Determinarea vârstei unui iepure

iepure roscat pe un covor alb pufos - articol cum sa determini varsta iepurilor

După aproximativ un an, iepurii sunt considerați adulți.

Nu degeaba iepurii sunt printre cele mai populare animale de companie din România. Cu toate acestea, nu este ușor pentru mulți oameni să estimeze vârsta drăgălașilor urecheați în baza trăsăturilor externe. Este oare posibilă determinarea vârstei unui iepure? 

Determinarea vârstei unui iepure: până când este considerat un iepure tânăr?

Indiferent de rasă, puii de iepuri sunt orbi și complet fără blană când se nasc. Ei încep să vadă și blana începe să le crească abia în următoarele câteva luni.

Până la aproximativ un an, experții vorbesc de animale tinere. După aceea, iepurii ajung la maturitate și pot naște ei înșiși pui.

pui de iepure golas in mana unui om
Un iepure nou-născut încă orb și fără păr

Când este un iepure bătrân?

Iepurii domestici prezintă primele semne de îmbătrânire după aproximativ cinci-șase ani. La fel ca oamenii sau câinii, au nevoie de mai puțină hrană și apar fire albe pe blana lor. De asemenea, în această etapă a vieții sunt mai sensibili la boli și pot orbi treptat.

În timp ce iepurii sălbatici mor, de obicei, în unul sau doi ani, speranța de viață a iepurilor crescuți de oameni este de până la 14 ani.

Deși vârsta depinde de diferiți factori și de rasa iepurelui, iepurii domestici ajung, în general, la o vârstă medie de nouă până la zece ani.

Poți să îți dai seama ce vârstă au iepurii?

Nici măcar experții nu pot determina vârsta iepurilor cu exactitate. Câteodată nu este ușor să aflăm nici măcar anul nașterii. Acest lucru se datorează faptului că unii iepuri dau semne de bătrânețe mai devreme decât alții.

În timp ce animalele tinere pot fi recunoscute de obicei rapid după dimensiunea lor și blana strălucitoare și deasă, vârsta iepurilor adulți poate fi determinată doar prin anumite semne de îmbătrânire.

Începând cu vârsta de aproximativ șase ani, poți observa următoarele semne de îmbătrânire la iepurele tău:

  • Iepurele are din ce în ce mai multe fire albe.
  • Mănâncă mai puțin și pierde în greutate.
  • Urecheatul se mișcă mai puțin și doarme mult.
  • Pielea și mușchii par mai slabi.
  • Dacă ochii iepurelui devin tulburi și acesta orbește, este posibil ca animalul să se sperie mai ușor.
  • Iepurele evită săriturile.
iepure de camp care se odihneste pe iarba
Atrofie musculară vizibilă: la bătrânețe, iepurii pierd în greutate și li se văd oasele prin piele.

Cum pot fi ajutați seniorii?

Iepurii bătrâni nu mai sunt la fel de puternici ca animalele tinere și, prin urmare, au nevoi speciale. Dacă vrei să te asiguri că iepurele tău are o viață de senior minunată, acordă atenție următoarelor lucruri:

Măsurile de precauție corecte

La bătrânețe crește riscul de boli și leziuni. Prin urmare, este important ca iepurele să fie examinat de un medic veterinar în mod regulat, de preferință de două ori pe an. Dacă este necesar, sistemul imunitar al urecheatului poate fi susținut cu ajutorul unor suplimente.

Îngrijirea adecvată

Îngrijirea iepurilor bătrâni într-un mod adecvat speciei înseamnă eliminarea obstacolelor înalte din cușcă. Dacă este posibil, proiectează cușca la nivelul solului și oferă-i iepurașului un loc unde să se retragă. În general, adăpostul trebuie să fie într-un loc liniștit pentru a evita stresul și bolile legate de stres.

Zgomotele puternice, vântul și lumina puternică a soarelui sunt tabu la orice vârstă. Cu toate acestea, aerul proaspăt și exercițiile fizice suficiente într-o incintă în aer liber sunt obligatorii în anotimpurile călduroase.

Nutriție echilibrată

Alimentația joacă, de asemenea, un rol important la bătrânețe. Evită kilogramele în plus, deoarece animalele grase suferă mai des de boli de inimă sau de boli ale sistemului locomotor.

Oferă-i iepurașului tău senior suficientă hrană proaspătă și apă potabilă proaspătă în permanență. Dacă e prea slab, îl poți hrăni cu legume cu tuberculi sau verdețuri de bucătărie.

Cele mai utile articole
5 min

Digestia iepurelui

Toți stăpânii de iepuri ar trebui să fie familiarizați cu digestia iepurilor, deoarece animalele au nevoie de o dietă specială cu hrană bogată în fibre brute (de exemplu, fân), pentru că transportul hranei poate avea loc numai prin ingerarea continuă de hrană. Aportul neîntrerupt de hrană asigură funcționarea constantă a sistemului digestiv. În caz contrar, pot apărea tulburări digestive periculoase.
3 min

Determinarea vârstei unui iepure

Nu degeaba iepurii sunt printre cele mai populare animale de companie din România. Cu toate acestea, nu este ușor pentru mulți oameni să estimeze vârsta drăgălașilor urecheați în baza trăsăturilor externe. Este oare posibilă determinarea vârstei unui iepure?