foarte mari pentru ochi.

Care sunt avantajele unui laser?

Dacă folosești jucăria luminoasă în mod conștiincios, controlat și pentru o perioadă limitată de timp, laserul pentru pisici poate fi o jucărie interesantă, cu care se va distra foarte mult animalul tău. Însă unor pisici nu le place jucăria din cauza experienței înșelătoare de vânătoare. Laserele sunt extrem de distractive pentru pisicile jucăușe. Însă, după cum am spus deja, oamenii trebuie să aibă foarte mare grijă, ca laserul să nu fie țintit la ochii oamenilor sau ai animalelor.

E important să îi oferi pisicii simțul de satisfacție, că prada a fost omorâtă. Pentru că pisica nu poate prinde prada imaginară a laserului, o poți recompensa la final cu o gustare.

Se recomandă și să îndrepți laserul spre un obiect roșu potrivit, cum ar fi o pernă pentru pisici, la finalul vânătorii, pe care pisica îl poate apoi „vâna” în loc de laser, astfel încât să treacă prin experiența de succes a vânătorii, pe care o cunoaște din sălbăticie. Acest lucru îi permite pisicii să își elibereze energia acumulată prin vânătoare.

Cum poți evita pericolele unui dispozitiv cu laser?

Ai grijă să nu îndrepți dispozitivul direct în ochii pisicii tale. Oricum, pisica se uită de obicei la podea, și nu la dispozitiv pentru a găsi punctul. În orice caz, trebuie să fii atent atunci când îl folosești.

Începe cu punctul chiar deasupra podelei, astfel încât pisica să nu se uite din greșeală la pointer în loc de punctul roșu de pe podea. Odată ce pisica a descoperit punctul, stăpânul se poate face comod și, de exemplu, se poate juca cu pisica liniștit de pe canapea.

Pe de altă parte, mișcarea nu este bună doar pentru pisică, ci și pentru stăpânul ei. Din acest punct de vedere, un lasere pentru pisici poate fi privit ca un produs comod, care se concentrează în special pe interesele oamenilor. Chiar mai mult, experiența oferită de laser nu este deloc apropiată de experiențele vânatului în natură, lucru de care pisica are nevoie.

Există și lasere care nu sunt dăunătoare pentru pisici?

În gama zooplus găsești lasere pentru pisici ce au fost testate și sunt considerate a fi sigure. Conform instrucțiunilor producătorului, aceste dispozitive nu sunt dăunătoare pentru ochi, chiar dacă au contact pentru scurt timp. Nivelul redus de radiație reduce riscul de probleme la ochi. În orice caz, utilizatorul ar trebui să fie mereu conștient de risc, și să fie foarte atent atunci când folosește un laser. La urma urmelor, razele laserului sunt făcute din lumină cu concentrație foarte mare.

Nu ar trebui să cumperi un dispozitiv cu laser de la furnizori care nu sunt de încredere, sau din surse dubioase, mai ales de pe platforme internaționale sau de licitație, pentru că s-ar putea să nu corespundă standardelor de calitate și limitele de radiații sunt depășite câteodată chiar și cu 100% peste valoare permisă.

Experții în pisici sunt de acord că laserele cu generatoare aleatorii nu sunt în nici un caz indicate. Acestea aruncă lumina concentrată aleatoriu prin cameră și reprezintă un risc foarte mare pentru ochii pisicii (și cei ai oamenilor).

laser pisici jucarie

Laser pentru pisici: ce alternative există?

O lanternă ar putea fi la fel de interesantă pentru pisică, fără a avea riscurile laserului. Mingile, jucăriile tip „undiță” și altele de acest fel sunt, de asemenea, foarte distractive. Mai ales că, spre deosebire de alergarea după un punct luminos, oferă pisicii satisfacția de a își „omorî” prada cu ajutorul tuturor simțurilor acesteia – la fel ca în natură. Din păcate, acest sentiment de satisfacție nu este prezent atunci când vânează punctul de laser.

Pisica are sentimentul de satisfacție, de a “ucide” prada, chiar și atunci când se joacă cu jucării tip „undiță” sau cu alte jucării de pisică asemănătoare. Sentimentul de recompensă sub forma gândului „Te-ai descurcat bine – ești un vânător talentat” este ceea ce îi trebuie pisicii pentru echilibrul său mintal. Astfel, este mai apropiată de condițiile unei vânători adevărate din natură, care, spre deosebire de laser, nu prezintă riscuri mari pentru sănătatea pisicii.

Cele mai utile articole
7 min

Cum să faci jucării handmade pentru pisici: 5 idei simple și ieftine

Pisicile își urmează instinctele de vânători atunci când se joacă. Joaca este importantă și, cu cât mai variată este jucăria, cu atât mai bine. Cinci idei pentru jucării handmade pentru pisici – din materiale care nu costă mulți bani și care pot fi găsite prin casă. Joaca menține pisicile într-o formă fizică bună și le dă ocazia să își urmeze instinctele de vânători. Este și distractivă, dar și construiește o relație mai bună între oameni și pisici. Activitatea regulată este importantă mai ales pentru pisicile de apartament, care nu pot vâna afară. Poți face jucării interesante pentru pisici, din diverse obiecte, cum ar fi cutii de carton, role goale de hârtie igienică și dopuri de la sticlele de vin – ieftin și fără prea mult efort.
7 min

Sport pentru pisici: cum să ajuți felina să ajungă la greutatea ideală

Câteva gustări delicioase în plus, în lipsa unor sesiuni de joacă care să consume surplusul caloric, duc întotdeauna la kilograme în plus. Așa că întrebarea evidentă este: există și sport pentru pisici? Cu ajutorul acestor cinci exerciții fizice pentru pisici poți încuraja pisica să facă sport și să piardă kilogramele nedorite.
4 min

Valeriana pentru pisici

Valeriana uscată are un lucru în comun cu iarba-mâței: sunt plantele preferate ale felinelor noastre. Nu degeaba cele două plante erbacee sunt cunoscute drept „droguri pentru pisici” printre iubitorii de animale. Dar de ce reacționează felinele euforic la mirosul de jucării cu valeriană și altele de acest fel?