Chinchilla This article is verified by a vet

Chinchilla cu urechile in sus se uita direct in cameră

Urechile la fel de mari precum capul - tipic chinchilla!

Chinchilla este un animal mic și drăguț. Datorită blănii pufoase, urechilor lungi și cozii stufoase, animalele sud-americane au cucerit inimile oamenilor de mulți ani. Dar care este diferența dintre chinchilla și porcușorii de Guineea sau iepuri și ce o face să fie atât de specială?

Aspect: cum arată o chinchilla?

Chinchilla, care poate crește până la 45 și 55 de centimetri, este cunoscută pentru urechile sale mari și pentru părul deosebit de gros și fin. Ochii săi rotunzi ca niște mingi strălucesc într-o nuanță întunecată.

Știai că:
Ochii și urechile drăgălașe ale chinchillei sunt perfect adaptate la viața în întuneric. Ele pot vedea bine în întuneric și percep chiar și cele mai slabe sunete.

În prezent chinchilla poate fi întâlnită în multe culori (de exemplu alb, maro, gri, negru) și combinații (de exemplu într-o singură culoare, bicoloră, tricoloră). Iese în evidență prin modelul tipic agouti, numit și tabby, sau prin culori sălbatice. Trăsătura distinctivă a acestui tip de culoare sunt liniile și zonele de culoare contrastantă.

chinchilla2-in iarba uscata
Chinchilla poate avea multe culori diferite.

Ce tipuri de chinchilla există?

Există două tipuri de chinchilla: chinchilla cu coadă scurtă și chinchilla cu coadă lungă. Printre acestea există totuși diferite subspecii.

Toate încercările de a domestici (de a ține ca animale de companie) chinchillele cu coadă scurtă au eșuat. Astfel, chinchillele cu coadă lungă sunt strămoșii animalelor noastre de companie. Inițial, chinchillele trăiau doar în regiunile andine izolate din America de Sud, cu mult înainte ca omenirea să le aducă în Europa pentru a le crește.

Femelă sau mascul?

Femelele și masculii de chinchilla nu se deosebesc aproape deloc la prima vedere. Cu toate acestea, dacă te uiți mai atent la organele lor sexuale externe, poți distinge cele două sexe.

Vârful triunghiular al vaginului, vaginul și anusul femelei se află direct unul lângă celălalt. Penisul masculului, pe de altă parte, se află la aproximativ un centimetru de anus.

2023_01_zP_Coupon_1000x160_RO

Comportament: chinchilla este sociabilă și inteligentă

Chinchillele sunt animale foarte sociabile și trăiesc în colonii mari în sălbăticie. Ele se simt protejate în grup și se încălzesc reciproc, dacă temperaturile scad vreodată.

Interesant de știut: în caz de pericol, chinchilla își poate „desprinde” blana! Dacă aceste tactici de apărare nu sunt suficiente, rozătoarea drăgălașă știe cum să se ajute singură. Dacă chinchilla ta nu este încă obișnuită să fie ținută în mână, nu te speria atunci când încearcă să scape din mâinile tale cu lăbuțele sale.

Îngrijirea adecvată a unei chinchilla: iată la ce să fii atent!

Înainte de a achiziționa o chinchilla, ar trebui să iei în considerare câteva lucruri importante pentru a permite rozătoarei să ducă o viață corespunzătoare speciei. Una dintre cele mai importante informații pentru tine: chinchilla nu este potrivită pentru a fi ținută în aer liber din cauza condițiilor climatice locale.

Având în vedere că acest mic cățărător are nevoie de multă mișcare, cușca sa trebuie să fie suficient de mare. Animalele trăiesc în grupuri mari în sălbăticie, motiv pentru care nu ar trebui ținute niciodată singure. Chinchillele nu prea sunt potrivite pentru copii, deoarece sunt animale nocturne și timide.

chinchillas in the barn on the background of a broken jug with
Chinchillele iubesc și au nevoie de contactul cu alte animale din aceeași specie!

Cușca ideală

Dimensiunea minimă a unei cuști pentru două chinchille este de aproximativ trei metri cubi, cu o înălțime minimă de 1,5 metri. Dacă ai mai mult de două chinchille, ar trebui să ajustezi dimensiunea cuștii în mod corespunzător. Fiecare chinchilla suplimentară are nevoie de aproximativ 0,3 până la 0,5 metri pătrați în plus. În general, însă, cu cât mai mare, cu atât mai bine.

Pe lângă asta asigură-te că chinchillele nu sunt expuse la lumina directă a soarelui sau la curenți de aer. Temperatura din camera rozătoarelor nu trebuie să fie prea rece (temperatura ideală este de aproximativ 15-21° C, temperatura maximă 28° C), iar umiditatea trebuie să fie sub 55 %.

Dacă vrei să te asiguri că ai parte de nopți liniștite și că rozătoarele se pot odihni nestingherite în timpul zilei, îți recomandăm să adăpostești cușca într-o cameră separată. Având în vedere că chinchillelor le place să se cațăre și să observe împrejurimile de la niveluri mai înalte, o cușcă ideală pentru acestea ar trebui să aibă mai multe etaje.

Accesorii

Pe lângă caracteristicile generale ale cuștii, chinchillele au nevoie și de mobilier special, care să fie orientat spre comportamentul natural al animalelor. De exemplu, le plac ascunzătorile, cum ar fi casele din lemn, tunelurile sau tuburile. Așternuturile, precum paiele, fac podeaua mai moale și sunt potrivite ca material izolator.

Pune crengi și rămurele prin cușcă, chinchillele le vor folosi pentru a se cățăra și a roade. O groapă cu nisip este de asemenea foarte importantă pentru chinchille, deoarece le ajută să își curețe blana și să se relaxeze.

Acces în aer liber

În cazul în care chinchillele tale sunt domesticite, le poți lăsa să iasă la aer proaspăt într-o împrejmuire sigură pe terasă, balcon sau în grădină. Cu toate acestea, e important să protejezi incinta de prădători cu o plasă strânsă. Plasa de sârmă trebuie să fie rezistentă la evadare și să fie proiectată astfel încât rozătoarele să nu o poată tăia cu dinții. Asigură-te că ele nu pot evada nici pe sus!

Bineînțeles că ar trebui să lași chinchillele afară doar atunci când vremea permite acest lucru. În plus, este important ca animalele să aibă un loc unde să se retragă și suficientă protecție împotriva soarelui și a vântului. Dacă chinchillele nu au mai ieșit niciodată în aer liber, încearcă mai întâi să le obișnuiești treptat cu noul lor mediu.

Îngrijire: de câtă îngrijire are nevoie o chinchilla?

În general, îngrijirea nu necesită mai puțin timp decât în cazul iepurilor, porcușorilor de Guineea și al altor animale. Cu toate acestea, din motive de igienă, este important să cureți cu regularitate cușca și să reîmprospătezi așternutul din când în când. Nu uita de bolurile și farfuriile chinchilelor, deoarece aici au tendința de a se depune agenții patogeni.

De obicei micile rozătoare se ocupă singure de blană. Dacă observi că chinchilla ta pierde păr sau că se formează goluri în blană, înseamnă că ceva nu este în regulă. Stresul poate fi adesea un factor declanșator.

Verifică groapa de nisip dacă chinchilla lasă păr. Pentru că animalele nu își îngrijesc doar blana când se scaldă în nisip. Ele îl folosesc și ca pe un mod de relaxare, eliberând stresul și agresivitatea atunci când fac baie în nisip. E important ca ele să aibă acces permanent la groapă și să nu fie deranjate.

Nisipul pentru păsări, care conține granule foarte aspre și ascuțite, nu este potrivit, deoarece o baie în el va provoca ruperea blănii într-un timp scurt. Atunci când folosești nisip pentru chinchilla, schimbarea cu un alt tip de nisip poate fi, de asemenea, eficientă.

În grupurile mai mari, mai ales animalele de rang inferior, care sunt reprimate de ceilalți, sunt mai predispuse la probleme de blană. Dar și animalele singuratice își smulg adesea părul din cauza plictiselii. Pentru aceste animale foarte mobile, inteligente și nocturne, mai multe ore de exerciții și contact, precum și un mediu aventuros nu sunt importante doar pentru îngrijirea blănii, ci și vitale pentru viața lor.

Nutriție: blănoase vegetariene

Chinchilla mănâncă numai hrană vegetală. Află aici cu ce poți hrăni acest șoricel vegetarian:

Fân

Fânul ar trebui să fie în fruntea listei de alimente a chinchillei tale și să fie disponibil în orice moment al zilei. Acest lucru nu este important doar pentru uzura dinților, ci asigură și o digestie sănătoasă, fiind o hrană de bază bogată în fibre brute.

Prin urmare, o bună calitate și depozitare a fânului este deosebit de importantă. Amplasează mai multe fânare la înălțimi diferite pentru acest scop.

Flori, ierburi și verdeață

Pe lângă fân, o dietă echilibrată pentru chinchille include și plante de pe pajiște, cum ar fi flori, verdeață și ierburi uscate și proaspete. Din cauza sistemului lor digestiv sensibil, trebuie să obișnuiești o chinchillă nou achiziționată pas cu pas cu noul tip de hrană.

Oferă-i hrană verde proaspătă în cantități mici la început și crește porțiile în timp. Supraveghează îndeaproape sănătatea chinchillelor în perioada de schimbare a hrănii.

Fructe și legume

Fructele și legumele cauzează adesea diaree severă la chinchille, motiv pentru care nu ar trebui să se regăsească în meniu. Acest lucru se datorează în principal faptului că, în habitatul lor natural, chinchillele se hrănesc în principal cu ierburi și verdeață. Pomii fructiferi, pe de altă parte, sunt o raritate în Anzi. Legumele uscate sau măceșele sunt bune ca gustări.

Hrană uscată

Multe dintre alimentele uscate și pelete convenționale conțin multe ingrediente nesănătoase, cum ar fi zahăr (melasă) sau cereale. Prin urmare acordă atenție produselor de înaltă calitate și evită aceste ingrediente. Excesul de greutate poate provoca boli și poate înrăutăți calitatea și durata vieții.

Apă

Apa este esențială pentru supraviețuirea tuturor animalelor de companie. De aceea animalele tale trebuie să aibă în permanență la dispoziție apă potabilă proaspătă.

În magazinul online zooplus vei găsi și hrană potrivită pentru chinchille.

Sănătate: cât de robuste sunt chinchillele?

În sălbăticie chinchillele ajung la o vârstă cuprinsă între 10 și 15 ani. Cu toate acestea, animalele domestice pot trăi mult mai mult, în jur de 18-22 de ani.

Însă, la fel ca alte rozătoare, chinchillele sunt predispuse la probleme dentare, motiv pentru care trebuie să te asiguri că au mereu ce să roadă pentru a își îngriji dinții.

Cât de scumpă este o chinchilla?

Prețul unei chinchilla depinde de diverși factori. Aspectul, vârsta și originea joacă un rol decisiv. De exemplu, chinchilele vândute de crescătorii experimentați sunt de obicei mai scumpe decât animalele de la proprietari privați sau din adăposturile de animale.

Prețul mediu variază între 30 și 150 de euro. Cu toate acestea, animalele care au culori speciale pot costa considerabil mai mult și pot depăși suma de 1.000 de euro.

Origine: mici imigranți din America de Sud

Chinchillele sunt originare din regiunile andine din America de Sud. Acolo clima este uscată și deșertică, cu foarte puține precipitații și umiditate scăzută. În timp ce chinchillele cu coadă scurtă trăiesc la altitudini mai mari în Anzi (între 3500 și 4500 de metri deasupra nivelului mării), chinchillele cu coadă lungă se găsesc la niveluri ceva mai joase (între 1000 și 2500 de metri deasupra nivelului mării).

Pe timp de zi animalele dorm între crăpăturile stâncilor, în peșteri, în găuri în pământ sau sub vegetația densă. Ziua începe cu adevărat pentru ele atunci când apune soarele. Acestea caută hrană, care este, de obicei, săracă în nutrienți și bogată în fibre brute din cauza vegetației rare. Prin urmare micuțele pufoase se hrănesc cu rădăcinile anumitor specii de cactus, fructe căzute, semințe de anumiți arbuști, flori și diverse ierburi.

Ele absorb apă prin roua de dimineață care se acumulează pe frunze și pe cactuși. După masă, micuții săritori se bucură de baia de nisip zilnică.

Concluzie: mi se potrivește o chinchilla?

Înainte de a cumpăra orice chinchilla asigură-te că poți îngriji și hrăni aceste animale sensibile la zgomot într-un mod adecvat speciei. Dacă nevoile speciale ale chinchillelor nu reprezintă un obstacol pentru tine, acestea pot fi animale de companie blânde și iubitoare. Cu toate acestea, în ciuda blănii lor dese, rozătoarele nu sunt niște animale de pluș.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
10 min

Porcușorul de Guineea

Sunt, fără îndoială, cele mai populare rozătoare când vine vorba animale de companie. Dar ce le face pe aceste ghemotoace drăgălașe de blăniță să fie atât de populare și care sunt cerințele pentru a ține un porcușor de guineea?
9 min

Hamster

Hamster auriu, hamster angora, hamster pitic, etc. – există hamsteri de diferite mărimi și culori. Aspectul lor drăguț și mărimea convenabilă îi fac să fie niște animale de companie foarte îndrăgite pentru familiile cu copii. Dar hamsterii nu sunt doar drăguți și pufoși. Micuțele rozătoare sunt destul de sensibile și au multe nevoi care trebuie luate în considerare.
11 min

Iepurele Pitic

Mărimea lor convenabilă, aspectul drăgălaș, natura socială și posibilitatea de a fi ținuți afară, fac ca iepurii pitici să fie extrem de populari ca animale de companie. Cu toate acestea, dacă te gândești să îți iei un iepure pitic, trebuie să ții cont de faptul că și animalele mici pot avea nevoi mari. Află aici care sunt aceste nevoi, cum să ai grijă de un iepure pitic și ce altceva ar trebui să știi despre acești urecheați simpatici.