Zgarda cu clopoțel: dăunătoare pentru pisici?

Pisica Calico cu ochi galbeni Privind La Cameră

Chiar trebuie să aibă o zgardă pentru pisici clopoțel?

Unii stăpâni le pun pisicilor lor o zgardă cu clopoțel pentru a proteja păsările din grădină. Sperând că sunetul va avertiza înaripatele. Dar, din păcate, aceasta nu este o idee bună.

Zgarda pentru pisici cu clopoțel: protecție pentru păsări?

În general pisicile de apartament nu vânează mai mult decât muște și păianjeni. Pe de altă parte, pisicile de exterior aduc acasă și prăzi mai mari – și, din păcate, nu numai șoareci. Nu prea este o priveliște plăcută pentru mulți  atunci când pisica iubită aduce acasă o pasăre moartă sau pe jumătate moartă.

O soluție pare evidentă: pisicile primesc pur și simplu o zgardă cu un clopoțel în jurul gâtului. Clopoțelul ar trebui să avertizeze potențialele victime și să prevină astfel o „crimă a păsărilor”. Dar această soluție este o tortură pentru pisici. În plus, nu este foarte potrivită nici pentru protecția păsărilor.

Sunt clopoțeii dăunători pentru pisici?

Clopoțeii sunt de fapt dăunători pentru pisici. Ele aud sunetele de până la patru ori mai puternic decât oamenii. Sunetul continuu al unui clopoțel reprezintă un efort imens pentru animale și poate declanșa stresul pisicii.

Auz foarte sensibil

Pentru că pisicile aud mult mai bine decât noi. Oamenii pot percepe un sunet cu o înălțime maximă de 20.000 de hertzi. Pisicile adulte, pe de altă parte, pot atinge până la 65.000 de hertzi. Pisoii pot auzi chiar și sunete de până la 100.000 de hertzi.

În ceea ce privește intensitatea sunetelor, pisicile sunt, de asemenea, superioare nouă: ele pot percepe chițăitul ușor al unui șoarece de la o distanță de 20 de metri. Experții consideră că pisicile aud de trei până la patru ori mai bine decât oamenii.

Zgarda cu clopoțel: ca un tinitus

Clopoțelul se aude de trei până la patru ori mai tare pentru urechile delicate ale pisicilor. Situația este agravată de faptul că se află foarte aproape de cap, fiind pe zgarda pisicii. Pisica este supusă unui sunet continuu 24 de ore pe zi – și în cel mai rău caz șapte zile pe săptămână. Pentru o pisică, acest lucru seamănă cu un tinitus.

Cât de periculoasă este o zgardă pentru pisici cu clopoțel?

Zgarda în sine poate fi, de asemenea, foarte periculoasă pentru o pisică. Nu este neplăcută sau enervantă pentru animale, dar le pune viața în pericol – prin strangulare sau sufocare.

Pericol de rănire

Multe pisici se rănesc  grav încercând să scape de ea. De exemplu, unele reușesc să bage piciorul din față prin zgardă, dar apoi nu îl mai pot scoate. Dacă pisica este ghinionistă, zgarda se strânge atât de tare între lăbuță și gât încât se ajunge la tăieturi adânci.

Dacă circulația sângelui este complet întreruptă, în cel mai rău caz trebuie amputat piciorul din față. Cu condiția ca pisica să ajungă acasă în viață în această stare și să poată fi dusă la veterinar.

Pericol de strangulare

Se poate întâmpla ca zgarda să rămână blocată în gura pisicii ca frâul unui cal. Sau pisica se prinde de o creangă cu zgarda și nu se mai poate elibera. În acest caz există riscul unei morți agonizante prin strangulare.

Pentru pisoii care, din anumite motive, nu mai pot găsi drumul spre casă, există și riscul ca zgarda să le rămână mică și să îi strângă încet de gât.

Închiderile nu funcționează mereu

Se recomandă evitarea în general a zgărzilor – nu doar a celor cu clopoțel. Și zgărzile cu închidere de siguranță sunt riscante. Pentru că nici măcar acestea nu se deschid întotdeauna imediat în caz de urgență.

Zgarda pentru pisici cu clopoțel: nu ajută la protecția păsărilor

O zgardă pentru pisici cu clopoțel nu este un calvar doar pentru pisici – ea nu este utilă nici pentru protejarea păsărilor.

Acest lucru se datorează faptului că multe specii de păsări au propriile lor sunete pentru a se avertiza reciproc în caz de pericol. Dar ele nu percep deloc un clopoțel ca pe un semnal de avertizare.

Dacă puii de pasăre sunt singuri în cuib atunci când se apropie pisica, sunetul clopoțelului nu le este de niciun folos. Dacă nu pot încă zbura și pot doar fugi, au în general șanse mici împotriva unei pisici.

S-ar putea să mai auzi de pisici care au învățat să vâneze cu o zgardă cu clopoțel. Sunt atât de atente când se apropie de prada lor, încât clopoțelul nu se mai aude.

Concluzie: zgarda cu clopoțel are multe dezavantaje

Chiar dacă unii consideră că o zgardă cu clopoțel este drăguță sau aparent utilă, bunăstarea pisicii trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.

În cel mai bun caz, sunetul constant al clopoțelului deranjează pisica. În cel mai rău caz, zgarda poate chiar pune în pericol viața felinei. Prin urmare, îți recomandăm să renunți la acest accesoriu – mai ales că nu ajută nici măcar la protejarea păsărilor.

Cele mai utile articole
4 min

5 semne că pisica are încredere în tine

E nevoie de încredere pentru a avea o relație armonioasă cu pisica ta. Dar cum poți construi o astfel de relație și cum arată felinele că au încredere în tine, mai ales că sunt niște animale independente și greu de înțeles? Aceste cinci semne îți vor spune dacă pisica are încredere în tine.
5 min

10 semne că pisica te iubește

Datorită naturii sale misterioase, este greu să deslușești semnele că pisica te iubește. Însă există câteva moduri prin care poți observa că pisica iubește stăpânul. Pisica își arată dragostea într-un mod mai subtil decât câinii. Dar un iubitor de pisici poate să recunoască oricum semnele sale de afecțiune. Cu cât ai mai multă încredere în instinctele tale – așa cum pisica are într-ale ei – cu atât mai mult vei înțelege sentimentele pisicii tale.
5 min

Pisicile negre: respinse și persecutate

Se spune că pisicile negre aduc ghinion. Mulți oameni resping felinele cu blana neagră din diverse motive chiar și astăzi din păcate – deși blănița de culoare închisă este la fel de adorabilă ca cea a felinelor cu blană albă sau „colorată”. Pisicile negre se luptă cu tot felul de prejudicii: ele au fost vânate în Europa timp de secole întregi, ca fiind complice ale diavolului. Oamenii superstițioși încă cred că aduc ghinion. De obicei acestea au de așteptat mai mult decât alte animale pentru a își găsi un stăpân în adăposturi. Pe de altă parte, felinele negre sunt considerate mistice și misterioase. Care este adevărul și de unde provin aceste idei?