Cum să protejezi păsările de pisici: sfaturi pentru o grădină pașnică

Siluetă a unei pisici negre care urmărește o pasăre de la fereastră. Copaci plini de zapada

Păsările sălbatice stimulează instinctul de vânătoare al pisicilor, însă există și modalități de a le proteja.

Pentru unii, sunt colege de apartament prietenoase, pentru alții sunt „ucigașe de păsări” tăcute: amenință sau nu pisicile populația de păsări? Acesta este întotdeauna un subiect aprins dezbătut. În acest articol vom analiza faptele și îți vom oferi sfaturi despre cum poți proteja păsările de pisici.

Sunt pisicile vinovate de dispariția păsărilor?

Există milioane de pisici în gospodăriile din România. Experții în protecția animalelor estimează că există, de asemenea, extrem de multe pisici sălbatice care umblă pe străzi și prin grădini. Fie că sunt pisici de casă, pisici de exterior sau pisici vagaboande – toate sunt vânători iscusiți.

Pericol deosebit de mare în perioada de reproducere și de creștere a puilor

Păsările sălbatice se numără printre prada preferată a pisicilor. Atunci când felinele și păsările se întâlnesc, acestea din urmă sunt de obicei cele ghinioniste:

 • O pisică pe teritoriu înseamnă stres pentru animalele înaripate, mai ales în timpul sezonului de reproducere și creștere a puilor.
 • Păsările adulte trebuie să fie deosebit de vigilente în căutarea hranei și să facă ocoluri pentru a ajunge la puii lor.
 • Unele pisici jefuiesc cuiburile sau profită de slăbiciunea păsărilor tinere, bolnave sau bătrâne pentru a le prinde.

Oamenii de știință continuă să tragă un semnal de alarmă: pisicile ucid în tăcere populațiile de păsări. Deși sunt publicate cu regularitate studii pe această temă, situația datelor este confuză.

Lars Lachmann a făcut un calcul aproximativ. Expertul în păsări de la NABU (Uniunea germană pentru conservarea naturii și a biodiversității) presupune că

 • după sezonul de reproducere în Germania trăiesc aproximativ 400 de milioane de păsări,
 • în jur de 60 până la 100 de milioane de exemplare ajung în fiecare an în meniul pisicilor și
 • pisicile vânează în principal în zonele rezidențiale.

Pisicile sunt un factor serios în declinul populațiilor de păsări din zonele rezidențiale. Cu toate acestea, expertul în păsări a observat o creștere generală a populațiilor de păsări în aceste zone. Pe de altă parte, în zonele agricole și în păduri, populațiile sunt în scădere.

Prin urmare, Lachmann consideră că cea mai mare amenințare la adresa biodiversității este reprezentată de deteriorarea progresivă a habitatelor pentru păsări. Oamenii sunt principalii factori care contribuie la această situație, și nu instinctul de vânătoare al pisicilor.

În cadrul discuțiilor despre amenințarea pe care o reprezintă pisicile pentru biodiversitate, circulă acuzația că acestea mănâncă păsări pentru că se plictisesc.

Dar adevărul este că o pisică vânează păsări pentru că are un instinct de vânătoare înnăscut. Fără acesta, nu ar putea supraviețui în aer liber.

Cum pot împiedica pisica să prindă păsări?

Încălcarea instinctului înnăscut de vânătoare al blănoasei tale nu este o opțiune. În schimb, părinții de pisici de exterior pot lua alte măsuri dacă doresc să protejeze păsările sălbatice de pisici:

 • Dacă îți dorești să adopți o pisică, ar trebui să te asiguri că ai suficient timp și spațiu pentru ea. Cu o activitate suficientă, pisica își poate trăi instinctul de vânătoare și de joacă fără sacrificii de animale.
 • Un lucru de la sine înțeles, dar important de subliniat: abandonarea pisicilor pe stradă ar trebui interzisă. Pisicile fără stăpân se hrănesc cu pradă, cum ar fi păsările, pentru a supraviețui.
 • Pentru a preveni explozia populației de pisici libere, părinții de animăluțe sunt sfătuiți să le sterilizeze. Efectul secundar: blănoasele petrec mai mult timp acasă și umblă mai puțin „haihui”.
 • Dacă nu ești acasă în timpul zilei, pune un bol cu mâncare în grădină pentru pisica ta de exterior. Hrana de înaltă calitate pentru pisici, cu un conținut ridicat de carne, este potrivită pentru acest lucru – conform unui studiu britanic, acest lucru reduce apetitul pisicilor pentru hrana proaspăt prinsă
 • Ești plecat de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp? Vorbește cu un îngrijitor care se poate ocupa de pisica ta sau rezervă-i un loc la o pensiune de animale cât timp ești plecat.
 • Mulți pui de pasăre eclozează la începutul verii și sunt o pradă ușoară pentru pisici. Prin urmare, încearcă să nu îți lași animalul de companie afară nesupravegheat în orele dimineții de la mijlocul lunii mai până la mijlocul lunii iulie. Dacă nu ai timp să îl supraveghezi, lasă-l afară în alte momente ale zilei, de preferat nu dimineața.

Care sunt avantajele unei zgărzi cu clopoțel?

Mulți părinți de pisici își „decorează” pisicile de exterior cu o zgardă cu clopoțel. Sunetul clopoțelului alertează într-adevăr păsările. Cu toate acestea, puii neajutorați ai păsărilor nu sunt în siguranță nici măcar în fața unei pisici cu clopoțel.

În loc să protejeze păsările, zgarda cu clopoțel provoacă mai degrabă zgomot și nervi: sunetul este o tortură pentru urechile sensibile ale pisicii tale. Cea mai bună metodă de a proteja păsările ar fi să îți securizezi grădina.

Pisica urcata in copac la casuta pasarilor
Dacă arborii plini de cuiburi nu sunt protejați, pisicile flămânde vor ajunge cu ușurință la ei.

Protejează păsările de pisici cu ajutorul unei grădini securizate

Următoarele sfaturi nu sunt utile doar pentru părinții de pisici. Poți contribui la protecția păsărilor și dacă vezi pur și simplu pisici alergând ocazional prin grădina ta.

Cum să îți securizezi grădina

 • Amenajează-ți grădina cât mai natural – plantează o mulțime de arbuști și copaci pe care păsările îi pot folosi ca locuri de făcut cuibul și ascunzătoare și optează pentru o grădină ecologică cu ierburi sălbatice. Un gazon frumos tuns este ca și cum ai servi păsările pe farfurie pisicilor.
 • Acoperă trunchiurile copacilor în care își fac păsările cuiburi cu plase de apărare din metal sau plastic. Acest lucru va împiedica pisicile să se cațăre pe ele. Alternativ, lianele de mure pot, de asemenea, să protejeze cuiburile de păsări de vizitatorii nedoriți.
 • Vorbește cu vecinii și încearcă să îi faci să fie conștienți cu privire la această problemă. Nu ajută dacă grădina ta este securizată, dar pisicile vecinilor tăi au acces liber la creaturile cu pene.

Cum să ții pisicile departe de hrănitoarele de păsări?

Dacă vrei să pui la dispoziția păsărilor cutii de pe post de cuiburi în grădină, atârnă-le în locuri greu accesibile. Pe lângă asta, asigură-te că hrănitoarele și băile pentru păsări sunt plasate cât mai departe posibil de locurile unde se pot cățăra pisicile. O idee bună ar fi să agăți hrănitoarele pe fațadele netede.

Sfat: Unii grădinari iubitori de păsări recomandă menta indiană. Planta emană un miros neplăcut pentru pisici, pe care oamenii nu îl percep. Dacă arbustul crește în apropierea locurilor de cuibărire, e posibil ca pisicile să stea departe de el.

Ce poți face când pisica ta a prins o pasăre?

Dacă, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, felina vine cu o pasăre în gură, du animalul rănit undeva unde este în siguranță și contactează un centru specializat.

Prada poate fi oricând un părinte care se hrănește sau o pasăre tânără. Prin urmare, încearcă să cauți cuibul și să urmărești dacă celălalt părinte are grijă de familie sau dacă frații sunt în siguranță.

Cele mai utile articole
5 min

Hrănirea păsărilor sălbatice

Priveliștea unei căsuțe de păsări ocupate îi încântă pe mulți iubitori de animale, mai ales în zilele reci de iarnă. Dar oare e suficient să hrănim păsările sălbatice iarna? Și ce trebuie să ai în vedere atunci când faci asta? Află mai multe despre acest subiect în articolul nostru.