Hamsterul pitic Campbell

Hamsterul pitic Campbell din specia Phodopus campbelli cu focalizare selectivă

Hamsterul pitic Campbell este disponibil în diferite culori.

Hamsterul pitic Campbell nu impresionează doar prin aspectul său drăguț, ci și prin caracterul său. Află tot ce trebuie să știi despre creșterea, îngrijirea și hrănirea acestei specii populare de hamsteri în portretul nostru al rasei.

Caracteristicile externe ale hamsterului pitic Campbell

Hamsterul pitic Campbell (Phodopus campbelli) are o talie îngustă și un cap ascuțit. Urechile sale mari proeminente și ochii bulbucați în formă de ou îi conferă un aspect drăguț care face ca această specie de hamster să fie foarte populară.

Ce culori are hamsterul pitic Campbell?

Blana scurtă a acestui hamster este în mod natural gri-maroniu – însă există deja și alte variații de culoare datorită diferitelor împerecheri. Acestea includ seria agouti (de exemplu, agouti, albino, opal) și seria nonagouti (de exemplu, negru, ciocolatiu, albastru).

Cu toate acestea, toate tipurile de culoare au o caracteristică comună: o linie subțire maro închis care coboară pe spate.

Observație: Unele culori pot fi asociate cu mutații care afectează sănătatea animalelor. De exemplu, există din ce în ce mai multe cazuri de infertilitate la animalele gri închis.

Atenție, risc de confuzie

Nu confunda hamsterul pitic Campbell cu hamsterul pitic Djungarian cu aspect similar. Din cauza riscului de confuzie, hamsterul pitic Campbell nu a fost recunoscut ca specie separată de hamsteri până la începutul anilor 1990.

Cât de mare și de greu devine hamsterul pitic Campbell?

La fel ca hamsterii pitici, hamsterii Campbell sunt mici. Femelele ating o dimensiune de șapte până la nouă centimetri. Ele cântăresc, de asemenea, între 20 și 40 de grame. Masculii, pe de altă parte, au în jur de opt până la zece centimetri și cântăresc în jur de 25 până la 50 de grame.

Comportament: când este activ hamsterul pitic Campbell?

Hamsterii din această rasă, ca și alte specii de hamsteri, sunt în general crepusculari și nocturni. Totuși, se spune că unii hamsteri pitici Campbell sunt mai activi în timpul zilei decât hamsterii sirieni și alții asemănători.

Se lasă mângâiat hamsterul pitic Campbell?

Mulți hamsteri pitici Campbell pot fi îmblânziți cu multă răbdare și calm. Cu toate acestea, nu uita că hamsterii pot deveni stresați chiar și atunci când îi iei în mână. Se mai întâmplă atunci ca micul hamster să muște.

Acesta este motivul pentru care hamsterii sunt mai puțin potriviți pentru copii – ei sunt mai buni pentru persoanele care observă rozătoarele de la distanță.

Creșterea și îngrijirea adecvată speciei

Sunt hamsterii pitici Campbell solitari?

Ca majoritatea celorlalte specii de hamsteri, hamsterul pitic Campbell este un animal complet singuratec. Se înțelege bine cu frații săi doar la scurt timp după naștere – dar nu și pe termen lung.

Dacă hamsterii pitici adulți trăiesc împreună într-o cușcă, acest lucru poate avea consecințe fatale pentru unul sau ambele animale din cauza luptelor.

Atenție: Din motive de bunăstare a animalelor, nu se recomandă să ții niciodată mai mulți hamsteri pitici împreună.

De cât spațiu are nevoie hamsterul pitic Campbell?

Suprafața de bază a cuștii trebuie să fie de cel puțin 100 x 50 centimetri – cu cât mai mult spațiu are hamsterul, cu atât mai bine. Stratul de așternut trebuie să fie de cel puțin 20 de centimetri. Construiește cușca în așa fel încât hamsterul să nu poată cădea de la înălțimi mari (înălțime maximă de 30 de centimetri).

Ce echipament nu ar trebui să lipsească?

Posibilitățile de a se ascunde și de a se cățăra sunt absolut necesare în incintă. Rampele mici sau o casă pentru hamsteri cu un acoperiș detașabil sunt potrivite în acest scop. O baie de nisip cât mai apropiată de habitatul natural al hamsterului este, de asemenea, foarte importantă pentru îngrijirea acestuia.

Nutriție: ce mănâncă hamsterul pitic Campbell?

Dieta hamsterului pitic Campbell constă în principal din ierburi și semințe. Nu uita, totuși, că semințele bogate în grăsimi, cum ar fi semințele de floarea-soarelui, duc rapid la obezitate, așa că este mai bine să le excluzi din dieta animăluțului.

Pentru a îi asigura o dietă echilibrată, îi poți oferi micului hamster legume și brânză quark.

Sănătate: cât trăiește un hamster pitic Campbell?

Hamsterul pitic Campbell are o speranță medie de viață de aproximativ unu până la trei ani. Cu toate acestea, sănătatea hamsterului joacă un rol major în acest sens și este influențată în mare măsură de modul în care este crescut și hrănit.

Acesta este motivul pentru care este important să acorzi atenție nevoilor micului rozător și să consulți din timp un veterinar dacă observi semne de boală.

Ar trebui sa fii atent la următoarele boli ale hamsterilor pitici

Condițiile incorecte de creștere și hrănire sunt adesea cauza rănilor și a bolilor la hamsteri. Acestea din urmă sunt în principal boli legate de nutriție, cum ar fi diabetul, tulburările digestive sau malpoziția dinților.

Origine: unde trăiește hamsterul pitic Campbell?

Habitatul natural al acestui animăluț se extinde în Kazahstan, Rusia, nordul Chinei și Mongolia. Aici, micul rozător locuiește în stepele uscate și zonele semideșertice.

Este hamsterul pitic Campbell pe cale de dispariție?

În 2016, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și a Resurselor Naturale (IUCN) a clasificat hamsterul pitic din Campbell drept „least concern” (preocupare minimă). Acest lucru înseamnă că se consideră că specia nu este în prezent „pe cale de dispariție“.

Hamsterul pitic Campbell din specia Phodopus campbelli cu focalizare selectivă © Clara / stock.adobe.com
În cușca pentru hamsteri este obligatorie o roată de alergare.

Sfaturi privind achiziția unui hamster

Acum poți cumpăra hamsteri pitici Campbell în aproape toate magazinele de animale bine aprovizionate sau de la crescători. Alternativ, te poți interesa și la adăpostul local de animale – e posibil să găsești un hamster gata de adopție și acolo.

Cât costă un hamster pitic Campbell?

În general un hamster costă între 10 și 40 euro. Însă dacă îți dorești o culoare foarte specială, prețul poate crește în consecință.

Concluzie: este hamsterul pitic Campbell potrivit pentru mine?

Toate animalele au nevoi speciale în ceea ce privește creșterea și alimentația. În cazul hamsterilor pitici precum Campbell, este important să te adaptezi la ritmul lor zi-noapte și să le oferi hrana potrivită.

Dacă ești în general o persoană liniștită și nocturnă și nu ai vecini sensibili la zgomot, un hamster pitic Campbell ar putea fi potrivit pentru tine.

Profilul rasei

Nume:Hamster pitic Campbell (Phodopus campbelli)
Dimensiune:7 – 9 cm (femele), 8 – 10 cm (masculi)
Greutate:20- 40 g (femele), 25 – 50 g (masculi)
Speranță de viață:1 până la 3 ani
Ritm circadian:crepuscular și nocturn, oarecum diurn
Hrană:semințe, verdețuri proaspete, proteine animale
Origine:Kazahstan, China de Nord și Mongolia, Rusia
Creștere:Solitară
Gradul de dificultate:ușor până la mediu
Cele mai utile articole
8 min

Iepurele Cap de Leu

Iepurii pitici sunt ideali pentru a fi ținuți ca animale de companie. O rasă deosebit de populară printre „pitici" este iepurele Cap de Leu, pe care am vrea să ți-l prezentăm în acest articol.

10 min

Porcușorul de Guineea

Sunt, fără îndoială, cele mai populare rozătoare când vine vorba animale de companie. Dar ce le face pe aceste ghemotoace drăgălașe de blăniță să fie atât de populare și care sunt cerințele pentru a ține un porcușor de guineea?

9 min

Hamster

Nu toți hamsterii sunt la fel. Oare sunt aceste rozătoare pufoase chiar atât de ușor de îngrijit pe cât se pretinde? În acest articol vom vorbi despre cât de potriviți sunt hamsterii ca animale de companie pentru familiile cu copii.