Dihorul

Scris de Bärbel Edel
Doi dihori

Cu un dihor în casă nu te plictisești niciodată.

Dihorul face parte din familia jderilor. Este un animal de companie pretențios, care nu trebuie ținut singur. Atunci când sunt îngrijite în mod corespunzător, aceste animale se dovedesc a fi inteligente, pline de viață și extrem de adorabile.

Aspectul dihorului

Dihorul este descendent al dihorului sălbatic, un prădător care trăiește în pădurile, pajiștile și câmpurile din Europa.

Are o constituție alungită, subțire și o coadă păroasă. Picioarele sale sunt scurte și puternice, iar labele au câte cinci degete.

„Factor” ridicat de drăgălășenie

Dihorul are două urechi rotunde, așezate pe un cap destul de scurt. Unii dihori – cum ar fi cei sălbatici – poartă o mască pe față. Acest lucru îi face să arate ca o versiune drăguță a bandei Bassotti (Beagle Boys) a lui Walt Disney.

Masculii sunt mult mai mari decât femelele

Există diferențe clare de mărime între masculi și femele: femelele au o lungime a corpului de 25 până la 40 de centimetri și cântăresc între 600 și 1.000 de grame.

Masculii, pe de altă parte, ating o lungime a corpului de 45 până la 65 de centimetri. Cântăresc între 800 și 1.900 de grame.

Micul dihor doarme pe podea învelit într-o pătură caldă
Unii dihori au o mască din blăniță pe față.

Textura și culorile blănii dihorului

Blana acestei rase mici este formată din două straturi: un strat exterior mai lung și unul inferior scurt. Animalele își schimbă blana de două ori pe an. Toamna, dihorilor le crește un strat de blană care le ține de cald. Primăvara au o blană ușoară de vară.

Inițial, toți dihorii erau albinoși. Aveau blană albă și ochi roșii. Prin intermediul reproducerii selective, s-au dezvoltat și alte varietăți de culori, de exemplu:

 • Albinos: blana albă sau gălbuie, ochi roșii
 • Sălbatic: strat exterior de culoare maro închis până la negru, cu strat inferior deschis, mască pe față
 • Arlechin: strat exterior bej, roșcat, maro sau negru, cu strat inferior deschis de blană, mască pe față, pete albe pe piept, pete albe pe cap și pe burtă, labe albe
 • Scorțișoară sau siamez: strat exterior bej, maro deschis sau roșcat, cu substrat deschis, cu sau fără mască, iar picioarele sunt în general mai închise la culoare

Atenție la surditate

Dihorii albi care nu sunt albinoși și care, prin urmare, au ochii închiși la culoare sunt adesea surzi. Motivul: culoarea albă este de obicei asociată cu un defect genetic.

Riscul de surzenie este, de asemenea, mai mare în cazul culorilor speciale cu părți albe „Panda” și „Badger”. Pentru a nu favoriza reproducerea cu defecte genetice, evită aceste culori atunci când cumperi un animal.

Caracter: plin de viață și inteligent

Dihorii sunt inteligenți, vioi și curioși. Nu-i lăsa singuri în locuință pentru că le place să facă prostii.

Dihorii și-au moștenit instinctul de vânătoare de la strămoșii lor sălbatici. Așa că animalele tinere, în special, sunt foarte active și le place să alerge prin casă.

E foarte posibil să strice ceva în acest proces. Micilor prădători le place să dezgroape pământul de ghiveci sau să dea jos cărțile și decorațiunile de pe rafturi. Dacă ai dihori acasă, va trebui să poți face față unui anumit haos – sau să amenajezi o cameră separată pentru animale.

Câți dihori ar trebui să ții împreună?

Dihorii nu sunt animale singuratice, ci sociabile, cărora le place să se îmbrățișeze și să se joace cu semenii lor. Prin urmare, nu ar trebui să fie ținuți niciodată singuri, ci cel puțin în perechi.

Este dihorul periculos?

În anumite circumstanțe, dihorii pot deveni periculoși și pot mușca. Mai ales atunci când fac prea puțină mișcare. Foamea sau lipsa de contact cu oamenii pot duce, de asemenea, la mușcături.

Mușcă dihorii?

Dihorii își ciupesc partenerii pentru a le cere să se joace. Dacă dihorul te mușcă, nu ai de ce să-i reproșezi nimic – un astfel de comportament este destul de normal în cercurile de dihori. Cu toate acestea: din cauza naturii lor oarecum dure, aceste animale nu sunt potrivite pentru copiii mici.

Sunt dihorii nocturni?

Dihorii nu sunt nocturni, ci diurni. În orice caz, animalele dorm între 18 și 20 de ore pe zi.

Creștere și îngrijire: la ce ar trebui să fii atent?

Animale de companie mici, cerințe mari: creșterea dihorilor este relativ solicitantă. Ei pot fi ținuți ca animale de companie doar dacă ții cont de nevoile lor.

Ce le place dihorilor să facă?

Compania unor alți dihori este importantă, precum și un mediu variat, cu multe oportunități de a se juca și de a se cățăra.

Experții în dihori, recomandă să nu ții animalele într-o cușcă. Pentru a fi fericite, aceste creaturi pline de viață au nevoie să alerge. De preferință în toată locuința sau în propria cameră pentru dihori.

Cușca potrivită

În cazul în care ești plecat din casă și nu poți supraveghea animalele, ai nevoie de o incintă adecvată. Dimensiunea minimă a unei cuști pentru dihori (per animal) este: 120 x 100 x 160 centimetri.

Pe lângă bolurile de hrană și apă, accesoriile pentru cuști includ o litieră, o căsuță pentru dormit, pături în care să se cuibărească, hamace, precum și posibilități de cățărare și de joacă.

Poți ține dihorii afară?

Având în vedere că dihorii nu sunt deosebit de sensibili la frig, ei pot fi ținuți afară și iarna. Condiția prealabilă este o incintă exterioară adecvată. Acesta trebuie să fie uscată și protejată de vânt. În timpul verii, locurile umbroase sunt importante.

Poți ține dihorii și pisicile împreună?

Dihorii sunt foarte sociabili și tolerează nu numai dihorii, ci și oamenii și alte animale. Îi poți ține chiar împreună cu pisicile. Cu toate acestea, animalele ar trebui să se obișnuiască încet unul cu celălalt, astfel încât să nu existe „accidente”.

Lucruri de știut despre reproducere

 • Dihorii se împerechează între martie și septembrie.
 • Sezonul de împerechere se mai numește și „estru”.
 • O femelă poate avea până la 14 pui.
 • Perioada de gestație este de aproximativ 40 de zile.
 • La trei săptămâni după naștere, micii prădători pot deja să mănânce alimente solide.
 • După aproximativ zece săptămâni pot fi separați de mamă.

Femelele trebuie să fie sterilizate!

Femelele care nu vor avea urmași trebuie să fie sterilizate fără greș. În caz contrar, există riscul unui așa numit „estru permanent”, care merge mână în mână cu un exces de estrogen care pune în pericol viața.

Femelele netratate devin slabe, pierd în greutate și mor în două până la cinci zile.

De ce miroase urât dihorul?

Masculii necastrați, în special, miros urât. În plus, reprezentanții rasei au așa-numitele glande anale, pe care le golesc atunci când sunt speriați sau stresați. Acest miros poate fi destul de pătrunzător, dar dispare după câteva minute.

Important: conform legii, este interzisă îndepărtarea glandelor anale fără indicație medicală.

Grup de Dihori maronii pufosi pe pamant in aer liber
Dihorii au nevoie de mult spațiu și, prin urmare, sunt, de asemenea, potriviți pentru a fi ținuți într-o incintă în aer liber.

Nutriție: ce mănâncă dihorii domestici?

Dihorii sunt carnivori. Prin urmare, trebuie să fie hrăniți adecvat. În principiu, dihorii ar trebui să primească o dietă cât mai variată posibil.

Micile carnivore pot fi hrănite cu hrană de înaltă calitate pentru dihori, dar și cu hrană pentru pisici. Asigură-te că tipul de hrană are un conținut ridicat de proteine.

Le poți da și carne pură (BARF), dar în acest caz acordă o atenție deosebită unui aport suficient de minerale și vitamine, altfel pot apărea simptome de deficiență

De ce nu au voie dihorii să mănânce carne de porc?

Nu îi da dihorului niciodată carne crudă de porc, deoarece poate conține virusul Aujeszky, care este fatal pentru dihori.

Cât de des trebuie hrăniți dihorii?

Hrănește animalele de două-trei ori pe zi, la ore diferite. Iată câteva cantități orientative pentru porțiile de hrană:

 • Hrană umedă: între 90 și 130 de grame pe zi
 • Hrană uscată: între 25 și 35 de grame pe zi

Îndepărtează din cușcă mâncarea care nu a fost consumată. Acest lucru va împiedica animalele să mănânce alimente stricate. Dihorii trebuie să aibă la dispoziție apă proaspătă în permanență.

Sănătate: cum să-ți menții dihorul fericit

Dihorii sănătoși au o blană uniformă și strălucitoare. Ochii sunt limpezi și nu sunt lipicioși, iar mustățile sunt de lungime egală. Zona din jurul anusului nu trebuie să aibă fecale.

Chiar dacă dihorii par sănătoși, se recomandă un control regulat la un cabinet veterinar pentru a nu trece nimic cu vederea. Acolo vei primi și sfaturi privind vaccinările necesare și profilaxia împotriva paraziților.

Veterinarii specializați în dihori nu sunt ușor de găsit. Pregătește-te să călătorești destul de mult cu dihorul bolnav pentru a găsi un veterinar potrivit.

Cât trăiesc dihorii?

Cu o creștere adecvată, speranța de viață a dihorilor este cuprinsă între opt și zece ani.

Istoric: o carieră de hoț

Dihorul face parte din familia jderilor. Denumirea sa științifică este Mustela Putorius Furo – care se traduce prin „hoț de șoareci urât mirositor”. Cel mai probabil descinde din dihorul european (Mustela Putoris).

Interesant: Sufixul „Furo” derivă din blană, cuvântul latin pentru hoț – și aceasta, la rândul său, se potrivește destul de bine cu masca de tâlhar pe care o poartă unii dihori pe față.

Dihorii sunt considerați maeștri în urmărirea iepurilor și, prin urmare, au fost crescuți ca ajutoare de vânătoare. Se spune că au fost folosiți la vânătoare încă din timpul lui Aristotel (384-322 î.Hr.).

Cât costă un dihor?

De obicei, crescătorii oferă micii hoți pentru 100-250 de euro pe animal.

În cazul puilor, asigură-te că aceștia au cel puțin zece săptămâni înainte de a-i lua acasă. Separarea prea devreme de mamă și de frați poate cauza probleme comportamentale grave.

Cum poți face rost de un dihor?

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să verifici adăpostul local de animale sau un centrul de protecție a animalelor. Ei îți vor oferi cele mai bune informații despre aceste animale pretențioase. În plus, animalele din adăposturile de animale sunt de obicei vaccinate și sterilizate.

Nu cumpăra dihori domestici de pe portalurile de anunțuri de pe internet. Activiștii pentru protecția animalelor constată în mod repetat că animalele de la astfel de vânzători nu sunt ținute într-un mod adecvat speciei.

Sunt dihorii interziși în România?

Deținerea de dihori domestici este permisă în România. Cu toate acestea, este important să le oferi animalelor o îngrijire adecvată speciei și să le permiți să ducă o viață confortabilă.

Concluzie: sunt dihorii animale de companie bune?

Nu te vei plictisi niciodată dacă ai dihori acasă. Micii prădători îți vor cuceri instant inima, însă ai grijă, pentru că creșterea lor este relativ solicitantă. Dihorii au nevoie de multă activitate și de compania altor dihori.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Sunt jurnalist, iubesc animalele și am condus cercetări despre relația dintre oameni și câini în timp ce am studiat folclor. Acum câțiva ani am adoptat un motan de la adăpostul de animale din München. Elvis a fost motivul pentru care am început blogul dedicat pisicilor numit „Favorite Cat”, dar și pentru că îmi doream să scriu, ca jurnalist, despre animale. Cu ajutorul articolelor mele vreau să ajut oamenii să-și înțeleagă mai bine animalele de companie.


Cele mai utile articole
8 min

Iepurele Cap de Leu

Iepurii pitici sunt ideali pentru a fi ținuți ca animale de companie. O rasă deosebit de populară printre „pitici" este iepurele Cap de Leu, pe care am vrea să ți-l prezentăm în acest articol.
10 min

Porcușorul de Guineea

Sunt, fără îndoială, cele mai populare rozătoare când vine vorba animale de companie. Dar ce le face pe aceste ghemotoace drăgălașe de blăniță să fie atât de populare și care sunt cerințele pentru a ține un porcușor de guineea?
9 min

Hamster

Nu toți hamsterii sunt la fel. Oare sunt aceste rozătoare pufoase chiar atât de ușor de îngrijit pe cât se pretinde? În acest articol vom vorbi despre cât de potriviți sunt hamsterii ca animale de companie pentru familiile cu copii.