Determinarea sexului la iepuri: iată cât de ușor este

Trei iepuri maro adunati la un bol cu fân

Sexul iepurilor nu poate fi determinat la prima vedere.

Sexul iepurilor nu poate fi determinat cu ușurință. Acest lucru se datorează faptului că femelele și masculii arată foarte asemănător. Iată câteva sfaturi pentru a afla în scurt timp sexul iepurelui tău.

Cum să îți dai seama care este sexul unui iepure

Nu prea poți face o distincție clară între masculi (iepuroi) și femele (iepuroaice) doar pe baza dimensiunilor corpului și a comportamentului. E nevoie să aruncăm o privire mai atentă la organele genitale pentru a determina sexul iepurilor. Acestea sunt situate în zona genitală între picioarele din spate.

Iată cum să procedezi ca să te poți uita cu ușurință la organele genitale ale iepurelui tău:

  1. Ia iepurele cu grijă în brațe.
  2. Întoarce-l pe spate și apoi lasă-l să se așeze în poala ta.
  3. Fixează-l, prinzând ușor pieptul și sprijinind spatele de burta ta.
  4. Având acum o mână liberă, poți trage cu grijă pielea din zona genitală, dacă este necesar, pentru a descoperi organele genitale. Fii foarte atent când faci asta, deoarece zona genitală este foarte sensibilă.

Pentru a evita orice accident atunci când încerci să afli sexul iepurelui, ar ajuta să ceri ajutorul unei a doua persoane. În cazul în care iepurele nu te lasă să îi examinezi zona genitală sau dacă nu ești sigur atunci când îl evaluezi, poți consulta un medic veterinar. Aceștia pot examina mai îndeaproape organele genitale în cazul în care există deformări sau alte modificări.

Iepure alb intins pe spate cu piciorul ridicat

Cum arată o iepuroaică?

La iepuroaică, organele genitale constau într-o deschidere în formă de fantă. Ca și în cazul găinilor, aceasta este acoperită de un pliu de piele la exterior și poate fi expusă doar prin tragerea în sus a acestui pliu de piele. Acesta este motivul pentru care mulți stăpâni de iepuri confundă organele genitale feminine cu penisul masculin.

Cum arată un iepuroi?

Masculii au o umflătură tubulară cu o deschizătură rotundă ca penis. Testiculele sunt uneori vizibile în stânga și în dreapta acestuia. Cu toate acestea, deoarece masculii își pot retrage testiculele în cavitatea abdominală în timpul stresului și al excitației, acestea nu trebuie să fie întotdeauna vizibile.

De când poate fi identificat sexul iepurilor?

În general este foarte dificilă determinarea sexului la iepuri tineri. Având în vedere că iepurii tineri sunt încă foarte mici și organele lor sexuale nu sunt complet dezvoltate, chiar și profesioniștii pot face greșeli. Dacă vrei să fii sigur, examinează din nou iepurele după câteva săptămâni.

De ce este importantă determinarea sexului la iepuri?

În unele cazuri, este important să știi care este sexul iepurelui tău. Acestea includ, de exemplu, următoarele două scenarii:

  1. Îți iei un iepure nou

Dacă ai deja unul sau doi iepuri de același sex, nu îți recomandăm să îți iei încă unul fără a cunoaște în prealabil sexul acestuia. Pe de o parte, se poate întâmpla ca un iepure mascul să se împerecheze neintenționat cu o iepuroaică. În al doilea rând, este posibil ca doi masculi să nu se înțeleagă și să se rănească reciproc.

2. Vrei să împerechezi iepurii

Dacă vrei să ai urmași de la iepurii tăi, vei avea nevoie de un mascul și o femelă. Înainte de a face acest lucru, asigură-te că știi sexul ambelor animale și, dacă ai îndoieli, cere sfatul unui veterinar sau al unei asociații de crescători.

Cele mai utile articole
3 min

Determinarea vârstei unui iepure

Nu degeaba iepurii sunt printre cele mai populare animale de companie din România. Cu toate acestea, nu este ușor pentru mulți oameni să estimeze vârsta drăgălașilor urecheați în baza trăsăturilor externe. Este oare posibilă determinarea vârstei unui iepure? 
5 min

Digestia iepurelui

Toți stăpânii de iepuri ar trebui să fie familiarizați cu digestia iepurilor, deoarece animalele au nevoie de o dietă specială cu hrană bogată în fibre brute (de exemplu, fân), pentru că transportul hranei poate avea loc numai prin ingerarea continuă de hrană. Aportul neîntrerupt de hrană asigură funcționarea constantă a sistemului digestiv. În caz contrar, pot apărea tulburări digestive periculoase.