Hrănirea păsărilor sălbatice Acest articol a fost verificat de un veterinar

pițigoi albastru pe un hrănitor pentru păsări din lemn

Pițigoii sunt printre cei mai frecvenți vizitatori ai casei de păsări.

Priveliștea unei căsuțe de păsări ocupate îi încântă pe mulți iubitori de animale, mai ales în zilele reci de iarnă. Dar oare e suficient să hrănim păsările sălbatice iarna? Și ce trebuie să ai în vedere atunci când faci asta? Află mai multe despre acest subiect în articolul nostru.

Cu ce poți hrăni păsările sălbatice?

Atunci când alegi hrana potrivită pentru păsări, e important să înțelegi că păsările se împart în păsări ce mănâncă cereale și păsări ce mănâncă hrană moale. Printre cele care mănâncă cereale se numără vrăbiuțele, pițigoiul, cintezele, emberizidele și cintezele europene. Ele au ciocuri puternice cu care pot deschide cu ușurință boabele. Semințele precum semințele de floarea-soarelui, semințele de cânepă, de grâu sau de tărâțe, precum și nucile sunt potrivite pentru aceste păsări.

În schimb sturzul, ciocănitoarea, mierla, mierla neagră și măcăleandrul fac parte din așa-numitele păsări care mănâncă hrană moale. Ciocul lor nu este potrivit pentru a deschide boabe tari. Aceste păsări sunt fericite cu stafide, mere, nuci măcinate, fulgi de cereale și fructe uscate.

De aceea se recomandă să hrănești păsările sălbatice din grădina ta cu un amestec de hrană pentru ambele forme de cioc. Pe lângă asta încearcă să le oferi mereu apă proaspătă.

Apropo: pâinea veche și resturile de mâncare nu sunt potrivite pentru păsări!

Hrănirea păsărilor sălbatice în timpul iernii

Atunci când stratul de zăpadă este mare și temperaturile sunt scăzute, păsările nu găsesc aproape deloc hrană în natură. În plus, în această perioadă au nevoie de mult mai multă energie decât în zilele călduroase de vară. Dar nu este suficient să începem să hrănim păsările sălbatice doar atunci când îngheață totul afară. De fapt, montarea stațiilor de hrănire începând din toamnă este utilă din mai multe motive:

  • Noua sursă de hrană trebuie mai întâi „inspectată” “.
  • Păsările pot acumula un strat de grăsime, care le va ajuta în anotimpul rece.
  • Cu cât mai multă hrană este disponibilă într-o anumită zonă, cu atât mai multe păsări sălbatice își vor stabili teritoriile acolo.
  • Păsările migratoare profită de această ocazie pentru a-și „umple rezervoarele” înainte de epuizanta călătorie spre sud.
  • Păsările tinere născute la sfârșitul anului nu au încă experiență și se bucură de surse de hrană ușor accesibile.

Nu te opri prea devreme din hrănirea păsărilor sălbatice. Ele vor fi încântate dacă le „extinzi” oferta de hrană, mai ales în zonele cu puține surse naturale de hrană pentru păsări, cum ar fi orașele. În plus și primăvara există una sau două perioade de răcire bruscă. Păsărilor le este mai ușor să supraviețuiască în acest caz cu ajutorul tău.

pițigoi albastru pe un hrănitor pentru păsări
Îndepărtează plasa de pe peletele de mei pentru a evita rănirea păsărilor.

Ar trebui să hrănești păsările sălbatice și în timpul verii?

Nu există nimic împotriva hrănirii păsărilor pe tot parcursul anului. De fapt, experții recomandă tot mai mult ca hrănirea să nu se limiteze la lunile reci de iarnă. În acest fel ajuți păsările să își crească puii. Pentru că mulți părinți au probleme în găsirea hranei potrivite pentru puii lor în sezonul de împerechere.

Vara păsările ar trebui să primească alt tip de hrană decât iarna. În timp ce păsările tind să aibă nevoie de hrană grasă în timpul iernii, insectele și alimentele bogate în proteine sunt mai populare în timpul verii. De exemplu viermii de făină uscați sau amestecurile speciale de vară sunt cele mai potrivite în acest caz.

2024_05_zooPoints_Trigger_1000x160_RO

La ce trebuie să fiu atent?

Locul pentru stația de hrănire trebuie să fie bine ales. Nu numai că vrei să ai o priveliște directă asupra locului de hrănire, dar și păsările au pretenții în ceea ce privește acesta. De exemplu este important ca păsările să vadă tot ce e în jur și ca dușmanii (de exemplu pisica vecinului) să nu se poată strecura pe furiș spre ele fără să fie observați.

O igienă suficientă este extrem de importantă. Având în vedere numărul mare de păsări diferite care vizitează stația de hrănire de-a lungul timpului, bolile s-ar răspândi cu viteza luminii.

Prin urmare, căsuțele pentru păsări trebuie să fie măturate o dată pe zi și spălate bine cu apă caldă și o perie la intervale regulate. Hrănitoarele sunt mai potrivite decât căsuțele pentru păsări. Pe lângă acestea, schimbă apa pentru păsări o dată pe zi și curăță regulat bolurile de apă.

Caută hrană de calitate superioară mereu când alegi hrana de păsări. Amestecurile de hrană de calitate inferioară conțin adesea materiale de umplutură pe care păsările nu le pot procesa sau sunt contaminate cu semințe de ambrozie. Planta, care provine din America de Nord, se răspândește din ce în ce mai mult și în Europa. Cu toate acestea, multe persoane sunt alergice la polenul de ambrozie. Atingerea așa-numitei „plante astmatice” poate provoca, în plus, reacții cutanate la unele persoane.

Două vrăbii care stau pe un hrănitor din sticlă transparentă în care sunt fulgi de ovăz.
Hrănitoarele sunt mai ușor de curățat decât căsuțele pentru păsări.

Este cumva interzis să hrănești păsări în grădina ta?

Nu toată lumea este mulțumită de efectele secundare ale hrănirii păsărilor sălbatice. Din nefericire, multe păsări lasă în urmă o mulțime de excremente, nu numai în grădina ta, ci și în cea a vecinilor. În plus, rozătoarele, cum ar fi șoarecii sau șobolanii, pot fi și ele atrase în mod magic de hrana abundentă. Însă nimeni nu are voie să îți interzică să hrănești păsările cântătoare. Acest lucru este valabil și pentru chiriașii care doresc să hrănească păsările sălbatice de pe balconul lor.

Dar atenție: multe orașe și municipalități au interzis hrănirea porumbeilor. De asemenea, este posibil ca instanțele de judecată să îți interzică acest lucru. Așa că asigură-te că porumbeii nu pot ajunge la mâncare. Poți face acest lucru, de exemplu, cu rafturi speciale în jurul coloanelor de hrănire sau hrănitoare cu puncte de acces înguste.

În magazinul online zooplus vei găsi toate produsele pe tema „păsări”, cum ar fi hrană pentru păsări sălbatice, cutii de cuiburi și colivii și voliere.


Franziska Pantelic, Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Susțin ghidul zooplus de câțiva ani cu experiența mea vastă. Sunt medic veterinar autorizat încă din 2009, iar în prezent am un cabinet mobil pentru animale mici în zona metropolitană München.


Cele mai utile articole
5 min

Hrănirea păsărilor sălbatice

Priveliștea unei căsuțe de păsări ocupate îi încântă pe mulți iubitori de animale, mai ales în zilele reci de iarnă. Dar oare e suficient să hrănim păsările sălbatice iarna? Și ce trebuie să ai în vedere atunci când faci asta? Află mai multe despre acest subiect în articolul nostru.