Obezitatea la câini: sfaturi pentru o greutate sănătoasă!

Câinele tău are probleme cu greutatea?

Aproximativ 56% dintre câini au o greutate prea mare. Deși procentele variază în funcție de țară sau de sondajele care există, înfricoșător este că numărul câinilor care au probleme cu obezitatea crește de la an la an.

Motivele? Uneori poate fi vorba de mâncare, alteori bolile grave pot fi cauza. Inclusiv criza provocată de coronavirus și perioada de lockdown se numără printre motive. 71% dintre medicii veterinari afirmă că pandemia a influențat comportamentul de hrănire a animalelor de companie. Prin urmare, vrem să te informăm în detaliu cu privire la ceea ce înseamnă obezitatea la câini și să-ți arătăm ce poți face în această situație. 

Hrană VET pentru câini obeziHrană dietetică
Hrană lightHrană light
Snackuri lightSnackuri light
AccesoriiAccesorii
 • Hrană uscată
 • Hrană umedă
 • Accesorii

Câinele meu e obez?

Pentru a combate obezitatea, orice stăpân de câine trebuie să știe să o recunoască mai întâi. Cel mai bine este să mergi la medicul veterinar pentru a vedea dacă patrupedul cântărește prea mult. Urmând câțiva pași simpli, chiar și tu poți face o evaluare inițială. 

Totul este sub control cu ghidul zooplus

Ghid zooplus

Cu ajutorul ghidului nostru, vei găsi hrana potrivită pentru câinele tău. Testează ghidul!

Brandurile noastre cu hrană light și dietetică

Concept for Life Veterinary Diet
Hill's Prescription Diet r/d - Obezitate & control greutate
RC Veterinary Diet Canine
Rocco - Hrană bogată în carne
Produse Hill's SCIENCE PLAN
Purina Veterinary Diets Hrană câini
Royal Canin Hrană pentru câini
Hrană adaptată la nevoile individuale
Briantos

Hrana potrivită pentru câinii obezi

Hrana potrivită pentru câinii obezi
Care este diferența dintre hrana dietetică și cea light?

Hrana dietetică este o hrană special adaptată pentru animalele cu diferite boli. Aceasta se administrează întotdeauna la recomandarea medicului veterinar. De exemplu, există hrană dietetică pentru câini cu diabet sau cu probleme renale. Prin urmare, hrana dietetică nu este neapărat potrivită pentru pierderea în greutate.

În schimb, hrana light este considerată o hrană cu un conținut scăzut de calorii. De o astfel de hrană este nevoie atunci când câinele încearcă să nu mai consume atât de multă energie și să slăbească.

Mișcarea - cheia în lupta contra obezității la câini

Mișcarea - cheia în lupta contra obezității la câini
Nu prea mult: nivelul de mișcare trebuie crescut lent

Regula de bază este: nu exagera nici tu și nici câinele. Slăbirea este un proces care poate dura mult timp. Prin urmare, este important ca tu și câinele să vă bucurați de mișcare și să creșteți treptat nivelul. Începe prin extinderea plimbărilor zilnice. Ulterior, poți adăuga și exerciții și te poți întâlni și cu alți proprietari de câini. În cazul câinilor cu obezitate, trebuie să acorzi atenție specială articulațiilor. Accesoriile precum rampele sau paturile ortopedice sunt de ajutor. 

Cum recunoști obezitatea la câini?

Palpează pieptul câinelui mișcând ușor mâinile de sus în jos. Când coastele sunt ușor de simțit, totul este în regulă. Dacă trebuie să apeși mai mult pentru a simți coastele, este posibil ca patrupedul să fie obez.

Silueta câinelui oferă un alt indiciu: dacă talia sa nu este în mod clar vizibilă, iar abdomenul și corpul sunt rotunjite, atunci e probabil să aibă o problemă de greutate

Ce anume cauzează obezitatea la câini?

Cele mai frecvente cauze: patrupedul face prea puțină mișcare și / sau consumă prea multe calorii. Câinii afectați de obezitate mănâncă, de obicei, prea mult, însă este posibil și ca hrana să fie prea bogată în energie.

În plus, vârsta înaintată, diversele boli, castrarea sau stresul psihologic pot duce la obezitate. Prin urmare, trebuie să consulți întotdeauna un medic veterinar pentru a afla cauzele reale și a exclude posibilele boli

Ce poate provoca o greutate corporală prea mare?

Consecințele obezității la câini sunt diferite. Pe lângă o calitate mai scăzută a vieții și o mobilitate redusă, excesul de greutate crește riscul de leziuni articulare, boli cardiovasculare și respiratorii și diabet. În plus, speranța de viață se reduce în medie cu doi ani în comparație cu câinii din aceeași rasă, cu o greutate corporală ideală.

Accesează zooplus Ghid și află mai multe informații despre obezitatea la câini!

Există rase de câini cu tendință spre obezitate?

Există unele rase de câini care sunt mai predispuse la obezitate față de altele. Printre acestea se numără: Labrador, Golden Retriever, Beagle, Dackel, Cocker Spaniel și Collie. Din punct de vedere genetic, acestea au o nevoie mai mică de energie și / sau le place pur și simplu să mânânce mai mult. 

De ce trebuie să țin cont atunci când schimb hrana câinelui?

 1. Cel mai important: schimbarea hranei trebuie făcută întotdeauna treptat și cu grijă.
 2. Respectă întotdeauna recomandările medicului veterinar sau ale producătorului hranei atunci când determini cantitatea de hrană. Pe fiecare ambalaj vei găsi informații despre ce cantitate de hrană trebuie administrată pentru a ajunge la greutatea propusă.
 3. Ai grijă ca patrupedul să nu primească resturi alimentare. Snackurile sunt, desigur, permise, însă cantitatea zilnică de hrană trebuie redusă corepunzător.

Atenție: nu supune câinele unei diete FdH (Eat Half). Acest lucru poate duce la o lipsă de nutrienți importanți.

Accesează zooplus Ghid pentru sfaturi cu privire la nutriția corectă a câinelui tău!

Ce nutrienți trebuie să includă hrana?

O hrană light bună se caracterizează prin trei aspecte: un conținut mai scăzut de grăsimi brute și unul mai crescut de fibre brute (fibre dietetice) decât hrana obișnuită. Este important, de asemenea, ca procentul de proteine brute să fie unul constant ridicat pentru a susține musculatura.

Accesează zooplus Ghid pentru mai multe informații despre hrănirea câinilor obezi!  

Aceste exerciții combat obezitatea

Pe lângă „mișcarea clasică“, adică mersul pe jos, poți încerca numeroase alte activități cu câinele, care fac minuni împotriva obezității. Întreabă întotdeauna în prealabil medicul veterinar pentru a vedea dacă aceste exerciții sunt sigure pentru câinele tău.

 • Înotul este recomandat câinilor foarte obezi. Acesta nu exercită presiune asupra articulațiilor și antrenează ușor întregul corp.
 • Jocurile de aport în călătorii sau chiar în grădina ta de acasă sunt distractive pentru aproape orice câine.
 • Include în plimbările zilnice diverse exerciții de mișcare. De exemplu, poți sări cu câinele peste șanțuri.
 • Există numeroase sporturi pentru câini, ca de exemplu frisbee, driftball sau dog dancing.
 • Include câinele în propriul tău program de fitness: învață câinele să se așeze la comandă atunci când faci genoflexiuni. Yoga pentru câini ați încercat?
 • Dacă patrupedul are o bună condiție fizică, îl poți lua la jogging (Canicross), în drumeții sau atunci când practici ciclism.

Există numeroase sporturi și modalități de mișcare pentru câini. Accesează zooplus Ghid și află ce sport este potrivit pentru câinele tău. 

Este agility potrivit pentru câinele obez?

Agility (cursă cu obstacole) nu este potrivit în această situație. Pe de-o parte câinele va fi rapid copleșit, iar pe de altă parte, aceste exerciții sunt dăunătoare pentru articulații atunci când greutatea corporală este mare.

Degility este mai indicat în acest caz. Aici nu este vorba despre timp, ci despre executarea corectă a exercițiilor. Prin urmare, acest sport este foare potrivit pentru câinii obezi.

Accesează zooplus Ghid și află mai multe despre Agility și Degility!

TedTed șade confortabil, ca pe un fulg

Umplutura de înaltă calitate din fulgi din spumă cu memorie vâscoelastică este extrem de confortabilă și asigură un somn odihnitor în timpul ședințelor lungi. Patul se adaptează formei corpului și este benefic pentru coloana vertebrală și articulațiile mele - vise fără griji.  

Către pat
Peanut și TIAKI MazărePeanut și TIAKI Mazăre

TIAKI Jucăria de adulmecat în formă de mazăre are trei deschideri care pot fi umplute cu gustări delicioase! Este rezistenta și ideala pentru prietenii mei tineri cărora le place mestecatul intens. Iar vara poți îngheța jucăria umplută, astfel încât să poți îndura zilele lungi de vară.

Către jucărie

Cum previn obezitatea la câini?

Acordă atenție dietei adaptate în funcție de nevoie & alege hrana potrivită

Acordă atenție dietei adaptate în funcție de nevoie & alege hrana potrivită.

Cântărește cantitatea zilnică de hrană & include și snackurile

Cântărește cantitatea zilnică de hrană & include și snackurile.

 Fă plimbări lungi de mai multe ori pe zi

 Fă plimbări lungi de mai multe ori pe zi.

Joacă-te suficient cu câinele & ai grijă ca acesta să facă sport

Joacă-te suficient cu câinele & ai grijă ca acesta să facă sport. 

Palpează coastele & ține-i sub observație silueta.

Palpează coastele & ține-i sub observație silueta . 

Cântărește regulat câinele & merci cu el la veterinar.

Cântărește regulat câinele & mergi cu el la veterinar.