Sezonul de împerechere al păsărilor: ce trebuie să iei în considerare?

Pui de pasăre in cuib care plâng după mâncare

O cinteză cu puii săi.

Ai găsit un pui de pasăre fără pene în timpul plimbării de duminică și te întrebi ce să faci? Sau vrei să-ți tunzi gardul viu, dar auzi ciripituri puternice printre frunze? Află aici ce ar trebui să știi despre sezonul de împerechere al păsărilor și când se împerechează fiecare pasăre.

Când are loc sezonul de împerechere al păsărilor?

În general, sezonul de împerechere al majorității speciilor de păsări sălbatice din grădinile noastre are loc primăvara și vara. Următorul tabel prezintă perioada în care se înmulțesc speciile de păsări și culoarea după care poți recunoaște cuibul:

Tip pasăre Sezon de împerechere Culoarea cuibului
Mierla neagră Martie – iulie verde
Codobatura albă Martie – iulie gri-maroniu pestriț
Pițigoi albastru Aprilie – iunie maro-roșcat punctat
Cinteză Martie – iunie maro deschis până la albăstrui, cu pete/striații de culoare ruginie
Ciocănitoare Aprilie – iulie alb
Mugurar Aprilie – august albăstrui cu pete de culoare roșie ruginie până la negru
Codroș de pădure Mai – iulie verde până la albastru
Pițigoi moțat Aprilie – iunie roșu cu pete
Brumăriță Aprilie – august verde până la albastru
Țiclean Aprilie – iunie brun-roșcat pătat
Pițigoi mare April – Juli brun-roșcat pătat
Măcăleandru April – Juli roșcat
Pițigoi de brădet April – Juni culoare închisă, cu puncte
Pănțăruș April – August roșcat pătat

Ce se întâmplă în cazul păsărilor ținute ca animale de companie?

Sezonul de împerechere pentru păsările ținute ca animale de companie este oarecum diferit. Speciile de păsări care se țin frecvent sunt păsările exotice, cum ar fi canarii sau papagalii nimfă. Deși sezonul de împerechere pentru aceste specii începe primăvara și în sălbăticie, animalele aflate în îngrijirea oamenilor se înmulțesc indiferent de anotimp.

Următorii factori joacă un rol important:

  • Lumina zilei
  • Temperatura
  • Hrana

Dacă ții păsările exotice în interior, ele se pot reproduce și toamna. Dar dacă ele locuiesc într-o volieră în aer liber, probabil că vor depune ouăle primăvara, din cauza frigului și a perioadei mai scurte de lumină.

Sezonul de împerechere pentru păsări: ce ar trebui să iei în considerare?

Speciile de păsări native au nevoie de ajutorul tău pentru că își pierd habitatul din cauza construcției de spații verzi. Prin urmare, este important să faci tot posibilul pentru a proteja puii de păsări din grădină.

Ce poți face pentru păsările tinere:

  1. Tăierea gardului viu

Multe specii de păsări își construiesc cuiburile între crengile gardurilor dense. Acolo, ouăle și puii abia ieșiți din ou sunt protejați de prădători (de exemplu pisici) și de vremea aspră. În unele țări este interzisă tăierea sau tunderea gardurilor vii, a arbuștilor sau a copacilor în sezonul de împerechere.

patru pui de pasăre cu gura deschisă intr-un cuib aflat într-un gard viu
Un cuib cu pui construit într-un gard viu.

2. Ținerea câinilor în lesă

Dacă și când trebuie să îți ții câinele în lesă variază de la țară la țară. În unele locuri poți primi amenzi destul de mari dacă îți plimbi patrupedul fără lesă în timpul sezonului de împerechere. E important să ții animalul tău de companie departe de cuiburi și să ai grijă să protejezi puii de păsări.

3. Oferirea locurilor pentru cuiburi

Deoarece sezonul de împerechere al păsărilor începe în Martie, Februarie este cel mai bun moment pentru a instala cutii de cuiburi în grădină. Tipul de cuib depinde de specia de păsări.

În timp ce măcălendrii preferă deschiderile largi, pițigoii și vrăbiuțele preferă găurile de intrare mai mici. Pe de altă parte, stârcul are nevoie de cutii de cuib pe jumătate deschise. În mod ideal, cutiile de cuib ar trebui să fie confecționate din materiale naturale, cum ar fi lemnul, lutul sau betonul de lemn. Ar trebui evitat plasticul, deoarece în interior se poate forma rapid mucegai din cauza umidității ridicate.

Ai găsit un pui de pasăre: ce e de făcut?

Dacă găsești o pasăre tânără, nu te grăbi. Uite-te atent la pene și la starea sa generală. Dacă pasărea are un penaj complet dezvoltat și poate zbura deja câțiva metri, ar trebui să o lași unde ai găsit-o.

În cazul în care penele sunt încă înconjurate de codițe, iar pasărea nu este încă mobilă, s-ar putea să fie încă pui. Aici se aplică următoarele: puii orfani au nevoie de ajutorul tău!

Un pui orfan de vrăbiuță are nevoie de ajutor.

Atenție: dacă decizi să pui puiul înapoi în cuib, trebuie să faci acest lucru doar atunci când părinții sunt plecați și nu te văd. Ei nu vor observa că ai atins puiul, pentru că păsările nu au un simț al mirosului puternic.

Dacă nu poți găsi cuibul sau dacă pasărea este rănită, ar trebui să o duci la adăpost. Examineaz-o cu atenție înainte să o pui în cutie. S-ar putea să fi fost victima unei pisici sau să aibă o aripă ruptă.

pisica neagra carea vaneaza o pasare
O problemă bine-cunoscută a stăpânilor de pisici: pisicile domestice cu acces în aer liber merg adesea la vânătoare de pui de pasăre în timpul sezonului de împerechere.

Dacă observi răni deschise sau dacă pasărea îți lasă o impresie proastă în general, contactează un veterinar. El îi poate administra antibiotice împotriva infecțiilor bacteriene sau analgezice, dacă e cazul.

Dacă ai dus puiul acasă, asigură-te că este la căldură. Vei avea nevoie de o pensetă sau de o seringă de unică folosință cu care să introduceți în cioc fie hrană solidă, fie pisat.

Hrana de care are nevoie puiul de pasăre depinde de specia de pasăre din care face parte. În cazul în care nu reușești să identifici singur specia, poți cere sfatul medicului veterinar sau al unui expert (de exemplu de la organizații de protecție a păsărilor).

Cele mai utile articole
5 min

Hrănirea păsărilor sălbatice

Priveliștea unei căsuțe de păsări ocupate îi încântă pe mulți iubitori de animale, mai ales în zilele reci de iarnă. Dar oare e suficient să hrănim păsările sălbatice iarna? Și ce trebuie să ai în vedere atunci când faci asta? Află mai multe despre acest subiect în articolul nostru.