Iepurele pitic hermelin (Iepurele polonez) Acest articol a fost verificat de un veterinar

Iepure hermelin complet alb cu urechile ciulite

Blana albă și ochii roșii sau albaștri sunt tipici iepurelui pitic hermelin.

Iepurele pitic hermelin (iepurele polonez) este considerat prototipul iepurelui pitic. Caracterul său blând și forma rotunjită a corpului îl fac să fie una dintre cele mai populare rase de iepuri. Află aici cum este viața alături de piticii albi și la ce trebuie să fii atent atunci când îi îngrijești.

Aspect: ce deosebește iepurele pitic hermelin?

Poți recunoaște un iepure pitic hermelin în primul rând după constituția sa ușor corpolentă și după capul mic și rotunjit. Urechile acestei rase stau de obicei în lateral sau în sus.

Forma scurtă și lată a urechilor contribuie la fel de mult la aspectul drăguț al piticilor ca și ochii lor mari și gura plată.

Cât de mari cresc iepurii pitici hermelin?

Având în vedere că acest iepure face parte din categoria iepurilor pitici, cântărește doar 1,1 până la 1,5 kilograme și ajunge la o dimensiune de 20 până la 25 de centimetri ca adult.

Pitici cu aspect „curat”

Toți iepurii pitici hermelin au un lucru în comun: blana lor scurtă și netedă strălucește de un alb pur. Prin urmare, cele două variante diferite ale acestei rase nu se deosebesc prin culoarea blănii, ci prin culoarea ochilor. Albinoșii au ochii roșii, în timp ce varianta leucistă vede lumea prin ochi albaștri.

Iepuri unii peste alții de diferite culori. Treu iepuri roșcați în partea stângă, unul alb în dreapta sus și pe fundal unul mare cu blana gri.
Diferență izbitoare: iepurii pitici hermelin sunt întotdeauna albi și au un aspect rotunjit, ghemuit și incredibil de drăguț în comparație cu alte rase de iepuri.

Stăpânii de iepuri pitici hermelin pot confirma acest lucru: micuții iepuri sunt niște indivizi pașnici și liniștiți. Însă au nevoie de ceva timp pentru a se împrieteni cu tine. Pentru că iepurii sunt în mod natural animale ce fug de oameni și abordează situațiile noi cu prudență și neîncredere.

Cu toate acestea, dacă ai răbdare și asculți nevoile iepurașilor tăi, aceștia se vor dezgheța treptat. Iepurii pot deveni chiar atât de docili încât nimic nu mai stă în calea unor activități precum antrenamentul cu clickerul.

Sunt iepurii pitici hermelin potriviți pentru copii?

Iepurele hermelin este una dintre cele mai populare rase de iepuri – printre fanii săi se numără în special familiile. Însă aceste animale nu sunt chiar alegerea potrivită pentru familiile cu membri foarte tineri sau copii care nu sunt încă familiarizați cu limbajul iepurilor.

Manipularea incorectă a animalelor are un impact negativ asupra sănătății acestora în cel mai rău caz.

Ca regulă generală, iepurii nu ar trebui niciodată să fie achiziționați ca înlocuitor ai jucăriilor de pluș pentru copii.

Fie că este vorba de iepuri pitici hermelin, Loh Tan sau de Angora – dacă ai putea întreba animalele, toți iepurii și-ar dori să trăiască în grupuri sociale. Ținerea iepurilor în mod individual este împotriva naturii lor și este o opțiune viabilă doar în foarte puține cazuri excepționale.

Cușca ideală pentru iepurii pitici hermelin

Există mai multe puncte, ce trebuie clarificate înainte de a cumpăra un iepure. De exemplu, se pune întrebarea dacă preferi să îți ții iepurii în interior sau în grădină. Dimensiunea cuștii și designul interior adecvat joacă, de asemenea, un rol important.

Digestia iepurilor este complexă. Prin urmare, nutriția animalelor este una dintre cele mai importante probleme cu care trebuie să se confrunte viitorii crescători. Dacă iepurii nu primesc suficient fân, de exemplu, acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Informează-te din timp cu privire la cele mai importante aspecte ale alimentației sănătoase a iepurilor și învață cum să îți hrănești noii prieteni într-un mod adecvat speciei.

Îngrijirea iepurilor pitici hermelin este o joacă de copii, în ciuda culorii strălucitoare a blănii albe: blana scurtă și netedă se curăță în cel mai scurt timp.

Pe lângă îngrijirea corpului, curățarea regulată a cuștii face și ea parte din programul de îngrijire a iepurilor pitici hermelin. Important: programul zilnic de îngrijire include îndepărtarea resturilor de mâncare și schimbarea apei animalelor.

Iepurii pitici, cum ar fi cei hermelin, au de obicei o speranță de viață de aproximativ opt până la doisprezece ani. Durata de viață și calitatea vieții animalelor depind în mare măsură de modul în care îngrijești și hrănești animalele.

Sunt iepurii pitici hermelin o rasă chinuită?

Dacă îți dorești să crești iepuri pitici albi, informează-te mai întâi despre elementele specifice creșterii unor astfel de animale. Pentru că așa-numitul factor letal joacă un rol important aici.

Acest factor influențează caracteristicile exterioare ale unor rase de iepuri și duce la nanismul tipic al iepurilor pitici, cum ar fi iepurele pitic hermelin. Problema este că puii a doi iepuri purtători ai factorului letal nu au cum să supraviețuiască.

De aceea este posibilă reproducerea iepurilor pitici hermelin doar dacă lipsește factorul letal la unul dintre părinți. De aceea, în multe țări este interzisă împerecherea a doi iepuri purtători ai factorului letal.

În cazul multor rase de iepuri, se știe cu exactitate din ce perioadă și de unde provin. Situația este diferită în cazul iepurilor pitici hermelin. Originea acestor pitici drăguți nu este încă foarte clară.

Cu toate acestea, un lucru este sigur: de la începutul secolului al XIX-lea, rasa albă ca zăpada a fost unul dintre cei mai populari iepuri pitici din toate timpurile.

Proveniența numelui

Iepurii pitici hermelin au primit acest nume datorită asemănării lor cu herminele. Timp de secole, oamenii au folosit blana nevăstuicilor, care sunt de asemenea albe, pentru a confecționa haine de blană și accesorii din blană.

Iepurii pitici hermelin au fost inițial crescuți pentru a oferi o imitație ieftină a blănii de hermină. Iepurii au fost aduși în Anglia de crescătorii polonezi, unde au devenit cunoscuți sub numele de iepuri polonezi. În cele din urmă au ajuns în Germania, unde au primit numele de iepure pitic hermelin.

De unde îți poți cumpăra un iepure pitic hermelin?

Acești iepuri nu sunt foarte des întâlniți în magazinele de animale. Ai șanse mai mari de a găsi piticii albi dacă mergi la un adăpost de animale sau dacă abordezi crescători specializați de iepuri.

Cât costă un iepure pitic hermelin?

Atunci când cumperi un astfel de iepure, va trebui să te aștepți să plătești între 10 și 50 de euro pentru fiecare exemplar. Cu toate acestea, în funcție de vârstă și de origine, prețul unui iepure din această rasă poate varia.

De exemplu, dacă iepurele a fost deja castrat, prețul de achiziție este, de obicei, ceva mai mare decât în cazul exemplarelor nesterilizate.

Concluzie: mi se potrivește un pitic alb?

Iepurii pitici hermelin se potrivesc în orice gospodărie care poate oferi animalelor drăgălașe suficient spațiu și atenție.

Dacă ai copii sau dacă ai deja alte animale de companie, îți recomandăm să te gândești bine dacă te poți ocupa de acești iepuri mici. La fel ca majoritatea rozătoarelor, iepurii pitici hermelin sunt sensibili la zgomot și stres.

Însă dacă le oferi dragoste și atenție acestor animale frumoase, te poți aștepta la niște momente minunate alături de ele.

Profilul iepurelui pitic hermelin

Nume: Iepure pitic hermelin
Greutate 1,1-1,5 kg
Speranță de viață Opt până la zece ani
Ritm circadian Diurn și crepuscular
Hrană Erbivor (ierburi, plante de pe câmp, fructe, legume)
Origine Necunoscută
Creștere În grupuri
Grad de dificultate mediu

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
10 min

Porcușorul de Guineea

Sunt, fără îndoială, cele mai populare rozătoare când vine vorba animale de companie. Dar ce le face pe aceste ghemotoace drăgălașe de blăniță să fie atât de populare și care sunt cerințele pentru a ține un porcușor de guineea?
9 min

Hamster

Nu toți hamsterii sunt la fel. Oare sunt aceste rozătoare pufoase chiar atât de ușor de îngrijit pe cât se pretinde? În acest articol vom vorbi despre cât de potriviți sunt hamsterii ca animale de companie pentru familiile cu copii.
8 min

Iepurele Cap de Leu

Iepurii pitici sunt ideali pentru a fi ținuți ca animale de companie. O rasă deosebit de populară printre „pitici" este iepurele Cap de Leu, pe care am vrea să ți-l prezentăm în acest articol.