Au voie câinii să mănânce mere? Acest articol a fost verificat de un veterinar

dog next to basket with apples on green grass in the garden

Merele sunt un snack sănătos și gustos pentru a fi oferit între mese. Atenție însă la semințe!

„An apple a day keeps the doctor away” este o zicală bine-cunoscută. Dar sunt merele la fel de sănătoase pentru câini cum sunt pentru oameni? În acest articol vei găsi cele mai importante informații cu privire la această întrebare.

Sunt merele bune pentru câini?

Merele sunt pline de nutrienți sănătoși și, prin urmare, sunt o gustare delicioasă și bună pentru câini. Ele sunt deosebit de bogate în vitamina B3 (niacină), vitamina B6 (piridoxină), vitamina B1 (tiamină) și vitamina B5 (acid pantotenic).

Pe lângă asta, conțin multe minerale și oligoelemente, cum ar fi fierul, potasiul și magneziul. Numeroasele pectine (un anumit tip de fibre) din coaja de măr ajută, de asemenea, la digestie.

Merele pot ajuta în cazul problemelor intestinale

În cazul câinilor cu anumite probleme intestinale, merele pot duce chiar la o ameliorare a simptomelor. Se recomandă suplimentarea dietei câinilor cu diaree cauzată de colon sau cu sindromul colonului iritabil (IBS) cu mere rase. Astfel, crește proporția de fibre brute din hrană.

Cât de multe mere poate mânca un câine?

Prea multe fructe pot avea un efect laxativ asupra câinilor și pot provoca dureri de stomac. Așa că nu îi da niciodată prea multe mere câinelui tău – câteva bucăți pe zi sunt de obicei suficiente. Atenție în special în cazul câinilor de talie mică și al cățeilor.

Poate orice câine să mănânce mere?

În principiu, orice câine poate mânca mere, indiferent de vârstă, rasă sau sex. Cu toate acestea, va trebui să urmezi toate recomandările de hrănire pentru a te asigura că patrupedul tău nu suferă de probleme de sănătate ca urmare a acestui fapt.

Întrerupe imediat hrănirea merelor dacă animalul prezintă semne de intoleranță sau alergie alimentară.

Au voie cățeii să mănânce mere?

La fel ca semenii lor adulți, și cățeii pot mânca mere. Însă este important să adaptezi cantitatea la greutatea cățelului tău și să îi asiguri mereu o nutriție echilibrată.

Acest lucru este deosebit de important în timpul fazei de creștere a cățelului pentru a-i oferi cel mai bun start în viață.

Articol sugerat: Nutriția cățeilor: cum aleg hrana potrivită?

Prieteni pentru totdeauna: un bărbat își hrănește câinele cu o felie de măr
Atenție la dozaj: merele conțin mult zahăr și în cantități mari pot duce la obezitate la câini.

Ce tip de mere poate mânca patrupedul tău?

Mere crude, mere fierte, mere cu și fără coajă – nu toate merele sunt la fel. În principiu, câinii pot mânca toate tipurile de mere, atât crude, cât și gătite – cu condiția ca acestea să fie coapte, nestricate și să nu mai conțină semințe. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când îi oferi mere câinelui tău:

Câinii pot mânca mere cu coajă. Cu toate acestea, acest lucru presupune că mărul este proaspăt și coaja este nestropită.

În cazul în care mărul a fost stropit, substanțele chimice pot cauza probleme de sănătate în funcție de doza ingerată. Așa că îți recomandăm să speli sau să decojești merele stropite înainte de a le hrăni patrupedului.

Sâmburii de măr conțin substanța amigdalină, un precursor al acidului cianhidric (cianură de hidrogen, HCN). Aceasta afectează respirația celulară și face ca sâmburii de măr să fie toxici pentru câini în cantități mari. Dacă vrei să eviți cazuri periculoase de otrăvire a câinelui, ar trebui, prin urmare, să îndepărtezi în prealabil sâmburii din fruct.

Sosul de mere este bun pentru câini în cantități mici, atâta timp cât nu conține îndulcitori sau condimente suplimentare. Zahărul de mesteacăn (xilitol) este în special toxic pentru câini și, prin urmare, este interzis pentru patrupedul tău, chiar și în sosul de mere.

Un sfat pentru verile fierbinți: Congelează sosul de mere făcut în casă, neîndulcit, ca o gustare răcoritoare pentru câinele tău – apoi pune-l într-o jucărie Kong sau pe un covoraș de jucărie pentru un snack ideal și răcoritor.

Poți să-i dai câinelui tău oțet de cidru de mere pentru detoxifierea intestinală – dar te rugăm să faci acest lucru doar după consultarea cu medicul veterinar! Doza recomandată este de obicei de o linguriță până la maxim două linguri – adăugate direct în mâncare sau amestecate cu apă proaspătă de băut.

Efecte negative: când sunt merele periculoase pentru câini?

În primul rând: merele nu sunt otrăvitoare pentru câini în cantități normale – cu excepția sâmburilor. Cu toate acestea, merele pot avea anumite dezavantaje pentru câinele tău din cauza proprietăților pe care le au:

Prea multe mere, prea multe kilograme

Oricât de delicios ar fi un măr pentru câinele tău, 100 de grame de măr conțin aproximativ 10 grame de zahăr. Pentru a evita sau a scăpa de excesul de greutate, patrupedul nu ar trebui, prin urmare, să mănânce prea mult din această gustare naturală.

Flatulență în caz de cantități excesive

Cantitățile mari de fructe, cum ar fi merele, pot provoca balonare la câini. Dacă ai un patruped predispus la flatulență după ce mănâncă mere, îți recomandăm să reduci cantitatea de mere din porția sa sau chiar să nu-i mai dai deloc mere.

Posibile alergii

La fel ca toate celelalte alimente, merele pot declanșa și ele o reacție alergică la câini. A fost de asemenea descrisă o reacție încrucișată cu polenul de copac, cartofii sau porumbul.

Important: Nu îi mai oferi câinelui mere, dacă observi o reacție alergică!

Concluzie: au voie câinii să mănânce mere?

Pe scurt, da, câinii pot mânca mere, atâta timp cât sunt coapte și fără sâmburi. Merele îi oferă câinelui numeroase substanțe nutritive utile care pot susține digestia acestuia. De aceea, merele rase sunt adesea folosite în medicina veterinară, în special pentru problemele digestive.

În orice caz, nu uita că trebuie ținut cont de cantitate. Prea multe mere pot avea efectul opus și pot provoca probleme digestive. Așa că respectă mereu recomandările generale de hrănire și, în mod ideal, consultă în prealabil medicul veterinar.

2024_04_Easter_Offer_1000x160_RO

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

M-am format ca medic veterinar la Universitatea Justus-Liebig Gießen din Germania, unde am obținut experiență în diverse domenii, cum ar fi medicina pentru rozătoare și animale mici, animale mari și animale exotice, precum și farmacologie, patologie și igiena alimentației. De atunci, am lucrat ca autor veterinar, precum și la lucrarea mea de doctorat. Scopul meu este să protejez mai bine animalele de agenții patogeni bacterieni care cauzează boli. Pe lângă cunoștințele mele veterinare, împărtășesc și experiența acumulată în calitate de îngrijitor pentru câinele meu, experiență care mă ajută să înțeleg și clarific temeri și probleme, precum și alte întrebări importante despre sănătatea animalelor.


Cele mai utile articole
6 min

Cum să calculezi cantitatea de hrană necesară pentru câini: e atât de simplu!

În ziua de astăzi nu este greu să fii la curent cu diferitele metode de hrănire. Când alegi un tip de hrană completă, găsești pe ambalaj informații legate de cantitatea recomandată. Dar cum poți calcula cantitatea de hrană necesară pentru câini dacă aplici regimul BARF sau dacă vrei să combini mai multe tipuri diferite de hrană? Din fericire, poți determina cu ușurință nevoia de energie a câinelui cu ajutorul unor simple formule.
8 min

Am un câine gras: cum pot să îl ajut să slăbească sănătos?

Numărul de câini supraponderali din casele oamenilor este tot mai mare pe zi ce trece. Dar pentru a te asigura că ei rămân sănătoși și duc o viață lungă, e important să scapi de kilogramele în exces. Și tu ai un câine gras? Atunci scapă-l de kilogramele în plus cu câteva măsuri și reguli stricte de hrănire.
6 min

Hrănirea câinilor în funcție de vârstă

Fiecare iubitor de câini e fericit atunci când patrupedul lui își linge bolul până când e gol. Bineînțeles, hrana pentru câini ar trebui să le ofere acestora toți nutrienții. Dar lucrurile se pot schimba de-a lungul vieții câinelui: un câine tânăr are nevoie de nutrienți diferiți față de unul adult. Câinii bătrâni au nevoie de mai puține calorii și tind să aibă probleme asociate cu vârsta, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete specifice. Îți vom oferi câteva sfaturi despre hrănirea câinilor în funcție de vârstă.