Veverița Degu

Portret de studio, veverița degu pe fundal alb

Veverițele Degu sunt rozătoare care provin din Chile. Ele trăiesc în zone deschise și își fac tunele mici în peșteri subterane. Când te uiți la ele, seamănă cu o combinație între un șobolan și o chinchila. La fel ca chinchila (sau șoarecii), ele își folosesc lăbuțele din față ca și cum ar avea mâini. Ghearele de la picioare le permit să urce pe stânci și ramuri de copac.

Întreținerea unei veverițe Degu

Această veveriță este activă pe timp de zi și ajunge până la vârsta de patru-șase ani. Animalelor le place să se implice în activități și să aibă contact cu oamenii. Așa că ar trebui să pui cușca într-un loc expus. Dar trebuie să știi un lucru despre întreținerea unei veverițe Degu. Ele sunt rozătoare, și nu doar conform clasificării biologice, ci în adevăratul sens al cuvântului. De aceea trebuie să fii foarte atent cum ai grijă de ele. Veverițele Degu trebuie ținute în general în perechi, pentru că în sălbăticie ele sunt animale de turmă și trăiesc împreună în grupuri mari.

Degu in grup in sălbăticie

Cușca unei veverițe Degu

O cușcă cu bază de plastic nu va rezista mult timp la tentativa veveriței de a roate orice vede. Instinctul de rozătoare este atât de puternic încât vor roade și prin plexiglas și prin folii subțiri de metal. Așadar ai grijă cu baza cuștii și asigură-te că prinzătoarele sunt făcute din metal pe cât posibil.

Cel mai potrivit este un terariu. Ar trebui să aibă o lungime de 120cm și o lățime de minim 50 cm pentru două până la patru animale. Înălțimea ar trebui să fie între 100 și 150 cm. Poate suporta fără probleme orgiile veverițelor. Nu poate fi ros și are un sistem special de ventilație, prin care nu pot intra bacteriile sub nici o formă. Pe lângă asta, multe terarii sunt echipate cu o ușă glisantă, fiind mai ușor să lucrezi în ele. Un acvariu nu prea este o alternativă. Ar trebui să fie acoperit cu sticlă și acest lucru blochează ușor aerisirea (formarea umidității) în acvariu. Rezultatul este lipsa de oxigen pentru animale și formarea bacteriilor.

Veverița Degu: echipamente necesare în cușcă

Înainte să cumperi veverița, ar trebui să cumperi accesoriile pentru cușcă și să o amenajezi complet. Astfel scutești micuțele animale de stresuri inutile după transport. E nevoie de creativitatea ta pentru amenajare pentru ca animalele să aibă suficiente posibilități să se ascundă și să se cațăre. Așa că nu te zgârci la „jucării” făcute din pietre și crengi. Trebuie doar să te asiguri că lucrurile sunt puse bine în cușcă pentru ca nimic să nu se dărâme când acestea se joacă și să rănească una dintre veverițe.

Următoarele accesorii nu ar trebui să lipsească din cușcă:

 • Căsuțe cu rol de puncte de observație: nu poți folosi căsuțe din lemn din cauza instinctului puternic de a roade a veveriței. Cel mai bine este să pui cărămizi una peste alta, pe care le poți acoperi cu o placă (tablă) mare din piatră. Însă fii atent să nu se rănească veverița dacă acestea se prăbușesc.
 • Bol de hrană: cel mai potrivit este un bol de porțelan pe care să nu îl poate împinge sau răsturna. Dar nu ar trebui să fie nici prea mic, pentru ca veverițele Degu să îl folosească împreună. Nu e bine să pui bolul de mâncare pe jos, pentru că veverițelor le place să zgârie și să sape. Cel mai bine e să îl pui pe acoperișul căsuței, astfel nu va intra la fel de multă murdărie în el.
 • Baie de nisip: la fel ca chinchila, veverița Degu are nevoie de o baie regulată cu nisip pentru a își curăța blana. Ar trebui să îi dai ocazia să facă asta o dată pe zi timp de aproximativ 15 minute. Lasă un loc în terariu unde să poți pune nisipul. „Vana” nu ar trebui să fie în cușcă mereu, pentru că altfel se murdărește foarte repede. Dacă folosești o cușcă cu gratii, poți lua o vană de chinchila și să o atârni, pentru că are un capac ce poate fi îndepărtat.
 • Bol de apă: adăpătoarele nu sunt potrivite. Ele sunt făcute din plastic și pot ajunge să aibă scurgeri foarte repede în prezența unei veverițe Degu. Nici adăpătoarele din plastic tare nu sunt potrivite. Acestea sunt și greu de fixat într-un terariu. Cel mai bun este un bol din piatră. Schimbă apa regulat și spală bolul cu apă caldă (fără agenți de curățare), pentru că și acolo ajunge murdăria foarte ușor.
 • Suport pentru fân: aceeași problemă ca și cu adăpătoarele. Unde le poți pune în terariu? O idee ar fi să îl „atârni” într-un colț mic cu bețe de lemn în care să pui fânul. Astfel poate rămâne măcar pe jumătate curat.
 • Așternut: cel mai bine e să folosești așternutul obișnuit pentru animale mici. Veverițele Degu folosesc materialul și pentru a construi „cuiburi” mici și pentru a se face comode.

Locația cuștii

Spre deosebire de majoritatea rozătoarelor, veverițelor Degu le place lumina directă a soarelui din când în când. Le place să se întindă și să lenevească la soare. Însă nu le place seceta și muzica tare, precum și prea multă agitație. În orice caz, poți pune cușca liniștit într-un loc mai animal, sufrageria pare potrivită în acest sens.

Îngrijirea veveriței Degu și curățarea cuștii

Pentru a preveni formarea bacteriilor și a mucegaiului de la hrana îngropată și ascunsă, schimbă complet așternutul din cușcă o dată pe săptămână. Spală cușca regulat cu apă caldă și, dacă e nevoie, combate culturile deja dezvoltate de bacterii cu un pic de oțet. Nu folosi agenți puternici de curățare sau dezinfectanți. Atunci când cureți cușca poți pune crengi noi și poți îndepărta fânul vechi, nedorit.

Ce mâncă veverița Degu?

Atunci când cumperi hrană, nu cumpăra provizii pe mai mult de 2-3 luni. Altfel conținutul de vitamine va scădea rapid. Obișnuiește-te cu un program regulat de hrănire. Animalul se va obișnui cu acesta destul de repede și în curând va aștepta cu nerăbdare ora mesei.

Dieta rozătoarelor ar trebui să corespundă vieții lor din sălbăticie. În Chile veverițele Degu nu au o dietă foarte variată, dar este bogată în fibre naturale. Acestea mănâncă fân, iarbă, flori, verdeață, semințe, precum și crengi și ramuri. Veverițele Degu trebuie să aibă mereu mâncare și apă la dispoziție. Se recomandă să le dai rozătoarelor fân proaspăt zilnic și câteva mese mici pe lângă.

Veverițele Degu tind să facă diabet sau să devină obeze dacă nu le hrănești cum trebuie. De aceea e important să nu le dai o dietă bogată în zahăr, cum ar fi fructe și legume dulci.

Degu de aproape, veverița mănâncă mâncare uscată

Furaje grosiere

Fânul reprezintă o mare parte din dieta veveriței Degu. Asigură-te că animalele au mereu suficient fân în cușcă. În sălbăticie ele se hrănesc cu ierburi sau scoarță de copac. Așa că fânul este cel mai apropiat de dieta lor naturală. Veverițele Degu consumă de aceea mari cantități de fân. Chiar mai mult, acesta servește ca material pentru construirea cuiburilor.

Crengi și ramuri

Veverițele Degu sunt rozătoare și trebuie să își uzeze incisivii care cresc mereu. Cea mai bună metodă pentru a face asta este să folosească diferite crengi și ramuri. Acestea le poți oferi fie proaspete, fie uscate.

Verdețuri

În principiu ar trebui mereu să speli bine verdețurile și apoi să le usuci cu grijă. Nu uita să îndepărtezi resturile din cușcă imediat.

 • Legume: Caută legume sărace în zahăr, cum ar fi castraveții, varza chinezească sau cicoarea.
 • Ierburi
 • Iarbă proaspătă
 • Flori
 • Frunze
 • Rădăcini

Citește mai mult despre nutriția animalelor mici!

Semințe

Dieta veveriței Degu ar trebui să fie formată din părți mici de semințe și cereale. Din moment ce semințele au conținut mai mare de grăsimi, fii atent la greutatea veveriței tale și redu cantitatea dacă e cazul. Poți crește un pic cantitatea de semințe la animalele tinere, pentru că ele au nevoie de un conținut energetic mai mare.

Gustări

Poți să îi dai veveriței Degu arahide și sâmburi, cum ar fi nucile, alunele sau nucile de pin. Și în acest caz, ce-i mult strică. Nucile și sâmburii conțin grăsimi și te pot îmbolnăvi dacă le consumi în exces. Una sau două nuci sau sâmburi pe zi e mai mult decât suficient. Evită batoanele, bomboanele sau orice de acest fel, pentru că conțin mult zahăr!

Cele mai utile articole
10 min

Porcușorul de Guineea

Sunt, fără îndoială, cele mai populare rozătoare când vine vorba animale de companie. Dar ce le face pe aceste ghemotoace drăgălașe de blăniță să fie atât de populare și care sunt cerințele pentru a ține un porcușor de guineea?
9 min

Hamster

Nu toți hamsterii sunt la fel. Oare sunt aceste rozătoare pufoase chiar atât de ușor de îngrijit pe cât se pretinde? În acest articol vom vorbi despre cât de potriviți sunt hamsterii ca animale de companie pentru familiile cu copii.
8 min

Iepurele Cap de Leu

Iepurii pitici sunt ideali pentru a fi ținuți ca animale de companie. O rasă deosebit de populară printre „pitici" este iepurele Cap de Leu, pe care am vrea să ți-l prezentăm în acest articol.