Veverița Acest articol a fost verificat de un veterinar

Veverița roșie cu coada stufoasa care stă pe o creangă într-un copac

Locatari populari ai copacilor: veverițele sunt agile, blănoase și deosebit de inteligente pe deasupra.

Sunt de culoare roșie, maro și neagră: veverițele. Dar ce deosebește veverița și poate fi ținută ca animal de companie?

Profilul veveriței

Nume: Veveriță (Sciurus)
Dimensiune: 40 până la 64 cm
Greutate: 200 până la 400 grame
Speranță de viață: Circa opt ani
Hibernare: nu (somn de iarnă)
Hrană: omnivoră (insecte, fructe, plante)
Origine: în funcție de tip
Creștere: Creșterea puilor este permisă în unele țări

Aspect: care sunt trăsăturile externe ale veveriței?

Veverițele (Sciurus), a căror dimensiune variază între 40 și 64 de centimetri, sunt adevărate artiste ale cățăratului – și datorează acest lucru în primul rând fizicului lor subțire. Ele își obțin forța incomparabilă de săritură de la picioarele lor posterioare lungi și musculoase.

Pentru a le permite să se agațe de copac și să apuce nucile, degetele lor lungi sunt echipate cu gheare ascuțite, neretractile.

Urechile lor tipice, cu puf, precum și coada lor lungă și stufoasă ies de asemenea în evidență.

Coada ca o superputere

Cea mai cunoscută caracteristică a veverițelor este coada lor, de obicei stufoasă, care poate ajunge până la 20 de centimetri lungime. Datorită acestei cozi, veverița poate să sară din copac în copac și să își păstreze echilibrul fără dificultate pe crengi.

În cazul în care „alpinista” își pierde echilibrul, coada servește drept parașută. Iarna, aceasta îi oferă veveriței și căldură, în timp ce vara este o umbrelă de soare perfectă.

Nu este de mirare că această parte a corpului a dat numele veveriței. Căci „Sciuridae” înseamnă un fel de „coadă umbrită”.

Diversitatea de culori a veverițelor

Fie că este roșie ca o vulpe, maro sau neagră – culoarea blănii veverițelor este foarte diferită și nu depinde doar de specie. Ea poate varia de la un loc la altul sau de la un anotimp la altul. În timp ce iarna blana tinde să fie groasă și închisă la culoare, vara este subțire și mai deschisă.

Veveriță roșcată care mănâncă o nucă pe fundal verde
Veverițele nu sunt adevărați artiști doar la cățărat, ci și la căutat de hrană.

Sciurus este un gen de rozătoare din familia Sciuridae, care cuprinde veverițele. În prezent, există 28 de specii împărțite în șapte subspecii.

Probabil cea mai cunoscută specie este veverița roșie (Sciurus vulgaris), care se găsește în Europa și în unele părți ale Asiei. Cu toate acestea, veverițele cenușii (Sciurus carolinensis) și-au făcut, de asemenea, un renume la nivel mondial ca specie invazivă, înlocuind speciile indigene.

În timp ce aceste specii sunt considerate animale sălbatice, alte specii sunt cunoscute ca fiind potrivite ca animale de companie. Printre acestea se numără, de exemplu, veverița colorată din America Centrală (Sciurus variegatoides).

„Agile” și „timide” sunt probabil cele mai comune cuvinte pe care oamenii le asociază cu alpiniștii diurni. Cu toate acestea, veverițele pufoase sunt mult mai inteligente decât crezi. De exemplu, ele își pot aminti pentru mult timp unde și-au ascuns mâncarea pentru iarnă.

Dar se spune că au și o mare capacitate de învățare. Oamenii de știință au descoperit că veverițele au învățat cum să ajungă la mâncare în ciuda obstacolelor, după doar câteva încercări.

Simțuri deosebite de supraviețuire

Veverițele se mișcă liber în natură și, prin urmare, au nevoie de simțuri bune. Iar natura a fost generoasă cu ele aici, pentru că veverițele sunt adevărate profesioniste, de la auz la miros.

Nu e de mirare, pentru că ele au o întreagă gamă de prădători care le vânează. Printre aceștia se numără nu numai pisicile, ci și multe animale sălbatice din păduri și pajiști. Pericolele pândesc și în aer pentru veveriță, de exemplu păsările de pradă. Pentru a le recunoaște din timp, veverițele urmăresc aproape tot mediul înconjurător cu ochii lor mari.

Simțul lor tactil este, de asemenea, deosebit de bine dezvoltat. Cu ajutorul mustăților (numite și vibrissae), care sunt distribuite pe tot corpul, veverițele pot simți mâncarea și multe altele.

Animale singuratice în majoritatea timpului

În general, veverițele cutreieră natura ca animale solitare. Doar în câteva cazuri excepționale, veverițele se adună în grupuri.

Acest lucru se întâmplă mai ales primăvara, când caută un potențial partener cu care să se împerecheze. Dar chiar și atunci când temperaturile sunt scăzute, veverițele se pot încălzi între ele pentru a supraviețui împreună în timpul iernii aspre.

Veveriță Neagră care stă în zăpadă și ronțăie ceva.
Veverițele dorm iarna, nu hibernează.

Deși majoritatea organizațiilor de protecție a animalelor sunt împotriva acestui lucru, în multe țări este permisă creșterea puilor. Cu condiția să respecți regulile locale aplicabile.

Voliera potrivită

Cea mai bună soluție de adăpost este o volieră spațioasă și înaltă în aer liber, unde veverița are suficient spațiu pentru a se cățăra și a sări. Bineînțeles, nu trebuie să lipsească copacii, ramurile și pietrele. Frânghiile oferă, de asemenea, o oportunitate excelentă de cățărare în incintă.

Atunci când alegi materialul pentru volieră, ține cont de faptul că veverițelor le place să roadă. Prin urmare, barele cuștii din lemn sau alte materiale moi nu sunt potrivite.

Nu uita să îi pui la dispoziție un bol de apă suficient de mare pentru scăldat sau băut.

Pot fi îmblânzite veverițele?

Veverițele nu sunt animale de pluș, în ciuda blănii lor pufoase. Dacă vrei totuși să convingi animalul să mănânce din mâna ta, va trebui să ai multă răbdare și calm.

La început, este bine ca veverița să se obișnuiască cu prezența ta. De exemplu, stai liniștit în incintă și privește veverița pentru o vreme. Primul pas ar trebui să vină de la veveriță, nu de la tine.

Odată ce veverița s-a obișnuit puțin cu prezența ta, o poți atrage mai aproape de tine cu puțină mâncare. Dacă faci acest lucru în mod repetat, nu va trece mult timp până când veverița va mânca din mâna ta.

Indicație: În parcurile publice, veverițele sălbatice se apropie de obicei foarte mult de oameni. Cu toate acestea, nu ai cum să le atingi, deoarece sunt încă animale sălbatice.

Una dintre cele mai mari abilități ale veverițelor este găsirea și stocarea hranei. Fiind omnivore, meniul lor include nu numai melci și insecte, ci și nuci, castane și fructe.

În orice caz, le plac și conurile de molid sau lăstarii proaspeți. Chiar și ouăle sau puii de păsări mici pot deveni un festin pentru o veveriță.

Cum supraviețuiesc veverițele în timpul iernii reci?

Deși aceste animale blănoase doar dorm iarna (alternând perioade de odihnă și activitate) în loc să hiberneze, ele trebuie totuși să adune provizii de hrană pentru sezonul rece. Pentru a fi suficient de pregătite, ele încep acest proces încă din toamnă.

Ascund tot ceea ce găsesc de mâncat între scoarțe sau în scorburile copacilor. Simțul lor olfactiv bun le conduce apoi înapoi la ascunzătoare în timpul iernii. Și dacă uită de o ascunzătoare, poate că un nou copac va crește din „hrană”.

Speranța de viață a veverițelor poate varia foarte mult, dar este în medie de aproximativ opt ani. Cu toate acestea, aproximativ o cincime din puii de veveriță mor înainte de a atinge primul an de viață, în principal din cauza prădătorilor.

Susceptibile la paraziți

Viața veverițelor poate fi limitată și de boli. Ele sunt deosebit de susceptibile la infestarea cu păduchi, purici și căpușe, în special paraziți.

Rănile provocate de mașini sau pisici se pot termina, de asemenea, prost pentru veveriță.

Veverițele agile ating maturitatea sexuală după aproximativ un an. Când sunt gata să se împerecheze, masculii urmăresc femelele de pe o creangă pe alta. După împerecherea reușită, ei încep să își construiască cuiburile sus în vârful copacilor.

Câți pui face o veveriță?

Aproximativ 36 de zile mai târziu, femela dă naștere la doi până la cinci pui. În acest moment, puii sunt încă orbi și fără păr, motiv pentru care depind de laptele mamei lor.

Deși puii nu mai beau lapte după aproximativ două luni, ei rămân aproape de mama lor pentru o perioadă de timp. Ei se despart de cuib abia în momentul în care ajung la maturitatea sexuală.

Veverițele cenușii înlocuiesc din ce în ce mai mult veverița europeană nativă.

Origine: care este habitatul natural al veveriței?

Regiunile pe care le colonizează veverițele depind de specia lor. În timp ce veverița roșie este una dintre puținele specii care se găsesc în Europa sau Asia, majoritatea speciilor de veverițe trăiesc pe teritoriul american.

În orice caz, cele mai multe dintre ele au un lucru în comun: iubesc pădurea.

Este veverița pe cale de dispariție?

Din păcate, diverși factori pot duce la un declin al populației de veverițe indigene. Printre aceștia se numără, de exemplu, despădurirea, care duce la pierderea habitatului animalelor.

Înlocuirea de către veverița cenușie

Cu toate acestea, în unele țări europene, există o altă problemă: veverița cenușie, mult mai mare și mai rezistentă. Oamenii au introdus-o în Marea Britanie în secolul al XIX-lea, după care a înlocuit din ce în ce mai mult veverița europeană nativă.

Ceea ce este deosebit de periculos este faptul că această specie este purtătoare a virusului variolei și îl transmite altor membri ai speciei sale. În timp ce veverița cenușie însăși este imună la acest virus, alte specii mor din cauza acestuia.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
8 min

Iepurele Cap de Leu

Iepurii pitici sunt ideali pentru a fi ținuți ca animale de companie. O rasă deosebit de populară printre „pitici" este iepurele Cap de Leu, pe care am vrea să ți-l prezentăm în acest articol.
10 min

Porcușorul de Guineea

Sunt, fără îndoială, cele mai populare rozătoare când vine vorba animale de companie. Dar ce le face pe aceste ghemotoace drăgălașe de blăniță să fie atât de populare și care sunt cerințele pentru a ține un porcușor de guineea?
9 min

Hamster

Nu toți hamsterii sunt la fel. Oare sunt aceste rozătoare pufoase chiar atât de ușor de îngrijit pe cât se pretinde? În acest articol vom vorbi despre cât de potriviți sunt hamsterii ca animale de companie pentru familiile cu copii.